Okolje ON/OFF

Join the new world

 

BRA, USA, CoT, TWO (резиме)

Dan 1,901, 04:55 Published in Serbia ZDA s strani Strahinjic Banovan

Овим чланком бих желео да заокружим тему односа са Бразилом и САД, и потенцијалним проблемима са ЦоТ, везаних за пријем САД у исти. Сматрам ову тему изузетно битном за даљу будућност Србије и односе између савеза и осећам обавезу да грађанима наше земље укажем на могућност и неопходност другачије спољне политике од тренутне званичне. Извињавам се на дужини текста, али приступање иоле озбиљнијој анализи овакве ситуације тешко може да заузме мање простора.Ципелићи

За оне који не знају, ово је групација која се бави организацијом ПТО САД. Највећи број чланова ове групе је српске националности, а у ПТО САД учествују грађани још неколико држава из оба савеза, ТВО и ЦоТ. Највећи успех до сада им је ПТО Малезије, од чега је Србија имала вишеструку корист периоду дешавања.

Иако су ови играчи одлазили из Србије и придруживали се Ципелићима, често разочарани ситуацијом у матици, логично је за очекивати да би, у случају успешног ПТО, они повели САД путем који би се поклапао са српским интересима. Уосталом, у њиховим коментарима се често напомиње одржавање блиских контаката са матицом и жеља за блиском сарадњом.
Њихова улога у Конгресу САД је велика и Србија већ сада ужива користи од присуства Ципелића у тој институцији америчке државе.

Влада србије никада јавно није подржавала ПТО акцију САД, али се никада јавно није ни оградила од исте, до пре неколико дана. Прихватање уцене Бразила да Влада Србије позове Србе са пасошима САД да исте врате и замене за српске је, очиледно, урађено про-форме ради задовољавања бразилских и америчких интереса како би дошло до што ранијег потписивања МПП СРБ-БРА и како би Бразил постао корак ближи уласку у ТВО. Цела акција је одрађена у договору са Ципелићима и то је још један показатељ њихове спремности да сарађују са српским властима, што видим као позитивну ствар.

Ипак, треба имати на уму да је Ципелићима МПП са Бразилом представљен као приоритет и да јавни позив треба да буде само за задовољавање бразилског апетита, док би у пракси Ципелићи и Влада Србије и даље одржавали контакте на одређеном нивоу који је неопходан, а који је успостављен ранијих месеци.

За сад све ово делује бајно и сјајно, међутим, ситуација са Бразилом је могла да им буде представљена и из другог угла, али за то нису задужени Ципелићи. Зато, завршићу сада делом текста посвећеним овој групацији уз констатацију да ја њих нити оптужујем за било шта, нити их браним поводом било чега у овој ситуацији. Сматрам их независном групом са којом би Србија требала да има што ближи однос зарад остваривања српских интереса. Заправо, интерес Ципелића, конкретно ПТО САД, сматрам једним од највећих српских интереса тренутно. Управо због тога, мислим да су Влада Србије и Ципелићи могли да направе много бољи договор, уз обострани интерес.Бразил

Слажем се са констатацијом да су држава са великим војним учинком. Слажем се да би нам, поред тога, одговарали као савезник и због чињенице да се налазимо у различитим временским зонама. Међутим, морамо да имамо на уму чињеницу да смо месецима уназад били на супротним странама бојног поља и да то нису они Бразилци који су некада давно били велики савезници Србије.

Очигледно, Бразил је велики пријатељ САД, а САД је држава која је један од највећих непријатеља Србије. Налазе се ван свих савеза за сад и постоје тенденције приласка савезима ТВО и ЦоТ. У таквој ситуацији, Бразил нама испоставља услов, уцену, назовите како год.

Ми, оснивач Савеза, држава са највећом штетом на еРепублику, светска сила, нудимо МПП Бразилу и чланство у Савезу, а Бразил, држава без савеза, при том слабија војно од Србије, на све то каже: „ОК, можда, али опозовите ове ваше ПТО играче из САД.“
Е, то је држава са Владом која има м**а. Иако су у неповољнијем положају, испостављају услове. К***евито, нема шта. Баш онакви какви смо ми некад били, као што је писао Летва. Нема ту њима шта да се замерамо. Људи гледају свој интерес, а њима МПП најјаче државе очигледно није толики интерес као политичка стабилност у САД, српском дугогодишњем непријатељу.

Када смо већ беспоговорно прихватили ову уцену, требало би да гледамо колико год можемо да поправимо штету начињену прихватањем исте. Пре потписивања МПП са Бразилом треба истаћи да чланак Владе није имао велики ефекат међу ПТО играчима и да је то показатељ тврдњи да Влада нема утицаја на ту групацију. Треба јасно рећи да директна или индиректна сарадња Србије са САД није могућа и да, иако није потпомагана од стране државе, ПТО акција у САД јесте у складу са српским интересима. У складу са тим, треба рећи да је сарадња са САД за Србију могућа тек уколико дође до промене америчког режима и затражити њихов сав поводом тог питања.

Не треба да нас плаши евентуални негативан одговор Бразила. Ако њих није плашио негативан одговор наше Владе, нема разлога ни да се ми плашимо њиховог одговора. Ми смо имали далеко бољу стартну позицију у преговорима, мало смо то покварили, али и даље имамо јаче адуте и треба то да искористимо да се боримо за све своје интересе, а не да одустајемо од једних да би испунили друге.САД

Непријатељство са овом државом на еРепублику условљено је од самог почетка осећајем који грађани Србије већински имају према САД и у правом животу. Интереси наших земаља су се небројено пута сукобили у еРепублику и, чак и невезано за прави живот, САД представљају државу која се стално трудила да поквари нашу доминацију. Што је најбитније, често су били и иницијатори таквих догађаја.

Као и Бразил, постали су држава без савеза. ЦоТ је савез који амерички режим види као онај кроз који би најлакше могли доћи до својих интереса. Један од интереса САД је свакако борба против Србије, на овај или онај начин и у то нико не би требало да сумња. У овом тренутку њихова снага и утицај су значајно опали и они су принуђени да не ступају у директну конфронтацију са Србијом. Изостанак директних сукоба са Србијом је нешто им тренутно чак одговара у одређеном степену, јер не би могли да се приближе ЦоТ да је другачије. Међутим, не треба сметнути са ума да су САД држава која је колико пре неколико месеци уценила Пољску да бира између МПП са њима или са Србијом. То довољно говори о расположењу америчког режима и односу који имају према Србији.

За разлику од Србије, Амери играју на дужи рок. Примарни циљ им је да постану равноправан члан ЦоТ и тиме подигну сопствени рејтинг и утицај у свету. Док се то не деси, па чак и по првим месецима када остваре пуноправно чланство у ЦоТ, највероватније неће улазити у сукобе са Србијом, како војне, тако и дипломатске. Међутим, не треба ни тренутка сумњати да ће искористити прву прилику, чак и да ће сами стварати шансу да створе конфликт са Србијом који би био издигнут на ниво савеза што би касније довело до нових прекомпоновања истих.

Сматрам сарадњу са САД, на директан или индиректан, војни или било какав дипломатски начин, апсолутно неприхватљивом осим у случају да се не деси ПТО о коме сам већ говорио. Српски циљ мора да буде потпуно уништење те државе, као што је то у случају са Хрватском, а не учешће у јачању исте. У складу са тим, сматрам неприхватљивим беспоговорно прихватање САД као чланице ЦоТ и прихватање Бразиловог захтева да Србија позове своје грађане у САД да се врате у матицу.

Србија мора да што пре успостави дипломатску иницијативу чији циљ би био спречавање САД да постану пуноправан члан ЦоТ савеза, користећи свој сопствени војни потенцијал као залог у преговорима, као и статус оснивача ТВО савеза.ТВО и ЦоТ

Чини ми се да у ТВО Пољска и Шпанија све више преузимају примат у односу на нас и Мађаре. Упорно покушавају да нас наведу на сарадњу са Америма иако Амери не желе нас исто онолико колико ми не желимо њих. Превасходно због тога што сукоб са САД није у интересу ниједне од поменутих држава. Сада је тај процес насилног приближавања мало успорен јер и Пољаци нису толико одушевљени са САД после ултиматума који им је био упућен од стране Амера.

У сваком случају, Србија трба да уважава туђе интересе, али превасходно треба да брани свој. Морамо јасно исказати свој став у савезу да сарадња са САД ни у ком случају није прихватљива. Једини изузетак може бити потписивање неке врсте НАП-а јер смо мировне споразуме потписивали и са Хрватима, па не видим због чега не бисмо могли и са другим противницима, уколико има потребе за истим.

Међутим, било какво прихватање САД као члана истог савеза у коме се ми налазимо, или савеза који претендује на добре односе са Србијом мора бити означено као апсолутно неприхватљиво. Циљ САД јесте да уласком у такав савез ради на отварању конфликта са Србијом како би покушали да растуре савезништва које одређене државе имају са нама. Тиме би отворили простор за формирање новог савеза у коме би они имали статус оснивача и лидера што је у складу са њиховим увек високим амбицијама. САД су савршено свесне да политика ЦоТ којом прихватају малтене сваку државу која пожели да им се придружи води ка цепању савеза и они немају амбицију да се дуже време задржавају у истом осим уколико не успеју да преузму лидерску улогу, што би на крају, поново имало негативне последице по Србију.

Што се тиче ЦоТ савеза, то јесте независан савез од нашег, али претендује на добре односе са истим. Због тога, Србија мора да искаже незадовољство примањем САД на пробни период и покуша да онемогући да САД постану пуноправни члан. У складу са тим, треба да тражимо подршку матичног савеза, јер бисмо са том подршком много лакше дошли до нашег циља с обзиром да не верујем да би се ЦоТ одрекао целог ТВО зарад САД. У прилог тој тврдњи напомињем да ЦоТ нема могућност сарадње са ЕДЕН-ом, с обзиром на односе између појединих држава чланица та два савеза.

Тако да, управо ће (не)улазак САД у ЦоТ бити доказ тога да ли је Србија изградила јак савез, заснован на чврстим пријатељствима и заједничким интересима, у коме има истинску лидерску улогу, или је ТВО само прекопиран савез ОНЕ који ће се распасти услед истих бољки које ОНЕ није могао да превазиђе. Све зависи од тога како ће се Србија поставити у даљим догађајима и хоће ли, као и остале државе, почети да води рачуна о својим дугорочним интересима.

 

Komentarji

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 04:57

Знам да је јако дугачак текст, али има људи који воле да читају овакве ствари јер се интересују за спољну политику, па ето... Овај чланак је за њих :😁

PyrrusOfSparta
PyrrusOfSparta Dan 1,901, 05:02

Prvi !!! (Uzivao sam) 😁

Rumenko LizME
Rumenko LizME Dan 1,901, 05:14

Mnogo ih nerviramo... :😁

Isaile
Isaile Dan 1,901, 05:22

Jedina mana je ovo "znam da je dugačak tekst"....

Svaka čast, odlična analiza.

FanSte1995
FanSte1995 Dan 1,901, 05:29

o7

Geralt The Great
Geralt The Great Dan 1,901, 05:45

Добар чланак!

VOODOO ePOPEYE
VOODOO ePOPEYE Dan 1,901, 06:00

o7

Jovana Lekic
Jovana Lekic Dan 1,901, 06:14

haha mustafa strahiniqi napiso clanak xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

alboy75
alboy75 Dan 1,901, 06:15

postoje stvari sa kojima se slazem, postoje i one sa kojima se ne slazem, a jedna od njih je da sam apsolutno protiv da se o ovako "vaznim" pitanjima prica gde moze svako da vidi... dizanje tenzija u trenucima kad dominiramo (mislim na savez) ce samo brze dovsti do kraja dominacije, cemu to?

Rastko1991
Rastko1991 Dan 1,901, 06:17

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 06:53

Џо

Видиш ли шта се дешава када се дипломатија води само иза затворених врата? САД је на прагу уласка у ЦоТ, а Србија беспоговорно слуша сва наређења и испуњава све услове које јој постављају чак и државе ван савеза, војно слабије од нас.

Дефинитивно не треба јавно говорити о свим детаљима, али плашим се да неки људи желе да спољну политику воде тако да нико у Србији нема право да постави питање или искаже другачије мишљење, што може да нас одведе само у пропаст и ја се зато борим против тога.

Што се тиче констатације да доминирамо, ја се не задовољавам тренутним, већ размишљам дугорочно. Заиста ми ових 10 ресурса не значе много ако сам свестан чињенице да Србијом и њеном политиком почињу све више да управљају Бразил, САД, па и остале државе у нашем савезу.

Plainswalker
Plainswalker Dan 1,901, 06:55

не гледам каква врска има еСрбија со тоа што ќе прави CoT

Don Lex
Don Lex Dan 1,901, 06:58

Страле, слажем се са појединим деловима текста, али, као што сам већ напоменуо, влада еСрбије се не игра без кеца у рукаву.

Ubod sisa
Ubod sisa Dan 1,901, 06:59

Uopste nije dugacak ili obiman kako kazu ono sto je vazno napisao si i sve si upravu!

Don Lex
Don Lex Dan 1,901, 07:01

А што се тиче тога да еСрбијом управљају друге државе, само ћу се насмејати : )
Да је тако, претпостављам да никада не би смо задржали 10/10 дуже од 10 дана...
Јер је савез имао планове који нису одговарали еСрбији, и еСрбија их није ни прихватила. Крај.

nikol000
nikol000 Dan 1,901, 07:02

SB

Uz duzno postovanje , prelistaj stampu u ePolskoj ili eMadjarskoj , Nigde nema tolike kolicine tekstova o spoljnoj politici kao kod nas.
Imas 2 CP medalje , pa nisi ti bilo ko makar kad ti stranac pogleda profil , ajd u kometarima to stranci obicno i ne citaju ali bre toliko tekstova stvarno steti eSrbiji .

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 07:05

@Plainswalker

Том логиком, ЦоТ не треба уопште да интересују тежње Србије да потпише МПП са Грчком, и надам се да нећете правити проблем око тога као што ми нисмо правили проблем око потписивања вашег МПП са САД.

@Don Lex

Извини, али чињеница да пристајете на свакакве уцене и да нисте ниједном одреаговали на флагрантно кршење српских интереса из страха да се случајно не замерите неком, мени говори да ви, не да немате кеца у рукаву, него немате уопште идеју шта да радите, куда да идете и како то да спроведете.

Док се ви сетите да извучете тог кеца из рукава, САД ће постати пуноправни члан ЦоТ. Волео бих да ми кажеш да ли ће коалиција на власти урадити било шта поводом спречавања САД да постану пуноправни чланови ЦоТ или ћете препустити да се та ствар заврши без мешања Србије?

OpaGangnamStyle
OpaGangnamStyle Dan 1,901, 07:05

svaka cast!

alboy75
alboy75 Dan 1,901, 07:28

Strahinjic Banovan
a gde si ti video da se diplomatija ne radi iza zatvorenih vrata?
kakogod, sobzirom da mi citava ova prica lici na "udri po politickom protivniku bez obzira na interes srbije" tu mi onda zaista nije mesto... politikanstvo, neka hvala

Overlord80
Overlord80 Dan 1,901, 07:37

Svaka cast za tekst. Dosta toga sam saznao o spoljnoj politici i trenutnim politickim previranjima u esvetu.

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Dan 1,901, 07:38

necu da komentarisem jer ovo nije za javnost.

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 07:59

Наравно да ће људи из власти одбити да коментаришу овакав чланак. Када се докаже аргументима да воде кукавичку политику, далеко од оне коју би требало да води светска сила, наравно да немају шта да кажу. Могу једино да напишу да тема није за јавност (као што ниједна за власт није када се покаже како да не ради добро) и да врте причу о 10 ресурса. Но, има времена, бићете ви још дуго, дуго на власти, па ћемо видети коју ћете причу вртети када будемо изгубили све те ресурсе. Вероватно ону о опозицији која опструише рад Владе.

Џо

А где си ти видео да се о свему што се ради ћути и да се народу не говори апсолутно ништа? Мора постојати неки баланс и равнотежа. А што се тиче тих коментара о политиканству, ти увек потежеш ту причу али редовно коментаришеш моје чланке. Искулирај их, ако мислиш да сам политикант, и ћао здраво :😁

Никол000

Не знам ни зашто ти пишем, али хајде понекад да одговорим и на трол коментаре. Када напишеш да моји чланци штете Србији, очекујем и неки аргумент за такав исказ, а не само да напишеш то као констатацију која се подразумева. Јер, видиш, ја мислим да је на штету Србије када Влада успоставља понизан однос према Бразилу, а још више према САД, а да је у корист Србије када се пише против таквог начина вођења политике. А ти ако подржаваш слепо ову Владу упркос погубној дипломатији коју води, мене то не чуди, одавно се зна да си њихов симпатизер.

Don Lex
Don Lex Dan 1,901, 08:03

Само ми не улази у главу зашто си се ухватио за ову тему...
Али ајде...

Lupus domini
Lupus domini Dan 1,901, 08:12

Eden se raspada, njene clanice prelaze u CoT i TWO. Kad se zavrsi transfer, protiv koga ce TWO da ratuje ako je u prijateljskim odnosima sa CoT???

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Dan 1,901, 08:17

SB, a mozda se vode osetljivi pregovori i nije pametno recimo da clanovi vlade kazu da su napravili recimo neki tekst pro forme. Mozda to moze da ugrozi pregovore. Ili da otkrije karte.

Ja karte necu da otkrivam. Razumeo bi da smo u losoj poziciji sto se saveza tice i da nam preti tezak rat, ali mi smo veoma daleko od toga...

antwone
antwone Dan 1,901, 08:24

uvijek mutite nesto...

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 08:32

Дон Лекс

Молим те за конкретан одговор. Да ли ћете пустити да САД постане равноправан члан ЦоТ или ћете се понашати незаинтересовано за ту ситуацију, као што је то до сада био случај? Конкретан одговор, молио бих, без ишчуђавања зашто сам се дохватио те теме :😁

Ако неко жели да увуче Србију у сарадњу са САД, наравно да ћу се дохватити те теме и нећу је пуштати док не кажете људима став о тој држави и њиховом уласку у ЦоТ.

Хамстер

Превише тих можда. Превише тих чланака про-форме. Превише затворених врата, тајни и бежања од јавне дискусије. Превише ћутања...

Заиста, та прича о томе да јавно не може да се дискутује о неким стварима више не пролази. Знаш, ок је не рећи све, али правите нас мајмунима и претварате нас у зомбије који само треба да пуцају и једу док се ви играте. МСП објавио један чланак (не рачунам оне преговоре са силама Италијом и Француском) за два месеца, МИ објавило три. И сад, после пар чланака о томе како пуштате САД у ЦоТ, одједном бисте да заћуте и они који нису у Влади. Неће моћи...

Реци ми и ти, Хамстеру, одговор. Имате ли м**а да се побуните против уласка САД у ЦоТ или не?

Stefan Mauzer
Stefan Mauzer Dan 1,901, 08:35

Super članak...

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Dan 1,901, 08:42

diplomatija se vodi iza zatvorenih vrata. jbg, ni drugi ne pricaju javno sta rade. s razlogom. brazil je zemlja u kojoj kongres odlucuje o mnogim bitnim pitanjima. sto znaci da se pita svaki nub koji recimo igra igru 3 nedelje i upadne na listu.

e sada, u takvim situacijama moras prilagoditi sagovorniku. ako to znaci napisati jedan glupi clanak, ja sam za. na ovome radimo vise meseci. prijatelji se lako gube a tesko sticu.

na koji nacin usa smeta srbiji ako su je uzeli na probni period u cot? nije punopravni clan. takodje, ne sme nas napasti i ugroziti nam 10ti resurs jer onda gubi mpp sa nasim saveznicima i ostaje u nebranom grozdju.

srbija se trenutno nalazi u veoma dobrom polozaju, sto vojno, sto diplomatski. radimo na tome da se sadasnje stanje sto duze odrzi.

War3hous313
War3hous313 Dan 1,901, 08:45

Gambino_SSSS
Gambino_SSSS Dan 1,901, 09:06

Ti si suviše dugo u politici, suviše znaš i suviše truda ulažeš da bi uvek pravio štetu.

Cipelići da imaju šta da kažu rekli bi znam ljude još iz v1. Ovo drveno advokatisanje samo im smeta. A ni tebi neće doneti slavu jer su čak i početnici u igri dovoljno iskusni da shvate kako se s razlogom u diplomatiji ne trubi.

nikol000
nikol000 Dan 1,901, 09:17

SB

U prvom delu kometara sam ti navao precizno zasto mislim da je to stetno . Mozes ti da izbegavas odgovor i da to nazivas trolovanjem ali u sustini znas da je to istina . Imas dve CP medalje eSrbije i sad neki eBrazilac relativno nov igrac procita ovaj tvoj clanak i izvlaci misljenje o eSrbiji . Samo mi imamo taj luksuz i privilegaju da biramo koaliciju koja ce biti na vlasti ( sad i USA 😉 ) u ostalim zemljama je to cisto pro forme
Znas i sam da spoljna politika nema nikakve veze sa tim kojoj koaliciji pripadas ( jer za mesec dva u diplomatiji nista ozbiljno nemozes promeneti ), uostalom da moze mi vec bili u savezu sa Grcima

Robert E.Lee 1861
Robert E.Lee 1861 Dan 1,901, 09:32

Preterivanje u svakom pogledu
Vuces sve koji imaju veze sa savezom za jezik da ti kazu ono sto bi hteo da cujes a pritom ne mogu da ti otvoreno kazu sve i do kraja taj ceo tok pregovora unutar saveza,barem ne sada.
Usa u CoT je los potez ali Usa i dalje nije clan CoTa dize se prasina bespotrebno i pre pravih desavanja (indosi se bune oko USA i jos neke drzave a bez svih glasova Usa ne moze unutra) i pravi se situacija kako Srbija treba biti tutor odlukama drugog saveza i to je katastrofalno.
Poentiranje na ovome je prosto glupo

betega
betega Dan 1,901, 09:43

Пољска и Шпанија све више преузимају примат у односу на нас и Мађаре. Упорно покушавају да нас наведу на сарадњу са Америма

ne nego stite granice
brazil i ameri su pretnja za org regije i bonuse
koga briga za prijateljstvo sa amerima = cist interes
srbiji su namenili ulogu da zastrasuje zbog ogromnog dmg
i da rastereti ostale u savezu - cist pragmatizam

pto tim u americi je vas dzoker
tajland takodje
rumuni isto
hrvati pomalo( jer je svima na zapadu jasno da sanse nema da se udruzite)

za sada dobro igrate samo na kartu cipelica u usa
(ovo cinculiranje sa pozivom da se vrate je pametan potez)
medjutim tajland ste prepustili poljacima
rumune ne koristite zbog frke od huna
sto je steta i greska

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 10:01

@Хамстер

Ја теби опет кажем да не можеш ни да водиш политику искључиво иза затворених врата. Не можеш ти да водиш Србију у загрљај Америци без јавног полемисања о таквој ствари.

Изнеси своје аргументе, напиши чланак: "Хеј, ми желимо МПП са Бразилом али нас они условљавају да напишемо да се јавно одричемо Ципелића. Такође, САД је на пробном чланству у ЦоТ а ми нећемо радити ништа поводом тога и пустићемо да постану пуноправни члан." пре него што урадиш потезе које после не могу други да исправе све и ако хоће.

Шта је лоше у томе да се јавно написао услов Бразила пре него што сте га прихватили? Онда народ не би желео сарадњу са Бразилом, зар не? Срби не падају на уцене и ти то знаш, зато и нисте смели да напишете да сте условљавани, а поготово не да сте прихватили све услове.

У сваком случају, чињеница је да тебе боли уво шта народ мисли, ти урадиш оно што желиш и онда проналазиш адекватну причу којом ћеш то представити народу. Ја се ту разликујем од тебе. Ја јавно кажем да бих се успротивио уласку САД у ЦоТ и желим око себе да окупим људе који мисле исто као и ја.

А ти реци јавно да нећеш ни прстом мрднути поводом уласка САД у пуноправно чланство ЦоТ, ако смеш. Кладим се да не смеш, као што ниси смео ни Бразилцима да кажеш НЕ.

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Dan 1,901, 10:11

Robert E.Lee 1861 je objasnio. ne bi ulazio u dalju polemiku.

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 10:12

@Гамбино

Госпођо, заобиђите ме као што ме заобилазите и на скуповима. Ви нећете сигурно рећи нешто похвално о мени, али се зато редовно љутите ако ја узвратим истом мером. Како не би улазили у беспредметне свађе које су веома гадљиве просечном играчу у еСрбији, Ваше коментаре нећу узимати у обзир.

@никол000

Искрено, мене не занима како ће нека бразилска еБеба да протумачи чланак бившег председника Србије, више ме занима како ће Срби да протумаче шта им њихова власт говори, односно не говори. Све ово што сам написао, ја бих урадио на делу, а ми смо вечито принуђени да трпимо приче о томе како ово или оно не може јавно од стране власти и баш зато нам се странке ни не разликују много једна од друге.

Нисам присталица тога да све странке треба да воде исту спољну политику јер је то једна од суштинских ствари по којој странке граде свој идентитет и грађани заправо и треба да се опредељују по томе да ли неко жели или не жели сарадњу са САД (на пример), а не по томе да ли воле Перу или Жику.

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 10:17

Хамстер, ево реци ми само једно. Одговор на ово питање неће никако, али баш никако угрозити преговоре које водите, јер их водите ви, а не ја. Тако да, без обзира на моје слагање или неслагање са твојим ставом, оно није ни битно јер ћете ви свакако урадити како ти мислиш да треба.

Дакле, да ли ће Србија на било који начин покушати да осујети намере САД да ступи у пуноправно чланство ЦоТ? Слажем се да није страшно што су у пробном чланству, али мислим да би било изузетно погрешно уколико би они постали пуноправан члан. Да ли делиш моје мишљење или сматраш да би за Србију било добро да САД постане пуноправни члан ЦоТ?

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Dan 1,901, 10:26

ne bi bilo dobro da sad postane punopravni clan i mi cemo sav nas uticaj iskoristiti da do toga ne dodje. jednostavno ne mozes verovati takvoj zemlji.

mi ne mozemo zabraniti nekome iz drugog saveza da nesto uradi, ali mozemo pricati sa svim zainteresovanima. necu iznositi u javnost sta mi je reklo rukovodstvo jakih cot zemalja. ne postoji tu ljubav usa - cot i nema razloga za brigu.

takodje, nemamo ama bas nikakvu korist od toga da nam usa bude otvoreni neprijatelj. niti poljska i spanija. pakt o nenapadanju je po meni najpametnije resenje

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 10:55

Ето, видиш да није било тешко :😁

Искрено, тешко ми је да поверујем да ћете учинити било шта да САД не постану равноправан члан ЦоТ, али време ће показати јесам ли био у праву или не. Био бих убеђенији ако би ми објаснио како мислиш да би Србија требало да поступи уколико САД ипак постану равноправан члан ЦоТ.

Иначе, слажем се да немамо корист од тога да нам САД буде отворени непријатељ, али не смемо да дозволимо да постану пуноправан члан ЦоТ. Те ствари се разликују и слажем се да би НАП било вероватно најбоље решење. С тим да би могли да убрзамо мало тај ПТО, а нико нас по ушима не бије да то објављујемо званично у новинама. Али би могли да подигнемо ту мисију на мало виши ниво у смислу сарадње Влада-Ципелићи.

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Dan 1,901, 11:20

"Био бих убеђенији ако би ми објаснио како мислиш да би Србија требало да поступи уколико САД ипак постану равноправан члан ЦоТ."

o tome cemo polemisati ukoliko dodje do ulaska. sada nema potrebe.

za ostalo ne mogu da komentarisem : )

Kheshig
Kheshig Dan 1,901, 12:20

Covece,ti ove slike potpuno pogresno koristis....xD

SasaIka
SasaIka Dan 1,901, 13:35

Kakav ljigavac!!!!! Ako se stvarno brines za cipelice, zasto im nisi pomogao dok si bio CP?? Zasto si tada ignorisao njihovu molbu za pomoc??
I naravno, vazno je da se ti predstavis kao pametan, a sto drzavi steti da se neki od ovih podataka iznose javno, boli te uvo?
Ljiga je uvek sama sebi najvaznija !

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Dan 1,901, 15:38

@Kheshig

Искрено, без слика чланак делује сувопарно, па онда набацам макар неке слике да се разбије монотонија, а мрзи ме да тражим оне потпуно адекватне : Р

@Sasalka

За тебе важи исто што и за госпођу Гамбино. С обзиром да не очекујем од тебе да кажеш било шта позитивно за мене, и с обзиром на количину увреда које ми константно упућујеш, једноставно ћу игнорисати твоје коментаре, као што сам то и до сада углавном чинио.

SasaIka
SasaIka Dan 1,901, 15:42

Nikakve uvrede ja ne upucujem, samo govorim istinu! Dokaz za to je da NIKAD nisam imao NI JEDAN FP!

A naravno da moras da ignorises moje komentare, jer ne znas sta da odgovoris na ISTINU 😛
I cipelici su ti rekli ISTO u prethodnom clanku, ja sam to samo sazeo 😛

igajunior
igajunior Dan 1,901, 17:28

Poentiranje na ovome je prosto glupo
x2

Markozlol
Markozlol Dan 1,901, 20:08

Ne znam zasto ne dozvoljavate da neko ko nije vas politicki istomisljenik iznese ono sto ima na umu, da li se vi sa time slazete ili ne je potpuno irelevantno. Tolerantnost vladajuce koalicije je uvek bilo na nivou pecinskog coveka, budite nekada ljudi i normalno odgovorite na postavljena pitanja, a ako to ne mozete sta onda trazite u politici? Ako vi mislite da ste upravu to ne znaci da je istina, iznesite vase cinjenice kroz clanak, pustite opoziciju da iznese svoje, pa neka gradjanstvo presudi (one koje interesuje). Konstantno prozivanje i pravdanje od strane vladajucih stranaka moze samo da ima kontra efekat...a to je da kada budete izneli neki svoj stav on jednostavno ne bude uvazen......gubite poverenje sve vise i vise sto zbog klinaca koji ne znaju da sastave dve prosto prosirene recenice a da u njima ne bude pogrdni naziv ili psovka, sto zbog svoje ne tolerantnosti prema opoziciji....to sto imate u vasoj stranci xxx ljudi ne znaci da vas cela eSrbija gotivi i voli, ocigledno ste umislili da ono sto radite svi podrzavaju, a oni koji to ne rade automatski su "spijuni, retardi, strani placenici" itd itd. Ajmo malo da odrastemo i da se ponasamo odgovorno za svoje reci i postupke, nemojte po svaku cenu da sabotirate necij rad samo zato sto ima smelosti da misli drugacije....

Boyan
Boyan Dan 1,901, 22:19

I lol'ed 🙂 To sum it up ur sayin 'CoT is a friendly alliance but TWO is superior n thus Serbia has the right to blackmail CoT n force them to pick between u two'. xD xD xD Dude watch ur own business n don't get involved in CoT affairs u have TWO to worry about.

very short sided Serbian attitude...shame

Mitra33
Mitra33 Dan 1,902, 05:21

Имамо ми доста асова у рукаву ....😁)

Страле, не заборави Румуне који су спремни истог тренутка да потпишу МПП са нама ...

Толико од мене о7

Markozlol
Markozlol Dan 1,902, 07:14

@Boyan: Lol maybe we should let u alone to fight against turkey and see how fast u are going to loose, our "attitude" is like that cause we deliver dmg like a boss xD Anyway i doubt u understood it correctly, it is not what u summed up. o7

 
Objavi komentar

Kaj je to?

Prebirate članek, ki ga je napisal državljan eRepublika, izjemne večigralske strateške igre, ki temelji na državah iz resničnega življenja. Ustvarite svoj značaj in pomagajte vaši državi doseči slavo medtem ko se uveljavljate kot vojni junak, znan založnik ali finančni mogotec.