[Interviu] Incotro? (Maniu)

Day 1,434, 11:41 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Cristinutaa

Aici prea mult nu am a scrie. Este lung raspunsul, dar va recomand sa-l cititi.


"Sarutmainile domnisoara,
Buna ziua doamnelor, domnisoarelor si domnilor (fideli cititori ai ziarului “Cunoaste”).

Daca reportofonul e pornit, zic sa trecem direct la subiect 😃

1. Politica externa:
Cum apreciati situatia politica internationala si regionala? Care sunt sansele eRepublicii Moldova de a juca un rol mai important in acesta? Are oare o influenta benefica tratatul (intelegerea) cu eTurcia de recuperare a teritoriilor in acest sens?

Raspuns:
Cum apreciati situatia politica internationala si regionala?

Pozitionarea geografica a eMoldovei este ... nefericita dar definitorie pentru insasi existenta ei, nu numai pentru natura relatiilor sale cu alte eState sau Aliante.
Astfel, vecinatatea cu eRomania a fost si va ramane definitorie pentru eMoldova (dincolo de legaturile de limba si sange dintre populatiile celor doua tari – RL – aici mai avem niste ... “specificitati”).
Vecinatatea eRomaniei se poate dovedi benefica, atunci cand aceasta este condusa de oamenii inteligenti si luminati. Din nefericire aceasta nu a mai fost cazul de multa vreme si, ma tem, nici in trecut nu a prea fost cazul.
Astfel, intre cele doua tari raporturile sunt, traditional, cele dintre o mare (fosta) putere, cu pretentii coloniale asupra eMoldovei (ce nu accepta nici un fel de nesupunere) si o mica tarisoara, mai mult sau mai putin literara si culturala (din nefericire o lunga perioada a existat un hiatus si in acest sens), ce poate reprezenta o alternativa fata de coruptia si opresiunea din eRomania, pentru cei neadaptati sau prea visatori (si aici a fost o problema la inceput, localnicii din Moldova respingand emigratia romanilor spre ea, pentru ca ii considera doar vanatori de medalii si/sau functii).

Desi momentan nu exista, consider importanta si:
Ukraina are o relatie, si ea, speciala cu eMoldova, avand evidente radacini in RL.
Nu odata Ukraina a “incercat mintea” moldovenilor, comportamentul sau bisensual fiind deja binecunoscut.
Dimensiunile reduse ale Ukrainei o situazea intr-o pozitie asemanatoare cu cea a eMoldovei insa, visele de mare putere din RL o indeamna mereu sa isi redefineasca pozitia si in acest joc.
Astfel, in anumite momente (iarasi cand conducerea este “luminata” – ca dovada ca in acest joc oamenii implicati sunt foarte importanti) cooperarea cu Ukraina poate fi deosebit de fructuoasa, dar va trebui mereu tinut cont de pozitiile pe care marile puteri din zona le au, pentru ca Ukraina, chiar daca ar dori, nu va putea actiona cum doreste.

Turcia este un fenomen recent. Puterea Turciei actuale nu ii este “proprie”, adica nu turcii ii dau aceasta putere, fenomenul Turcia de azi datorandu-se “altora”.

Unde trebuie cautata atunci partea cu care se poate negocia viitorul ?

Ma tem ca in ultimul an, aceasta a devenit ... international, caracterul national al “fortelor” din eR diluandu-se tot mai mult.

Daca ne uitam putin pe harta, o sa vedem ca actualmente suntem “striviti” intre eRomania si eTurcia, cu o Bulgaria avand posesiuni in zona, ceea ce ii permita sa emita pretentii si catre noi.

Care sunt sansele eRepublicii Moldova de a juca un rol mai important in acesta?

Sansele eMoldovei sunt minime. Ea este si va fi vazuta ca o putere de mana a doua si, mai trist, in majoritatea timpului chiar si cei pe care ii considera prieteni (eRomania) nu incearca decat sa profite de pe urma sa.

In cadrul marilor aliante eMoldova nu este considerata un partener de discutii (ori din motive financiare, ori datorita intereselor altor “mari puteri”) iar o alianta a tarilor mici, nealiniate, nu a avut sanse de reusita, tocmai datorita lipsei de forta a acestora (puterea tinde sa se concentreze).

Astfel, in lipsa unui concept “absolut surprinzator” si inovator, eMoldova este condamnata la o zbatere continua intre traditionalii sai vecini si 😃, prieteni.
Intrebarea pentru eMoldova este daca este pregatita pentru ceva surprinzator si dispusa sa il si incerce ?

Vreau sa spun ca posibilitatea, potentialitatea unor fapte deosebite exista (ca si in experimentul lui Schroedinger), ele asteptand doar sa poata prinde forma, sa devina realitate.

Are oare o influenta benefica tratatul (intelegerea) cu eTurcia de recuperare a teritoriilor in acest sens?

Evident, este mai bine sa existi decat sa nu existi 😃.
La asta se reduce, de altfel, intreaga filosofie a politicii externe. Prosperitatea si exploatarea altora este abia urmatorul pas.

Daca eTurcia ar ramane o putere stabila, as sugera chiar eMoldovei sa isi imbunatateasca relatiile cu ea in viitor pentru a putea fundamenta acea ... idee surprinzatoare de politica externa.

2. Politica interna:
Cum apreciati eforturile guvernului actual de restabilire a pacii civice? Ce actiuni trebuie intreprinse in acest sens? Ce resurse putem activa pentru a atinge acest scop?

Raspuns:
Cum apreciati eforturile guvernului actual de restabilire a pacii civice?
Exceptionale in
sa, ma tem, sortite esecului.

Deschiderea spre reconciliere presupune acordarea de incredere tuturor partilor implicate in conflict insa, nu toate partile vor avea un cod moral adecvat pentru a folosi cinstit aceasta incredere acordata, de unde ... reintoarcerea celor de nedorit.

Odata aparuta necinstea, ea va mentine continuu tensiunea si neincrederea.
Pentru reconciliere este nevoie ori de un miracol ori de un ... despot 😃.

Ce actiuni trebuie intreprinse in acest sens?

Unii oameni se dovedesc incompatibili, in special datorita nivelelor diferite de educatie, de perceptie a realitatii (chiar si virtuale).
Ceea ce pentru unii e bine, e rau pentru altii si, mai mult, in acest joc un rol foarte important il au orgoliile, EUrile supradimensionate.

Ca actiuni concrete cred ca ar trebui invitati reprezentanti ai tuturor partilor sa participe la efortul de “guvernare” insa, aici e partea cea mai grea, ei vor trebui controlati continuu (asta cere mult timp- din partea controlorului - si deschidere din partea celor controlati – sa nu se simta jugniti pentru ca sunt controlati).

Din nefericire odata acordat accesul (controlul) asupra resurselor statului, greu mai poate fi reluat asa ca, inainte de a il acorda, cred ca ar fi bine ca partile (CP si diversele persoane insarcinate cu diferite domenii) sa “semneze” un acord, ca un fel de demisie in alb pentru cazul in care CP considera ca este necesara inlocuirea persoanei, acord ce sa poata garanta blocarea imediata a accesului imputernicitului la acele resurse la care avea acces.

Evident, partile trebuie sa inteleaga bine ca aceasta este “ordinea naturala” in care trebuie sa functioneze lucrurile.

Tot asa de evident, in acest caz CP-ul devine depozitarul increderii populatiei si, va trebui sa fie un model de virtute (pentru a nu aparea scandaluri).
Aceasta este aproape imposibil la natiuni in care fiecare suspecteaza pe fiecare (din lipsa unei ordini si reguli).

Ce resurse putem activa pentru a atinge acest scop?

Oameni si idei.

Avem si de unele si de altele, insa, cum spuneam mai sus, organizarea (asumata si bine inteleasa) si increderea in ceilalti (dublata de un control riguros – pentru a evita suspiciunile) se pare ca ne lipsesc.

3 . Perspective de viitor:
Credeti ca Guvernul actual merita sa isi continue mandatul sau e mai oportun sa-si dea demisia? Ce proiecte concrete propuneti pentru a fi promovate de guvernare.

Raspuns:
Credeti ca Guvernul actual merita sa isi continue mandatul sau e mai oportun sa-si dea demisia?

Da, cred ca CP-ul trebuie sa continue, deoarece este depozitarul increderii cetatenilor (obtinuta prin vot).
Privitor la Guvern, CP-ul este cel ce trebuie sa decida (ferm si eficient) pe cine si cand trebuie sa schimbe, caci raspunderea este a sa (fie pentru cele bune, fie pentru cele rele) si aruncarea vinii pe cei numiti de el nu il absolva si pe el de vina.

Asadar, daca Guvernul ramane asa sau nu, este doar treaba Presedintelui.

Relatia cetatenilor este cu Presedintele, nu cu Guvernul, acesta avand autoritate doar datorita transferului pe care CP-ul este de acord sa il faca.

Ce proiecte concrete propuneti pentru a fi promovate de guvernare.

Am facut respectivele propuneri actualului CP si cred ca domnia sa este in masura sa le reveleze sau nu.

La fel cred ca ar trebui sa procedeze toti membrii Guvernului (si in nici un caz prin articole in presa, acuzatoare sau “revelatoare” la adresa CP-ului, caci ei nu au fost si nu sunt in acea situatie decat datorita transferului de autoritate si incredere pe care acesta – CP – l-a facut catre ei).
Problema celor “nemultumiti” nu este niciodata (din nefericire) : Cu ce am gresit ? De ce nu mai are incredere omul acesta in mine ? ci : Am fost tradat ! Sunt prea inteligent pentru el (ei) ! etc.

Asadar problema este una de perceptie si intelegere a conditiilor reale in care functioneaza puterea si autoritatea in acest joc.
O problema specifica atat moldovenilor cat si romanilor.

Toate cele bune ! "

Din aceeasi serie:
[Interviu]Incotro?(Mikael Kanto)
[Interviu]Incotro?(unualibro)