Ambient pornit/oprit

Join the new world

 

Tajna smrt Pustinjske lisice

Ziua 1,903, 05:43 Publicat în Serbia Serbia de DaniloVB

Tajna smrt Pustinjske lisice

Pismo Manfreda Romela, sina njemačkog nacističkog vojskovođe poznatijeg pod ratnim nadimkom Pustinjska lisica, u kojem se opisuju njegovi posljednji trenuci s ocem, privukla su mnogo pažnje prilikom nedavne aukcije u Londonu.
Sin tadašnjeg njemačkog nacionalnog heroja imao je 15 godina kad su po njegovog oca u oktobru 1944. došla dvojica generala.
"Tog jutra stigao sam kući vozom u šest sati ujutro i susreo se s ocem. Bio je dobro, i on i majka, doručkovali smo i otišli u šetnju. Rekao mi je kako uskoro dolaze dvojica generala, navodno na razgovor o njegovim daljim komandama. Ipak otac je sumnjao u iskrenost te najave. Bojao se da je to tek kamuflaža za pokušaj njegovog micanja sa dužnosti", napisao je Manfred u pismu.
Feldmaršal Romel, njegov 53-godišnji otac, koji se dokazao u akciji u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a smatrao se jednim od najsposobnijih njemačkih vojskovođa, umro je 14. oktobra 1944. Sa pravom je sumnjao u razlog dolaska kolega u svoj dom. Naime, Romel je optužen da je bio jedan od glavnih zavjrenika u pokušaju svrgavanja Adolfa Hitlera 20. jula te godine. Ponuđene su mu dvije opcije. Mogao je ili da počini časno samoubistvo ili da izađe pred vojni sud pod optužbom za veleizdaju.
"Dvojica generala razgovarala su sa ocem nasamo. Poslao me iz sobe, a oko 45 minuta nakon toga sreo sam ga na izlazu iz majčine sobe. Rekao mi je kako se oprostio s njom i koji mu je izbor pružen. U slučaju samoubistva, rekli su mu Hitlerovi poslanici, njegovoj porodici neće biti ništa, naprotiv, nacistička vlada će se pobrinuti da im ništa ne fali. Nakon što mi je rekao zbogom, napustio je kuću u uniformi. Sjeo je na zadnje sjedište automobila, a dvojica generala ušla su s njim. Automobil je krenuo. Petnaest minuta kasnije telefon je zazvonio i javili su nam iz bolnice kako je otac mrtav. Rečeno nam je kako je doživio moždani udar", napisao je mlađi Romel.

Smrt u bolnici

Manfred Romel je u pismenom izvještaju, očigledno za savezničke snage, napisao kako je Firer poručio njegovom ocu da ne želi da uništi njegov ugled u njemačkom društvu i zato mu je ponudio časan izlaz. Trebao je dobrovoljno da uzme pilulu cijanida.
"Otrov bi djelovao za pet sekundi. U slučaju da odbije, bio bi uhapšen na mjestu", izjavio je Manfred.
Inače, sin generala-feldmaršala planirao je za vrijeme rata da se priključi Hitlerovim zloglasnim stranačkim snagama Vafen SS-u, ali otac je bio protiv toga pa se priključio Luftvafeu. Nakon rata postao je advokat, političar i gradonačelnik Štutgarta, gdje živi i danas. Dokument na dvije stranice prodat je u sklopu kolekcije ratnih uspomena koje su pripadale kapetanu Noelu Čavaseu, oficiru britanske vojske u Drugom svjetskom ratu, bliskom Bernardu Montgomeriju.
Šef britanske vojske Montgomeri navodno je cijenio Romela, poznatog kao velikog vojskovođu. Vjeruje se da je dokument sa aukcije kopija dokumenta u kojem je bilo zapisano svjedočenje Romelovog mladog sina.
Pustinjska lisica bio je vrlo cijenjen među saveznicima, a njegov Afrički korpus nikad nije bio optužen za ratne zločine. Tvrdilo se i kako je Romel ignorisao naredbe da pobije uhvaćene komandose, jevrejske vojnike i civile i kako se "viteški odnosio prema protivnicima". Ipak, drugi su navodili kako je svojatao ratnu slavu i kako je često dovodio u veliku opasnost svoje trupe.

Sahrana uz vojne počasti

Kako je Romel bio vrlo ugledan, Hitleru je odgovaralo da se na tih način riješi svog feldmaršala. Objavljeno je da je Romel umro od povreda, a čovjek poznat po vojnom geniju pokopan je uz sve državne počasti. Tek je kasnije, za vrijeme suđenja u Nirnbergu, otkriveno kako je počinio samoubistvo kako bi zaštitio porodicu. Romel se navodno protivio ubistvu Hitlera, što je želio dio zavjerenika. Njegova udovica je, a i neki drugi, nakon rata tvrdila da je Romel želio da Hitler bude izveden pred sud. Smatrao je, tvrdila je ona, kako bi njegova smrt izazvala građanski rat u Njemačkoj i Austriji i kako bi Hitler postao mučenik.

 

Comentarii

Robert E.Lee 1861
Robert E.Lee 1861 Ziua 1,903, 08:57

vot

celikikamen
celikikamen Ziua 1,903, 16:41

o7

Nergul
Nergul Ziua 1,905, 00:27

Хогар Страшни+Постери+Јесте ли већ чули да...+Економиија http://www.erepublik.com/sr/article/-1-2206682/1/20

 
Postează răspunsul tău

Ce este asta?

Acesta este un articol scris de un cetățean eRepublik, un joc de strategie bazat pe țările din viața reală. Creează-ți propriul cetățean și condu țara ta pe drumul ei spre glorie. Îți poți câștiga faima în războaie, luptând ca un erou, în presă, scriind articole, sau construind un imperiu financiar.