Türk Savunma Sanayii

Day 1,627, 05:10 Published in Turkey Hungary by MeteorTR

Nereden nereye


Altay-Milli Tank
Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore'nin Rotem firmasıdır. "Altay" olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mali kaynak ayrılmıştır.Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanmakta olan aracın prototip testleri ve kalifikasyon çalışmalarının 2012 yılında tamamlanması, seri imalatın ise 2013 yılında devreye girmesi planlanmaktadır. Tasarım aşamasında Güney Kore üretimi XK-2 ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden de yararlanılması hedeflenmektedir.Proje sonunda açılacak yeni bir ihale ile seri üretimi kazanan kurum ya da kuruluş belirlenecektir. İlk etapta üretilmesi planlanan 250 adet tank, TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda artırılabilecektir


T-155 FIRTINA OBÜSÜ
Türkiye'nin kendi ürettiği ilk topçu sistemidir.Dışarıdan monte edilmış 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekat icra edebilmektedir. Güç Ağırlik oranı 21bg/t olan Fırtına`nın harekatlarını uzun süreli destekleyebilir. ADOP-2000 sistemine sayisal olarak entegre edilmiş olan Fırtına,sahip olduğu Aselsan ürünü 9600 serisi frekans atlamalı sayisal telsizler vasıtasıyla emniyetli, güvenilir, esnek, süratli, mobil, beka kabiliyeti yüksek, elektronik harp korumalı etkin bir ses ve veri haberleşmesinin tesisine ve atış esaslarının süratle takibine imkân tanımaktadır.Obüsdeki muharebere sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahiptir.Fırtına hareket halindeyken 30sn içinde atış görevine hazır olabilmekte ve ilk 15sn içinde ani atış (darbe) olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlaybilmektedir. Obüs atış görevinin tamamlanmasına müteakip 30sn içinde mevziini terk edebilmektedir. Obüs, sahip olduğu içeriden komuta edilebilen otomatik namlu yol kilit sistemi vasıtasıyla, kısa sürede mevzi değiştirebilmekte ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indirmektedir.


T-155 PANTER ÇEKİLİ OBÜSÜ
MKE üretimi 155 mm lik çekili obüs.40 Km menzile sahiptir.


OTOKAR COBRA 4x4
Cobra, Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin zırhlı tekerlekli araç ihtiyacı doğrultusunda en uygun çözümü sağlamak üzere geliştirilmiştir. Cobra, üstün hareket kabiliyeti, iyi bir balistik korumanın yanısıra, aynı platformun farklı görevlere uyarlanabilir olması ile dikkat çekmektedir. Aynı gövde ve altyapı üzerine tasarlandığı ve bir çok model ve tip üretilebildiği için bakım ve serviste büyük kolaylıklar sağlamaktadır.


OTOKAR ARMA 6X6
OTOKARIN yeni üretimi 6x6 aracı TSK envanterine girmeden yurtdışı siparişi alma başarısını gerçekleştirdi.


FNSS ACV-300


OTOKAR KAYA MAYINA KARŞI KORUMALI ARAÇ


YILDIRIM FÜZESİ
Gerçek olduğu resmi kaynaklarca belirtilmemişse de, bazı çevreler tarafından doğrulanan J-Füzesi orta menzilli balistik bir füzedir. Menzili ilk üretilen modellerde 150 km olsada günümüzde 400 kmnin üzerine çıkılmıştır. Nükleer başlık da taşıyabilmektedir. Çin'den teknoloji transferi ile geliştirilen füzelerimizden sonra, J füzesinin teknolojisi büyük oranda Türk yapımıdır.


KASIRGA TOPÇU ROKET SİSTEMİ
Çin ile yapılan ortaklıkalr sonucunda Çin yapımı WS sistemleri model alınarak üretilmiştir.360 mm çapında 100+km menzile sahiptir.


T-122 ÇOK NAMLULU ROKETATAR SİSTEMİ
Roketsan'ın 122 mm.lik artırılmış menzilli roket ailesi klasik 122 mm.lik roketlere göre iki kat menzile sahiptir. Tahrip, Çelik Bilyalı ve kargo harpbaşlığına sahip roketler TR-122, TRB-122 ve TRK-122 olarak adlandırılır. Üstün dağılım karakterleriyle bu roketler nokta ve alan hedeflerine karşı kullanılır. Roketler, T-122'den veya 122 mm.lik diğer çekili araca monteli silah sistemlerinden atılır.
Taşıyıcı araç olarak 6 x 6 taktik tekerlekli MAN kamyon kullanır. Kamyonda 2X20 füze taşıyan lançer bulunur. Bu füzelerin tamamını 80 saniyede hedefe yollar 500 m X 500 m'lik bir alanı yok eder40 kml menzile sahiptir.


TR-107 ÇNRA
TR 107, Roketsan tarafından üretilen 107 mm çapındaki çoknamlulu topçu roketi sistemidir. Silah 12 adet lancher'dan oluşmaktadır. TRB-107 ve klasik kısa menzilli 107 mm çapındaki mühimmat olarak kullanır. Çekili bir silah sistemi olan T-107, kullanımda mobiliteyi artırmak amacıyla araçlara monte edilerek de kullanılabilmektedir.11 km menzile sahiptir


ATILGAN ALÇAK İRTİFA HAVA SAVUNMA SİSTEMİ


OMTAS VE UMTAS ANTİ TANK ROKETLERİ
UMTAS, Türkiye'nin savunma sanayii firmalarından Roketsan'ın geliştirdiği tanksavar füze sistemidir.
8 kilometre menzile kadar etkili atış yapabilen UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi) 2005 yılında ATAK projesi kapsamında güdümlü füze ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla projelendirilmiş ve geliştirilmeye başlanmıştır. At-unut kızılötesi güdümlü füze sınıfında olan ve zırh delici başlığa da sahip olan füze, Roketsan’ın ihraç amaçlı geliştirdiği ürünler arasında yer alıyor.


CİRİT LAZER GÜDÜMLÜ ROKET
Roketsan'nın tasarladığı 8 km menzilli türk füzesidir. Türkiye'nin ilk lazer güdümlü füzesidir. 2010 yılında seri üretime geçilmesi planlanmaktadır. Cobra ve İtalya'dan tüm hakları ile satın alınan T 129 helikopterlerinde kullanılacaktır.


T-129 TAARUZ HELİKOPTERİ (Türkiye-İTALYA)
T-129, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taktik keşif saldırı helikopteridir. ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye’nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanmaktadır. Şu anda geliştirme aşamasındadır. T-129, AgustaWestland A-129 International (AW129) helikopterinin geliştirilmiş ve özgün sistemler içeren türevi olacaktır. Yaklaşık 3 milyar ABD doları tutarında olan bu proje sayesinde önemli teknoloji ve tecrübe birikimi sağlanacaktır.


ANKA AĞIR İNSANSIZ HAVA ARACI
24 Aralık 2004 tarihinde, Savunma Sanayisi Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzav Sanayisi (TUSAŞ) arasında imzalanmış olan sözleşmeyle yürürlüğe giren Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Programı; Türk Silahlı Kuvvetlerinin orta irtifa uzun havada kalışlı bir İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi gereksinimleri karşılamaya yönelik yürütülmektedir. Araç, 16 Temmuz 2010 tarihinde hangardan çıkmış ve basın ve ulusa tanıtımı yapılmıştır. Bir sonraki projede ise bu araca silah sistemleri eklenmesi kararlaştırılmıştır