Συναίσθημα VS Λογική

Day 3,177, 06:13 Published in Greece Greece by argos2

Συναίσθημα VS Λογική



Όταν παίρνουμε αποφάσεις τι κατά την γνώμη σας πρέπει να υπερισχύει, το συναίσθημα ή η λογική?



Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Οι περισσότεροι θα απαντήσουν...ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ, και μάλλον θα έχουν δίκιο. Δεν υπάρχει κανένας απόλυτα λογικός άνθρωπος ή απόλυτα συναισθηματικός. Με τις παρακάτω σκέψεις όμως θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω τι θα συνέφερε και όχι τι πραγματικά γίνεται.

Υπάρχουν ορισμένα εμπειρικά στατιστικά γεγονότα σε σχέση με τους άντρες και τις γυναίκες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σε αυτό το άρθρο.

1. Οι γυναίκες στατιστικά είναι πιο συναισθηματικές από τους άντρες.
2. Οι άντρες στατιστικά είναι πιο λογικοί σε σχέση με τις γυναίκες.
3. Οι άντρες στατιστικά στην σημερινή μας κοινωνία κατέχουν καλύτερες και πιο υψηλά αμειβόμενες θέσεις σε σχέση με τις γυναίκες.

Για τα παραπάνω πολλοί από εσάς θα μπορούσατε να έχετε τις αντιρρήσεις σας ή να σκέφτεστε εξαιρέσεις στον κανόνα. Θα έλεγα λοιπόν ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το δάσος και να βλέπουμε το δέντρο. Μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι ένα λογικό στατιστικό συμπέρασμα που έχουμε από δική μας εμπειρία. Ίσως να είναι και μύθος αλλά αν σκεφτούμε όλες τις παραμέτρους τότε θα χάσουμε τον λόγο του άρθρου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω καταλήγουμε ότι το συναίσθημα δεν βοηθάει αν θέλουμε ουσιαστικά δύναμη.

Από την άλλη γνωρίζουμε από την δική μας πείρα ότι η λογική δεν μπορεί να σου δώσει, ίσως, την μέγιστη χαρά ή λύπη (δεν φτάνουμε στα άκρα) κάτι που αντίθετα το συναίσθημα μπορεί. Αν σκεφτούμε την δική μας ζωή οι καταστάσεις που υπήρξαν με συναίσθημα ήταν αυτές που μας οδήγησαν σε μεγάλες χαρές ή μεγάλες λύπες (αγάπη, έρωτας, μίσος, οίκτος κτλ). Επίσης γνωρίζουμε (και πάλι καλώ την πείρα σας) ότι οι αποφάσεις που βασίστηκαν μόνο στο συναίσθημα στο δρόμο μπορεί να αποδείχτηκαν (στατιστικά μιλώντας) λανθασμένες και τις αλλάξατε. Μάλλον λιγότερες αλλαγές έγιναν σε αυτές που πήραμε βασιζόμενοι στην λογική.

Τότε ποιο πρέπει να είναι το μείγμα (συναίσθημα VS λογική) των αποφάσεων μας;

Αν μπορούσαμε να βάλουμε κανόνες με βάση το παραπάνω επιχείρημα θα ήταν:

Περισσότερο συναισθηματικές αποφάσεις (ενδεικτικά)

1. Αυτές που δεν μας πειράζει να μετανιώσουμε. (αν θα αγοράσω ένα προϊόν)
2. Αυτές που δεν θα μας καθορίσουν την υπόλοιπη ζωή μας. (η σχέση μας)
3. Αυτές που δεν θα γίνουμε λυπημένοι συναισθηματικά αν τις λάβουμε απόλυτα λογικά.
4. Αυτές που κρίνουν την μοίρα άλλων (να γίνεται ήρωας σε βάρος τις οικογένειας σας αν πεθάνετε)


Περισσότερο λογικές αποφάσεις (ενδεικτικά)

1. Αυτές που θα μας καθορίζουν σημαντικά την υπόλοιπη ζωή μας (π.χ. τι θα σπουδάσετε, με ποιον άνθρωπο θα κάνετε παιδιά)
2. Αυτές που κάνετε επιλογές (τι να διαλέξω)
3. Αυτές που σας δίνουν εμπειρία
4. Αυτές που καταλαβαίνετε ότι θα ήταν παράλογο να τις λάβετε με συναίσθημα.

Με βάση λοιπόν αυτήν την επιχειρηματολογία θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ένα βασικό συμπέρασμα.

Στην σημερινή μας κοινωνία μας είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε το συναίσθημα σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την λογική.

Σημείωση: Η παραπάνω ανάλυση είναι μια υπεραπλουστευμένη ανάλυση που βασικό σκοπό έχει να ανοίξει έναν διάλογο και όχι να δώσει κατεύθυνση.