Διοικητική Αναδιάρθρωση του Κράτους.

Day 3,268, 15:45 Published in Greece Greece by Eleanor 82



Μου ζητήθηκε να κάνω ένα υπόμνημα με τις γνώμες μου για μια διαφορετική διάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών, δηλαδή της συγκρότησης μιας Κυβέρνησης κατά Υπουργεία.
Να επαναλάβω το κλασσικό αστείο του καλού μου - που το έχει διασκευάσει από τον Πάρκινσον βεβαίως βεβαίως - ότι ένα ιδανικό κράτος έχει μόνο 5 υπουργούς;
Ένας ασχολείται με τα Εσωτερικά, ένας με τα Εξωτερικά, ένας με τα Οικονομικά και ένας με τα Στρατιωτικά. Ο πέμπτος που δεν κατάφερε να γνωρίζει καλά κανένα από τα παραπάνω αντικείμενα, γίνεται Πρωθυπουργός...

Φεύγω από τα αστεία. Υπέβαλα ήδη το υπόμνημα και σας παραθέτω τους βασικούς του άξονες:
Ένα σύγχρονο κράτος χρειάζεται τόσο πολιτικά πρόσωπα που να φέρουν την ευθύνη για τις αποφάσεις, όσο και καταρτισμένους διευθυντές που θα προσφέρουν την τεχνογνωσία ώστε αυτές οι αποφάσεις να είναι πρώτον τεκμηριωμένες και δεύτερον υλοποιήσιμες.
Πιστεύω λοιπόν ότι χρειάζεται ένα ΠΟΛΥ μικρό κυβερνητικό σχήμα που θα ενισχύεται από πολλούς υφυπουργούς, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία ΔΕΝ θα πρέπει να είναι κοινοβουλευτικά πρόσωπα.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πρέπει να συγκαλείται σε τακτή ημερομηνία κάθε μήνα και έκτακτα όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις, μετέχουν μόνο οι Υπουργοί και καλούνται συμβουλευτικά υφυπουργοί όταν γίνεται αναγκαία η γνώση τους.
Οι Αναπληρωτές Υπουργοί και τα λοιπά εφευρήματα για να ικανοποιηθούν οι εγωισμοί των πολιτικών είναι άχρηστοι, περιττοί και επικίνδυνοι.

Ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να διαρθρωθεί με τον παρακάτω τρόπο:
Πρωθυπουργός

Υπουργός Εσωτερικών
5 Υφυπουργοί αρμόδιοι για την Γενική Διοίκηση, την Δημόσια Τάξη, την Δικαιοσύνη, την Περιφερειακή Διοίκηση και τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

Υπουργός Οικονομίας
Υφυπουργοί αρμόδιοι για κάθε ξεχωριστό τομέα ανάγκης, από τη είσπραξη των εσόδων και τα ασφαλιστικά καθώς και τα εργασιακά ζητήματα, από τα δημόσια έργα μέχρι την ηλεκτρονική διαχείριση της οικονομίας. Ειδική πρόβλεψη για υφυπουργούς αρμόδιους για την υφιστάμενη Ανάπτυξη, την προσέλκυση εξωτερικών επενδύσεων και την προώθηση νέων τεχνολογιών.

Υπουργός Στρατιωτικών
Υφυπουργοί αρμόδιοι για κάθε ένα από τα Όπλα και ένας ειδικός για τις προμήθειες του στρατεύματος. Πρόβλεψη για επί πλέον υφυπουργούς, εάν υφίστανται ειδικές ανάγκες.

Υπουργός Εξωτερικών
3 υφυπουργοί. Ένας αρμόδιος για την διοικητική διαχείρηση των διπλωματικών αποστολών, 1 για την δημιουργία και παρακολούθηση λόμπυ επιρροής όπου και για όποιο αντικείμενο χρειάζεται και 1 για την αναδιάρθρωση, στελέχωση και εξέλιξη των υπηρεσιών πληροφοριών και των δραστικών επιχειρήσεων όταν υπάρχει ανάγκη για τέτοιες.

Υπουργός Παιδείας
Από 1 υφυπουργός για κάθε επίπεδο της εκπαίδευσης, 1 επί πλέον για την διαχείριση των θεμάτων Πολιτισμού, 1 για τον Αθλητισμό, 1 για τις σχέσεις με τα θρησκεύματα και τις Εκκλησίες και 1 με ειδική εξουσιοδότηση για την συνολική αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Υπουργός Περιβάλλοντος
3 υφυπουργοί αρμόδιοι για τη ανάπτυξη Εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας, Διαχείρισης των αποβλήτων. και Οικιστικής πολιτικής. Πρόβλεψη για επί πλέον θέσεις υφυπουργών, εάν καταστεί αναγκαίο για την διαχείριση των θεμάτων του.

Υπουργός Επικρατείας
Αρμοδιότητά του η συνεπικουρία του Πρωθυπουργού στην καθημερινότητα του έργου του.
4 Υφυπουργοί αρμόδιοι για την Επικοινωνία, την εποπτεία της Δημόσιας Διοίκησης,την Εσωτερική Ασφάλεια και την εποπτεία των Εξωτερικών και των Στρατιωτικών θεμάτων.

Η ουσία έγκειται στο ότι κάθε Υπουργός είναι απόλυτος άρχων στον τομέα ευθύνης του' και ταυτόχρονα απόλυτα υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του και επομένως άμεσα ανακλήσιμος εάν κάτι δεν πάει καλά και έτσι κρίνει ο Πρωθυπουργός.
(Σε ένα τέτοιο μοντέλο διοίκησης, αυτό δεν αποτελεί πολιτική κρίση).
Ο ίδιος επιλέγει τους συνεργάτες του υφυπουργούς του τους οποίους προτείνει στον Πρωθυπουργό για διορισμό' και ο ίδιος φέρει την ευθύνη για την απόδοσή τους στο έργο που αναλαμβάνουν.
Με την σειρά τους οι υφυπουργοί είναι απόλυτοι δεσπότες στο αντικείμενό τους, διορίζουν και παύουν τους υφιστάμενους τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και τους Γενικούς Διευθυντές των υπηρεσιών' και φέρουν την ευθύνη για την απόδοσή τους.

Όλα αυτά τα γρανάζια της διοικητικής μηχανής, επανακτούν το διευθυντικό δικαίωμα επάνω στους άμεσους και έμμεσους υφισταμένους τους και μεταβιβάζουν την χρήση του στις υπόλοιπες βαθμίδες της διοικητικής αλυσίδας. Εξυπακούεται ότι η απόδοση αυτού του δικαιώματος συνεπάγεται και την ανάληψη πλήρους ευθύνης για κάθε επιλογή.

Προκειμένου να λειτουργήσει ένα τέτοιο καθεστώς χωρίς την πρόκληση αδικιών λόγω προσωπικών προτιμήσεων ή αντιπαθειών, δημιουργείται μια Ανεξάρτητη Αρχή με αρμοδιότητα την κρίση ενστάσεων επί των επιλογών της διοικητικής ιεραρχίας. Η Αρχή αυτή στελεχώνεται από ανώτατους δικαστικούς και ανώτατους διοικητικούς παράγοντες που έχουν τερματίσει την σταδιοδρομία τους και εφοδιάζεται με κάθε μέσον που η ίδια κρίνει αναγκαίο για την υπηρέτηση του έργου της.
Η θετική της κρίση επί τέτοιων ενστάσεων μπαίνει στον φάκελλο του ατόμου που διενήργησε αυθαιρεσία και γίνεται επαρκές στοιχείο για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του.

Υπάρχουν κάποιες χιλιάδες άλλα στοιχεία που συμπεριλαμβάνει το υπόμνημά μου, αλλά σας περιέγραψα μόνο τις βασικές του κατευθύνσεις.
Δεν έχω και πολλές ελπίδες ότι θα ληφθεί υπ' όψιν, αλλά δεν έχασα και τίποτα διατυπώνοντας τις γνώμες μου' αφού μου ζητήθηκαν...





😃