Πρόοδος και Όρια

Day 3,179, 03:51 Published in Greece Greece by argos2



Το άρθρο κατά βάση υπερασπίζεται ότι κάθε ανθρώπινο ΟΝ οφείλει να προοδεύει ώστε να προσπαθήσει να ολοκληρωθεί με όποιο τρόπο κρίνει κατάλληλο.

Με αυτή την λογική σκέψη οι άνθρωποι που δεν θέλουν ή δεν θεωρούν ότι ''ΟΦΕΙΛΟΥΝ'' να προοδεύσουν το άρθρο δεν τους αφορά, παρά μόνο σαν αντίθετη άποψη.

Σκοπός του άρθρου είναι η ανάλυση της προόδου και των ορίων ανεξάρτητα από τι ο καθένας ορίζει πρόοδο (μαθησιακή, ψυχολογική, θρησκευτική, πολική, γευσιγνωσίας, συναισθημάτων, λογικής κτλ) αλλά κυρίως ο προβληματισμός και ο διάλογος. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι εγώ ξέρω...δεν ξέρω, το ψάχνω (όχι ότι κάνω όλη την ημέρα αυτό αλλά καλό είναι να διαθέτουμε και λίγη σκέψη για προβληματισμό)


[ΠΡΟΟΔΟΣ]
Ορισμός


Η ΠΡΟΟΔΟΣ ως ορισμός ορίζει ότι είναι η βελτίωση προς το καλύτερο. Εγώ προσθέτω ότι η πρόοδος μπορεί να είναι και αρνητική, αν και μετά συνηθίζουμε να την αποκαλούμε ''εμπειρία'' που τελικά ακόμη και αν είναι αρνητική μας βελτιώνει αφού μαθαίνουμε και άρα προοδεύουμε. Δεν είναι πολύ δόκιμο να χρησιμοποιώ την λέξη πρόοδος με αρνητική χροιά και δέχομαι τις όποιες ενστάσεις μας, αλλά εδώ ψάχνουμε το δάσος και όχι το δέντρο :- )

Έναρξη
Για να ορίσουμε την πρόοδο θα πρέπει να ορίσουμε ένα σταθερό σημείο έναρξης (το σημείο που ξεκινάμε) αλλιώς δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν υπάρχει πρόοδος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αλλιώς η πρόοδος θα γίνει ουτοπία.

Ερωτήματα;

Πως θα βρούμε το σημείο που είμαστε σήμερα;

1. Θα γίνει με ''συνομιλία'' με τον εαυτό μας ώστε να ορίσουμε το σημείο που ξεκινάμε; Είναι όλοι, ανεξαιρέτως οι άνθρωποι ικανοί να βρουν το δικό τους σημείο, ανεξάρτητα αν είναι έξυπνοι, διανοητές, χαζοί, μορφωμένοι ή αμόρφωτοι;

2. Θα μπορούσαμε να συμβουλευτούμε κάποιον ανεξάρτητο παρατηρητή; Πως γνωρίζουμε ότι μας ξέρει τόσο καλά και μπορεί αυτός να βρει το σημείο που είμαστε τώρα; Πως ξέρουμε ότι είναι αξιόπιστος; Υπάρχει τρόπος να το αξιολογήσουμε;

3. Θα μπορούσαμε να βρούμε το σημείο μας βλέποντας την γενική κοινωνική πρόοδο; Αν όμως οι κοινωνία μας είναι ‘’καθυστερημένη’’ για εμάς τότε μάλλον θα ορίσουμε ένα υψηλό βαθμό για το σημερινό μας status…

Θα μπορούσα να παραθέσω την δική μου γνώμη αλλά σκοπός μου είναι να το σκεφτεί ο καθένας ξεχωριστά, χωρίς επηρεασμούς με την λογική ότι, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Γενικά θα λέγαμε ότι ο καθένας αφού πείσει το πραγματικό ΕΓΩ του και κάνει διάλογο τότε ΑΥΤΟ είναι ένα σημείο (δυναμικό και στον δρόμο αμφισβητήσιμο)





[ΟΡΙΑ]
Ορισμός


Η γραμμή, συνήθως νοητή, που χωρίζει δύο συνεχόμενες επιφάνειες. Για βοήθεια στο άρθρο θα λέγαμε ότι η μια επιφάνεια είναι τα δικά μας όρια και ή άλλη η ΕΚΤΟΣ ορίων ΜΑΣ επιφάνεια. Προφανώς για κάθε άνθρωπο (κοινωνία, ομάδες κτλ) τα όρια είναι διαφορετικά.

Λογικό συμπέρασμα
Υποθέτω, ότι για να υπάρξει ΠΡΟΟΔΟΣ (να βελτιωθούμε προς το καλύτερο) – η λέξη κλειδί εδώ είναι το ρήμα ‘’βελτιωθούμε’’ – δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να περάσουμε τα όρια.

Γιατί;
Μα αν δεν τα περάσουμε δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ‘’εμπλουτιστούμε’’ με νέα πράγματα. Παραδείγματα: Αν δεν έχετε φάει ποτέ σαλιγκάρια (γιατί τα βλέπετε και σαν πιάνει αναγούλα, χωρίς όμως να τα έχετε δοκιμάσει) δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το μάθετε πως είναι αν τελικά δεν δοκιμάσετε. Δεν μεταβιβάζετε η πρόοδος από τρίτους! ([.χ. μου είπε ο φίλος μου ότι είναι μάπα). Είναι όμως πρόοδος αν δοκιμάσετε σαλιγκάρια; ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ναι (λέω εγώ).

Όμως αν το παράδειγμα το πάμε στα άκρα…π.χ. με την ίδια λογική πρέπει να δοκιμάσουμε ηρωίνη; (όχι δεν είμαι έμπορος😁. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω (δεν έχω δοκιμάσει και δεν μεταβιβάζεται η εμπειρία) η λογική απάντηση θα έπρεπε να είναι ΝΑΙ, πρέπει να δοκιμάσουμε για να προοδεύσουμε!

Παράλογο; ΝΑΙ σύμφωνα με τα κοινωνικά μας πρότυπα (η κοινωνία και οι έρευνες λένε ότι οι χρόνιοι χρήστες τελικά πεθαίνουν). Είναι αυτό αληθές; Εγώ λέω δεν ξέρω…μπορεί οι έρευνες να έχουν συμφέροντα…μπορεί ο φίλος μας που πέθανε από ηρωίνη να πήρε νοθευμένη, μπορεί….μπορεί…

Που καταλήγουμε;
Να θυμίσω ότι μιλούσαμε για την πρόοδο και τα όρια.
Η σημερινή μου απάντηση για την ηρωίνη είναι ΟΧΙ και χρησιμοποιώ την παρακάτω λογική επιχειρηματολογία / κανόνα.

ΠΡΕΠΕΙ να προσπαθούμε καθημερινά να ξεπερνάμε τα όρια ΑΛΛΑ σε ένα μικρό ποσοστό (π.χ. 10😵 από εκεί που είμαστε σήμερα αλλιώς δεν θα έχουμε σταθερά να κρατηθούμε.

Στο παράδειγμα μας δεν μπορείς να πάρεις ηρωίνη ΑΝ ΔΕΝ έχεις περάσει από την διαδικασία να δοκιμάσεις ποιο μαλακά ναρκωτικά (ελπίζω να μην έρθει καμία αστυνομία και με πιάσει σαν υμνητής ναρκωτικών 🙂, το παράδειγμα ευσταθεί και με άλλα όρια). Π.χ. δεν μπορείς να δοκιμάσεις υψηλή μαγειρική (π.χ. γαλλική κουζίνα, αν τρως μόνο τηγανητές πατάτες και καφεδάκια. Δεν μπορείς να την εκτιμήσεις ούτε να την αξιολογήσεις)

Συμπεράσματα (σε απλοϊκή μορφή για να μην το κουράσουμε)
1. Δεν μπορείς (κατά την δική μου γνώμη μόνο) να έχεις πρόοδο αν δεν ξεπερνάς τα όρια σου (του καθενός προσωπικά και διαφορετικά). Αυτό που οι φίλοι μας ''Εγγλέζοι'' ονομάζουν Comfort zone. Πρέπει όσο το αντέχουμε να βγαίνουμε από αυτό.



2. Δεν μπορείς να ξεπεράσεις κατά πολύ τα όρια ώστε να λάβεις μεγαλύτερη και πιο σύντομη πρόοδο. Λογικά (υπάρχουν και εξαιρέσεις θα χαθείς αφού δεν θα έχεις σταθερό σημείο να κρατηθείς.

Και κάπου εδώ τελειώνει το άρθρο και φυσικά είναι More than welcome τα οποιαδήποτε καλοπροαίρετα ή και κακοπροαίρετα (είπαμε και αυτό είναι πρόοδος) σχόλια σας ή αδιαφορία σας.

Υ.Γ.
1. Αν θα μπορέσω να βρω χρόνο θα ήθελα το επόμενο άρθρο να είναι για τα ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ και την χειραγώγηση αυτών.

2. Προηγούμενο άρθρο σχετικά με το ''Συναίσθημα VS Λογική'' μπορείτε να βρείτε εδώ