Ο Λίνκολν κι ο Κένεντι

Day 1,982, 05:18 Published in Greece Greece by katsolinos


Υπάρχει τάξη μέσα στο χάος. Υπάρχει γεωμετρική ακρίβεια μέσα στην παραδοξότητα. Υπάρχει επανάληψη της Ιστορίας. Και μάλιστα με τον πιο συνταρακτικό τρόπο!

Τα γεγονότα του παρόντος συμβαίνουν και περνούν χωρίς να επανέρχονται. Το παρελθόν είναι στατικό και το μέλλον άγνωστο και γεμάτο εκπλήξεις. Οι κορυφαίες στιγμές του παρελθόντος ­ τα ιστορικά γεγονότα ­ θεωρούνται μοναδικές και ασφαλώς ανεπανάληπτες. Ποτέ δεν επαναλαμβάνονται ακριβώς όπως συνέβησαν. Ο πολιτισμός μας αναδεικνύει υπερβολικά τη σοβαρότητα και παρομοιάζει την Ιστορία με πρόζα. Γι' αυτό κι αν κάτι μας θυμίζει κάτι άλλο που συνέβη παλαιότερα, λέμε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά ως φάρσα. Αυτά είναι δεδομένα. Προσωπικά όμως εδώ και μερικά χρόνια με απασχολεί η μαγεία των συμπτώσεων και, για να είμαι ειλικρινής, τη θεωρώ απόλυτα ιερή και εντυπωσιακά συμβολική. Αλλωστε «Ο αλχημιστής» είναι το αγαπημένο μου βιβλίο και αυτές τις ημέρες το διαβάζω για έβδομη φορά! Οταν ήμουν μικρότερος, είχα σοκαριστεί όταν διάβασα πρώτη φορά για τις εκπληκτικές ομοιότητες μεταξύ της δολοφονίας του Τζον Κένεντι και αυτής του Αβραάμ Λίνκολν. Οταν πριν από λίγες ημέρες είδα το ίδιο κείμενο σε κάποιο περιοδικό, το γεγονός ήταν αφορμή για μια έκρηξη από συνειρμούς. Δείτε όμως το ίδιο το κείμενο. Περιέχει 13 συμπτώσεις:

«Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέχθηκε στο Κογκρέσο το 1846.

Ο Τζον Κένεντι εκλέχθηκε στο Κογκρέσο το 1946.

Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ το 1860.

Ο Τζον Κένεντι εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ το 1960.

Και οι δύο πρόεδροι δολοφονήθηκαν Παρασκευή.

Και οι δύο πρόεδροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

Και των δύο οι σύζυγοι ήταν παρούσες.

Και των δύο οι γραμματείς τούς είχαν προειδοποιήσει να μην πάνε εκεί όπου δολοφονήθηκαν ­ στο θέατρο και στο Ντάλας αντίστοιχα.

Η γραμματέας του Λίνκολν ονομαζόταν Κένεντι.

Η γραμματέας του Κένεντι ονομαζόταν Λίνκολν.

Και οι δύο δολοφονήθηκαν από Νοτίους.


Και τους δύο διαδέχθηκαν στην προεδρία Νότιοι με το όνομα Τζόνσον.

Ο Αντριου Τζόνσον, που διαδέχθηκε τον Λίνκολν, γεννήθηκε το 1808.

Ο Λίντον Τζόνσον, που διαδέχθηκε τον Κένεντι, γεννήθηκε το 1908.

Ο Τζον Ουάιλκς Μπουθ, που δολοφόνησε τον Λίνκολν, γεννήθηκε το 1839.

Ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, που δολοφόνησε τον Κένεντι, γεννήθηκε το 1939.

Ο Μπουθ έφυγε από το θέατρο και πιάστηκε σε μια αποθήκη.

Ο Οσβαλντ έφυγε από την αποθήκη και πιάστηκε σε ένα θέατρο.

Ο Μπουθ και ο Οσβαλντ δολοφονήθηκαν πριν τις δίκες τους».

Τελικά, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το τυχαίο; Είναι οι συμπτώσεις τόσο αθώες όσο νομίζουμε ή μήπως μας βολεύει να τους αποδίδουμε την ελαφρότητα που τους αποδίδουμε; Θα μπορούσε η Ιστορία γενικότερα να αρχίσει να αναλύεται με βιολογική μεθοδολογία; Υπάρχει δηλαδή «ιστορικό DNA»; Υφίσταται η κλωνοποίηση της Ιστορίας; Είναι οι προηγμένες εξισώσεις της θεωρίας του χάους οι αόρατες ράγες πάνω στις οποίες κινείται το τρένο των γεγονότων; Πολλοί επιστήμονες εικάζουν πως ναι! Αν ένας υπερυπολογιστής προσομοιώσει την Ιστορία, θα ανακαλύψει τέλεια μαθηματικά κάτω από τη ροή των περιστατικών; Υπό αυτές τις συνθήκες, το μέλλον είναι προβλέψιμο; Είναι η Ιστορία δομημένη μουσικά; Είναι η Ιστορία ένα μακρό έργο πρόζας που παίζεται συνεχώς αντικαθιστώντας απλώς τα πρόσωπα του θιάσου; Και αν ναι, τότε γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε την επανάληψη; Μια δήλωση που έκανε πριν από έξι μήνες στην εφημερίδα «The Guardian» ο συγγραφέας του έργου «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» Εντουαρντ Αλμπι μου φάνηκε από την πρώτη στιγμή εξαιρετικά εντυπωσιακή και να που τώρα ταιριάζει εδώ: «Τα έργα μου μοιάζουν πολύ με μουσική και περιέχουν πολλές επαναλήψεις, οπότε αν δεν τα πεις όλα ακριβώς όπως πρέπει, μπορεί να βρεθείς ξαφνικά σε μια άλλη πράξη του εκάστοτε έργου».


Είναι η Ιστορία ένα έργο που ανακυκλώνεται χωρίς τέλος μέσα από συνεχόμενα μπρος-πίσω γιατί ακριβώς δεν έχουμε κατορθώσει να τα πούμε «όλα ακριβώς όπως πρέπει»;



Για όλα αυτά ίσως πρέπει να περιμένουμε ως το 2060. Γιατί ως τότε η επιστήμη, όπως και η συνείδησή μας, θα έχει κατορθώσει να εξηγήσει και να χωρέσει αντίστοιχα ένα μεγάλο μέρος του σημερινού ανεξήγητου. Αλλά και γιατί, όπως λέγεται, κάτι που γίνεται μία φορά μπορεί να μη συμβεί και δεύτερη, αλλά αν κάτι συμβεί δύο φορές, θα συμβεί σίγουρα και τρίτη!



ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ



Υ.Σ. Ο Lincoln μια εβδομάδα πριν δολοφονηθεί ήταν στο Monroe της Λουιζιάνας, στη Maryland.
Ο Kennedy μια εβδομάδα πριν δολοφονηθεί ήταν.. στην Marilyn Monroe.