Κυβέρνηση και Διαφάνεια

Day 1,932, 10:32 Published in Greece Greece by Van Der Waal

Αποφάσισα να επιστρέψω στην αρθρογραφία μετά από αρκετό καιρό, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα τους τελευταίους μήνες αφενός και του γεγονότος αφετέρου ότι πολλοί παίκτες, κυρίως οι νέοι αλλά αρκετοί παλαιότεροι, μη έχοντας την κατάλληλη πληροφόρηση περί των δυνατοτήτων και των κανόνων του παιχνιδιού αλλά και των «συνιστωσών» που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Ελληνικής κοινότητας, εμπλέκονται σε χρόνιες και ατελέσφορες αντιπαραθέσεις, οι οποίες συν τω χρόνω οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Η πρόθεσή μου είναι να δημοσιεύσω, εκτός από το σημερινό, μερικά ακόμα άρθρα ένα από τα οποία θα αναφέρεται στην Πολιτική και στο παρασκήνιο που τη συνοδεύει, ένα άλλο που θα περιγράφει τα στρατηγικά, πολιτικά και επιχειρησιακά σφάλματα που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και ίσως ένα τέταρτο που θα αφορά στη διαχείριση των μαχών, του ντάματζ και στο τάνκινγκ όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες σημαντικές αλλαγές στις προσφορές του παιχνιδιού. Στα άρθρα αυτά θα αναφερθούν πράγματα που σπάνια ακούγονται ή δημοσιεύονται, για αυτό σας προτείνω να τα μελετήσετε καλά.

Ας ξεκινήσουμε όμως με το σημερινό θέμα μας.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε το ζήτημα των κρατικών ταμείων και των κρατικών αποθεμάτων από την σκοπιά της διαφάνειας, δηλαδή θα διερευνήσουμε τι συμβαίνει κατά την παράδοση – παραλαβή μεταξύ των Προέδρων, τι συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας Προεδρίας, και κατά πόσον είναι δυνατόν να εξασφαλισθεί ότι οι ισολογισμοί που εμφανίζονται είναι αξιόπιστοι και ότι η κατοχή, η χρήση και η διανομή των κρατικών αγαθών γίνεται για το γενικότερο συμφέρον της χώρας και όχι για το συμφέρον μεμονωμένων παικτών ή ομάδων.

Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πάρα πολύ την κοινότητα, έχει δημιουργήσει τεράστιες αντιπαραθέσεις, έχει διχάσει, έχει χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για πολιτικές ανατροπές και σε αρκετές περιπτώσεις έχει, εμμέσως βέβαια, καταστρέψει και την επιχειρησιακή δυνατότητα της χώρας.

Επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τα οικονομικά (και δεν μου αρέσουν κιόλας) ζήτησα και έλαβα την άποψη και την εμπειρία πολλών πρώην Προέδρων, Υπουργών και Υφυπουργών Οικονομικών αλλά και παικτών που ασχολούνται με τα οικονομικά. Όλα όσα θα αναφέρω παρακάτω αποτελούν μια περίληψη όσων συζήτησα μαζί τους. Θέλω επίσης να τονίσω ότι όλοι αυτοί που ρώτησα μου είπαν, σε γενικές γραμμές, τα ίδια πράγματα, οι δε ελάχιστες διαφοροποιήσεις τους αφορούσαν επουσιώδη και πρακτικά μη αξιοποιήσιμα ζητήματα.

Ξεκινάμε λοιπόν ..

Μετά την εκλογική του νίκη, ο εκάστοτε Πρόεδρος παραλαμβάνει από τον προηγούμενο τα κρατικά ταμεία, τα κρατικά αγαθά, τους οργανισμούς και θεωρητικά (εφόσον ανήκουν σε ιδιώτες) τη διαχείριση των κρατικών εταιριών. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ένα ποσό σε δρχ, ένα ποσό χρυσών, μία ποσότητα όπλων, φαγητών και τους κωδικούς των οργανισμών. Είναι στη διακριτική του ευχέρεια να ζητήσει έλεγχο (με ή χωρίς τη βοήθεια των διαχειριστών του παιχνιδιού) ή όχι. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η συνδρομή των διαχειριστών αργεί και συνήθως είναι ελλιπής.

Μετά την παραλαβή μπορεί να διαχειριστεί αυτά που παρέλαβε κατά βούλησιν, δηλαδή μπορεί να τα κάνει ότι θέλει.

Συνήθως (αλλά όχι πάντα) κρατά ένα ποσό δρχ, χρυσών και όπλων πάνω του (για να έχει ευελιξία σε επείγουσες περιπτώσεις) και τα υπόλοιπα περνούν στο επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, ή και στο Αμύνης (όπλα) ή και σε εκείνους που θα δίνουν παροχές (όπλα, φαγητά) κατά την διάρκεια κρισίμων μαχών.

Το επιτελείο του Οικονομικών με την βοήθεια των οργανισμών θα διαχειριστεί τα χρήματα με σκοπό να τα αυξήσει ενώ ταυτόχρονα μπορεί (αν θέλει) να επενδύσει και με τα αποθέματα όπλων και φαγητών πάλι με σκοπό να αυξηθούν τα κρατικά αποθέματα.

Η πρακτική αυτή συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της θητείας και στο τέλος της παρουσιάζεται ο ισολογισμός. Τόσα όπλα πήγαν σε παροχές, τόσα φαγητά, τόσα κερδίσαμε στο χρηματιστήριο, τόσα δώσαμε για επιδοτούμενα αντάρτικα, τόσα εδώ, τόσα εκεί, συν, πλην κλπ τόσα παραδίδουμε στον επόμενο.

Μέχρι εδώ όλα καλά !!!!

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν κάποιος εμπλεκόμενος στα κρατικά αγαθά παίκτης θέλει, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του παρέχουν οι μεγάλες ποσότητες χρημάτων και αγαθών, να κερδοσκοπήσει είτε προς όφελός του είτε προς όφελος ομάδος παικτών, ή στρ μονάδος ή κόμματος, είναι πολύ εύκολο.

Ας δούμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό.

—Ο παίκτης που έχει πάνω του μια μεγάλη ποσότητα όπλων, μπορεί να τα μεταφέρει σε άλλο λογαριασμό (σε φίλο του ή σε μούλτι), τα όπλα να πωληθούν σε μια ακριβή αγορά και αμέσως μετά να αγορασθούν εκ νέου από μια φθηνότερη. Στο τέλος αυτού του κύκλου τα όπλα θα είναι όσα είχε, αλλά θα έχει καρπωθεί την διαφορά τιμής. Οι διαφορές είναι μικρές αλλά η μεγάλη ποσότητα εξασφαλίζει ικανοποιητικό κέρδος. Αυτός ο κύκλος πώλησης – αγοράς μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές στη διάρκεια μιας θητείας.

—Μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Ένας παίκτης που διαθέτει μεγάλο ποσό κρατικών δραχμών μπορεί να τις μεταφέρει πάλι σε άλλο λογαριασμό, να αγοραστούν όπλα από μια φθηνή αγορά και αμέσως να πουληθούν σε μια ακριβότερη. Και σε αυτή την περίπτωση η επανάληψη του κύκλου αγοράς – πώλησης και η μεγάλη οικονομική ευχέρεια (λόγω των κρατικών χρημάτων) εξασφαλίζει μεγάλο κέρδος.

—Οι χειριστές των οργανισμών (επίσημοι ή ανεπίσημοι) μπορεί να παρακρατήσουν κέρδη ή να παίξουν (εν μέρει) για λογαριασμό τους.

Τα επιδοτούμενα αντάρτικα. Μπορεί να δικαιολογηθούν ποσά για αντάρτικα που δεν δόθηκαν ποτέ ή δόθηκαν και δεν επεστράφησαν (γιατί οι παραλήπτες δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν να συμμετάσχουν).

Η εξαγορά πληροφοριών από εχθρούς. Αυτό είναι ένα “ευαίσθητο” ζήτημα, γνωστό σε ελάχιστους, και για προφανείς λόγους δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο. Ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος σαν και αυτές που εξετάζουμε.

Οι παροχές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ομάδα παικτών (πραγματικών ή μούλτι) που παίρνουν παροχές (όπλα, δρχ, φαγητά) και αντί να τα χρησιμοποιήσουν στη μάχη, τα μεταφέρουν με ανάλογο τρόπο όπως περιέγραψα παραπάνω, σε άλλους λογαριασμούς που είτε τα κρατούν, είτε αποκομίζουν κέρδη από την πώλησή τους. Ο έλεγχος με πριντ σκριν ή pulse κλπ (ιδίως σε κρίσιμες αγωνιώδεις μάχες) είναι τεχνικά είτε ατελής είτε ανύπαρκτος πέραν του γεγονότος ότι ο ελέγχων μπορεί να είναι και ο ίδιος μέλος του κυκλώματος υπεξαίρεσης.

—Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να γίνουν ατασθαλίες αλλά είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και για να πω και την αλήθεια δεν τους πολυκατάλαβα.


Με βάση όλα τα παραπάνω και από την σκοπιά της οικονομικής διαφάνειας, μία Κυβέρνηση που υπόσχεται και επιθυμεί να είναι οικονομικά διαφανής πρέπει:

Να μπορεί να αποδείξει την διαδρομή και την τελική κατάληξη ΚΑΘΕ δραχμής, ΚΑΘΕ χρυσού και ΚΑΘΕ όπλου που διαχειρίστηκε και για ΚΑΘΕ στιγμή στη διάρκεια των 30 ημερών !!!!

Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό στα πλαίσια του παιχνιδιού ή έστω και πέρα από αυτά ?

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ !!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ !!! ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΙΑ ΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ !!!


Οι διάφορες προτάσεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς (εμπλοκή Βουλής, admins, επιτροπή ευυπόληπτων πολιτών κλπ), είναι ατελείς, δεν εξασφαλίζουν ΠΛΗΡΩΣ το ζητούμενο και προσκρούουν στα μεκάνικς του παιχνιδιού και στην βραδύτητα ή και απροθυμία των διαχειριστών να δώσουν στοιχεία. Επίσης ακόμα και αν δοθούν στοιχεία από τους διαχειριστές τίθεται το ζήτημα της παράδοσής τους (δλδ ποιος θα τα πάρει) διότι είναι γνωστό ότι με τη βοήθεια του Photoshop τα πάντα μπορούν να αλλοιωθούν. Η δε εμπλοκή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ανθρώπων (επιτροπές κλπ) στην διαχείριση, το ΜΟΝΟ που θα επιτύγχανε θα ήταν τη μετατροπή του όλου θέματος σε κωμωδία !!!
Αυτό είναι προφανές διότι από την στιγμή που ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΕΝΟΣ παίκτες αποκτήσουν πρόσβαση στο ΙΔΙΟ αντικείμενο, τότε ακόμα και οι διαχειριστές του παιχνιδιού (όσο και να θέλουν) ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ να γνωρίζουν τι έγινε (ποιος έκανε τι δηλαδή) !!!

Συμπερασματικά λοιπόν και με βάση τα παραπάνω, οι ΝΕΟΙ , οι ΜΕΣΑΙΟΙ αλλά και κάποιοι παλαιότεροι που δεν είχαν την απαιτούμενη ενασχόληση με το παιχνίδι, αυτά που πρέπει να γνωρίζουν είναι τα ακόλουθα:

—Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ τρόπος ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων μιας Κυβέρνησης.

—Όλοι ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι ισολογισμοί που παρουσιάζονται σε κάθε θητεία κλείνουν με “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ” ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ” (αυτό σημαίνει ότι αν λείπει κάτι (ζημιές, απροσεξία, μπέρδεμα ή σκάνδαλο) προστίθεται και δικαιολογείται στο τέλος).

—Με τη ψήφο σας κάθε μήνα εκλέγετε έναν Πρόεδρο και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ του ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ τα κρατικά ταμεία χωρίς να έχετε την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ δυνατότητα να ΑΝΑΙΡΕΣΕΤΕ τις ενέργειές του.

—Αν οποιοσδήποτε (με τα σημερινά δεδομένα του παιχνιδιού) ισχυριστεί ότι έχει τρόπο να εξασφαλίσει ΠΛΗΡΗ οικονομική διαφάνεια, απλά σας κοροϊδεύει για να υφαρπάξει την ψήφο σας (ζητήστε του να σας εξηγήσει πως θα εξασφαλίσει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι μέθοδοι που σας περιέγραψα) !!
Κατά τεκμήριο, παίκτες που έχουν βάλει πολλές χιλιάδες ευρώ στο παιχνίδι (όπως ο Επικούριους, ο Vasspana, ο Κλάρας ή ο Κρις99) δεν έχουν λόγο να εκμεταλλευτούν τα κρατικά ταμεία. Κατά τεκμήριο πάντα, το τονίζω αυτό. Ωστόσο, η κατά τεκμήριο εντιμότητά τους δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και την εντιμότητα των υπολοίπων του επιτελείου τους παρά μόνο στο βαθμό που οι ίδιοι θα προσπαθήσουν να τοποθετήσουν εξίσου έντιμους, κατά την κρίσιν τους, παίκτες στο Υπ Οικονομικών (χωρίς όμως να έχουν τρόπο να τους ελέγξουν).

—Με δεδομένη λοιπόν την αδυναμία οικονομικού ελέγχου, πρέπει να αρχίσετε (ΙΔΙΩΣ οι νέοι και οι μεσαίοι παίκτες) να διαβάζετε και ΠΙΣΩ ή και ΑΝΑΜΕΣΑ από τις γραμμές των συνεχών δημοσιεύσεων και καταγγελιών για σκάνδαλα
Στα άρθρα αυτά, πέρα από το προφανές θέμα τους, κρύβεται πολλές φορές κάποια έντονη πολιτική σύγκρουση σε συνδυασμό με κάποια προσωπική αντιπαράθεση (αυτές οι τελευταίες είναι οι χειρότερες και στις περισσότερες περιπτώσεις η ένταση της αντιπαράθεσης είναι τελείως αναντίστοιχη σε σχέση με όση θα δικαιολογούσαν τα πραγματικά γεγονότα στα οποία οφείλεται).
Μην ξεχνάτε ότι στο παιχνίδι εμπλέκονται προσωπικές, πολιτικές ή κομματικές φιλοδοξίες αλλά και η γενικότερη περί ερεπ άποψη αυτών που συμμετέχουν. Για παράδειγμα, υπάρχει μερίδα παικτών που διασκεδάζει περισσότερο (και καλά κάνει) όταν χάνεται η χώρα ή όταν υπάρχουν έντονες συγκρούσεις στην κοινότητα.
Αναγνωρίστε τα όλα αυτά και από εκεί και πέρα επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα, συνταχθείτε και συναναστραφείτε με εκείνους που έχουν ίδια άποψη μαζί σας και αδιαφορήστε για τους υπόλοιπους.

Ο Thanasis Klaras ήταν ο άνθρωπος που, εκμεταλλευόμενος τις περί σκανδάλων αντιπαραθέσεις και την πολιτική αστάθεια που δημιουργήθηκε επί smee, κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, για να διαπιστώσει με αμηχανία (ή και με τρόμο) μόλις ανέλαβε την εξουσία ότι, όχι μόνο ΔΕΝ μπορεί να εξασφαλίσει την διαφάνεια που υποσχέθηκε αλλά ότι οι ίδιοι οι δικοί του άνθρωποι μπορούσαν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν όσα τόσο καιρό κατηγορούσαν. Αναγκάστηκε να προσεγγίσει την άλλη πλευρά, μετατοπίστηκε και τελικά βρέθηκε να πατά σε δύο βάρκες. Βράχηκε, αλλά με μια σειρά εξαιρετικών, ομολογουμένως, πολιτικών χειρισμών, κατάφερε να μην πνιγεί. Πάντως η διαφάνεια που υπεσχέθη δεν ήρθε και θεωρώ ότι με τον Κλάρα τελείωσε και ο μύθος της.

Όλα αυτά όμως, όπως και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, η κλίκα, η αντικλίκα, τα κέντρα εξουσίας της χώρας κ άλλα πολλά θα μας απασχολήσουν στο περί “Πολιτικής και Παρασκηνίων” άρθρο που θα δημοσιευτεί σύντομα ... !!!

Στέυ αλέρτ και καλή διασκέδαση σε όλους !!!