Fundo lig/desl

Join the new world

 

Razkriti dokumenti, ki bodo spremenili zgodovino?

Dia 1,899, 09:44 Publicado em Slovenia Eslovénia por worlock21


Leta 1961 naj bi Jugoslavija prodala svojo vesoljsko tehnologijo ZDA in prav zaradi tega naj bi Američanom uspelo pristati na Luni. Ključ do tega je bil Slovenec Herman Potočnik Noordung.
Boštjan in Žiga Virc trenutno snemata dokumentarec, ki govori o precej skrivnostni vojaški bazi z imenom Objekt 505. Že leta 1960 je namreč jugoslovanskim znanstvenikom po Hermanovih neobjavljenih zapiskih uspelo izdelati tehnologijo, ki je nato človeka ponesla v orbito ter pozneje na Luno.

A vse skupaj se je začelo z izjemnim vizionarjem. Herman Potočnik Noordung ni pretirano znano ime, čeprav gre za izjemno pomembnega človeka.

Herman se je sicer rodil 22. decembra 1892 v Pulju, torej še pod takratno Avstro-Ogrsko. Vendar njegova starša prihajata iz Slovenj Gradca (oče) ter Vitanja (mati). Herman je večino svojega otroštva preživel v Vitanju in Mariboru, kjer se je tudi šolal. Pozneje je obiskoval tehniško vojaško akademijo v Mödlingu v Avstriji. Specializiral se je za gradnjo mostov in železnic. Med prvo svetovno vojno se je bojeval na soški fronti, a so ga leta 1919 odpustili zaradi tuberkuloze. Takrat se je začel ukvarjati z elektroinženirstvom na dunajski tehnološki univerzi. Pozneje (leta 1925) se je specializiral za raketarstvo in vesoljsko tehnologijo.
Napisal je "le" eno knjigo, Problem vesoljskega potovanja – raketni motor (1928), a gre za izjemno pomembno delo. V njej je opisal načrt, kako bi ljudje prodrli v vesolje in v Zemljini orbiti ustvarili vesoljsko postajo. Bil je prvi Zemljan, ki je izračunal geostacionarno orbito, na kateri bi morala biti postaja. Poudarjal je, da bi morala biti takšna postaja namenjena izključno znanstvenim raziskavam. Izražal je strah, da bi tovrstno tehnologijo lahko uporabili v vojaške namene. V knjigi je prav tako opisoval geostacionarne satelite, ki jih je sicer že omenjal Konstantin Tsiolkovsky, in opisoval, da bi komunikacija med njimi potekala po radijskih valovih. Po njegovih vizijah naj bi se zgledovala tudi Arthur C. Clarke in Stanley Kubrick. Slednji s filmom 2001: A Space Odyssey.

Herman je bil s tem eden od ustanoviteljev astronavtike, vendar so njegovo delo za časa njegovega življenja jemali resno le astronavtski amaterji. Umrl je za posledicami pljučnice pri 36 letih. Le en časopis v Mariboru je omenjal njegovo smrt, a še ti niso omenjali ničesar glede njegovega dela.


Vendar Herman Potočnik Noordung le ni bil popolnoma pozabljen. In prav to raziskujeta Boštjan in Žiga Virc. Zaradi njegovih neobjavljenih zapiskov naj bi namreč Jugoslavija skrivaj postala svetovna velesila na področju vesoljske tehnologije. Leta 1960 naj bi namreč CIA ugotovila, da ima jugoslovanska vlada popolnoma izoblikovano tehnologijo vesoljskih poletov, in že leta 1961 naj bi Jugoslavija vesoljski program prodala v ZDA. In kot že rečeno, se je vse vrtelo okoli baze Objekt 505. Menda naj bi o tem obstajali tudi dokumenti!
 

Comentários

HladenSpricar
HladenSpricar Dia 1,899, 10:47

Plato add space station bre! xD

Tittannos
Tittannos Dia 1,899, 11:44

http://www.youtube.com/watch?v=EfJiNPZ38kY
o tem govori, komaj čakam!

dha
dha Dia 1,899, 12:09

fajn, fajn!

Solinar
Solinar Dia 1,899, 12:11

Vote

mufekk
mufekk Dia 1,899, 12:41

naša bajta je objekt 12, mogoče bo pa slavna...!-lol

dober članek !!! mufekk

worlock21
worlock21 Dia 1,899, 12:47

hvala

Erik-Ero
Erik-Ero Dia 1,899, 13:15

v+s

Baby Anna
Baby Anna Dia 1,899, 13:49

v+s

Stefanberg
Stefanberg Dia 1,900, 03:39

vote+sub

DieselWeasel
DieselWeasel Dia 1,900, 11:10

kdaj nej bi ta dokumentarc biu končan ? jst že eno leto čakam 😕

Fordring
Fordring Dia 1,900, 13:56

Uf, šele čez eno leto. = /

Spomladi 2014 naj bi prišel v kina, vsaj tako so na FB napisali.

mozi
mozi Dia 1,900, 14:44

kolikor jaz vem je baza 505 in polet juge v vesolje potegavščina

 
Publicar comentário

O que é isso?

Estás a ler um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Cria uma personagem e ajuda o teu país a alcançar a glória, enquanto te tornas num herói de guerra, num editor reconhecido ou num guru das finanças.