Putina istorie eMoldoveneasca [BBC]

Day 794, 05:52 Published in Republic of Moldova Romania by dsalageanu

Sunt multe articole si comment-uri care fac referire la Unire si la relatia cu eRomania care mi-au adus aminte despre cat de lipsite de memorie sunt institutiile in jocul acesta. Nu este un lucru bun sau rau, este un fapt: comunitatile uita, oamenii uita.

O sa-mi iau in serios porecla de cronicar si o sa va spun cateva cuvinte despre istoria Moldovei in acest joc, istorie la care am avut privilegiul sa fi fost martor sau chiar participant.

Unirea dintre eRomania si eRepublica Moldova a fost realizata in primele luni ale Lumii Noi, in urma cu aproape 2 ani, mai exact 15 aprilie 2008. Cei doi presedinti (Pan Halippa in Moldova si Titu Maiorescu in Romania) au facut fiecare un referendum, dupa care au deschis un razboi in care Romania "cucerea" Moldova (s-a decis sa se foloseasca singurul mecanism pe care il permitea jocul).

Detalii suplimentare puteti gasi in articolul lui Pan Halippa sau in articolul lui Titu Maiorescu , sau ii puteti contacta pe unul din cei doi fosti presedinti (care inca mai joaca, chiar daca nu sunt dintre cei mai activi).

Moldova a ramas parte din Romania pana acum aproximativ un an, jucatorii basarabeni vorbitori de limba romana jucand de regula in Romania, dar existand si o comunitate transnistreana, afiliata la Rusia / PEACE, a caror ramasite se mai recunosc si astazi in ceea ce se numeste "miscarea moldovenista".

Moldova a reaparut pe harta intr-un moment critic, in care Romania era incoltita de fortele PEACE intr-o miscare strategica pe care am botezat-o "Morisca". Aveam nevoie de inca o tara pentru a putea asigura apararea teritoriilor noastre, astfel incat am decis sa eliberam un teritoriu ucrainean. Din pacate nu am putut securiza presedintia Ucrainei (Ungaria avea deja un avantaj demografic semnificativ), astfel incat Moldova a ramas singura optiune. Pentru a face "damage control", am ales sa eliberez Transnistria. Astfel, ceea ce au construit Titu si Pan Halippa, am reusit sa stric eu.

A fost probabil o miscare gresita, pe care mi-o asum, dar asta este. Ulterior, Republica Moldova a fost un fel de "dominion" romanesc, in contextul in care nu exista o comunitate de basarabeni care sa joace si sa fie si lasata in pace (de PEACE, de romani, etc). Pentru PEACE controlul asupra Moldovei ar fi insemnat un cutit in spate Romaniei, pentru romani era un teritoriu strategic tocmai din acest motiv, etc. Moldova a fost pentru mult timp un camp de lupta, iar toti basarabenii pe care ii stiam eu in joc erau cetateni romani (cu mici exceptii). Era epoca PTO-urilor unguresti si a prabusirii imperiului romanesc.

Un punct de cotitura in aceasta situatie a fost schimbarea regulilor jocului prin introducerea cetateniei, care a dezamorsat in final statutul Moldovei. Atunci a inceput sa existe o oarecare stabilitate si sa se cearna (pentru inceput) cei care vroiau sa stea in Moldova cu cei care erau doar in trecere.

In ultimele cateva luniau inceput sa apara diferente intre comunitatea din Moldova si cea din Romania, aparand tot mai mult "brand-ul" de "Moldova este o Romanie asa cum ar trebui sa fie". Aceasta imagine a atras multi oameni din Romania, in special jucatori vechi, care nu mai aveau chef si nervi de polemicile politicii romanesti. Unii au venit mai organizat, altii mai putin organizat, eu am venit pentru ca aici sunt multi prieteni cu care jucam jocul asta in urma cu un an sau mai bine.

Cam atata despre istorie pe ziua de azi.

Ii rog sa ma scuze pe cei care stiau lucrurile acestea si va multumesc tuturor pentru rabdare 🙂

Cu prietenie,

Dragos Salageanu