Protezele cibernetice, nanotehnologia si singularitatea tehnologica

Day 1,947, 01:34 Published in Romania USA by 2503830

Ok inainte de a incepe vreau sa intreb daca avem ceva fani Star Trek printre noi. Avem?
Daca da, atunci e momentul sa va fac sa va simtiti bine 🙂
NASA a anuntt planuri pentru constructia primului motor WARP. Principiul unui sistem warp este simplu:
Viteza luminii este limita superioara de viteza ( cel putin pana acum doarece s-au descoperit particule ce calatoresc mai rapid ca viteza luminii ).
Dar chiar daca am putea calatori mai rapid, o problema majora intervine - legatura spatiu/timp.
Cu cat calatoresti ma irepede cu atat timpul incetineste pt tine. Cu alte cuvinte chiar daca tu ai calatorii in 10 minute pana urmatoarea stea, timpul in restul universului ar fi de 400 de ani de exemplu.
Baza de unde ai plecat, cei pe care i-ai lasat in urma etc totul ar fi schimbat RADICAL ( asta daca ar mai exista cu totul! ).

Motorul WARP e gandit sa ocoleasca problema aceasta, in loc sa traverseze spatiu-timp cu o anumita viteza, va :
- a) largi spatiul din spatele sau si
- b) scurta spatiul din fata sa.
Imaginati-va o plasa care reprezinta spatiul si apoi un obiect ce intinde plasa in spatele sau si o strange in fata.
In fizica asta ar avea ca efect ocolirea problemei SI atingerea de viteze superluminice ( de ordinul 20-50 de ori viteza luminii ).
Anuntul a fost facut in 2012 dar cercetatorii au declarat ca "vom vedea prima nava stelara capabila de warp in decursul vieti noastre".
Tot ce mai lipseste e sa dam si de Vulcani. 🙂

Ok acum ca o parte din cititori s-a dus sa sarbatoreasca cu sampanie sa continuam cu tema prestabilita:
Protezele mecanice
Pierderea membrelor se intampla - chiar daca nu ne place sa ne gandim la asta. Accidente, razboi, etc
Iar apoi avem un om perfect normal lipsit de anumite capacitati din cauza biologiei umane. Proteze au existat de cand e lumea - carjele au fost primele proteze, apoi cadrul , etc
Eu vorbesc despre "mechatronics" proteze ce "gandesc" si raspund si se comporta ca un picior/mana adevarata.Oamenii de stiinta au realizat deja interfata de conexiune a membrului catre creier acesta fiind "manevrabl" ca orice brat normal, gandindu-te ca il misti.

Dar posibilitatile nu se opresc aici: o mare problem a picioarelor bionice era pana in prezent faptul ca nu se puteau indoi ( nu avea genunchi ). Ei bine un cercetator suedez ( el insusi afectat de aceasta problem avand un picior pierdut din cauza cancerului ) a creat , si foloseste un picior mecanic capabil sa urce scari.

Pt noi cei fara probleme pare normal si nici special dar pt cineva care stie problemele protezelor mecanice este un mare pas inainte.
V-ati nascut orbi? Sau ati orbit?
Evident ca nu altfel nu ati mai fi citit ce tot scriu eu pe aici dar daca da, tehnologia va va aduce lumina - la propriu.
Cum multi oameni au probleme cu ochii asta este o veste buna pt toti. Un implant atasat pe creierul unui soarece de laborator orb a realizat o imagine alb-negru cu rezolutia unei camere foto telefonice ( nu grozav dar e un inceput ).
Din cauza diferentelor de complexitate calitatea "rezolutiei" va suferi in cazul oamenilor dar cercetarea in domeniu continua si se spera la rezultate imbunatatite in urmatorii ani.
Mai mult soarecelui i s-au adaugat alte "simturi".
Implanturi cerebrale i-au dat rozatorului auz de 6 ori mai puternic si vedere in infrarosu cu o raza de 10 metri in fata lui.
Pe de alta parte cercetarea celulelor stem are potentialul sa rezolve multe din problemele de mai sus fara a implica "metalul" in solutionarea lor, dar deocamdata nu s-au obtinut efectele asteptate.
Probabil pe viitor vom vedea care din tehnologii va deveni mai viabila, mai neintrusiva, si pt ca traim in sistemul in care traim, mai putin costisitoare.
Am sa pun deoparte subiectul acesta un pic sa discut putin despre nano-tehnologie.
Nanotehnologia este folosita la scara mica in industrie pentru crearea solutiile farmaceutice, a polimerilor speciali sau metalelor super rezistente.
Dar aceasta metoda nu este ceea ce vrem, ele folosesc moleculele pentru a asambla...acelasi lucru practic. Cand vorbim despre visul nanotehnologiei ne gandim la "constructor molecuar" sau "constructor universal".
Un UC e capabil sa ia materie din orice, inclusiv aer, pamant, apa, etc si sa o transforme in ce doreste utilizatorul consumand doar energie.
Ideea are asa de mari posibilitati incat e numita "MAGIA pt cercetatori".
O asemenea tehnologie ar da peste cap notiunile de "resurse limitate" din moment ce am putea realiza ORICE din practic ORICE.
Vrei sa ploua cu diamante? Bati si palme siapa de la dus va arunca cu diamante in capul tau.
Notiunea de "valoarea" va disparea doarece oricine va putea sa aiba tot ce isi doreste.
Dar destul cu visatul. In ce stadiu se afla nanotehnologia?
Ei bine, in nici un stadiu deocamdata. Problema e ca lucrurile la nivel molecular se comporta altfel ca la macromolecular.
1.Ca sa fac o comparatie, imaginati-va doua pasari, un vultur si o pasare colibri.
Cea mica trebuie sa bata din aripi neincetat doar ca sa se mentina in aer doarece cantitatea de aer ( sau molecule de aer ) dislocate necesare pt a ii da portanta este asa de mica.
Cu cat obiectul se micsoreaza cu atat problema devine MAI acuta.
2.Ca un robot sa poata manevra molecule trebuie sa fie de dimensiuni apropiate de acele molecule si...in consecinta sa fie FOARTE limitat in numarul de molecule din care EL INSUSI este alcatuit.
Problemele sunt evidente - capacitatea de actiune, gandire sau pur si simplu miscare devin foarte limitate - sau chiar imposibile.
Cum ar arata un stfel de robot? Nimeni nu stie. Mai grav fortele atomice sunt foarte puternice deci nivelul energetic pt a modifica structura unui obiect intr-altul ar trebui sa fie foarte mare ( mai mare decat un robot de o asemenea scala ar putea avea ).

In concluzie nanotehnologia ramane, deocamdata MAGIA stiintei.

Revenind la protezele mecanice, as vrea sa discut implicatiile etice ale acestei tehnologii.
Sa zicem ca persoana - o sa ii spunem Paul - isi pierde o mana, si primeste una mecanica in loc. Mana respectiva va fi mai durabila, mai puternica si mai precisa chair si la varsta inaintata a utilizatorului decat versiunea "biologica" incat Paul va fi tentat sa isi modifice VOLUNTAR membrele.
V-am speriat putin? Bun.
Sa zicem deasemenea ca angajatorii - daca pana atunci sistemul asta nu mai crapa odata vor prefera muncitori "modificati" fata de cei normali: mai puternici, mai rapizi, etc
Acest lucru va crea tensiune nu doar intre oamenii de rand dar SI o crestere a amputarii voluntare de dragul capacitatilor imbunatatite oferite de membrele cibernetice. Suna comic, nu?
De fapt un institut britanic ia in serios acest fapt, si considera tehnologia ca un "hop" pt care omenirea trebuie sa se pregateasca DE ACUM.
in industria jocurilor video Deus Ex: Human Revolution exploreaza ( si a si starnit interesul multora in aceasta tehnologie ) implicatiile etice.

Ok, si acum ultimul subiect, Singularitatea tehnologica.Stiu ca articolul se intinde iar dar spr ca cei interesati au avut rabdarea pana aici.
Intai definitia pt cei neinitiati:
Singularitatea este punctul - deocamdata teoretic - in timp in care inteligenta computeerelor o va depasi pe cea umana, iar prin capacitatea de a construi masini din ce in ce mai inteligente va creea o explozie de inteligenta artificiala imposibil de prezis ( de aici termenul ).
Bun.
Parerile optimiste - oferite de futurologii Vernor Vinge si Ray Kurzweil ne aduc singularitatea in jurul anului 2045-2050.
N-am sa va plictisesc cu detaliile dar partea critica din mine va invinge de aceasta data pe cea visatoare si voi ridica o spranceana la aceasta data.
De ce ?
Paul Allen cofondator Microsoft explica de ce:
1. Pentru a creea un AI, un adevarat AI nu simularile care le vedem scriptate pe computerele de zi cu zi, nu ar fi de ajuns doar rularea acelorasi programe pe un sistem super performant ( legea lui Moore ) ci regandirea cu totul a software-ului.
AIul e software nu hardware.
Problema e ca noi nici nu intelegem cum poate fi construit un asemenea program in acest moment.
2."Frana complexitatii" ( spus simplu cu cat ceva devine mai complex cu atat mai mult timp si resurse sunt necesare pt a aduce la zi restul teoriei stiintifice pt a sustine stiinta din spatele lui. Simplu spus procese din ce in e mai complexe atrag dp ele alte sisteme la fel de complexe sau SI mai complexe ce incetinesc procesul de imbunatattire ) ar putea pune capat rapid expansiunii hardware. Deja HDDurile actuale pun atom langa atom si riscul auto-demagnetizarii platanelor creste. Pentru a depasi acest prag tehnologia va trebui sa vina cu ceva revolutionar sau sa stagneze pana cand acel lucru apare.

3. Conceptul de AI este insuficient inteles, iar rezultatele in domeniu au fost slabe pana in acest moment. Robotii actuali pot lua decizii simpliste, dar nu "invata" nu se "adapteaza" situatiilor, doar fac ce au fost programati sa faca si atat.
Prin comparatie un copil invata toata viata lui si se adapteaza si se formeaza bazat pe mediul in care a crescut. Si aici intervine alta problema teoretica:
Tindem sa ne gandim ca un AI, ca fiinta superioara intelectual va fi automat si o fiinta foarte rationala dar intelectul si ratiunea nu merg mana in mana.
AI ul ar putea avea inteligenta de un miliard de ori cat Einstein si ratiunea unui copil de gradinita ce vrea sa se joace cu furnicile...cu o lupa.
Ar trebui un AI "crescut" precum un copil? Va depinde "parerea lui despre omenire" de felul in care a fost crescut?

CREDITS MUSIC
Aceste intrebari raman teoretice deocamdata, dar pe masura ce avansam in tehnologie, intrebarea se transforma din "daca", in "cand".
Omenirea e destinata sa atinga potentialul zeilor, trebuie doar sa vrem - si asta depinde de noi toti. Luptle inutile, goana dp resurse stupide, divizunile etnice sau rasiale - toate acestea sunt irelevante pe te termen lung si vor aparea in cartile de istorie ale viitorului ca "epoca intunecata" a omenirii secolului 21.


Material de lectura recomandat:
http://www.kurzweilai.net/the-law-of-accelerating-returns
http://www.technologyreview.com/view/425733/paul-allen-the-singularity-isnt-near/
etc