Pionerii cinematografiei balcanice - Frații Manaki

Day 3,759, 10:14 Published in Romania Republic of Moldova by visator

Frații Ianaki (Avdella, 1878 - Salonic, 1954) și Milton Manakia (Avdella, 1882 - Bitolia, 1964) au fost pionierii fotografiei și ai producătorilor de film din Balcani. În 1905 au filmat primele fotografii în mișcare din Balcani în Monastir, cunoscută mai mult ca Bitolia (astăzi Bitola, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia). În onoarea muncii lor, Festivalul de film "Manaki Brothers International Film Camera" are loc în fiecare an în Bitolia. În total, ei au luat peste 17300 fotografii în 120 de localități.
Sursa Wikipedia

Cinematograful fratilor Manaki

In 1922, au cumparat circa 1000 de metri patrati de pamant in Bitolia, vrand sa-si deschida un cinematograf. In acest sens au fost ajutati de Costa Ciomu si de Dimitar Gheorghievski, dar nu numai. Pana si regele Alexandru Karadorcevic i-a ajutat cu un imprumut important, iar in 1923 reusesc sa inaugureze noul cinematograf, care in urmatorii 15 ani va proiecta peste 1500 de filme.

Numai ca, dupa nici doi ani, partenerii lor se retrag, iar ei, ca singuri proprietari nu aveau resursele necesare sa-l sustina, iar in 1927 sunt nevoiti sa-l ipotecheze. Cu toate ca in 1929 sunt numiti fotografi oficiali si ai curtii regale iugoslave, situatia lor se inrautateste si mai mult in anii urmatori. Ienache si Milton au trebuit sa imprumute 7.000 de dinari pentru a cumpara drepturile de a difuza filmul Ben Hur, iar din 1930 cinematograful este inchiriat lui Riste Zerdevski din Prilep pentru 75.000 de dinari pe an.

Ghinionul s-a abatut peste ei in 1933, cand in timpul proiectiei unui film, izbucneste un incendiu care distruge cinematograful. In lipsa de bani sunt nevoiti sa renunte la reconstruirea lui. Ienache, deja stabilit la Salonic cu baiatul sau, incepe sa predea la scoala romaneasca de acolo. Milton, in schimb, ramane in Bitolia si continua sa lucreze la atelierul fotografic.

Mostenirea primilor cineasti ai Balcanilor

Datorita izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial si a schimbarilor politice ce i-au urmat, pana la sfarsitul vietii lor nu se vor mai revedea. Ienache a murit in semiobscuritate in 1954, dezamagit de inchiderea scolilor romanesti de guvernul grec, dar intristat mai ales de pierderea unicului sau fiu. Milton a continuat totusi sa practice meseria invatata inca de mic de la Ienache. El este responsabil pentru cateva inregistrari inedite, cum ar fi bombardarea Bitoliei in 1940, intrarea partizanilor iugoslavi in acest oras in 1944 si vizita lui Tito in 1963.

In ultimii ani, a inceput sa se sublinieze pionieratul lui Ienache si Milton Manaki in istoria cinematografiei balcanice, in contextul redescoperirii si reevaluarii muncii lor monumentale, care s-a intins pe cateva decenii. In colectiile Cinematecii Macedoniei se afla peste 40 de inregistrari ale fratilor Manaki de o valoare documentara inestimabila si peste 17.000 de fotografii care au imortalizat unele dintre cele mai tulburatoare si importante evenimente ale istoriei balcanice. In jur de o mie de fotografii se pastreaza si in Biblioteca Academiei Romane sau la Muzeul Taranului Roman, iar un numar neprecizat la particulari.

Insa, ceea ce impresioneaza si mai mult este ca prin obiectivele camerelor lor s-a capturat esenta tulburarilor lumii balcanice in prima jumatate a secolului trecut, fratii Manaki transformandu-se intr-un simbol al patrimoniului cultural comun al butoiului cu pulbere al Europei.

Ziare/com









Poze -google




Enjoy the eRepublik