Pașalâcul de la eOradea

Day 4,402, 11:43 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum

Dragă ecititorule cetatean in Erepublik,



Pașalâcul de eOradea a luat ființă în ziua 4402, când eturcii au cucerit cetatea lu' Oradea, după un asediu prelungit de aproape juma de cias sarind in agiutoriul lor hunguarezi care le aratara prin tradare calea cum ce sa cucereazka cetatea... khazarii de pe ziduri se cutremurara... da asta e.. .



Toleranța religioasă și poziționarea strategică au făcut din eOradea unul dintre cele mai importante centre comerciale ale Imperiului otoman, deoarece oștenii sultanului își vindeau aici prada de război europeană khazarilor din cetate. Hungarezi erau cu vitele pe legheleu si cu gastele pe balta...



Evlia Celebi descrie evenimentul astfel: „Dar, după cum spune Când Allah vrea ceva îţi pune la îndemână şi mijloacele, într-o noapte a venit la serdarul Ali-Paşa o unguroaică şi i-a vorbit astfel: «Stăpâne, dacă-mi eliberezi băiatul căzut în mâinile tătarilor (participanţi la asediu alături de turci – n.n.) îţi arăt locul de scurgere a apei din şanţul cetăţii, iar dacă laşi să se scurgă apa din şanţ şi rămâne cetatea pe uscat, o cucereşti fără îndurare; astfel această cetate nu se teme de loviturile de tunuri»”.



Episodul este relatat, cu unele deosebiri faţă de această variantă, şi de cronicarul eGeorg Kraus în a sa Cronică a eTransilvaniei dintre anii 1608 şi 1665: „În acest timp o unguroaică arestată (…) a dat de ştire că, dacă va fi slobozită, ea va arăta locul pe unde apa poate fi secată până la fund, deoarece când zidea Bastionul lui eBethlen, pe vremea lui Gabriel Bethlen, ea slujise la judecătorul de pe atunci al curţii şi deci cunoştea toată situaţia şanţului de apă (…).



Ea îi duse pe turci spre pârâul numit Peţa şi arătă ca de acolo să fie săpat un şanţ până la Bastionul lui Bethlen după care apa se va scurge cu totul”.




Pașalâcul de eOradea cuprindea teritoriul eBihorului, cu excepția părților nordice din jurul cetăților eSăcuieni și eDebrețin și era împărțit în 4 sangeacuri.. ca deh si hungarezi e neam turcic ... de la ei ce te potz astepta sa tradeze... pre ei khazarii i-au adus din eAsia ca slugi sa le pazeasca ograzile de vite ..pe drum au mai pierdut niste szecui prin munti ratacitzi ...dar in fine... asta e historie dapamu ... padurea ii incape pe totz.



“În oraş se află trei sute de case frumoase, din piatră, având câte două etaje. După cucerirea cetăţii Oradea, ghiaurii, atacând iarăşi noaptea, au incendiat oraşul, din care pricină abia a început să se refacă.



Are doar două cafenele, cinci prăvălii, un han, două şcoli, geamie şi trei meceturi de mahala”. “Mai înainte, pe vremea ghiaurilor, toate casele din Oradea erau acoperite cu olane; însă acum cea mai mare parte din ele sunt acoperite cu şindrilă”.



„Clima acestui loc este foarte plăcută, locuitorii de aici sunt sănătoşi, iar băieţii şi fetele au chipurile tot aşa de frumoase ca şi clima. Femeile de moravuri uşoare sunt renumite”.




„S-a ocupat Oradea, Ardealul a rămas fără inimă”, îi scria, la sfârşitul lui august 1660, serdarul Köse Ali paşa sultanului Mehmed al IV-lea.



Falnica cetate de la hotarul de vest al principatului transilvănean cădea în mâinile turcilor. „Sultanul cel măreţ, de bucurie, a poruncit ca în tot Imperiul Otoman să fie gătire şi veselie”, nota cronicarul Hasa Vegihi.




Existența pașalâcului va înceta candva ..cine stie cand .., odată cu ocuparea cetății eOradea de către preteni si aliatii nostri care vor schimbat „jugul de lemn turcesc” cu „jugul de fier aliat si preten...



Betz on ciai de mienta da la mine pantru tot Erepublikuku!!!

.. dak aveti cc sa stranjitz mienta dipa campuri sau sa o platitz in bazar!

Amu sa nvatzam tursheshti...