Ora de stiinta si tehnica

Day 1,946, 01:24 Published in Romania USA by 2503830

Cu toti am vazut filmul(ele) Terminator si fiind copii ne-am imaginat cum ar fi sa vedem lumea prin ochii unei masini.
Ei bine ceea ce parea fictiune in anii '80 s-ar putea sa devina realitate in curan😛
Google a anuntat anul trecut pregatirea noului lor produs - cu nume de cod Google Glass va introduce utilizatorului de rand lumea plina de posibilitati a realitatii augumentate.
Ce inseamna? Inseamna ca peste ce vedem noi in lumea reala, masini, copaci, case , etc acest dispozitiv va suprapune informatii.

Produsul, ce urmeaza a fi livrat pietei de consum in 2014 foloseste o camera video miniaturala ( ca cele din orice smartphone actual ) pentru a scana mediul inconjurator si apoi prin intermediul legaturii wi-fi sa isi localizeze pozitia.
Asta inseamna ca putem avea inclus GPS in acest dispozitiv.
Pe langa toate optiunile unui smartphone ( sau iPhone pt fanii Apple ) aparatul va avea si posibilitatea de "video chat".
O mostra - un pic stilizata - exista pe internet prezentand "o zi normala" din viata unui utilizator prin intermediul ochelarilor.
Bineinteles clipul a fost usor criticat ca fiind nerealist pt tehnologia curenta si a creat destul de multe parodii:
http://www.youtube.com/watch?v=5vrxfiXU5lo

Google a lansat de curand versiunea "realista" a produsului si desi nu este la fel de interesanta ca cealalta este tot o realizare.
Diferenta?
HUDul ( heads-Up Display ) nu este pentru tot campul vizual - evident din motive tehnice ci doar limitat catre coltul din dreapta sus al ochiului drept, restul functiilor raman intacte.
Prin urmare , scepticii ar putea spune ca "E doar un smartphone lipit de ochiul tau", si deocamdata ar cam avea dreptate.

Dar o noua realizare in domeniu de curand promite sa revolutioneze modul in care vedem lumea - la propriu.
Lentile de contact cu realitate augumentata. Tot ce se vede in clipul promotional, ar aparea intr-adevar "fullscreen" lentila acoperind ochiul.

Din nou posibilitatile sunt imense, dar inainte de a va prezenta o viziune a viitorului cu o asemenea tehnologie omniprezenta, sa ne gandim si la partile mai putin placute.
1.Reclamele online :
google este o corporatie privata, ceea ce inseamna ca urmareste profitul intai, si satisfactia utilizatorului la urma. Deci pericolul reclamelor IN OCHI este omniprezent.
2.Diminuarea spatiului privat:
Daca fiecare are "ochi" capabili sa filmeze si sa inregistreze, fiecare om devine o camera de supraveghere si ar fi naiv sa ne imginam ca serviciile secrete nu vor profita de pofta de tehnologie pt a isi atinge diferite scopuri sinistre.
3.Eye-hacking:
daca "ochii" tai sunt conectati la internet non-stop, atunci ei pot fi hackuiti si viziunea iti poate fi alterata, creand imagini ce nu sunt acolo.
Un om pe un acoperis poate fi facut sa vada o pasuna intinsa si sa fie tentat sa alerge pe "campie" ( cand de fapt cade de la etaj ).
Implicatiile sunt imense, dar la fel si potentialul:
Imaginati-va cum s-ar face invatarea in scoli sau universitati. Curicula ar trebui schimbata pe ingenuitate in locul memorarii papagalicesti doarece toata lumea ar putea accesa informatiile de pe internet cu o clipire.
"Copierea" la exemene ar deveni o problema enorma.
Politistii vor putea avea "radarul" la purtator - IN OCHI. si vor putea fotografia masina infractorului fara a cara echipament greu la el.
Si multe altele.
Dar evident cele mai mari aplicatii - de aceea si cele mai mari fonduri vin de acolo - vor fi MILITARE.
Soldati ce sunt bombardati de informatii, ce pot vedea in mai multe spectre decat cel vizual fara echipament special,ce isi pot identifica camarazii de dp tufisuri sau cei ascunsi,ce sunt capabili sa ia masuratori pana la tinta doar clipind, etc etc
The future looks awesome
Costul deocamdata este destul de prohibitiv - 1500$ si doar developerii pot pune mana pe unul dar pe masura ce concurenta ( http://www.extremetech.com/extreme/135907-google-glass-alternative-ttp-offers-a-straight-forward-more-immersive-choice ) apare pretul va urma sa scada pana la pretul unui telefon inteligent actual.

Deocamdata tehnologia este la inceput, marea problema fiind redarea fidelitatii ochiului uman, dar si consumul de energie ( tehnologia bateriilor nu a progresat de cateva decenii incoace ).
Dar ca si calculatorul, telefonul mobil si altele, progresul ei este asteptat sa faca salturi uriase pe viitor, si sa ne ofere in urmatorii 20-25 de ani o noua lume.
Mai buna sau mai rea, asta va depinde - ca de obicei - de intentiile noastre.


CREDITS
In numarul urmator voi vorbi despre protezele mecanice, putin despre nano-tehnologie si daca voi avea timp despre singularitatea tehnologica in fictiune si realitate.
Pana atunci - lectura placuta!