O ALTFEL DE CANDIDATURA...

Day 1,627, 02:03 Published in Romania Romania by 8-3=1

Buna ziua Romani!

Dupa cum stiti maine sunt alegerile prezidentiale si ca de obicei in fata dumneavoastra se prezinta cinci candidati. In aceasta luna pe lista acestor candidati ma regasesc si eu. As dori sa va prezint mesajul meu electoral in speranta ca il veti parcurge pana la capat si ca va voi castiga increderea astfel incat sa imi acordati votul vostru.

1. De ce candidez?

Unul din motivele care m-a determinat sa candidez este si faptul ca in decursul acestui mandat voi implini 3 ani de eRepublik. Asadar luna aceasta are si o importanta simbolica pentru mine. Dar nu acesta este singurul motiv, si cu siguranta nu cel mai important.

In acesti trei ani am avut o activitate mai mult sau mai putin publica. Consider ca am fost suficient de discret astfel incat sa nu deranjez pe nimeni in mod iremediabil, de asemenea consider ca am fost suficient de prezent incat sa aduc si eu un aport la dezvoltarea comunitatii romanesti. Activitatea mea publica de pana acum a fost in principal in domeniul diplomatic, si consider ca presedintele trebuie sa fie un bun diplomat atat in cadru intern cat si in relatiile internationale.

Perioada aceasta are provocari din ce in ce mai mari din acest punct de vedere. Din punct de vedere militar lunile trecute Romania a mers bine, insa din punct de vedere diplomatic au existat cateva gafe care trebuie remediate cat mai curand posibil. Eu consider ca am atuurile necesare astfel incat sa obtinem cel mai bun rezultat posibil in conditiile actuale.

Un ultim motiv care m-a determinat sa candidez este faptul ca am observat nevoia unui candidat relativ independent la postul de presedinte. De-a lungul timpului aceasta functie a fost politizata excesiv si presedintii potentiali se dueleaza in a obtine sprijinul partidelor mari si al aparatului lor electoral. Acest lucru nu este corect si nici nu este benefic Romaniei. Presedintele este ales de popor si este reprezentantul poporului, nu al unei masinarii electorale si al unei incalceli de negocieri de posturi. Fiecare cetatean trebuie sa fie liber sa isi exprime votul indiferent de partidul din care face parte, iar partidele nu pot dicta membrilor lor pe cine sa aleaga.

Cetateanul in sine nu castiga nimic daca partidul din care face parte castiga un post de ministru sau de vice-ministru, dar castiga daca alege un presedinte care sa il respecte si sa ii asculte permanent doleantele.

Astfel incat m-am pozitionat ca si candidat din partea unui partid mic si nu am cautat sprijinul altor partide (mari sau mici), nici nu am promis posturi in echipa in functie de voturile masinariei electorale a partidelor mari. Un presedinte independent este un presedinte liber, care poate asculta cetatenii si poate comunica cu toti in mod direct.

2. Ce imi propun sa realizez?

Ca remarca generala, nu as dori sa distrug ce a fost creat pana acum. Romania este un stat puternic si are institutii si oameni puternici. Ce a fost creat pana acum nu trebuie distrus, in unele cazuri doar trebuie optimizat.

a. Domeniul militar- probabil ca este domeniul in care Romania s-a descurcat cel mai bine in ultima vreme. Institutiile déjà existente functioneaza astfel incat nu vor fi modificate. Disfunctionalitatile au aparut doar din orgolii, certuri si din lipsa de comunicare. Ministrul apararii va fi ales de unitatile militare din SMR in mod democratic- fiecare unitate militara va putea propune un candidat la postul de ministru urmand ca in termen de 3 zile de la inceputul mandatului sa se voteze in SMR. Cel care va intruni cele mai multe voturi va deveni ministru, urmatorii 3 clasati vor avea optiunea de a activa ca vice-ministri. In decursul celor trei zile de tranzitie actualul ministru va continua sa isi pastreze functia. Ministrul isi va stabili singur politica in materie de aparare: echipari, etc. in conformitate cu politica generala a guvernului si restrictiile financiare. Achizitiile statului vor continua pe structura propusa de Maniu de licitatii publice.

b. Domeniul strategic- ceea ce imi doresc ca si principii strategice ale mandatului prezidential:
- Granite mai sigure pentru Romania (de ex Subcarpathia vom incerca sa o aducem inapoi la Ucraina)
- Restabilirea contactelor (formale sau informale) cu Bulgaria
- Daca dorim o iesire din granite, aceasta se va face cel mai probabil tot catre inamicul traditional Ungaria. Cu riscul de a plictisi pe unii jucatori cu “ping-pong”-ul aferent, consider ca aceasta este cea mai buna optiune. In situatia in care se afla Eden cred ca trebuie sa ne concentram pe inamicii traditionali, nu sa experimentam in defavoarea noastra.

c. Domeniul diplomatic: in primul rand Eden are destul de multe probleme interne si se si rediscuta statutul in aceasta luna. O echipa diplomatica puternica este necesara pentru a pozitiona Romania in mod favorabil in cadrul aliantei, dar si pentru a face acest lucru fara a lasa impresia “romanilor cu nasul pe sus” care a creat de-a lungul timpului probleme (cu Polonia si partial si cu SUA). Vom incerca sa readucem in discutie in mod discret relatia dintre Bulgaria si Turcia si vom incerca o solutie de compromis care a fost ratata in lunile trecute (desi dupa parerea mea era posibila). O ultima remarca: CROMANIA- ce s-a intamplat cu ea? Hai sa facem ceva in acest sens, ochii care nu se vad se uita- suntem prieteni dar spiritul s-a cam stins- noii jucatori din ambele tari nu sunt chiar atat de entuziasti in acest sens.

d. Domeniul economic- mi-as dori o mai buna monitorizare a domeniului economic- numarul de firme, productivitatea. In domeniul economic informatia e esentiala. E posibil ca la jumatatea mandatului sa propun un ministru al economiei (separat de BNR) sau un consiliu economic.

e. Domeniul politic- am spus mai sus ma consider un candidat independent si voi fi un presedinte independent. Presedintele este ales in mod direct de cetateni si raspunde direct in fata acestora. Puterea lui porneste de la votanti si nu de la partide politice si masinariile lor electorale dublate de interesele politice.

Evident ca avand aceasta pozitie in eventualitatea in care voi castiga primul lucru cu care va trebui sa iau contact va fi un impeach in Congres. Sper totusi ca relatiile cu toate partidele mari sa fie amicala si ele sa respecte pozitia mea.

Am retinut cu placere propunerea lui Visual Vampire legata de “scoala de presedinti” si voi incerca sa o promovez- fiecare partid din top 5 isi va putea desemna un reprezentant care sa “invete sa fie presedinte” in mandatul meu: vor primi zilnic mesaje de la cetateni si le vom discuta impreuna pentru a decide masurile necesare- in functie de subiectul mesajului vor participa la sedintele cu Congresul, ministrii, diplomatii sau alti membri ai institutiilor statului pentru a intelege procesul decizional. In felul acesta se va asigura atat contactul permanent cu cetatenii cat si scolirea viitorilor prezidentiabili.

O ultima remarca legata de domeniul politic: pana acum presedintii s-au batut fie prin intermediul masinariilor de vot, fie prin intermediul echipelor propuse in guvern- fara a interactiona intre ei inainte de vot. Dupa cum observati pana in acest moment nici unul din candidatii actuali nu si-a anuntat echipa- semn ca se poarta inca negocieri.

Cu 2 zile inaintea alegerilor viitoare voi organiza pe chat IRC o discutie intre candidatii pentru viitorul mandat- echivalentul unei dezbateri televizate.


3. Echipa guvernamentala?

a. Ministrul apararii- ministrul apararii va fi ales in SMR. La fel si trei dintre vice-ministri. Vom completa cu doi dintre vice-ministrii din mandatul acesta: Cassyo si Tarta Valentin.
b. Ministrul de externe- Mihail Cazacu, nu cred ca are nevoie de mari prezentari.
Vice-ministru: Vlad Dracula Mike- care va avea sarcina sa incerce sa reporneasca (pentru a nu stiu cata oara) corpul diplomatic.
Consultant pe probleme strategice: Gray.
c. Guvernatorul BNR: Vircati.
d. Ministrul educatiei: belzebut cel crunt (cu implicare medie dupa cum mi-a transmis, urmand sa ii gasim si un ajutor).

Structurile create luna aceasta de Maniu (eRoCP si ARI) isi vor continua activitatea fara modificari.

4. Un ultim mesaj inainte de vot?

Romania este o tara puternica, in ciuda disensiunilor interne care par sa indice contrariul. Vom incerca sa ne mentinem puternici, voi face tot ce este posibil sa minimizez disputele interne. Uniti vom invinge intotdeauna.

Eden trece prin momente grele si One si-a intensificat activitatile distructive- atat militare cat si diplomatice. Desi nu avem aceeasi forta ca acum o luna sau doua, fratia inca exista si va continua sa existe. Eden isi va reveni si Romania va contribui la acest lucru.

Va multumesc daca ati avut rabdarea sa parcurgeti tot acest mesaj si sper sa votati cat mai multi dintre voi nu asa cum va indica partidele (cei mai bine pozitionati candidati din punct de vedere al sustinerii si-au obtinut cetatenia romana in ultimele 2 saptamani- special pentru vot) ci dupa programele si ideile fiecarui candidat!

Sa ne auzim invingatori!