Jääkiekon MM-kisat: Analysointia 15.05.2014 käydyistä otteluista

Day 2,369, 14:46 Published in Finland Finland by Heketsu

Kanada – Tanska

Kanada ja Tanska lähtivät otteluun voitto takanaan. Kumminkin ottelusta oli odotettavissa varsinaista selkäsaunaa Kanadalta Tanskalle ja sitä se olikin. Ensimmäinen erä oli kumminkin tasaista vääntöä ja kummatkin joukkueet pääsivät maalin makuun. Cody Hodgson vastasi ottelun avausosumasta pelin kuudennella minuutilla. Tanskan ainoasta maalista vastasi Nicklas Jensen. Ottelun toiseen erään lähdettiin siis tasatilanteesta 1-1. Toisen erän toisella minuutilla Cody Hodgson teki Kanadan voittomaalin ja täten päivän toisen maalinsa. Enempää maaleja ei toisessa erässä nähty, joten ottelun toiseen erään lähdettiin Kanadan niukassa johdossa 2-1. Kuitenkin kolmannessa erässä Kanada meni menojaan ja Tanska vikisi. Kolmannen erän ensimmäisillä minuuteilla Matt Read vei Kanadan 3-1 johtoon. Noin kaksi minuuttia edellisestä ja Kanada meni jo 4-1 johtoon Matt Readin alivoimamaalilla. Kanada iski vielä kahdesti, kun Jonathan Huberdeau laittoi viidennen kerran kiekon Tanskan maaliin. MM-kisojen ensimmäisestä kypärätempusta vastasi Cody Hodgson, joka pisti kiekon Tanskan maalivahdin selän taakse. Enempää maaleja ottelussa ei nähty, joten Kanada voitti ottelun peräti 6-1. Kanada meni voitollaan A-lohkoon kärkeen ja Tanska puolestaan saa tehdä vielä kovan työn, että se on mukana ensi vuoden MM-kisoissa.

USA – Latvia

USA oli hävinnyt edellisen ottelunsa rumin lukemin Venäjälle, kun taas Latvia oli ottanut niukan voiton Kazakhstanista. Ottelun panoksena oli B-lohkon kakkostila. Ottelusta tuli kaiken kaikkiaan jännittävä aina ottelun viimeisille minuuteille asti. Ottelun ensimmäistä osumaa saatiin odottaa aina erän viimeisille minuuteille saakka. Maalinteon aloitti Latvia, kun Gints Meija vei Latvian 0-1 johtoon. Kumminkin USA tasoitti ottelun tasan minuuttia myöhemmin Latvian osumasta. USA:n osumasta vastasi Craig Smith. Erän kahdella viimeisellä minuutilla Mikelis Redlihs teki ottelun tilanteeksi 1-2 Latvialle. Näistä lukemista lähdettiin ottelun toiseen erään. Toinen erä oli varsin rikkonaista, kun Latvia istui peräti 7 kaksi minuutista ja USA 2 kaksi minuutista ja yhden 2+10 minuuttisen. Molemmat joukkueet onnistuivat maalinteossa ylivoimalla. Aleksandrs Nizivijs onnistui maalinteossa ja tilanne oli jo 1-3 Latvialle. USA ei kumminkaan luovuttanut ja USA tuli maalin päähän Brock Nelsonin maalilla. Noin pari minuuttia edellisestä ja Tyler Johnson tasoitti ottelun 3-3. Näistä jännittävistä lukemista lähdettiin ottelun kolmanteen erään. Ottelun seitsemättä osumaa saatiin odottaa aina kolmannen erän yhdeksännelle peliminuutille, kun Kaspars Daugavins vei Latvian johtoon. Pari minuuttia myöhemmin USA tasoitti jälleen ottelun Seth Jonesin maalilla. Latvia kumminkin ratkaisi ottelun, kun Zemgus Girgensons ja Herbert Vasiljevs iskivät maalin per nenä. USA tuli vielä maalin päähän Brock Nelsonin maalilla. Ottelu päättyi Latvian voittoon lukemin 5-6. Latvia nousi voitollaan B-lohkon kakkospaikalle ja USA joutui tyytymään B-lohkon kolmanteen sijaan.

Ruotsi – Ranska

Ruotsi oli voittanut edellisessä ottelussaan niukasti Norjan. Ranska puolestaan oli järjestänyt varsinaisen thrillerin, kun se nousi tappioasemasta voittoon Slovakiaa vastaan. Ottelusta oli siis odotettavissa jännittävä matsi ja sitä se olikin. Ruotsi kumminkin hallitsi ottelun alkua ja vain Floridan Hardyn torjunnat pitivät Ranskan mukana pelissä. Ensimmäisessä erässä ei maaleja nähty ja toiseen erään lähdettiin tasatilanteesta 0-0. Ottelun avausosumaa saatiin odottaa aina toisen erän toiselle puoliskolle. Avausosumasta vastasi Ruotsin Joel Lundqvist. Lundqvistin osumasta ehti kulua vain 17 sekuntia ja Ruotsi iski jälleen. Tällä kertaa maalintekijänä toimi Oscar Möller. Toisen erän viimeisellä minuutilla Antoine Roussel otti 10 minuutin käytösrangaistuksen ja yksi Ranskan avainpelaajista joutui jäähykoppiin 10 minuutiksi. Toiseen erään lähdettiin Ruotsin johtaessa 2-0. Kolmannen erän ainoasta osumasta vastasi Ranska, kun Stephane da Costa ujutti kiekon Anders Nilssonin selän taakse. Kolmannessa erässä Ranska sortui jäähyilyyn, jotka rikkoivat sen peliä ja mahdollista tasoitusmaalia. Enempää maaleja ei siis ottelussa nähty ja Ruotsi voitti niukasti ottelun lukemin 2-1. Ruotsi nousi voitollaan A-lohkon kärkipaikalle. Ranska puolestaan on pisteen päässä pudotuspelipaikasta ja tuleva Norja-ottelu sekä Norjalle että Ranskalle tärkeä ajatellen jatkopelejä. Mikä oli puhuttavaa Ruotsin Ranska pelin jälkeen, oli se, että Ruotsin päävalmentaja Par Marts oli pitänyt puhuttelun joukkueelleen. Kenties Par Marts huolestui turhaan, koska Ranska on pelannut tänä vuonna hyvin, eikä syytä huoleen näin ole.

Suomi – Valko-Venäjä

Suomi oli voittanut Saksan selvin lukemin 4-0. Valko-Venäjä hoiti niukasti Sveitsin lukemin 3-4. Ottelua oli seuraamassa myös Valko-Venäjän diktaattori Aleksandr Lukashenka. Kenties diktaattorin läsnäololla oli jotakin vaikutusta ottelun tuomareihin, koska varsinkin pelin alkupuolella ei jäähyjä nähty. Myöskään Valko-Venäjän pelaajat eivät kaatuneet helposti suomalaisten taklauksista, joten olisivatko Valko-Venäjän pelaajat saaneet maansa yksinvaltiaan läsnäolosta jonkinlaista boostia ja lisäenergiaa? Itse ottelun alku oli Valko-Venäjän hallintaa, kun Valko-Venäjän nopeat luistelijat loivat koko ajan tilanteita Suomen maalille. Ainoastaan Pekka Rinteen torjunnat pitivät Suomen mukana pelissä. Itse ottelun ensimmäisestä osumaa saatiin odottaa aina 16:30 peliminuutille saakka. Maalinteosta vastasi Suomen ykkössentteri Petri Kontiola. Kontiolan maaliin saalisti syöttöpisteen myös Suomen maalivahti Pekka Rinne. Toiseen erään lähdettiin näistä lukemista. Toisessa erässä meno jatkui samankaltaisena kuin ensimmäinen erä. Valko-Venäjä loi paikkoja, mutta Pekka Rinne kesti Suomen maalilla. Suomikin sai muutaman tilanteen Valko-Venäjän maalille, mutta myös Kevin Lalande oli liekeissä. Ottelun kolmanteen erään lähdettiin siis lukemista 1-0 Suomelle. Kolmas erä ei tuonut mainittavaa muutosta pelin kulkuun ja lisämaaleja saatiin odottaa aina pelin viimeiselle minuutille, kun Suomi iski ylivoimalla Petri Kontiolan laittaessa Jori Lehterän syötöstä kiekon tyhjään maaliin. Suomi voitti ottelun niukasti 2-0. Valko-Venäjä voitollaan Suomi nousi B-lohkon nelospaikalle ja Valko-Venäjä putosi B-lohkon viidennelle sijalle.