eleytheros

Day 1,784, 13:05 Published in Greece Greece by EleytheroSatanogria
ελεύθερος -η -ο [eléfθeros] Ε5 λόγ. θηλ. και ελευθέρα : που δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε περιορισμό. 1. (για πρόσ. ή για σύνολο προσώπων) α. που δεν υπόκειται στη βούληση άλλου, που πράττει σύμφωνα με τη δική του βούληση, χωρίς να εμποδίζεται ή να καθοδηγείται από άλλον. ANT υπόδουλος, υποδουλωμένος, σκλαβωμένος

ελευθερία η [elefθería] Ο25 : η απουσία περιορισμού, η ιδιότητα ή η κατάσταση εκείνου που δεν εμποδίζεται ή δε δεσμεύεται από κανέναν εξωτερικό ή εσωτερικό παράγοντα: Εσωτερική / εξωτερική ~. Aπόλυτη ~. Tο αγαθό της ελευθερίας. H ~ σκέψης / δράσης. || H ~ της βούλησης (ενός ατόμου), η ικανότητά του να αποφασίζει και να ενεργεί ανεξάρτητα από κάθε εξωτερικό ή εσωτερικό παράγοντα.


Ελεύθερος είναι η λέξη που αποτελείται από τα σύνθετα ελ+ευ+ερος.
Το ελ προέρχεται από την αρχαία Αραμαϊκή και είναι λέξη από την οποία προήλθε το ελεύσσομαι το οποίο μπορεί να ταυτιστεί και με το πορεύομαι.
Το ευ έχει την σημασία του καλού και όπως είναι γνωστή η χρήση του στην αρχαία Ελληνική.
Το έρος είναι η αγάπη και δεν είναι τυχαίο που ο έρωτας θεωρείται η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΓΑΠΗΣ.
Άρα λοιπόν ελευθερος=αυτός που πορεύεται στην αγάπη και άρα ελευθερία είναι η πορεία στην αγάπη.


Η λέξη χωρίζεται σε ( ΕΛΕΥΘΕ ) και ( ΡΙΟ ) . Απόλυτα αρχαία ελληνική ρίζα και των δυο συνθετικών ! το "Ελευθε" από το έλευσις - ελευθώ - ελευθήσσομαι - ήλθον κλπ ( περνώ εισέρχομαι κλπ) Ενώ το "Ρίον" η Χερσόνησος - το Χερσαίο στέρεο έδαφος - η Στεριά ( σήμερα λέμε ακρωτήριο - το άκρο του ΡΙΟΥ ) βλέπε Ομηρική φράση κλπ. Η φράση λοιπόν πρέπει να ήταν { ΕΛΕΥΘΕΣΤΕ ΡΙΟΝ ή ΕΛΕΥΘΗΣΑΤΕ ΡΙΟΝ}


ΕΛΕΥΣΙΣ ΘΕΡΟΣ => ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ => ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Όταν έρχεται το καλοκαίρι η θερμοκρασία αυξάνεται και τα σωματίδια του αέρα - η πιό ελεύθερη μορφή ύλης - έχουν την μεγαλύτερη ενέργεια - άρα είναι πιό ελεύθερα(βλέπε και αιθέρα). Βέβαια τα πιό πάνω πιθανότατα να έχουν σχέση με τα Ελευσίνια μυστήρια και την σχέση θερισμού - στάχυ - ετήσια ανάσταση(απ-ελευθέρωση από τα χθόνια δεσμά) της φύσης.

Η λέξη “ελεύθερος” στηρίζεται και προέρχεται
από τη ρίζα “-λευθ-” που σήμαινε “αυξάνω, αναπτύσσομαι”….
Και έτσι ακόμα, όμως, οι έννοιες αυτές σημαίνουν κίνηση και όχι, βεβαίως, κάτι σταθερό και παγ(ι)ωμένο… Κάτι που όσο το διερευνούμε, αυτό και τα όριά του, όσο το βιώνουμε και το κατανοούμε, όσο το κάνουμε κτήμα μας και πράξη (εκούσια και συνειδητή), τόσο αναπτυσσόμαστε!... Η Ελευθερία δεν είναι (αυτο-) σκοπός… δεν είναι στόχος… Δρόμος είναι η Ελευθερία!... Δρόμος, ενδεχομένως προς την εξορία, όπως είχε χαρακτηρίσει την ελευθερία ο Σαρτρ.

Οπως διαπιστώνετε ποικίλουν οι απόψεις,όσες απο αυτές συγκέντρωσα,σχετικά με την ερμηνεία και την ετυμολογία της λέξης ελευθερίας και ελεύθερος.
Δική μου άποψη ήταν και παραμένει πως η λέξη προέρχεται απο την Ελευση του θέρους.
Το δικαιολογώ στον εαύτο μου τουλάχιστον ειρμάμενος πως τα καλοκαίρια είμαστε πιο ανοιχτοί,διαθέσιμοι,πιο ζεστοί και ανθρώπινοι.
Παρόλα αυτά δεν μπορώ να αποκλείσω τις παραπάνω ερμηνείες σαν αναληθείς καθότι όλες τους στέκουν κάπου και γιαυτό τις παραθέτω για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.
Η σκέψη για αυτήν την έρευνα βασίστηκε αφενώς στην ανάγκη να γνωρίζω την ουσία του ονόματος που χρησιμοποιώ στο παιχνίδι αφετέρου στους στοχασμούς που αποτυπώνονται στο άρθρο που έπεται με διαφορά λεπτών μετά την δημοσίευση αυτού.
Μου αρέσει να συμπληρώνω το ερεπ μου όνομα με το προσωνύμιο Ιάσων και να το συνδιάζω με τέτοιον τρόπο ωστε να αποδίδει το νόημα””η θεραπευτική έλευση του θέρους!!””
Δεν γνωρίζω αν στέκει ετυμολογικά η εννοιολογικά εμένα μου αρέσει τα μάλλα γιαυτο και το χρησιμοποιώ κατα κόρον.
Αυτά τα λίγα εγκυκλοπαιδικά.
Με το παρον βέβαια δηλώνω οτι δεν θα αλλάξω όνομα παρά τις τρολιές διαφόρων φίλων που μου στέλνουν πιεμ αλλeξτο σε γριά καυμένη καταραμένη(καθότι Ηρακληδεας),πάω τουμπα(σαν να μαι ταξιτζής ελεύθερος),καντο παντρεμένος και άλλα τέτοια χαριτωμένα.Ειμαι ελεύθερος να επιλέξω να παραμείνω Ελεύθερος....