Aurul şi argintul antic al României, expoziție de excepție la MNIR

Day 1,904, 09:56 Published in Romania Romania by A R E S.

O expozitie interesanta se va desfășura în perioada septembrie – decembrie 2013.

Aurul şi argintul antic al României, expoziție de excepție la MNIR
În cadrul expoziției „Aurul și arginul antic al României” vor putea fi admirate câteva dintre cele mai frumoase și mai valoroase obiecte din metal prețios deținute de statul român. În total, vor fi expuse aproape 1.000 de piese de aur și de argint din patrimoniul cultural al României.
Expoziția este una de amploare, a anunțat MNIR într-un comunicat de presă, și se va desfășura în perioada septembrie – decembrie 2013.
Expoziția ”Aurul și argintul antic al României” își propune să reunească unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice de aur şi de argint descoperite pe teritoriul României, obiecte datate din neolitic (perioadă cuprinsă aproximativ între 6.000 și 3.500 î.Hr.) până în secolele VI-VII d. Hr.
Printre piesele expuse se numără tezaurele de la Pietroasa, Perşinari, Ostrovul Mare, Hinova, Peretu, Coşoveni, a explicat pentru ziarul ring.ro muzeograful Rodica Marghitu Oanță, curatorul expoziției „Aurtul și argintul antic al României”. De asemenea, publicul va avea ocazia să vadă patru dintre brățările dacice din aur, precum și brățări și podoabe romane.
Piesele, asigurate pentru 64 de milioane de euro
Vernisajul expoziției va avea loc la sediul Muzeului Național de Istorie a României, iar apoi expoziția se va muta în cel puțin douăsprezece muzee din țară.
Dintre piesele selectate, unele se află în expoziția permanentă "Tezaur istoric" a MNIR și pot fi văzute doar la București, unele sunt expuse în diferite muzee de istorie și arheologie din țară (la expoziție vor trimite piese 31 de muzee din România), în timp ce altele sunt păstrate în depozite.
În total, 986 de obiecte de valoare vor putea fi văzute în cadrul expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României”.
Obiectele expuse vor fi asigurate împotriva tuturor riscurilor, timp de un an, pentru suma de aproximativ 64 de milioane de euro, mai notează sursa citată.

PS MNIR este Muzeul National de Istorie a Romaniei (pe CALEA VICTORIEI).