49 χρόνια από το θάνατο του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή

Day 5,547, 10:55 Published in Greece Greece by nikmen69


Με το ψευδώνυμο Διγενής, ο Γρίβας ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία με κυρίαρχο αίτημα την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από τον θάνατο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Ο Γρίβας γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1897 στη Χρυσαλινιώτισσα στη Λευκωσία και μεγάλωσε στο κατεχόμενο σήμερα Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Τελειώνοντας το Δημοτικό Τρικώμου, μετακόμισε και πάλι στη Χρυσαλινιώτισσα όπου φοίτησε στο Παγκύπριον Γυμνάσιο...

Σύμφωνα με το αφιέρωμα του «SigmaLive», το 1915 με την αποφοίτησή του αποφάσισε να γίνει αξιωματικός του ελληνικού στρατού και ένα χρόνο αργότερα γράφτηκε στη Σχολή Ευελπίδων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού και εντάχθηκε στο εκστρατευτικό σώμα της Μικράς Ασίας, όπου υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στο 30ο Συνταγμα της 10ης Μεραρχίας και έλαβε μέρος στις μάχες από το Πάνορμο έως τον Σαγγάριο.



Παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Ανδρείας και Πολεμικό Σταυρό, προάχθηκε σε υπολοχαγό και το 1926 σε λοχαγό. Αργότερα σπούδασε στην Ελληνική Ακαδημία Πολέμου, μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου και το 1935 διορίστηκε καθηγητής στην Σχολή Ευελπίδων και προήχθη σε ταγματάρχη. Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετατέθηκε στη διεύθυνση επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ κατά την ιταλική εισβολή υπηρέτησε στο αλβανικό μέτωπο. Τον Ιούνιο του 1941 ίδρυσε την Οργάνωση «Χ» με σκοπό την «αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς και την απελευθέρωση της πατρίδας και την αποτίναξη της κομμουνιστικής απειλής».



Με το ψευδώνυμο Διγενής, ο Γρίβας ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία με κυρίαρχο αίτημα την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.





Η ιστορική πρώτη προκήρυξη του Αρχηγού Διγενή της 1ης Απριλίου 1955 (Ολόκληρη)

Με το τέλος του αγώνα και τις υπογραφές Ζυρίχης-Λονδίνου, με τις οποίες διαφωνούσε, έφυγε στην Αθήνα όπου και ίδρυσε «Κίνηση Εθνικής Αναδημιουργίας». Με αυτήν στόχευε στην ανάληψη της εξουσίας της Ελλάδας και στην εφαρμογή μιας πολιτικής που θα οδηγούσε στη σωτηρία του Κυπριακού Ελληνισμού, σύμφωνα με τις δικές του απόψεις που διέφεραν από τη λύση που επικράτησε.




Δύο μήνες αργότερα και μετά τα επεισόδια στην Κοφίνου, αναχωρεί και πάλι από την Κύπρο. Επέστρεψε μυστικά στις 31 Αυγούστου 1971 και ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β’. Η κόντρα του με τον Μακάριο τον οποίο αποκαλούσε με το κοσμικό του όνομα και τον κατηγορούσε για αρχομανία και ως ανθενωτικό, έφθασε στα άκρα. Είχαν πλέον και οι δύο φανατικούς φίλους που του ακολουθούσαν πιστά, αλλά και εχθρούς. Τρία χρόνια αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή στο κρησφύγετό του στη Λεμεσό. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρία της στις 31 Ιανουαρίου 1974, ανακήρυξε τον Διγενή «άξιον τέκνον της Κύπρου διά τας εξαιρέτους υπηρεσίας τας οποίας προσέφερε προς την ιδιαιτέραν του Πατρίδα», ενώ η Ακαδημία Αθηνών απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές....



Ο Γρίβας πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στο σπίτι της Έλλης Χριστοδουλίδου μαζί με τις κόρες της. Τις τελευταίες μέρες, ο στρατηγός ένιωθε έντονη αδιαθεσία και καθώς η σύζυγός του έλειπε στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στο σπίτι της οικογένειας Χριστοδουλίδη, όπου βρισκόταν και το κρησφύγετό του, για να μην παραμένει μόνος του. Στην κηδεία το πλήθος του κόσμου έφθασε τις 200.000. Η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε, καθώς η σχέση του με τον Μακάριο ήταν στα όρια του εμφυλίου.

ΠΗΓΗ simerini.sigmalive