"Perlele" cailor ferate din Romania!

Day 2,325, 08:15 Published in Romania Romania by Rebv4rw
Gările din Romania ascund poveşti puţin ştiute.Au fost proiectate de arhitecţi celebri, au fost inaugurate de regi şi regine, au supravieţuit bombardamentelor şi au devenit adevărate simboluri ale oraşelor pe care le reprezintă.

Alba. Teiuşul, oraş cu 7.000 de locuitori, a ajuns să aibă la 1871, datorită statutului de nod feroviar, o gară de calibrul Clujului sau Aradului. Prima gară a oraşului a fost construită de “Societatea căilor ferate ungare de est” . În 1908 a fost finalizată o nouă construcţie monumentală, care rămâne şi astăzi cea mai mare gară din judeţul Alba. Arad. Una dintre cele mai tranzitate gări din Regiunea de Vest a României şi totodată una din cele mai frumoase din punct de vedere arhitectural este gara din Arad, care acum se află în ample lucrări de modernizare. Până să înceapă lucrările de modernizare din gară plecau zilnic sute de călători. Clădirea actuală a gării este cea de a treia, construită în 1910 după planurile arhitectului arădean.




Călăraşi. Gara era o mândrie în oraşul din inima Bărăganului. Ceauşescu nu s-a calicit. Construită înainte de 1989, gara din Călăraşi a fost tapetată cu marmură de cea mai bună calitate. În gara veche, în 1973 s-au filmat şi câteva scene din celebrul film „Tatăl risipitor”.



Reşiţa. Gara staţiunii Băile Herculane este considerată de foarte mulţi turişti ca fiind cea mai frumoasă şi plină de istorie gară a Căilor Ferate Române. Edificiul a fost construit între anii 1878 si 1886, în stil baroc, un baroc vienez caracterizat prin cupole şi arce de cerc sub diverse îmbinări, după planurile arhitectului A.D. Serres. Clădirea a fost astfel concepută încât să reproducă fidel castelul de vânătoare din apropierea Vienei al împărătesei Maria Tereza a Austro-Ungariei.



Vaslui. Construită după un proiect al lui Anghel Salighy, Gara Vaslui a suferit de-a lungul anilor numeroasă schimbări, culminând cu reabilitare completă, finalizată în toamnâ anului trecut. Transformată în ruine în timpul celui de-al doilea război mondial, gara vasluiană şi-a păstrat arhitectura. Este considerată cea mai frumoasă gară din judeţ.



SFARSIT!