[Dış İşleri] Bülten & Dönem Değerlendirmesi

Day 1,751, 23:15 Published in Turkey Turkey by Tjutg Simzb


Merhaba,

Dış İşleri olarak dönemin bu son makalesinde hem genel bir dönem değerlendirmesi yapacağız, hem de son bültenimizden bu yana dünyada olan gelişmelerden bahsedeceğiz.



Dönem Değerlendirmesi:

Dış İşleri olarak görev almamız sonrasında iki adet ana hedefimiz oldu. Birincisi halkı dünyadaki gelişmelerden olabildiğince haberdar etmek, ikincisi ise Dış İşleri Bakanlığı’nda fark yaratan, bizden sonraki dönemlere de miras kalabilecek işlere imza atmak.

Bu iki ana hedef doğrultusunda halkla daha yakın olabilmek, sizlerin görüşlerini çok daha rahat toplayabilmek için anketler oluşturduk. Bu anketler hem hükümetin adımlarını daha sağlıklı ve oturaklı atmasını, hem de insanların halkın bir çok konudaki genel görüşünü öğrenmesini sağladı. Oyunu sadece makale ve shout’lardan takip ettiğinizde aslında sadece sesi çıkanları takip etmiş oluyorsunuz, anketler aynı zamanda sessiz çoğunluğun da ortaya bir irade koyabilmesi açısından önemli, umuyorum bundan sonraki dönemlerde de devamı gelir.

Bir diğer üzerinde durduğumuz konu büyükelçilik sistemi oldu. Her ne kadar adı büyükelçilik olsa da aslında görev tanımına baktığınız zaman daha çok MİT tarzı bir oluşum. Zira büyükelçilerimiz sadece görevli oldukları ülkeyle resmi bağımızı değil, aynı zamanda o ülkeyle ilgili bir çok gizli kapaklı bilgiyi öğrenmemizi ve o ülkeleri daha rahat takip edebilmemizi sağlıyor. Şu an görevli 34 adet büyükelçimiz var ve bu arkadaşlarımız sadece hükümet üyelerine açık olan bir dökümana, devamlı olarak görevli oldukları ülkeyle ilgili veri girişi yapıyorlar. Büyükelçilik sistemi önemle üzerinde durulması gereken bir konu, umuyorum bakanlığın yeni sahibi de benim kadar takipçisi olur.

Son olarak bültenlerin önemine değinmek istiyorum. Makalenin başında da dediğim gibi halkın dünyada olan bitenden haberdar olması önceliklerimden biriydi, bunu da büyük ölçüde başardığımızı düşünüyorum. Çok daha fazla sayıda bülten de yayınlayabilirdik, gelişmeleri anlık veya günlük de aktarabilirdik, ancak hem daha doyurucu makaleler yayınlamak hem de oy satın alınan bir gazetecilik ortamında Dış İşleri Bülteni’nin hayatta kalmasını sağlamak amacıyla haftalık yayınlamayı uygun gördüm. Bu tutumumuza rağmen bu dönem bununla beraber 12 adet makale yayınladığımızı da belirtmek istiyorum.

Dünyada olan bitenlere bültenlerde bol bol değindiğimiz için burada tekrar bir özet geçmeyeceğim, dış ilişkilerle ilgililer zaten okumuştur, ama dönem başında silinme tehlikesi atlattığımızı göz önüne aldığımızda beklediğimden daha sakin bir dönem geçirdiğimizi söyleyebilirim.



Bülten:

AB😨
Görevden alma yasası sonrası başkanlığa oturan yeni başkan çok kısa süren başkanlık döneminde çok önemli bir makaleye imza attı. ABD’de bulunan göçmen çoğunluktan kurtulmak için ABD’nin İspanya’da bulunan iki adet sömürgesini geri vermesini ve bonuslarını 8/10’a düşürmesini istedi. Bu hareket TEDEN yanlıları tarafından ABD’nin CTRL’de müttefiki olan İspanya’nın topraklarını geri vermesi için bir bahane olarak yorumlandı, ONE yanlıları ise TEDEN ile ABD’nin arasını açan her hareket gibi bunu da sevinç gösterileriyle karşıladı. Bunun dışında, CTRL’nin oluşumunda imzası bulunan bir adayın başkanlık seçimini kazanacak olması, ABD’nin CTRL hayalinin güçlenerek süreceği izlenimini yaratıyor.

Arjantin-Şili:
Bulgaristan’ın güney amerikadan atılmasıyla EDEN’in önceliği tekrar balkanlara çevirmesi sonucu Arjantin’in hızı büyük ölçüde kesilse de nihayet Şili’yi topraklarından atmayı başardılar. Şili ise tekrar Arjantin tarafından silinme riskini gördüğünden, Yeni Zelanda’ya saldırarak kendine bir kaçış koridoru yaratma çabasında. Arjantin’in önümüzdeki ay tekrar bölgede dominant olması ve eski günlerine dönmesi bekleniyor.

Çin:
Çin başkanı bir makale yayınlayarak oyunda Çin ile ilgili dönmekte olan bir kaç spekülasyona açıklık getirdi. Öncelikle EDEN tarafından herhangi bir PTO altında olmadıklarını, meclislerinin tamamen Çin’liler tarafından oluşturulduğunu belirtti. Bunun dışında oyunun Çin’de yasaklanmış olmasının aslında çok büyük bir olay olmadığını, Çin’de YouTube gibi çok daha büyük sitelerin de yasaklı bulunduğunu ve insanların VPN, Proxy kullanmayı zaten bildiğini söyledi. Ayrıca Çin’li oyuncuların sadece Çin’de değil dünyanın bir çok noktasında olduklarını, yine büyük bir kitleninde oyunun yasaklı olmadığı Hong-Kong’da bulunduğunun altını çizdi.

Bosna-Hersek:
Bundan yaklaşık 14 ay önce EDEN’den yeterince destek alamadığı için ittifaktan ayrılan Bosna-Hersek ittifaka geri döndü. Her ne kadar ittifaktan ayrılmış olsa da tüm bu süreç boyunda EDEN yanlısı olmaya devam eden ülkenin geri dönmesine olumsuz gözle bakan yok. Ülkenin bundan sonra da Sırp baskısı altında olacağı kesin, ancak Bosna’lılar EDEN’den gerektiğinde destek alabileceklerini görmüş olmalılar ki geri dönmeye karar verdiler. Bu kararın arkasında Türkiye’nin taraf değiştirmesi sonucu Bosna’ya çok daha fazla destek veriyor olmasının da etkisi büyük.

Fransa:
Fransa yaptığı oylama sonucunda Terra’dan ayrılmaya karar verdi. İki büyük ülke ABD ve Brezilya’nın ittifaktan ayrılmasından sonra Terra’ya tüm dünya tarafından ölü gözüyle bakılsa da, Rusya inatla ittifakı kurtarmaya çalışıyor. Son yapılan Terra toplantısında Fransa’nın ittifakı dağıtma girişimleri yine Rusya tarafından engellenince, Fransa ittifakın doğal ölümünü daha fazla beklemeden ayrılmaya karar verdi. Bir çok Terra ülkesinin de Terra sonrası süreci şimdiden kararlaştırmaya çalıştığının da altını çizelim.

Japonya:
Oyunun belkide en çok taraf değiştiren ülkelerinden birisi olan Japonya, yaptığı oylama sonucunda Bulgar’ların CoT ittifakına katılma kararı aldı. Bulgar’lar ittifaka büyük ülke katma konusunda hala bir başarı sağlayabilmiş değil, bu kadar küçük ülkeyi bir araya topladıktan sonra da zaten herhangi bir büyük ülkenin böyle bir ittifaka girmesi söz konusu olamaz. Bu doğuştan ölü ittifakın zombi olarak ne kadar devam edebileceğini merakla izleyeceğim açıkcası.



Başta Lord Vaako olmak üzere tüm kabine üyelerine ve dönem boyunca desteğini esirgemeyen halkımıza teşekkür ederim. Elimden geldiğince bu önemli görevin hakkını vermeye çalıştım, umarım iz bırakacak işlere işlere imza atabilmişimdir, hatamız olduysa affola.

Saygılarımla,

Tjutg Simzb
Dış İşleri Bakanı