[Dış İşleri] Bülten

Day 1,737, 22:08 Published in Turkey Turkey by Tjutg Simzb


Merhaba,

Bayram dolayısı ile bilgilendirme bültenini planladığımızdan geç açmak zorunda kaldık. Bülten içerisinde dış işleri ve büyükelçilik ekiplerimizin derlemiş olduğu önemli gelişmelere sahne olmuş ülkeler hakkındaki değerlendirmeleri bulacaksınız.



Nordic Alliance (Asgard):
eDünyamız Nordic Alliance adında yeni bir ittifak kazandı. İttifak EDEN üyelerinden Norveç, Finlandiya ve eski ONE üyelerinden İsveç tarafından oluşturuldu. Yeni ittifakın daha çok ABC ittifakı ile rekabet halinde olması ve diğer ülkerelere karşı nötr kalması bekleniyor. İttifak ile ilgili ilgi çekici noktalardan bir tanesi taslak ittifak planında oyunun her iki kutubundan da bir çok güçlü ülkenin MPP imzalanmayacak ülkeler arasında bulunmaları ki liste ABD, Hırvatistan, Polonya ve Romanya gibi ülkeleri kapsıyor. Yeni ittifakın Belarus ve Ukrayna ile yakın ilişkiler içinde olması, dolayısı ile yakın zamanda Türkiye ile de yakınlaşması bekleniyor.



AB😨
Ülke çalkantılı siyasi yaşantısına devam ediyor. Mevcut başkan TEDEN yanlısı olduğu için, her ne kadar balkan ülkelerinden uzak durma kararı almış olsalar da Hırvatistan ve Romanya gibi ülkelerle MPP imzaladılar, ancak gözden kaçmaması gereken nokta bu MPP’lerin çok az bir oy farkıyla kabul edilmiş olması. Ülkeye olan göç, son aylarda ONE ülkelerinin sistemli çalışması sayesinde ABD meclisine kadar ulaşmış durumda, yasalardaki ciddi şekilde dalgalanmaya da bu ONE üyesi milletvekilleri sebep oluyor. Her ne kadar ABD’nin İspanya dışındaki ONE ülkeleri ile daha fazla yakınlaşması beklenmese de, seçilecek başkanların tutumları ülkenin gidişatında çok önemli bir rol oynayacak.

Değerlendirmeleri için ABD Büyükelçimiz JamesAlan’a teşekkürler.



Arjantin:
Bulgaristan AirStrike’ı sonrası ülke çok büyük oranda bölge kaybetti ve silinme ihtimaliyle yüz yüze kaldı. Uzun süre bonus içinde yüzen ve silinme tehtidiyle karşılaşmamış bir ülke olması sebebiyle gelinmiş olan son duruma halktan yoğun tepkiler var. Türkiye, EDEN ve de özellikle Bulgaristan’a NE vermemesi sebebiyle Brezilya’ya tepki gösterenler bulunuyor. Ülkenin geçmişten gelen İspanya nefreti ve ABD ile bir türlü yıldızlarının barışmaması sebebiyle CTRL ile yakınlaşma ihtimalleri gözükmüyor. EDEN’in de bu kadar zor durumda ülke varken Arjantin’in bonus bekçiliğini yapamayacağının şimdilik bilincindeler. Arjantin’in şu anki durumu biraz Türkiye’nin eski hallerini andırıyor, halk zamanla silinmenin normal bir durum olduğunu kavrayacaktır.

Değerlendirmeleri için Arjantin Büyükelçimiz Secosepi’ye teşekkürler.



Finlandiya:
EDEN kurucu ülkelerinden olan Finlandiya, kısa bir süre önce EDEN’den ayrılarak Northern Alliance’a geçiş yaptı. Ülke bir süre daha EDEN MPP’lerini devam ettirecek, ancak uzun süreçte yeni ittifakın ne tarafa yöneleceği meçhul. Finlandiya küçük bir ülke olsa da, EDEN’den uzun süre sonra kendi isteğiyle ayrılan ilk ülke olması ve daha da önemlisi kurucu ülkelerden biri olması sebebiyle önemli. Dünya üzerindeki bir çok stratejist bu hamleyi EDEN’in dağılışına giden yolda yeni bir adım olarak görüyor.

Değerlendirmeleri için Finlandiya Büyükelçimiz wait for it’e teşekkürler.



İran:
Yakın bir süre önce Sırpların yönetimi altında bulunan Pakistan’a saldıran İran; Arjantin, Hırvatistan ve Yunanistan başta olmak üzere EDEN’den büyük ölçüde destek aldı. Her ne kadar EDEN’e yakınlaşma çabalarının meyvelerini şimdilik almış gözükseler de, Türkiye ile olan sorunlarını halletmeden daha fazla ilerleyebilme şansları şu an için bulunmuyor. Hükümetleri Türkiye ile yakın ilişkiler içine girmek için çaba göstermesine rağmen, halkta Türkiye’ye karşı hala eskiden kalan bir tepki hakim. Bir çok İranlı oyuncunun da hala ONE için savaşmakta olduğunu unutmayalım.

Değerlendirmeleri için İran Büyükelçimiz AnL55’e teşekkürler.



İsveç:
İsveç de yeni kurulan Northern Alliance’a katılan ülkelerden biri, burada önemli olan nokta Northern Alliance’ın daha çok ABC ittifakına karşı kurulmuş olması. ABC ittifakı bildiğimiz gibi proONE bir ittifak, Northern Alliance’ın da bu sebeple proEDEN bir ittifak olması mümkün. Yani İsveç’in çift kutuplu dünyada ONE saflarından EDEN saflarına kaymış olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır. İsveç bildiğini gibi ONE içerisindeyken hem Rusya’ya karşı yeterince destek alamadığından şikayet etmiş, hem de Almanya üzerindeki toprak paylaşımları sırasında Polonya ile büyük sorunlar yaşamıştı.

Değerlendirmeleri için İsveç Büyükelçimiz purebending’e teşekkürler.



Rusya:
Terra üyesi Rusya, uzun bir süredir Bulgaristan üzerinden ONE ittifakına yoğun bir şekilde destek oluyor. Ancak Bulgaristan ve Şili’den sonra bir ülkeyi daha ONE cephesine kaptırmak istemeyen TEDEN, Rusya’nın hareketlerini göz ardı etmeye devam ediyor. TEDEN’in bu çekingenliğinin farkında olan Ruslar ise rahat rahat Bulgar savaşlarını CoD yapmaktan ve sırplarla karşılıklı iyi niyet makaleleri yayınlamaktan geri kalmıyorlar. Ukrayna’nın fevri hareketi sonucu yaşanan savaş bile Rusya’nın ikili oyununu bozmaya yetmedi, bu sürecin daha ne kadar uzayacağı da şu an için meçhul.

Değerlendirmeleri için Rusya Büyükelçimiz Alpagu’ya teşekkürler.



İrlanda:
İrlanda bildiğiniz gibi Bulgarlarla olan geçmişi yüzünden, EDEN içinde halkı az da olsa bize tepkili olan tek ülke. Mevcut CP’leri elinden geldiğince halkın Bulgar sevgisini ve Türk antipatisini açtığı makalelerle kırmaya çalışıyor. Son makalelerinden birinde İngiltere ile olan bir savaşlarındaki sayısal bilgileri kullanarak, Bulgarların onlara hiç yardım etmediğini, Türklerin ise az da olsa yanlarında savaştığına gösterdi ve Türkiye’ye karşı olan tutumun gözden geçirilmesini istedi. Oyuncularımızdan özellikle de tanklarımızdan ricam, ara ara müsait olduğunuz süre içerisinde İrlanda için az da olsa savaşmanız. İrlanda için ilk 5’e girdiğiniz her round, İrlanda ile olan sorunumuzun biraz daha üstesinden gelmemizi sağlayacak gibi.



Portekiz:
Portekiz yakın bir süre önce “Porto Paktı” olarak adlandırılan bir anlaşmayı CP’leri onaylamasına rağmen, meclisinden geçiremediği için reddetti. Anlaşmayla Portekiz’in Norte bölgesini İspanya’ya bırakması karşılığında bu iki ülke arasındaki savaş sona erecekti. Bu anlaşmanın önemli noktası, CTRL ittifakını ilk kez bu kadar resmi bir şekilde oyun alanı içinde görüyor olmamız. Anlaşmayı imzalayan taraflardan İspanya’nın CTRL üyesi olmasının yanı sıra, anlaşmanın garantör ülkeleri de diğer iki CTRL üyesi ABD ve Brezilya idi. Anlaşmanın şartlarında her iki ülkenin ABD ve Brezilya ile MPP imzalaması da bulunuyordu.



Bulgaristan:
Bulgarlar başarılı bir AirStrike girişimi sayesinde Arjantin’i oldukça rahatsız etmeyi başardılar, ancak bunu yaparken kendi orijinal topraklarını da tehlikeye attılar. Biz de bulgarların savunmasızlığından faydalanarak bölgelerini rahat bir şekilde aldık ve kısmen de olsa bonuslarımızı arttırdık. Bulgarların ilk planı Sırpları üzerimize salarak bizi bu dönem meclissiz bırakmaktı, ancak ilerleyen günlerde tek bonus ile yaşamaktan sıkılınca başkentlerini güney amerikaya taşımaya karar verdiler. Türkiye olarak tüm bu planları anlık olarak takip ettiğimizden, bulgarın bu oyununa gelmedik ve silinmelerini engelledik. Bizden umudu kesen bulgarlar son bir umutla şu an Yunanistan’a NE verdiler ancak yunan dostlarımızın da bulgarın bu oyununa gelmeyeceğine eminim. Bulgaristan üzerindeki bonusları bırakmamıza anlam veremiyor olabilirsiniz, ancak Bulgar’ın güney amerikaya taşınmasının uzun vadede bize çok daha zararlı olacağının lütfen farkında olalım. Bir iki fazla bonus almak için, bulgarın ekmeğine yağ süremeyiz.



Şimdilik dünyadaki sizlerle paylaşabileceğimiz önemli gelişmeler bu şekilde. Büyükelçilik ekibimizle birlikte elimizden geldiğince tüm ülkeleri takip etmeye çalışıyoruz. Burada sözünü etmediğimiz veya merak ettiğiniz her türlü konuyu yorum olarak sorabilirsiniz, elimizden geldiğince cevaplamaya çalışacağız.

Tjutg Simzb
Dış İşleri Bakanı