Εύζωνες

Day 3,343, 16:31 Published in Greece Greece by BrainDown1

Έπειτα από πολλά χρόνια στο παιχνίδι είναι η πρώτη μου φορά που ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα μου έδωσε το κίνητρο να δημιουργήσω την δικιά μου εφημερίδα.
Κι 'αυτό γιατί είδα ότι κάποιοι αγνοούν βασικά ιστορικά σύμβολα της χώρας μας (δε γράφω "Πατρίδας μας" για να μην θεωρηθώ ενθικόφρων ή φασίστας ή κάτι παρεμφερές).
Ίσως κάποιος να σκεφτεί ότι το κάνω για την αποστολή αλλά τον διαβεβαιώνω ότι δεν με νοιάζει και δεν θέλω κανένα σχόλιο. Αν το έκανα γι' αυτό θα έβγαζα τρία άρθρα ζητιανιάς σχολίων και λίγο λίγο θα έβγαζα τις αποστολές. Άλλωστε το επόμενό μου άρθρο θα είναι μετά από καιρό με το ίδιο σκεπτικό γνώσης αλλά πάνω σε εντελώς διαφορετικό θέμα.

Αυτά επί προσωπικού, πάμε στο θέμα μας τώρα!!!!!!!!!

Οι Εύζωνοι (ευ + ζώνες = οι καλά ζωσμένοι). Η λέξη έχει τη ρίζα της στα ομηρικά έπη. Έτσι μνημονεύονται οι πολύ ψηλοί και καλά ζωσμένοι πολεμιστές που έφεραν ελαφρύ οπλισμό και είχαν άριστη σωματική διάπλαση και ευρωστία. Στα νεότερα χρόνια είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες, από τη στολή που καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας, την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.

[img]http://prntscr.com/dvqili[/img]

Η ιστορική δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897 αλλά και των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνες να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων. Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ού αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).

[img]http://prntscr.com/dvqmtj[/img]
[img]http://prntscr.com/dvqmyn[/img]

Οι σημερινοί εύζωνοι εκτελούν μόνο αποστολές τελετουργικού χαρακτήρα. Η πλέον γνωστή είναι η συμβολική φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, δίπλα στην Βουλή των Ελλήνων. Σκοπιές όμως ευζώνων υπάρχουν και στο Προεδρικό Μέγαρο και στην πύλη του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς.
Άλλες υποχρεώσεις των ευζώνων είναι:
Η επίσημη έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πραγματοποιείται κάθε Κυριακή.
Η απόδοση εθιμοτυπικών τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς ξένων κρατών.
Η απόδοση τιμών ομοίως στους πρεσβευτές ξένων κρατών κατά τη διάρκεια επίδοσης διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εύζωνοι επίσης συνοδεύουν κάθε χρόνο το Άγιο Φως, στη μεταφορά του από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Η συμμετοχή στη συνοδεία του Αγίου Φωτός θεωρείται η ύψιστη τιμή για έναν εύζωνα. Την 25η Μαρτίου κάθε έτους, τμήμα ευζώνων συμμετέχει εκτός της παρέλασης στην Αθήνα και στις εορταστικές εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στην επέτειο για την έξοδο του Μεσολογγίου συνοδεύοντας την εικόνα και στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων κάνοντας παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο της πόλης.

[img]http://prntscr.com/dvqiah[/img]

Οι Εύζωνοι είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία που φέρουν. Βάση για τη δημιουργία της επίσημης στολής των Ευζώνων αποτέλεσε η φουστανέλα της Ναυπάκτου, που θεωρείται ο νεότερος τύπος φουστανέλας και κατά τα παλιότερα χρόνια εντοπιζόταν σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμβολισμών που αποδίδονται στα χαρακτηριστικά της ευζωνικής στολής. Αυτά είναι:
-ο αριθμός στις πιέτες της φουστανέλας λέγεται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400, ενώ τα κρόσσια της είναι χρώματος μπλε-άσπρο και συμβολίζουν το Εθνικό μας σύμβολο, την Γαλανόλευκη Σημαία,
-το φάριο (ή φάρεο), είναι το καπέλο του εύζωνα, χαρακτηριστικό κομμάτι του φάριου αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, το σχήμα της οποίας συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση,
-το πουκάμισο είναι λευκού χρώματος και συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων, ενώ τα φαρδιά μανίκια του δίνουν ελευθερία κινήσεων των χεριών και συνάμα συμβολίζουν την ελευθερία και ακόμα, ότι ο Έλληνας γεννήθηκε ελεύθερος
-η φέρμελη είναι το γιλέκο του εύζωνα, διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας, ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός και ορθόδοξος.
-τα τσαρούχια στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 με 100 καρφιά (προκαδούρες), τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα.
Η ευζωνική στολή που περιγράφεται παραπάνω αποτελεί την επίσημη εκδοχή. Οι εύζωνοι που φυλάσσουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη φέρουν αυτή τη στολή μόνο τις Κυριακές ή κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών. Τις υπόλοιπες μέρες φέρουν την καθημερινή ευζωνική ενδυμασία, τη χαρακτηριστική στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς ορισμένοι εύζωνοι φέρουν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση της συμβολής αυτών των περιοχών στους εθνικούς αγώνες. Μια παραλλαγή της ευζωνικής ενδυμασίας (την οποία έφερε και ο Όθων) συναντάται στους αξιωματικούς της φρουράς με περισκελίδα (παντελόνι), μακρύτερη φουστανέλα και σταβάλια (μπότες).

[img]http://prntscr.com/dvqidh[/img]