درآمدی که از جیب کشور رفت

Day 3,202, 06:41 Published in Iran Iran by Hossein.SITEC
سلام به همه ایرانیهای عزیز
در ادامه مقالاتی که درمورد بحث مالیات زدم، اینجا لازمه که یک آمار مقایسه ای داشته باشیم. اول اینکه بگم دلیل اینکه مقایسه ای میذارم اینه که دولت فعلی بارها اعلام کرد که تیم اقتصادی داره و این تیم مطالعات فنی انجام میده، اما متاسفانه هیچ جایی نه آمار و ارقامی از این به اصطلاح تیم اقتصادی منتشر شد، نه در کامنتها شاهد بررسی و پاسخ آماری و ریاضی بودیم. لذا به نظر میاد تیم اقتصادی دولت فعلی فقط و فقط براساس تجربه شخصی مواردی رو مطرح میکنن که برای بحث با این مدل آدمها نمیشه از طریق آمار و ریاضیات وارد شد. چون متوجه نمیشن و شروع میکنن به مطرح کردن حرفهای نامربوط. لذا از طریق روش ساده تر مطرح میکنم که روش مقایسه یکی از روشهای ساده است.
خوب، قبل از مطرح کردن اون نظریاتی که درموردش قبلا صحبت کردم و مورد قبول واقع نشد، با هشت کشور مختلف مطرح کرده بودم که ببینم نتیجه اولیه چی میشه و بعد ایران پیاده کنم که پنج موردشون توی مجلسشون مطرح کردن و چهار موردش جواب مثبت گرفت و تغییرات لازم رو براساس خواست من انجام دادن. این تغییرات شامل کاهش مالیات بر ارزش افزوده به یک الی دو درصد و تنظیم مالیات بر واردات به پنج تا دوازده درصد بود (بسته به وضعیت کشور متفاوت بود). البته بسته های اقتصادی به تولید کنندگان اهدا شد و حمایتهای خاصی از همه تولید کنندگان انجام شد. این که میگم تولید کنندگان، دیگه بحث کم یا زیاد نبود. هرکس هرمقدار که بیشتر از نیاز خودش تولید میکرد، اسمش تولید کننده بود. یه دسته بندی داشتیم که تولید کنندگان رو در چهار گروه قرار دادیم که نسبت به حجم تولید این دسته بندی انجام شد و نهایتا براساس حجم تولید به افراد عضو هر دسته حمایت های خاص خودش انجام شد. هر چهار کشور هزینه ها رو خودشون پرداخت کردن که این هزینه ها مجموعا کمتر از ده درصد مالیات دریافت شده طی یک روز بود. یعنی طی یک هفته الی ده روز آزمایشی، هر کشور نهایتا حداکثر کمتر از یک روز از درآمد مالیاتیش رو اختصاص داد به اون بسته های حمایتی که طی هفت تا ده روز به تولید کنندگانش داد. البته این بسته برای مدتی باید ادامه پیدا کنه که اونم براساس برنامه ریزی انجام شد و به دولت و مجلس اون کشورها داده شد و مورد پذیرش قرار گرفت. البته همون موقع پیش بینی میشد که تغییر مالیاتها از همون روز اول جواب بده اما فعال کردن بسته برای هر گروه تغییر مجددی در درآمد مالیاتی کشور ایجاد میکنه که این مطلب رو در ادامه مقاله خواهید دید.
خوب حالا میریم سراغ آمارها. فعلا یک کشور رو به عنوان شاهد درنظر میگیرم، اگه خدای نکرده گوش شنوایی پیدا شد و اگه لازم شد، سه کشور دیگه هم قابل ارائه است. به دلیل اینکه مسائل کمی محرمانه است، اسم کشور رو نمیارم. یه نکته هم عرض میکنم اینکه اگه دنبال حرف مفت میگردین، حوصله بحث الکی ندارم. اگه آمارها و نتایج کار براتون مهمه، بچسبین به آمارها و دنبال اسم کشور و غیره نباشین.
خوب... کار من با بازارهای مورد آزمایش از روز 3181 و 3182 شروع شد. در همه کشورها نتایج اولیه سه روز بعد دیده شد که همه مثبت بود. به هرحال درهمه موارد تا روز 3187 صبر کردم که ببینیم دقیقا چی میخواد پیش بیاد و روز 3188 آمار اولیه به قطعیت نزدیک شد. اتفاقی که افتاد رو اینجا ببینید:
http://prntscr.com/c8az4r
یه نکته اینه که جای ایکس یه عدد بذارید. مثلا اگه جای ایکس 30 بذارید، یعنی خط اول 30000 و خط دوم 60000 و خط سوم 90000 و خط چهارم 120000 خوب بیاییم برای ساده شدن کار محاسبات و البته نزدیک بودن آمارها به آمار واقعی اون کشور، ایکس رو همون 30 بگیریم. این یعنی چی؟ یعنی روز 3182 که روز اول برای آمار گیری محسوب میشه، این کشور بدون دوتا مستعمره حدودا 37000 سی سی از مالیات درآمد داشته. البته روز صفر که درواقع روز شاهد برای قبل از شروع هست هم همین حدود بود (اعتماد کنید). روز دوم آزمایش یعنی روز 3183 میبینیم کمی افزایش درآمد داشته و به حدود 45000 سی سی رسیده و روز سوم یعنی روز 3184 بسته حمایتی گروه دوم فعال شد و افزایش چشمگیری میبینید و به حدود 70000 سی سی رسیده و روز بعد یعنی روز 3185 باز هم همون حدود و دقیقا 71500 سی سی درآمد مالیاتی این کشور بوده! و در ادامه میبینید که روز 3186 با فعال شدن بسته گروه سوم این درآمد به حدود 80000 سی سی رسیده و روز بعد یعنی روز 3187 هم همین حدود یعنی حدود 83000 سی سی بوده!
بعد روز 3192 یه بررسی مجدد داشتیم:
http://prntscr.com/c8b3kt
حالا که ایکس رو 30 درنظر گرفتیم، پس اینجا اون خط اول نشونه 48000 و خط دوم نشونه 96000 و خط سوم نشونه 144000 و خط چهارم یعنی بالاترین خط نشونه 240000 سی سی هست. خوب باز به آمارها نگاه کنیم:
روز 3188 همچنان حدود 80000 سی سی درآمد این کشور بوده و روز 3189 و با فعال کردن بسته گروه چهارم یه جهش داشتیم و درآمد این کشور به حدود 135000 سی سی رسیده!!! و روز بعد یعنی روز 3190 همون حدود یعنی 125000 سی سی درآمد داشته (نوسانات معمول بازار) و روز بعد یعنی روز 3191 این کشور حدود 145000 سی سی درآمد داشته!!! روز بعد یعنی روز 3192 هنوز چهار ساعت مونده بود به پایان روز این آمار ثبت شده که حدود 125000 سی سی بود و البته پایان روز به حدود 140000 سی سی رسید (اینم اعتماد کنید چون الان به دلایلی نمیتونم آمارش رو توی عکس بندازم) و البته الان که دارم به آمارهای روزهای بعد نگاه میکنم، از روز 3192 به بعد، روزانه بین 135000 تا 145000 سی سی درآمد مالیاتی این کشور بوده.
خوب یه ذره برگردیم عقب: این کشور روز اول آزمایش یعنی روز 3182 و روزهای قبل از اون حدود 37000 سی سی درآمد مالیاتی داشته، اما روز آخر آزمایش یعنی روز 3192 درآمدش به حدود 140000 سی سی در روز رسیده!!! اگر 140 رو بر 37 تقسیم کنید میبینید طی دوره 10 روزه درآمد این کشور 3.78 برابر شده!!!!! یعنی 378 درصد افزایش!!! جالب اینجاست من در مقاله اول مدعی شدم که حداقل سی درصد یعنی ده هزار سی سی افزایش درآمد برای ایران خواهیم داشت، اما متاسفانه دوستان دهنشون به تمسخر باز شد و در یک مورد اعجاب انگیز یه بزرگواری اومد اعلام کرد که ترجیح میدم همین 25000 سی سی روزانه رو بگیریم تا اینکه ریسک کنیم!!! الان چی باید بگیم؟؟؟
یه نکته که حتما باید بهش اشاره کنیم اینه که درآمد مالیاتی ایران هم یک افزایش به صورت جهش داشت که دقیقا از روز 3187 شروع شد (دقیقا از روز بعد از مقاله دوم من درباره موضوع مالیاتها) که متاسفانه از اون روز یه تعدادی از دوستان عزیز دارن به قیمت پایین تر از بازار جهانی جنس میذارن که خوب این باعث افزایش کاذب مالیاتها میشه. لیست این موارد در مقاله دوم موجوده. اما واقعیت:
http://prntscr.com/c8btb5
http://prntscr.com/c8btxa
البته همون روزها دولت قرارداد پاکستان رو امضا کرد که مسلما سود بیشتری نسبت به قبل وارد خزانه ایران میکنه که البته با کم شدن فعالیت همون عزیزان ارزان فروش (!!!) درآمد تغییر خاصی نکرد و این روزها میبینیم با کاهش فعالیت اون عزیزان، درآمد کشور برگشته به حالت معمول و به همون حدود 25000 تا 28000 رسیده.
http://prntscr.com/cap0fe
این منطقیه، چون وقتی شما تغییر خاصی در سیاستهای مالیاتی ندادی چطور انتظار داری درآمد کشور بیشتر بشه؟؟؟ وقتی شما به طریق مناسب از تولید کننده حمایت نکردی، چطور ممکنه جنس بیشتر و ارزون تری به بازار بیاد که درآمد مالیاتی بیشتر بشه؟؟ پس به برادران زحمت کش ارزان فروش توصیه میکنم به جای گول زدن مردم و تحمل ضرر و بالا نشون دادن حباب درآمد مالیاتی، واقع بین باشید و اجازه بدید دولت کار زیرساختی انجام بده که برای همیشه درآمد بالا بره، نه بصورت حباب

سخنی با بزرگان:
یه ذره چشمتون رو باز کنید. قرار نیست هر شخص درمورد همه موارد تخصص داشته باشه. بعضیها رو در این بازی میبینم که فقط درمورد مطلب مورد تخصص خودشون اظهار نظر میکنن و واقعا با وجود و حضور همچین آدمهایی لذت این بازی بیشتر میشه. مثلا یه جایی رئیس جمهور اومد گفت من خودم تخصص این کار رو ندارم، اما سپردم به تیم اقتصادی که بررسی کنه، اما تیم اقتصادی به نتیجه نرسید! خوب اینکه رئیس جمهور میاد صادقانه میگه تخصصم این نیست، واقعا زیباست، اما اینکه تیم اقتصادی میاد بدون هیچ آمار و ارقامی و بدون استفاده از فرمولهای ریاضی و آماری به این نتیجه میرسه که این برنامه نشدنیه، جای تعجب داره. حالا باید ببینیم عکس العمل همین آقای رئیس جمهور که هنوز دوره اش هم تموم نشده و در متن صحبتها هست چیه! امیدوارم آقای رئیس جمهور به سواد کافی و وافی تیمش پی برده باشه و حالا که یک تیم قوی نظامی و یک تیم قوی سیاسی رو کنارش داره و در امور سیاسی و نظامی کاملا موفق نشون داده، بتونه یه تیم از نخبگان اقتصادی سر و سامون بده که حتی اگه فکر اقتصادی ندارن، باز بتونن از فکر اقتصادی دیگرون استفاده کنن!! ضمن اینکه شاید نبودن مجلس این قضیه رو داره خیلی پر رنگ نشون میده، چون اگه نمایندگان عزیز عرضه داشته باشن و بتونن با دیگرون ارتباط منطقی برقرار کنن و مثل تعدادی آدم (تکرار میکنم: آدم!!) بشینن با هم بحث علمی و منطقی راجع به اون موضوع داشته باشن، اونوقت قرار نیست یه تعدادی بیسواد (به لحاظ علمی و عملی) بیان به رئیس جمهور خط بدن! رئیس جمهوری که داره همه تلاشش رو میکنه، اما شاید به دلیل انتخاب نادرست، مجبوره حتی به فکر ریسک هم نباشه
خوب، رسیدم آخر خط: یه مدت نسبتا طولانی میرم مسافرت کاری - خانوادگی که اصلا امکان استفاده از اینترنت برای سرگرمی وجود نداره و حتی نمیتونم دو کلیکه باشم. تعدادی از دوستان شماره ام رو دارن، لازم شد تلگرامی صحبت میکنیم. اگه احیانا کسی از حرف، کامنت یا عملکردم رنجیده، به بزرگواری خودش ببخشه.
ایام به کام.
حسین.