Ελληνική Σημαία - ιστορία .Γενικές - ειδικές πληροφορίες περί σημαίας. Μερος 2ον

Day 918, 10:53 Published in Greece Greece by Kypcom

http://www.coconis.gr/images/s11/im2.jpg" />
Τιμημένη .... αγαπημένη ..... ματωμένη ...
Μέρος 2ον



Στο 1ο μας άρθρο είδαμε μερικά σημαντικά στοιχεία γιά τήν Σημαία μας (περισσότερο επιγραμματικά) , παρουσιάσαμε τίς σημαίες τών Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων καί αναλυτικά τού Πολεμικού Ναυτικού καί τής Πολεμικής Αεροπορίας.Σήμερα θά δούμε κι άλλα σημαντικά στοιχεία γιά τήν σημαία καθώς επίσης αναλυτικά τίς σημαίες-εμβλήματα όπλων καί σωμάτων τού Ελληνικού Στρατού.

Τι εννοούμε όμως με την λέξη σημαία ;
Σημαία, σήμα ή σημείο είναι ένα κομμάτι από ύφασμα (παλαιότερα από βαμβάκι λινό ή μετάξι, σήμερα από νάιλον ή πολυέστερ) που φέρει χρώματα και εμβλήματα που χαρακτηρίζουν το έθνος ή μέρος αυτού που με ελάχιστες εξαιρέσεις (Ελβετίας και Βατικανού) είναι ορθογώνιες και πολύχρωμες.
Η σημαία, όμως, δεν είναι απλώς "τεμάχιον υφάσματος", όπως αναφέρει κάποια παλιά εγκυκλοπαίδεια, αλλά ένα σύμβολο που ενσαρκώνει ένα σωρό συναισθήματα .Κάθε έθνος έχει μία σημαία και σύμβολα πού τό χαραχτηρίζουν. Υπάρχουν βεβαια σημαίες που εμφανίζονταιι σε όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία, από τα πεδία των μαχών μέχρι τα γήπεδα.Σημαίες έχει ο στρατός , ναυτικό, Βασιλιάς, νομοί , πόλεις , κομματα, ομάδες, εκκλησίες , προξενεία, εταιρείες , σύλλογοι κ.λ.π.


Σημαίες Δήμου Αθηναίων , Δήμου Χολαργού , Δήμου Περιστερίου
http://www.coconis.gr/images/dimoi_a/28.jpg" />http://www.coconis.gr/images/dimoi_x/6.jpg" />http://www.coconis.gr/images/dimoi_p/17.jpg" />
Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας
http://www.coconis.gr/images/s5/ATHENS2004.jpg" />

Πώς είναι δυνατόν ένα ύφασμα να προκαλεί τόσο έντονες και φορτικές συγκινήσεις, να συμβολίζει τόσα πολλά πράγματα, να εξάρει τόσο τον πατριωτισμό μας;
Η σημαία αποτελεί για μια χώρα, ένα κράτος, το ιερότερο σύμβολό του, το πιο τιμημένο και αγαπητό από το λαό του, την πολιτεία, το στράτευμα και την εκκλησία του, το οποίο είναι κι αυτό που ουσιαστικά το αντιπροσωπεύει σε κάθε επίσημο και ανεπίσημο βήμα στο οποίο εμφανίζεται, εντός και εκτός της εδαφικής του επικράτειας (διπλωματικές και ειρηνευτικές αποστολές, εκδηλώσεις, κατορθώματα, κατακτήσεις κ.τ.λ.).

http://www.unric.org/images/stories/posters/women-in-peacekeeping.jpg" />

Η σημαία αποτελεί για όλα τα κράτη ένα σύμβολο στο οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη και πολλές φορές ανυπέρβλητη ευλάβεια: αποτελεί το υψηλότερο σύμβολο ενός κράτους, μιας και σ' αυτό συμπυκνώνεται η ιστορία του, το παρελθόν του, το παρόν του, η προοπτική του στο μέλλον, και αυτός που την κρατάει πρέπει να είναι και αποφασισμένος να την υπερασπιστεί με όλα τα μέσα, ακόμη και με τη ζωή του, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η σημαία τού οχυρού Ρούπελ μετά τή μάχη μέ τούς Γερμανούς.
http://users.ach.sch.gr/pchaloul/fasism-katohi-emfyl/flag-roupel.jpg" />

Όλη η δυσνόητη ιδέα της πατρίδας και του κράτους περικλείεται μέσα στη σημαία. Είναι τόσο στενά συνδεδεμένη η έννοια της σημαίας με την ελευθερία, ώστε και η ελάχιστη προβολή της σε εποχές σκλαβιάς και καταπίεσης σκορπάει ρίγη συγκίνησης, που αναστατώνουν τους σκλαβωμένους και τους ξεσηκώνουν σε επανάσταση, γι' αυτό και πάντοτε οι κατακτητές λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα για να μην εμφανίζεται η σημαία της σκλαβωμένης χώρας. Παράλληλα, η έκφραση αποστροφής ή σθεναρής αντίθεσης σ' ένα κράτος ή ένα λαό εκτονώνεται συνήθως πάνω στη σημαία του, η οποία καίγεται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Οι Σοβιετικοί υψώνουν την σημαία τους στην οροφή της γερμανικής βουλής στο Βερολίνο.
http://fourtounis.gr/diafora/foto/1zqat6f.jpg" />

Η σημαία στην Ελλάδα, καθώς και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, κυματίζει καθημερινά σε όλα τα διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια, τα δικαστήρια, τα εκπαιδευτήρια, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, στις στρατιωτικές μονάδες, τις διπλωματικές αποστολές του εξωτερικού, στα συμμαχικά στρατηγεία που υπηρετούν Έλληνες αξιωματικοί, στα πολεμικά και εμπορικά πλοία, αλλά και στην έδρα του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα, ενώ κατά τις εθνικές επετείους (25η Μαρτίου, 28η Οκτωβρίου) και τοπικές εορτές (π.χ. απελευθέρωση του Κιλκίς - εξοδος Μεσολογγίου) κοσμεί τα μπαλκόνια των σπιτιών, τις κολόνες των δρόμων και τους ανεμοθώρακες των λεωφορείων και των τρόλεϊ, ως σύμβολο ενότητας του λαού και διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Όταν το κράτος πενθεί, η σημαία κυματίζει μεσίστια, όπως συμβαίνει και σε περιπτώσεις θρησκευτικού πένθους (Μεγάλη Παρασκευή). Σ' αυτήν απονέμονται οι ύπατες τιμητικές διακρίσεις της πολιτείας, ο Πολεμικός Σταυρός Α΄ Τάξεως και ο Ταξιάρχης του Αριστείου Ανδρείας.

Κάποιες σημαίες έχουν διεθνή χρήση. Η λευκή σημαία σημαίνει διακοπή εχθροπραξιών, διαπραγμάτευση, συνθηκολόγηση. Η κίτρινη καραντίνα, κίνδυνος μολύνσεων. Η κόκκινη πόλεμο, την μαύρη χρησιμοποιούσαν οι πειρατές ή δήλωνε πένθος.

Η πρώτη κρατική σημαία εμφανίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το Μάιο του 1776 (η γνωστή αστερόεσσα) και καθιερώνεται επίσημα από το Ηπειρωτικό Κογκρέσο στις 14 Ιουνίου του 1777, ακολουθούμενη χρονικά από τη γαλλική (γνωστή και ως tricolore), η οποία, αν και υπήρχε από τον Ιούλιο του 1790, καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1794 από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.


http://www.gnosishoy.com/directorio/flags/flag_of_United-States.gif" /> http://www.domel.com/public/news/france_flag.gif" />

Αναλογιζόμενοι ότι η ελληνική σημαία (γνωστή και ως γαλανόλευκη) πρωτοεμφανίστηκε το Σεπτέμβριο του 1807 και καθιερώθηκε τον Ιανουάριο του 1822 από την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η βαμμένη με αίμα ηρώων και τιμημένη με τις ζωές χιλιάδων πολεμιστών σημαία της Ελλάδας αποτελεί μια από τις παλαιότερες ιστορικά σημαίες της σύγχρονης εποχής και, ως εκ τούτου, της αξίζει η απότιση του ελάχιστου φόρου τιμής της ιστορικής της διαδρομής.

**************************************** http://www.lindabriggs.info/0indexpages/greece_flag.jpg" />************************************** **

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Η σημαία τής Κομοτηνής
http://alex.eled.duth.gr/kekkeris/memories/flag.jpg" />
Οπως βλέπουμε η ιστορική σημαία της πόλεως, είναι ένα πανί, ραμμένο κάπως βιαστικά, χωρίς μάλιστα τις κανονικές διαστάσεις της Σημαίας, που έχει γύρω του κρόσια. Πάνω στη σημαία είναι κεντημένες με άσπρη κλωστή, πέντε χρονολογίες.
Στα 1913, 14 Ιουλίου, ήλθε στην Κομοτηνή Τμήμα Ελληνικού Στρατού. Η υποδοχή που του έγινε από το λαό, δεν περιγράφεται με φτωχά λόγια. Ο ενθουσιασμός και το παραλήρημα Ελλήνων και Μουσουλμάνων, ήταν κάτι το ασύλληπτο.
Επειδή δε το στρατιωτικό τμήμα δεν είχε δική του σημαία ο επί κεφαλής αξιωματικός ζήτησε μία σημαία από τους Κομοτηναίους.
Οπότε κυρίες και δεσποινίδες της Φιλόπτωχου Αδελφότητας φιλοτέχνησαν μέσα σε μια νύχτα τήν σημαία, για να κυματίσει ως εθνικό σύμβολο στην πόλη, ύστερα από 550 χρόνια τουρκικής κατάκτησης, στην πρώτη απελευθέρωσή της, στις 14 Ιουλίου 1913 .Η Σημαία υψώθηκε τότε στο Διοικητήριο - σημερινό κτίριο των δικαστηρίων - και κυμάτιζε εκεί επί όσες μέρες έμεινε ο στράτος μας στην πόλι..
Η ημερομηνία αυτή έχει κεντηθεί με λευκή μετάξινη κλωστή πάνω στη σημαία, η οποία έμελλε από τότε να ακολουθήσει τις περιπέτειες των κατοίκων της Κομοτηνής.
Προ της βουλγαρικής καθόδου που ακολούθησε ο στρατός διετάχθη να αποσυρθή για μεγάλη λύπην του πληθυσμού, την 6ην Αυγούστου του 1913, ο Κρητικός δεκανεύς Παπαηλιάκις (δικηγόρος αργότερα Κρήτης) και με πρωτοβουλία του, πήρε μαζί του τη Σημαία..
Οταν δε πήγε με άδεια στην πατρίδα του, την παρέδωσε στον παππού του, οπλαρχηγό, με την παράκληση να την αποστείλη στον δήμαρχο Κομοτηναίων, όταν θα ελευθερωθή πάλι η Κομοτηνή.
θα παραμείνει κρυμμένη για επτά χρόνια και μόνο μετά την οριστική απελευθέρωση της 14ης Μαΐου 1920, θα αποσταλεί στον δήμαρχο Κομοτηνής, Απόστολο Σούζα.
Ο κ. Παπαηλιάκις, τήρησε τον λόγο του.!!!!
Το 1920, όταν, ο δήμαρχος Κομοτηνής ήταν ο αείμνηστος Απόστολος Σούτσος, παρέλαβε τη σημαία αυτή, που συνοδεύονταν από μια συγκινητική και εμπνευσμένη επιστολή του κ. Παπαηλιάκι.
Τότε προστέθηκαν πάνω στο μαρτυρικό της σώμα δύο νέες ημερομηνίες η 19η Αυγούστου 1913, όταν τα ελληνικά στρατεύματα, κατ΄ επιταγήν της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, εγκατέλειψαν την πόλη και η 14η Μαΐου 1920, οπότε και έπνευσε οριστικά ο άνεμος της ελευθερίας.
Ο ίδιος ο κ. Παπαηλιάκις αργότερα, ευτύχησε να επισκεφθή αυτοπροσώπως την πόλιν μας και να εκφράση προς αυτήν και τον λαό μας τα αισθήματά του. Η σημαία από τότε διαφυλάχθηκε στο Δημαρχείο Κομοτηνής, ιερό, ιστορικό κειμήλιο. Από του 1928, επί Δημαρχίας Σοφοκλή Κομνηνού καθιερώθηκε η, σε επίσημη τελετή, έπαρσί της κάθε 14η Μαίου.
Η επίσκεψη του εθνάρχη και η ελευθέρωση της Θράκης Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κομοτηνή, αποθανατίστηκε με τη νέα ημερομηνία που κεντήθηκε πάνω της: 8 Μαΐου 1930.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η σημαία μεταφέρθηκε από τον Κομοτηναίο Νικόλαο Μακαρώνη στην Θεσσαλονίκη και έμεινε κρυμμένη στο εσωτερικό ενός ξηλωμένου στρώματος. Αλλά σύντομα επρόκειτο να κεντηθεί και νέα ημερομηνία ελευθερίας, η 9η Σεπτεμβρίου 1944.
Η ιστορική σημαία, παρασημοφορήθηκε στις 24 Μαρτίου 1946 και θεωρείται πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα εθνικά κειμήλια της Κομοτηνής. Σήμερα φυλάσσεται σε ειδική προθήκη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στις 14 Μαΐου, την ημέρα της απελευθέρωσης, προπορεύεται (αντίγραφό της) τιμητικά όλων των τμημάτων που παρελαύνουν.


**************************************** http://www.lindabriggs.info/0indexpages/greece_flag.jpg" />************************************** **

Σχετικά μέ την εθνική μας Σημαία
Ο λεπτομερής καθορισμός της Σημαίας μας έγινε κατά καιρούς με διάφορα Διατάγματα, όπως αυτό της 30.7.1828 (επι Κυβερνήτου Καποδίστρια) της 4/16 Απρ. 1833 και 28 Αυγ. 1858 (επι Βασιλέως Όθωνα), 28 Δεκ. 1863 (Βασιλεύς Γεώργιος Α') κ.ά. Ο πλέον πρόσφατος σχετικός Νόμος είναι ο υπ' αρ. 851 της 21 Δεκ. 1978, με τον οποίο σαφώς καθορίζονται το σχήμα και οι διαστάσεις του Σταυρού και το πλάτος των εννέα ταινιών (λωρίδων). Βάσει του Νόμου αυτού έχουν καθορισθεί συνολικώς 8 μεγέθη σημαιών και ισάριθμα ύψη κοντών, αναλόγως του προορισμού κάθε σημαίας (επί φρουρίων, δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, πρεσβειών, κρατικών οχημάτων και οικιών). Έτσι, το μεν μέγεθος των σημαιών κυμαίνεται από 6,48μ. Χ 4,32μ. μέχρι 0,27μ. Χ 0,18μ. και το ύψος των κοντών μεταξύ 12μ. και 2,6μ. Όταν η σημαία υψώνεται σε δημόσια κτήρια, στρατόπεδα, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ, ο κοντός φέρει στην κορυφή του λευκή σφαίρα και επ' αυτής Σταυρό.
Σταυροί & κρόσια
http://www.coconis.gr/images/s1/el5.jpg" /> http://www.coconis.gr/images/s1/el4.jpg" />
Αν η σημαία υψώνεται σε ιδιωτι­κά γραφεία, οικίες, καταστήματα κλπ. τότε ο κοντός φέρει στην κορυφή του κυλινδρικό τεμάχιο που καμπυλώνεται στο άνω μέρος του. Σε περίπτωση αποκαλυπτηρίων προτομών ή αγαλμάτων, αυτά καλύπτονται με κυανόλευκες ταινίες και όχι με τη σημαία. Σε περίπτωση φθοράς της, η σημαία κατα­στρέφεται διά πυρός, βάσει σχετικής διαδικασίας.
Αναλυτικές διαστάσεις επίσημης Σημαίας τής Ελλάδος μας
http://img269.imageshack.us/img269/3108/42815217.png" />
(δεξί click προβολή)
Λάβαρο Πόλεως
http://www.coconis.gr/images/s1/im4.jpg" />
Γιρλάντα Πόλεως
http://www.coconis.gr/images/s1/im3.jpg" />

* Εμβλήματα Όπλων και Σωμάτων Γενικού Επιτελείου Στρατού
(click στό κάθε σώμα-όπλο νά εμφανιστεί τό έμβλημα του)

ΓΕΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δικέφαλος αετός με το εθνόσημο (χωρίς τις δάφνες) να προβάλλεται στο μέσο του κορμού του. Ο δικέφαλος αετός, απεικονίζει τους δύο αετούς του Δία και χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά στην Ελλάδα, ως σύμβολο της στρατιωτικής και πνευματικής της δύναμης. Στην αρχαία Ελλάδα ο δικέφαλος αετός υπήρξε σύμβολο της θεϊκής εξουσίας. Στα βυζαντινά χρόνια, συμβόλιζε την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα και την ελευθερία, την επικυριαρχία σε Ανατολή και Δύση και την παγκοσμιότητα του Χριστιανισμού. Σήμερα, ο δικέφαλος αετός συνεχίζει να συμβολίζει την αδούλωτη ελληνική ψυχή, την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού, για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας από κάθε εξωτερική επιβουλή. Επίσης, συμβολίζει τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, στοιχεία απαραίτητα για την εξασφάλιση της πολιτιστικής, πολιτισμικής και πνευματικής διάστασης του ελληνισμού.
ΡΗΤΟ: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ" (Η ελευθερία στηρίζεται στη γενναιότητα). "Ους νυν υμείς ζηλώσαντες καί τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μή περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους". Θουκιδίδης: Κεφ. Β΄ 43,4. "Αυτούς λοιπόν (που έπεσαν στον πόλεμο) έχοντες εσείς για παράδειγμα και πιστεύοντας ότι η ευτυχία στηρίζεται στην ελευθερία, η δε ελευθερία στην γενναιότητα, μην αποφεύγετε τους κινδύνους του πολέμου". Από τον επιτάφιο λόγο, τον οποίο εκφώνησε ο Περικλής το χειμώνα του 431 π.Χ., κατά την ταφή των πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο".


1η ΣΤΡΑΤΙΑ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Αρχαία μακεδονική ασπίδα, με τον ήλιο της Βεργίνας επί αυτής. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και τη θέληση της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, να μην έλθει ποτέ σε συμβιβασμό με τους εχθρούς της.
ΡΗΤΟ: ΕΣΤ' ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ (Εφόσον πορεύεται τον ίδιο δρόμο)
Νυν τε απάγελλε Μαρδονίω, ως Αθηναίοι λέγουσι εστ\' αν ο ήλιος την αυτήν οδόν ίη τη περ και νυν έρχεται, μήκοτε ομολογήσειν ημέας Ξέρξη αλλά
Ηρόδοτος: VΙΙΙ, 143.
Και τώρα πες στο Μαρδόνιο ότι η απάντηση των Αθηναίων είναι αυτή: Εφόσον ο ήλιος πορεύεται τον ίδιο δρόμο, τον οποίο ακολουθεί και τώρα, εμείς δεν πρόκειται να έλθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη.
Προ της μάχης των Πλαταιών Άνοιξη του 479 π.Χ. ο Μαρδόνιος, στην προσπάθειά του να διαιρέσει τους Έλληνες πρότεινε στους Αθηναίους ειρήνη και πήρε την παραπάνω απάντηση.


Α' ΣΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Περικεφαλαία και δόρυ Λεωνίδα. Συμβολίζουν την αποφασιστικότητα του Α'ΣΣ να αγωνισθεί, όταν απαιτηθεί, μέχρις εσχάτων, όπως ο Λεωνίδας με τους άνδρες του στις Θερμοπύλες.
ΡΗΤΟ: "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" (Έλα να τα πάρεις)
"Πάλιν δε Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε "μολών λαβέ".
Πλουτάρχου, Αποφθέγματα Λακωνικά .


Β' ΣΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ασπίδα και δόρατα χιαστί πολεμιστή της αρχαίας Σπάρτης. Συμβολίζει τη ρώμη, τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα των αρχαίων.
ΡΗΤΟ: "Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ" (Ή αυτήν ή πάνω σ' αυτήν).


Γ' ΣΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Απεικονίζει το Σταυρό, σύμβολο πίστης, υπομονής και μαρτυρίου, που προασπίζεται από ασπίδα, η οποία φέρει και αυτή Σταυρό, σύμβολο της κραταιόητας των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Τα τέσσερα "Β" στις γωνίες του Σταυρού σημαίνουν: Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων. Τα παραπάνω στοιχεία λήφθηκαν από το Βυζάντιο, γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη.
ΡΗΤΟ: "ΟΥ ΦΕΙΣΟΜΕΘΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" (Δε θα λυπηθούμε τη ζωή μας).


Δ' ΣΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Στο γαλανό πλαίσιο που συμβολίζει τον ελληνικό ουρανό και τις θάλασσες της χώρας μας, προβάλλονται δύο περικεφαλαίες και ξίφος, που αποτελούν τα αντιπροσωπευτικότερα πολεμικά εξαρτήματα της στολής των πολεμιστών του Μ. Αλεξάνδρου. Η λαβή του ξίφους προβάλλεται στο φωτεινό δίσκο ανατέλλοντος ηλίου, ο οποίος περιβάλλεται με ουράνιο τόξο. Ο συνδυασμός του ουράνιου τόξου (σύμβολο γαλήνης, αισιοδοξίας και ελπίδας) και της λαβής του ξίφους πάνω στον ανατέλλοντα ήλιο, συμβολίζει τον παράλληλο σκοπό της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου για τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού στις χώρες της Ανατολής που κατέκτησε.
ΡΗΤΟ: "ΤΩ ΞΙΦΕΙ ΤΟΝ ΔΕΣΜΟΝ ΛΕΛΥΣΘΑΙ" (Με το ξίφος έλυσε το δεσμό).
Αρριανού Αλεξάνδρου Ανάβαση (Κεφ. 3 παρ. 7)


ΑΣΔΕΝ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ανάγλυφο της πύλης των λεόντων των Μυκηνών. Συμβολίζει την περίπου γεωγραφική ταύτιση του κράτους των Μυκηνών με τη ΖΕ της ΑΣΔΕΝ και την ένωση, με την έννοια του συντονισμού και της συνεργασίας, λόγω μεγάλου αριθμού Μονάδων σε συνδυασμό με το γεωγραφικό κατακερματισμό της ΖΕ της.
ΡΗΤΟ: "ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ" (Να υπερασπίζετε τη πατρίδα)
"Ημείς δε μεγάλοιο Διός πειθώμεθα βουλή, ος πάσι θνητοίση και αθανάτοισιν ανάσσει. Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης"..
Ομήρου Ιλιάδα, Μ241-243
"Εμείς υπακούομε στη θέληση του μεγάλου Δία, που κυβερνά όλους τους θνητούς και αθάνατους. Ένας είναι ο καλύτερος οιωνός (σημάδι), να υπερασπίζει κανείς την πατρίδα".


ΑΣΔΥΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: : Ο Θησέας σε ηλικία 16 ετών σηκώνει τον πελώριο βράχο και παίρνει το ξίφος και τα χρυσά σανδάλια, που είχε τοποθετήσει εκεί ο πατέρας του, επιθυμώντας να τα πάρει ο γιος του, όταν γεννηθεί, μεγαλώσει και μπορέσει να μετακινήσει μόνος του τον βράχο.
Συμβολίζει την ικανότητα της AΣΔΥΣ να αναλάβει την ευθύνη και με τη χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων να εκπληρώσει επιτυχώς την αποστολή της.
ΡΗΤΟ:"ΑΛΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΕΣΤΙ ΜΕΓΙΣΤΟΝ" (Η ανδρεία είναι πολύ μεγάλη δύναμη).
Ομήρου Ιλιάδα Ι , 37- 39


Ι ΜΠ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: : Ευζωνικό τσαρούχι και λόγχη επί όπλου. Η παράσταση αυτή σε συνδυασμό με το λογότυπο "ΑΕΡΑ" που είναι πολεμική ιαχή των Ελλήνων στρατιωτών, συμβολίζουν την ορμή του Έλληνα στρατιώτη. Η παραδοσιακή και συμβολική αξία του τσαρουχιού, ήταν μεγαλύτερη της πρακτικής, δηλαδή, το αδούλωτο πνεύμα των υπό τουρκικό ζυγό Ελλήνων ήθελε το τσαρούχι δυνατό και κατάλληλο για κλωτσιές κατά του κατακτητή. Για το λόγο αυτό η μύτη του τσαρουχιού καταλήγει σε αιχμηρή προεξοχή, η οποία αποκρύπτεται με πονηριά από μια όμορφη μαύρη φούντα, που επικάθεται με χάρη στο πάνω μέρος αυτής.
ΡΗΤΟ:"ΑΕΡΑ".
Πολεμική ιαχή των Ελλήνων στρατιωτών (Ευζώνων), που αναφωνήθηκε από τους στρατιώτες του Πεζικού κατά τις εφόδους, αμέσως μετά το παράγγελμα "Εμπρός δια της λόγχης".


IV ΜΠ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δόρατα χιαστί με αναρτημένα λάβαρα και στο σημείο τομής των δοράτων σταυρός δαφνοστεφής. Στα λάβαρα αναγράφονται τα γράμματα "ΗΕΑ" "ΗΘΣ", που είναι γράμματα των λέξεων "Ή ΕλευθερίΑ" "Ή ΘάνατοΣ". Το έμβλημα αυτό είναι το "γνώρισμα" που χορηγούσε η ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας στα μέλη της, το οποίο ονομάζεται "Εφοδιαστικό" και το οποίο αποτελούσε κρυπτογραφημένη βεβαίωση για την ιδιότητά τους αυτή.
ΡΗΤΟ: "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ".


Στό επόμενο άρθρο η ιστορία τής Ελληνικής μας Σημαίας αναλυτικά (Αρχαίοι χρόνοι - Βυζάντιο) & η συνέχεια τής παρουσίασης σημαίες-εμβλήματα όπλων καί σωμάτων τού Ελληνικού μας Στρατού...

....μέχρι τότε
http://www.pahouse.com/images/vote50x50.gif" />
Πηγές γνώσεων : Διάφορες από Internet
Mού βγήκε τό λάδι νά τίς μαζέψω.!!!!!!

ΥΓ.Ευχαριστώ τόν mc81521142 γιά τίς πληροφορίες πού παρείχε.

http://www.coconis.gr/images/s1/im1.jpg" />
http://www.coconis.gr/images/s11/im2.jpg" />