Pădurea Domnească

Day 3,747, 02:05 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by visator

Rezervația naturală “ Pădurea Domnească” cuprinde obiective de valoare unică din zona Prutului de Mijloc.
D.p.d. v geomorfologic, teritoriul oupat de vegetație forestieră a rezervației aparține Platoului Moldovenesc de Nord- Vest și este localizat în zona cursului de mijloc a Prutului și a afluentului său Camenca, de la satul Brănești la Nord până la Pruteni la Sud, spre Vest este limitat de Prut și spre Est de zona de recife Butești, Cobani și mai la Sud de partea vestică a satelor Viișoara și Pruteni.
Se indentifică în câmpia aluvială a Prutului de Mijloc. La alcătuirea lui iau parte terasele Prutului și elementele reliefului actual lunca , versantul stâng al văii Prutului și cumpenele de apă.
Rezervația a fot creată cu scopul păstrării celui mai reprezentativ complex natural silvic de luncă și de mlaștini, conservării și regenerării speciilor rare de plante și animale, redresării ecologice și restabilirii biodiversității ecosistemelor de luncă.
Sunt cca. 31 de specii de plante, dintre care 12 sunt pe lista Cărții Roșii a Republicii Moldova, 19 sunt cu diferite grade de periclitare incluse in UICN Red List Categories.
Fauna este bogată și variată: 47 specii de mamifere, 15 de reptile și amfibieni, 159 de păsări, din care 21 sunt introduse în categoria speciilor rare.
O importanță deosebită o au zimbrii.
Rezervația cuprinde obiective de valoare unică din zona Prutului de Mijloc: “ Suta de Movile”, Defileul “ Reciful Coralier”, “ Stânca Mare”, “ Țara Bîtlanilor”, “ Ștejarii Seculari”.
“ Suta de movile” reprezintă un fenomen unic în spațiul dintre Nistru și Prut. Reprezintă o porțiune a traseului Prutului cu o suprafață de peste 1600 de ha, acoperite cu peste 3500 de movile de diferite forme cu o înălțime de peste 30 de metri.
Teritoriul dintre movile este completat de zeci de lacuri pitorești, izvoare cu ape cristalină.
Defileul “ Cheile Butești”.
O poveste în piatră a vieții pe pământ, este situată lângă satul Butești pe o suprafață de 110 ha, râul Camenca sapă un defileu pitoresc prin șirul de toltre( Stîncile Prutului, un lanț de formațiuni calcaroase de tip recif).
Dintre care se remarcă “Uriașul “ cu lungime de este 2000 de metri , lățime de 125 m și înălțime de 40 m. Înconjurat din trei părți de Camenca și de afluentul său Camencuța.
Stânca este pătrunsă de grote și peșteri care au servit drept adăpost pentru animale în epoca glaciară și pentru om în perioada preistorică.
În peșteri s-au descoperit fosile de urși de cavernă, tigrii, mamut , zimbrii.
Reciful “ Stînca Mare” o fortăreață a naturii. Este cel mai sudic recif reprezentativ al Brîului Coralier al Prutului de Mijloc. Este situat lângă satul Cobani având lungimea de 1000 de ha, lațime 100 de m și înălțime de 4o m.
Această fortăreață naturală a fost populată de oameni, încă, din epoca de piatră.
În prezent, găsim plante de stepă primară. A fost salvată de la distrugere în 1988 prin intervenția ecologiștilor.
Colonia de stârci “ Țara Bîtlanilor” o împărăție a păsărilor , este o colonie unică de păsări ce cuibăresc pe stejari.
Se află lângă salut Balatina, colonia reprezintă 1000 de exemplare formate din stârcul cenușiu ( Ardea Cinerea), stârcul de noapte ( Nycticorax nycticorax), egreta mică ( Egretta garzeta).
“ Cronicarii verzi ai istoriei” se află în reajma satului Moara Domnească .
Se întind pe parcele , 123 de ha, ce depășesc vârsta de 250 de ani , unii atingând recordul de înălțime de peste 35 de metri , ce amintesc de istoria naturii și pădurile din Republica Moldova.

Date prelucrate
sursa – MoldSilva
Poze – Google










P.S. Știu ca omul face numai stricăciuni pe unde umblă, îmi place să citesc și să redau lucrurile frumoase.
Nu fac educația altuia și nu răspund de greșelile altuia.

Enjoy the eRepublik