Omul în Neolitic

Day 3,752, 05:07 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by visator

Omul era dornic de cultură și frumos încă din cele mai vechi timpuri , a lăsat “urme “ îngropate de timp și glie peste care au trecut multe civilizații, ni se arată, azi , glorioase.
Cea mai veche cultură neolitică, Starčevo- Criș, ar fi fost adusă la Dunăre și Carpați din Sudul Peninsulei Balcanice și din Orientul Apropiat.
Cultura ceramicii liniare își are obârșia pe teritoriul fostei Cehoslovacie, dar vatra ei a cuprins o bună parte a zonei carpato – dunărene.




Poze - Google

S-au făcut descoperiri în: Oltenia, cele mai vechi descoperiri sunt făcute în fosta Iugoslavie, Banat, în zona Mureșului, Alba Iulia, Cluj Napoca.


Cultura Cucuteni

Ceramica nu are egal în lume, ceramica și motivele ornamentale a ceramicii Cucuteni este mult mai veche și are o perioada cultura Precucuteni.
Se mai spune : „ cultura Precucuteni din Moldova și sud- estul Transilvaniei ia naștere printr-un proces local pe fondul liniar- târziu în contact cu unele elemente ale fazei Boian – Giulești, la care se vor fi adăugat eventual și alte influențe ” – Dumitru Berciu
Cultura Gumelnița era răspândită pe tot teritoriul Munteniei și în Dobrogea, pătrunsă și înspre nord , estul și sudul Moldovei și dincolo de Prut, iar la sudul Dunării atît în zona de la nord de Balcani, cât și în sudul Bulgariei, ajungând până în Grecia.




Idol plat de os



Poze- google

Cultura Hamangia.


Statuetă și Gânditorul de la Cernavodă


Hora de la Frumușica – Neamț



Neamț


Poză din Muzeul Făgăraș- arhivă proprie




Enjoy he eRepublik