배경화면 on/off

Join the new world

 
eRepublik - Online Strategy Game

Intervju z Maničnim Poetom

2,083일 02:28 Slovenia에 게시 슬로베니아 - FilthyMind

Avtor enega najbolj branih časopisov v eSloveniji. Žrtev cenzure. Ljubitelj golih ženskih teles. Pisatelj. Slovenski ambasador, ki se je Špancem zataknil v grlu. Bivši novinar. Prekupčevalec z divjačino. Kandidat za CP-ja v avgustovskem mandatu. Vse to in še več je Manični Poet.

Sicer si eden izmed bolj prepoznavnih igralcev slovenske skupnosti, a te vseeno prosim, če se najprej na kratko predstaviš.
Ime mi je Jaka, čez nekaj dni bom star 33 let, živim v najlepšem mestu na svetu. Zadnji dve leti delam kot računovodja, večino svoje delavske kariere pa sem bil novinar. Dobro leto sem vodil projekt EU in bil član mreže, namenjene mobilnosti znanstvenikov. Izdal sem tri knjige, pišem enega od najbolj branih blogov v Sloveniji, na noge poskušam spraviti založbo. 12 let sem treniral kegljanje, bil sem v kadetski in mladinski reprezentanci, na vrhuncu pa pustil vse skupaj, da bi preživel več časa s punco, ki me je kasneje pustila zaradi veliko mlajšega. Rad imam knjige, filme, potovanja in druženja ob kavici, pivu ali drugi opojni legalni substanci.

Kakšna je bila tvoja prva izkušnja z eRepublikom?
Prvič sem se srečal z igro v začetku leta 2010, po znameniti okupaciji Hrvaške. Delal sem prispevek za Vest in se odločil, da se še jaz preizkusim. Ni trajalo dolgo, saj me igra ni preveč pritegnila. Drugič sem začel igrati dve leti kasneje, verjetno po nekem baby boom članku. Tokrat sem zagrabil bolj resno, se posvetil igri in ostajam v njej.

Iz časov, ko sem začela igrati eRep, se spominjam dveh, treh tvojih zelo depresivnih člankov, po katerih si za nekaj časa izginil. Kaj te je prepričalo, da si začel spet aktivno igrati?
Poleti 2012 sem se boril s hudo manijo, po kateri so me hospitalizirali in za dva meseca sem popolnoma izginil iz igre, kliknil pa le občasno, da je moj virtualni jaz preživel. Hotel sem pojasniti, kaj se dogaja z mano, zato sem napisal nekaj člankov o moji bolezni in počutju. Da sem ostal, so me prepričali pozitivni komentarji igralcev, ne glede na strankarsko ali vojaško pripadnost. To mi je dalo vedeti, da so v tej igri številni dobri ljudje, ki se zavedajo, da je resnično življenje veliko pomembnejše od igre.

Kljub zapletom s cenzuro in večkratnim grožnjam, da boš nehal pisati članke, se to ni zgodilo. Kaj te žene k pisanju, kako izbiraš teme za eRep? S katerim izmed člankov si bilj nabolj zadovoljen?
Bilo je obdobje, v katerem sem pisal precej provokativne članke, in takrat sem se zapletel z 0rindo. Res me je imelo, da bi pustil vse skupaj, vendar je na koncu prevladala želja po tem, da ljudje berejo moje besede. Dobil sem tudi podporo s strani igralcev, celo KrMa se je ponudil, da lahko objavljam članke v njegovem časopisu. Oba z 0rindo sva se umirila, zakopala bojno sekiro in se odločila, da se nima smisla prerekati okoli vročih žemljic, saj od tega nima koristi nihče, še najmanj pa slovenska skupnost.

K pisanju me žene predvsem notranji pritisk, ki se nabira v meni, ko gazim skozi življenje. Tipkovnica je moj ventil. Ali kot je rekel Trkaj: "Vse kar mam, je moja muzka, resnična čustva, prelita na papir." Teme izbiram glede na aktualno dogajanje v igri, včasih pa sploh nimajo veze z igro. Moj glavni namen je namreč, da poskušam ljudem odpirati oči. To ne pomeni, da jih poskušam prepričati v svoj prav, ampak da jih želim spodbuditi, da začnejo o nekaterih temah razmišljati. Res je težko premakniti nekaj takšnega, kot je človeška zavest, a počasi se mi zdi, da nam uspeva.

Težko je izbrati članek, ki izstopa, saj je vsak poseben na svoj način. Ponavadi pa so najboljši tisti zapisi, ki nastanejo povsem spontano, po kaki prekrokani noči, ko je glava hkrati prazna in polna.

Tvoj mandat ambasadorja v Španiji je bil, milo rečeno, zelo odmeven. Bi nam predstavil svojo plat zgodbe? Zakaj so se po tvojem mnenju Španci tako burno odzvali na tvoje kritične, a dobronamerne članke?
V Španijo sem se podal z dobrimi nameni, a kmalu videl, da bo težko. Za večino člankov sem dobil navodila z vlade, res pa je, da sem jih začinil s svojim avtorskim slogom. Ne zdi se mi, da bi drastično poslabšal odnose med Španijo in Slovenijo, tudi nekaj Špancev se je začelo zavedati, da imam v nekaterih stvareh prav. Vrh ledene gore je bil, ko sem enkrat usekal proti njim, v kanadskem RW, ko sem že odstopil kot ambasador. Namenili so mi cel članek, s screen shoti, kako sem jaz, siromak z 9k moči, premikal zid na kanadski strani. Zabavno.

Kaj je botrovalo odločitvi, da kandidiraš za predsednika? Kaj lahko ponudiš volilcem in eSlovencem?
Že nekaj časa sem se igral z idejo, da bi se spustil v bitko za predsedniški stolček. Ko je ideja dozorela, sem se pogovoril z nekaterimi izkušenimi igralci in spoznal, da imam realne možnosti za osvojitev te častne in odgovorne funkcije. Naj takoj povem, da mi ne gre za medaljo, ampak bi rad pustil pečat v svojem mandatu. Vse ideje, ki sem jih opisal v kandidaturi, so izvedljive in takoj po volitvah se bodo začele uresničevati. Ne glede na izid. Slovenkam in Slovencem torej lahko ponudim mandat, v katerem se bo začelo graditi novo, boljšo in močnejšo eSlovenijo. Takšno, kot si jo zaslužimo. Obljube so realne, ekipa je pripravljena na delo, jaz pa imam dopust šele septembra.

Katere so po tvojem prednosti in slabosti tvojih dveh protikandidatov? Koga bi volil, če sam ne bi kandidiral?
Prednost Hladnega Špricarja je predvsem v njegovem nastopaštvu. Je eden najbolj prepoznavnih igralcev v Sloveniji in tudi sam se večkrat iz srca narežim njegovim idejam. Kandidaturo jemlje z levo roko, a ravno to je njegova prednost. Če mu uspe, mu uspe, če ne, bo trolal še naprej in užival v tem.

Plemenko je človek, s katerim sva zadnje tedne dobro sodelovala v stranki, a so se zdaj vezi pretrgale, saj se mu na nek način zdi, da sem izdal njegovo zaupanje. Njegova prednost je prepoznavnost med mladiči, še bolj kot to pa njegova desna roka andreychika, ki je veliko bolj ambiciozna kot on. Njegova slabost je v tem, da hitro vzame vse kot osebni napad, in da se posveča pojasnjevanju določenih stvari, namesto da bi se osredotočil na kandidaturo. Tole bo sicer mnoge presenetilo, a če ne bi kandidiral, bi volil Plemenka.

Si precej impulziven človek, v politiki še nimaš kaj dosti izkušenj. Ali ti lahko zaupamo, da ne boš sprožal nepremišljenih diplomatskih sporov in da boš sprejemal pomembne odločitve po posvetu s svojo ekipo? Se boš zmogel upreti airstriku na Madrid?
V virtualni politiki morda res nimam dosti izkušenj, predvsem zato, ker me do SNR nobena stranka ni jemala resno pri kandidiranju za kongres. Toda imam izkušnje iz resničnega življenja, ki jih lahko uspešno prenesem v igro. Morda res nisem najboljši diplomat, a zato imam za seboj odlično ekipo, ki mi bo svetovala pri pomembnih odločitvah. Čeprav ljudi skrbi, kaj bo s Španijo, če postanem predsednik, ni bojazni.

TWO je zadnje čase na zelo trhlih nogah in čisto mogoče je, da bo zavezništvo razpadlo. Kakšno je tvoje stališče glede prihodnosti TWO, kam boš usmeril svoja prizadevanja, če postaneš CP?
Nočem rušiti TWO, saj verjamem vanj. Hočem pa, da nas velike države začnejo jemati resno in da se naš glas sliši. Zato ne mislim sprožati nepotrebnih sporov, ampak pozicionirati Slovenijo tja, kamor spada. Če bo zavezništvo razpadlo, bomo našli novega. Zavedati se moramo, da je sprememba edina stalnica v vesolju, in sam sem človek, ki je izredno naklonjen spremembam. Na bolje, seveda. S svojo ekipo bom skušal zgladiti spore znotraj TWO in vanj pritegniti še kakšno močno državo. Pred nami so zanimivi časi in zavezništvo mora ostati trdno, če hoče preživeti.

Kako ocenjuješ delo trenutne vlade?
Trenutna vlada dela dobro, a slišal sem očitke, da niso izpolnili svojih predvolilnih obljub. Howly je izkušen igralec z izkušeno ekipo in idejami, ki bi bile zelo dobre za Slovenijo. Zna predvideti dogodke, saj je izredno dobro obveščen, zato nas nihče ne more presenetiti. Razen, če bodo letala za airstrike poletela iz Madrida proti Ljubljani 🙂

Bi za zaključek rad še kaj sporočil bralcem članka?
Vse kar vam polagam na srce je, da se zavedajte, da je igra vendarle le igra. Zna biti sicer odličen ego booster, a veliko pomembnejši so pristni odnosi v resničnem življenju. Ne glede na to, komu boste v ponedeljek namenili svoj glas, bom še naprej delal v dobro Slovenije in uresničil projekte, ki sem jih zastavil.

Mačkica po izboru intervjuvanca:Hvala Maničnemu za intervju in bralcem za pozornost!

FilthyMind

 

의견

Ap4rTheAd
Ap4rTheAd 2,083일 02:30

vote 🙂

Gapiii99
Gapiii99 2,083일 02:40

Prvi članeeeek:D
Vote in sub, pa seveda kar tako naprej:)

krasevec
krasevec 2,083일 02:49

drugi ..good veliko sreče Mr.president

krasevec
krasevec 2,083일 02:49

ok.tretji ,pa ne me jeb...zaradi pravopisa

HladenSpricar
HladenSpricar 2,083일 02:52

Again big vote for my future first lady!

PS: vazelin je že naročen.. 😛

FilthyMind
FilthyMind 2,083일 05:46

Srčno upam, da ne govoriš o meni. 😛

HladenSpricar
HladenSpricar 2,083일 09:28

Kaj pa si naj začnem s tabo? Rabim hiperaktivnega partenrja za vladanje. 😃

Alesis Bonte
Alesis Bonte 2,083일 02:52

VC

Fidel Castro died
Fidel Castro died 2,083일 02:52

Vote pa veliko uspeha na volitvah. Pa airstrike na Madrid 😃 we are GO for launch xd

Mr.CaCkO
Mr.CaCkO 2,083일 03:04

vote (za super intervju) + sub (za ime časopisa) 🙂

kar tako naprej 🙂

Twister
Twister 2,083일 03:06

2x 🙂

Asturiesh
Asturiesh 2,083일 03:07

+M

PelasgianWarrior
PelasgianWarrior 2,083일 03:16

v+s 😁.

mozi
mozi 2,083일 03:46

v+s

GrinOne
GrinOne 2,083일 03:50

v+s

Slikce znaš pa tut dobr zerat!

T1M3K
T1M3K 2,083일 04:16

manični je iz najlepšega mesta- živel maribor \o/

Ice Killa
Ice Killa 2,083일 05:37

Odličen intervju. Vesel sem, da si se odločila odpreti lasten časopis. 🙂

Ap4rTheAd 2,083일 05:42

댓글 삭제

FilthyMind
FilthyMind 2,083일 05:43

Hvala 🙂 Sem vesela, da je led končno prebit.

Exclusive
Exclusive 2,083일 06:36

Jst sem pa najbolj vesel da je nalimala svojo sliko na koncu članka 😉

Baby Anna
Baby Anna 2,083일 05:44

v+s super članek 🙂

FilthyMind
FilthyMind 2,083일 05:47

Hvala 🙂

Alex Tecka
Alex Tecka 2,083일 06:36

v + s20 🙂 lep začetek 🙂

Hojc
Hojc 2,083일 06:39

zbka / izvor.. vse packarije..
ej, pazi, da se Orinda ne obregne..
jap.. čakajo nas zanimive volitve.. tudi NZD razmišlja s kom naj potegne..

AlxTeam
AlxTeam 2,083일 07:05

vote 🙂

LoreIei
LoreIei 2,083일 07:34

v+s dobar zacetak 🙂

FilthyMind
FilthyMind 2,083일 07:55

Hvala 🙂

Weendy
Weendy 2,083일 07:55

bravo! vote in sub!

kerlc1
kerlc1 2,083일 09:26

99 vote pa komaj 29 sub, tudi pri naročninah je kriza, drugače se pa tale deklica kar ponavlja pri maničnemu, ali je slika iz interneta ali Jakova osebna "zaloga"?

FilthyMind
FilthyMind 2,083일 09:38

Fotko je prispeval Manični, o deklici bo pa on moral več povedati. xD

manicni poet
manicni poet 2,083일 09:59

deklica je moja vsakojutranja vzpodbuda in dokaz, da je svet lahko lep

strok78
strok78 2,083일 15:49

torej na stropu nad tvojo posteljo?

manicni poet
manicni poet 2,083일 23:02

posterji so tko 90's ...

mufekk
mufekk 2,083일 11:44

hihihihi, še eden, ki bo na volitvah volil samega sebe...!-lol
pa vote za priznanje vnaprej...! 🙂
...in seveda vote za novinarko, ki je opravila intervju !

mufekk
mufekk 2,083일 11:45

..moj sub: 29!

manicni poet
manicni poet 2,083일 12:01

tisti ki sebe ne voli, tudi drugih ne more 😉

mufekk
mufekk 2,083일 14:06

hihihihi, jaz sem mislil v matrinščini ( slovensko)...!-lol

strok78
strok78 2,083일 15:46

lej sej je prav da si poln sam sebe 😃, ker nesamozavestnega vodje pa res ne nucamo

aja, pa dober okus maš za bejbe 😉

renism
renism 2,084일 01:58

v+s
dobr okus ja 🙂

Hogar Chronos
Hogar Chronos 2,084일 02:49

v+s

Kawl
Kawl 2,084일 03:02

v s o7

ogi75
ogi75 2,084일 03:28

odličen članek......
v+s

milkovic1
milkovic1 2,084일 04:04

v+s lepo spisan članek mi je zelo všeč 🙂 kar tako naprej

KrMa
KrMa 2,084일 04:46

Ima Krma ima VOTE in SUB.
Nic clanek, upam da ne eden redkih.

Lp

FilthyMind
FilthyMind 2,084일 04:55

Hvala lepa!

Sureback
Sureback 2,084일 04:48

lep članek...če ne bi bilo Plemenka v boju za predsednika bi zagotovo volil Maničnega poeta.

dha
dha 2,084일 08:43

Fajn, sam nekako nisi pravih farb..

Solinar
Solinar 2,084일 09:53

v

ReDBik
ReDBik 2,084일 10:36

V + S

Andreychika
Andreychika 2,084일 13:18

v+s

 
의견 붙이기

이것은 무엇입니까?

플레이어는 현실 기반 멀티플레이어 전략 게임인 eRepublik 유저들의 기사를 읽고 있습니다. 플레이어만의 캐릭터를 생성하여 전쟁의 영웅, 저명한 출판인 혹은 경제적인 거물이 되어서 플레이어 국가를 빛내보시길 바랍니다!