Alianțe și viitorul strategic al României – o abordare teoretică

Day 2,252, 09:35 Published in Romania Croatia by Ion Vlahu
Ce principii ne ajută să ne ghidăm în actuala situație internațională? Ce scopuri avem și cum le definim? Care-i rolul nostru pe scena politică globală? Răspunsurile pe care le oferim la aceste întrebări ne vor ajuta să ne găsim locul în noua arhitectură instituțională.

Un loc altfel neclar de peste jumătate de an, de când EDEN-ul a dispărut și cu ajutorul leadershipului românesc de la acel moment. Realitatea e că lucrurile au mers mai bine de atunci decât o analiză lucidă ar fi permis. Liderul Partidului Conservator clama faimos după concesiile obținute de România la Versailles, în 1918, că România are atât de mult noroc, încât nu are nevoie de politicieni.

Într-adevăr, maxima se aplică și la România virtuală a ultimilor 6 luni. Beneficiind de un context internațional atipic, dezechilibrat, a reușit să obțină prin negocieri bilaterale mai mult decât ar fi reușit dacă rămânea parte a unei alianțe. Pierderi au fost însă, despre natura riscului de pierdere a prestigiului internațional discutând și în articolul ăsta. Ce trebuie înțeles însă este că ulciorul nu merge de multe ori la apă, iar consecințele pozitive pentru România post-EDEN s-au datorat într-o mare măsură situației internaționale complet atipice.

Scopul acestui articol este nu să zgândăre trecutul – probabil o parte din dvs. îmi cunoașteți pozițiile, ele neschimbându-se între timp – ci să discute despre viitorul și rolul nostru internațional. Sunt numeroase luări oficiale și neoficiale de poziție pe tema asta și probabil m-aș fi abținut de la a scrie acest articol dacă nu aș fi fost provocat să o fac de un scurt dialog cu un antagonizant lider politic și militar al acestei comunități, dialog pe care îl voi reproduce aici și pe care îl voi considera punctul de plecare al acestei discuții.

Ion Vlahu
Buna ziua,
O singura intrebare. Printre tarile cu care s-a discutat bilateral nu regasesc Croatia. Este o omisiune sau punctul de vedere croat nu a fost solicitat de autoritatile romane?
Multumesc.

costin1989
eu personal nu am vb cu Croatia, o sa ii intreb si pe colegii de la MoFA.
insa mai mult ca sigur ei se vor pozitiona impotriva Serbiei, adica de partea Poloniei si Spaniei.

Ion Vlahu
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Sunt convins ca sensibilitatile noastre filosarbesti se vor regasi in viitoarea arhitectura strategica. Personal, exult.

zmeuNY
Croatia nu prea mai conteaza, asta de cativa ani de zile
"fratia" cu ei era mai mult din inertie in ultima perioada Eden
daca ar fi sa indexam gradul importantei aliatilor, eCroatia momentan nu se afla nici macar in primele 5

Ion Vlahu
Nu sunt convins ca nu voi regreta dialogul asta, dar permiteti-mi sa va intreb. Care e algoritmul care cuantifica "importanta aliatilor". Este el unul obiectiv, exista un sistem de referinta la care se raporteaza intreg corpusul social? Sau vorbim de o cugetare subiectiva, cu valoare axiomatica?

zmeuNY
vorbim de damage dragul meu

zmeuNY
http://www.erepublik.com/en/main/rankings-countries” *
*Ortografia este cea originală. Paginarea este adaptată de mine, pentru a se integra mai bine articulului.


Ce m-a intrigat este etalonul pe care o persoană cu acces în SMR îl folosește pentru a-și argumenta o alegere de politică externă. Bineînțeles ca în afara acestui criteriu, există și opinii subiective, simpatii și antipatii. Nu la ele ne referim astăzi însă.

Ce este puterea?
Output-ul total de damage al jucătorilor cu o anumită cetățenie? Forța militară organizată a unei anumite țări? Calitatea și sistemul de relații al corpului diplomatic al anumitei țări? Prestigiul și puterea simbolică pe care un stat o deține?

Cel mai simplu pentru a înțelege natura puterii este să ne îndreptăm spre academici care s-au ocupat de teoretizarea conceptului în viața reală.
Joseph Nye, profesor de științe politice la Harvard, este unul din principalii contributori la înțelegerea noastra asupra concepului de putere. Teoriile lui au depășit stadiul conceptual și sunt folosite de Departamentul de Stat american pentru a înțelege intricațiile politice internaționale. Conceptul său de “smart power” este esențial pentru înțelegerea conduitei politicii externe americane în mandatul secretarului Hillary Clinton.

Nye indică un termen pentru ceea ce identifică zmeuNY ca esențial pentru stabilirea strategiei de alianțe: hard power. Puterea militară, coercitivă, care-ți permite să influențezi comportamentul altor state față de tine și de interesele tale politice. Pentru că acest tip de putere este insuficient, tot Nye creează conceptul de soft power, adică forța simbolică a unui stat. Modul prin care prin intermediul instituțiilor, a societății civile și a instrumentelor diplomatice, poți să influențezi non-violent conduita unui alt stat. Combinația dintre cele două concepte si abilitatea de a armoniza presiuni de natură diferită pentru atingerea obiectivelor de politică externă definesc conceptul de smart power.

Ce e de interes pentru noi și a viitorului eRomâniei este înțelegerea subtilității acestui concept. Esențial pentru un stat este nu doar să se asigure că își organizează forța militară, deține resurse suficiente și ca poate mobiliza armata în timp scurt ci și felul în care este consecvent cu un anumit set de valori pe care îl promovează, felul în care își respectă obligațiile diplomatice asumate și modul în care tratează atât cu celelalte state, dar și față de diferitele comunități din joc.

România are șansa să se alinieze unui sistem de alianțe sprijinit pe valori pozitive. Nu întâmplător EDEN-ul, cea mai de succes alianță din joc, s-a definit ca o alianță defensivă, creată pentru a proteja statele mici și a lupta împotriva imperialismului. A fost de succes pentru că a avut o misiune, a militat pentru ceva mai mult decât bonusuri sau extindere militară și captivat inimile și mințile tuturor. A generat respect și a devenit un simbol.

Nimeni nu lupta până la ultima resursă pentru câștiguri materiale, o face însă pentru valori. Voi, cei ce aveți capacitatea de a decide o direcție viitoare pentru România, dați-ne șansa să luptăm pentru mai mult decât bonusuri iluzorii, lăsați-ne speranța că vom lupta pentru cinste, respect, prietenie, comunitate. Doar astfel succesul va fi asigurat, și vom da comunității un nou scop, demnitate!