Τα 10 «πρέπει» της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Day 5,517, 23:00 Published in Greece Cyprus by Georgios Grivas
Αποτελεσματικός μπορείς να είσαι μόνο όταν έχεις ορίσει στόχους. Κι αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη παθογένεια της χώρας όσον αφορά τον τομέα των εξωτερικών.

Ελάχιστες ήταν οι φορές που ασκήσαμε εξωτερική πολιτική με σχέδιο και έχοντας στόχους (άσχετα με το αν ο καθένας από εμάς συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτούς). Για χρόνια η Ελλάδα σερνόταν πίσω από τις εξελίξεις, δρώντας τις περισσότερες φορές «πυροσβεστικά» και επικοινωνιακά.

Παρακάτω θα αναφερθούμε στα «10 Π» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, στα «Πρέπει», στις αρχές που η Ελλάδα είναι ανάγκη να ακολουθήσει αν θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην νέα γεωπολιτική σκακιέρα που διαμορφώνεται μέρα με την μέρα, από στιγμή σε στιγμή.

Πρώτο «Π» : Πρέπει να τελειώνουμε μια για πάντα με την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ανήκουμε στο Δυτικό μπλοκ κρατών και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. Είμαστε μια Δυτική, Νατοϊκή, Ευρωπαϊκή και σε τελική ανάλυση, Δημοκρατική χώρα, ικανή και πρόθυμη να προστατέψει το στρατόπεδο και την Δημοκρατία της από τις απειλές του ασιατικού ολοκληρωτισμού.

Δεύτερο «Π» : Ως χώρα της πρώτης γραμμής, πρέπει να αναλάβουμε δράσεις σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Καμία απολύτως ανοχή (πόσο μάλλον συμμετοχή και υποστήριξη) σε φαινόμενα τρομοκρατίας, πειρατείας, trafficking και εξάπλωσης πυρηνικών όπλων. Ενώ όσον αφορά την κλιματική κρίση, οφείλουμε να δείχνουμε τον δρόμο μακρυά από συνωμοσιολογικού τύπου θεάσεις του φαινομένου.

Τρίτο «Π» : Πρέπει να πάρουμε αποστάσεις από τον ασιατικό ολοκληρωτισμό. Το κύμα αυτό απειλεί τις αξίες τις Δύσης που γεννήθηκαν στην Ελλάδα χιλιάδες χρόνια πριν. Δεν έχουμε να πούμε απολύτως τίποτα με καθεστώτα όπως αυτά της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας (Και εν δυνάμει και της Τουρκίας). Πρέπει να θωρακιστούμε τόσο ιδεολογικά όσο και στρατιωτικά. Η σύγκρουση δεν είναι ποτέ επιθυμητή, αλλά όταν έχεις τέτοιους γείτονες, προετοιμάζεσαι για όλα τα σενάρια.

Τέταρτο «Π» : Πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε την Τουρκία πίσω στο στρατόπεδο της Δύσης και των δημοκρατικών χωρών. Όχι όμως, πάση θυσία. Πλέον εμείς βάζουμε τους όρους. Δεν επιθυμούμε να αποκλείσουμε κανέναν, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στα συμφέροντα της Ελλάδας. Φυσικά, και τα στρατιωτικά μέσα αποτελούν επιλογή (ανεπιθύμητη).

Πέμπτο «Π» : Πρέπει να κάνουμε ο,τι περνάει (πάση θυσία) από το χέρι μας για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την είσοδο τους στην ΕΕ. Ας είμαστε εμείς εκείνοι που θα φέρουμε αυτές τις χώρες πίσω στην Ευρώπη, ανατρέποντας τα σχέδια της Τουρκίας σε πρώτη φάση και της Κίνας σε δεύτερη. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι το μαλακό μας υπογάστριο. Η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα.

Έκτο «Π» : Πρέπει να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες του Κόλπου. Είναι καίριας σημασίας η εδραίωση μας σε εκείνες τις περιοχές. Κι ένεκα του ενεργειακού παιγνίου που τρέχει στην Μεσόγειο, σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να τις βρούμε απέναντι μας. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Οι χώρες αυτές περνάνε τον δυτισμό τους και «ψάχνουν πρότυπα». Μπορούμε (και πρέπει) να παίξουμε εμείς αυτόν τον ρόλο. Όσον αφορά το Ισραήλ, θα μπορούσε να το περιγράψουμε με μία λέξη: αδελφοποίηση.

Έβδομο «Π» : Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα ταμπού και τα σύνδρομα κατωτερότητας της μεταπολίτευσης. Επιτέλους, να αποκτήσουμε στρατιωτική παρουσία και σε άλλες χώρες πλην της Κύπρου. Να τιμούμε στην πράξη τις αμυντικές συμφωνίες που υπογράφουμε και να εκπέμπουμε σθένος και πυγμή στους συμμάχους μας.

Όγδοο «Π» : Πρέπει να πετάξουμε το στενό κουστούμι της περιοχής μας. Μας αφορούν τα πάντα και παντού. Χρέος του κράτους δεν είναι μόνο να προστατεύει τα σύνορα του. Χρέος του κράτους είναι και η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών του που βρίσκονται στο εξωτερικό. Έχουμε δουλειά, όπου υπάρχει Έλληνας. Κι αφού ένας Έλληνας υπάρχει σε κάθε σημείο του πλανήτη…

Ένατο «Π» : Πρέπει να ξεφύγουμε από το Κυπριακό αδιέξοδο. Οι συγκυρίες μας ευνοούν. Η θέση μας είναι: Ένα ενιαίο κράτος και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Όμως, πρέπει να καταλάβουμε πως αυτά που χάθηκαν με πόλεμο, δεν επιστρέφονται με διπλωματία. Η Κύπρος σύντομα θα κληθεί να πάρει αποφάσεις. Η στήριξη μας είναι δεδομένη(!), αλλά τις αποφάσεις δεν θα τις πάρουμε εμείς. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο κράτος, εντός της ΕΕ που διατηρεί περίεργες σχέσεις με την Ρωσία.

Δέκατο «Π» : Το τελευταίο «Π» αποτελεί κι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω. Πρέπει επιτέλους να αποβάλλουμε το «αίσθημα της απειλής» που κυριολεκτικά μας γονατίζει τα τελευταία 40 χρόνια. Πρέπει να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας. Τα λάθη και οι αδυναμίες μας να αποτελούν κίνητρο κι όχι εμπόδιο. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Έχουμε υπερασπιστεί τα εθνικά μας δίκαια ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και με πολύ λιγότερα μέσα από τα σημερινά. Δεν είμαστε ένα μικρό και αδύναμο κράτος. Είμαστε ένα κράτος ικανό να καταστρέψει οποιονδήποτε διανοηθεί να «έρθει νύχτα».

Οι εξελίξεις τρέχουν και ο χρόνος στην Ανατολική Μεσόγειο κυλάει ολοένα και πιο γρήγορα. Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική πρέπει επιτέλους να ενηλικιωθεί. Περιθώρια για σκέψεις δεν υπάρχουν. Οι καιροί ζητάνε πράξεις. Οργανώνεται το τραπέζι της μοιρασιάς. Κι όποιος δεν κάθεται γύρω από το τραπέζι, είναι δεδομένο πως θα βρίσκεται στο μενού…

*Ο Μανώλης Γιανναράκης είναι φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Τον απασχολούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας. Μέσα από την αρθρογραφία ευελπιστεί να μάθει καλύτερα το αντικείμενο των σπουδών του και να βελτιώσει την επιχειρηματολογία του.