The Great Hack ή αλλιώς η χειραγώγηση .

Day 4,311, 14:41 Published in Greece Greece by vanzel papado

Οι βάσεις για την αποτελεσματική χειραγώγηση ατόμων και κοινωνιών, ανάγονται στην ψυχολογία του βάθους, όπου αυτή ξεκίνησε με τους S. Freud και C. Jung. Ωστόσο, το περίφημο πείραμαενός άσχετου προς την ψυχολογία του βάθους Ρώσου φυσιολόγου, του Ιβάν Παυλώφ, που έδειξε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να προγραμματιστεί.
Ξέρετε το σκυλί,η επανάληψη με το κουδουνάκι& τις στιγμές πριν την τροφή, η τροφή. Μετά από κάποιο αριθμόεπαναλήψεων το σκυλί, ακούγοντας το κουδουνάκι εμφάνιζε έκκριση σάλιου, σαν να του μύρισε η τροφή, ενώ τροφή δεν υπήρχε. Ο εγκέφαλός του είχε προγραμματιστεί να συνδέει το κουδουνάκι με την τροφή!
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ολόκληρος κλάδος της επιστήμης της ψυχολογίας,κυρίως από τον Αμερικανό Fr. Skinner ο λεγόμενος μπιχεβιορισμός, που μελέτησε και ανέπτυξε όλη αυτήν τη μεθοδολογία με την οποία η ανθρώπινη συμπεριφορά (behaviour, εξ’ου και behaviour-ism) με κατάλληλες μεθόδους μπορεί να προγραμματιστεί και συνεπώς να ελεγχθεί. Από εκεί και πέρα η ΝΠΤ το “έτρεξε το θέμα” προς όφελός της, όπως βέβαια “τρέχει” προς όφελός της κάθε σημαντική επιστημονική ανακάλυψη.



Σύνοψη: Στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix εξετάζεται το σκάνδαλο της Cambridge Analytica που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2018, όταν αποκαλύφθηκε η κατάχρηση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, προς όφελος της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές.
Facebook 'to be fined $5bn over Cambridge Analytica scandal'



Ο φόβος είναι ο αντίποδας της ελευθερίας .