[Politikon] sau despre democratie

Day 764, 05:42 Published in Romania Romania by deus otiosus
Democratie, sau puterea (kratos) poporului (demos)...un notiune devenita loc comun, un cuvant puternic, dar o putere pe care putini o inteleg. In ER, ca si in RL.

Si totusi, de unde aceasta putere? Inainte de aparitia democratiei ca forma de conducere a unui stat, puterea era concentrata in mainile unui suveran, care hotara pentru popor. Si poporul accepta hotararile, se supunea, nu se impotrivea..si si mai important, nu isi putea imagina ca s-ar putea impotrivi. Suveranul, conducator al statului si cap al "bisericii" in lumea greaca veche era monarh absolut, asemanator regilor si imparatilor de mai tarziu. Dezvoltarea si progresul stiintei au dus la decaderea vechii idei a unui univers controlat de zei si relativ repede, a dus la inlocuirea ideii ca doar regele conduce un stat: oamenii au invata ca si ei se pot implia in viata cetatii. S-a nascut democratia, conducerea statului si luarea hotararilor de catre cetateni.
Democratia directa era posibila in conditiile in care numarul cetatenilor unui stat (cetate, in Grecia antica) era suficient de redus pentru a nu lungi prea mult procesul decizional, dar odata cu cresterea numarului cetatenilor, acest tip de democratie a devenit tot mai dificil de practicat si astfel a aparut ideea reprezentarii: o persoana, educata, bine intetionata etc va vorbi, va propune legi, va vota in numele un ui grup de cetateni. Deoarece sunt mai multi cei care doresc sa reprezinte interesele cetatenilor unui stat, alegerea reprezentantului se face prin vot: este ales cel care, prin actiunile propuse, vine cel mai mult in intampinarea dorintelor votantilor. Exemplu: daca intr-o anumita zona sunt pensionari, care doresc pensii mai mari, cel care va propune acest lucru, va fi ales.
Trebui inteles faptul ca democratia "merge" dinspre popor spre reprezentant, adica noi trebuie sa cerem si sa-l alegem pe cel ale carui propuneri ne satisfac, nu sa-l votam pe unul sau altul si apoi sa spunem "sa faca el ce vrea, e politician, noi nu ne pricepem, nu ne intereseaza". pentru bunastarea noastra, trebuie sa spunem "te-am trimis acolo, prin votul meu, sa le spui celor din guvern ce vreau eu; daca nu faci asta, pierzi sprijinul meu".
Multi spun ca nu-i intereseaza politica, ca e facuta de politicieni, pentru politicieni. Gresit: trebuie sa ne intereseze, pentru ca prin presiunea noastra, politica sa fie facuta de politicieni in numele nostru, pentru noi.
Urmeaza alegeri, mergeti la vot, votati cu cei care credeti ca va vor reprezenta interesele.

Si un mic dictionar (pamflet, partial) de comportament politic:

Partid de stanga: conform ideologiei de stanga ar vota legi care sa taxeze puternic companiile, pentru a atrage bani la buget, bani care in ER sa fie folositi in razboi, donatie pentru bebelusi etc, pe principiul "luam de la bogati, de la cei ce muncesc, de la cei ce pot si vor si dam la saraci, la cei ce nu vor sau nu pot"

Partid de dreapta: ideologie cere scaderea taxelor si a impozitelor, pentru a stimula infiintarea de firme. Din taxe multe si mici, din circulatia banilor, se strange bugetul, folosit ca si in cazul de mai sus.

Partid extremist: ii impuscam pe toti pe stadion, cine scapa, e trimis sa lupte cu ungurii, bulgarii, sarbii si martienii de pe fundul Atlanticului.


In cazul in care considerati ca aceste informatii sunt utile, putei vota articolul.