Taxele durerea noastră – sau răspuns la Economia încotro?

Day 733, 16:24 Published in Romania Republic of Moldova by Open_Minded
.
.
.
De la început vreau să precizez că acest articol nu se vrea o critică a deciziilor lui Alex Crăciun în ceea ce priveste deciziile economice, ci un punct de vedere. De altfel în această chestiune dacă Preşedintele nu are suportul Congresului nu poate face nimic, aşa încât dacă ar fi o critică ea s-ar adresa în primul rând Congresului care a dat curs presupun solicitării preşedintelui, mai ales că, din câte ştim, partidul din care provine este minoritar şi nu ar putea impune nimic. Spun presupun pentru că nu ştiu nimic despre discuţiile din Congres, şedinţele acestuia rămânînd aproape integral secrete în ciuda unei reglementări care prevede accesul la activitatea din Congress (dar despre asta într-un alt articol).

Vreau să mai spun că Preşedintele mi-a solicitat acum 2 zile să-i transmit propunerile mele pentru îmbunătăţirea stării economice. Am considerat că oricum este la guvernare într-o înţelegere prin care are suportul unor cetăţeni destul de experimentaţi şi se vor descurca. Totuşi văzînd propunerile de modificare a taxelor consider că trebuie să-mi spun punctul de vedere. O fac acum, nu printr-un email privat, ci printr-un articol pentru a da şi posibilitatea unei dezabteri publice pe această temă.

1. Ni se spune că este necesară majorarea taxelor deoarece acum bugetul este pe deficit (se cheltuie mai mult decât se adună la Trezorerie din taxe) şi astfel se reduce rezerva acumulată. În plus trebuie create resursele financiare şi materiale necesare unei acţiuni militare care poate fi de amploare. Opinia mea este că TREBUIE avut în vedere că asigurarea resurselor necesare nu trebuie să se facă DOAR cu gândul la majorarea taxelor care pot avea şi efecte negative prin reducerea consumului ci şi din: restructurarea cheltuielilor publice, donaţii private sau tranzacţii speciale. Asupra ultimei soluţii nu pot da detalii în public din motive de securitate dar poate fi folosită în condiţiile deosebite cum este un război de anvergură. Ca ultimă soluţie există împrumuturile interne sau externe presupunînd că în urma războiului Romania ar obţine noi teritorii şi astfel venituri bugetare suplimentare. Nu recomnd însă se se meargă pe această ipoteză. Concluzie: consider că modificarea taxelor trebuie făcută cu moderaţie.

2. Structura modificării taxelor. S-a ales ca linie general păstrarea VAT şi majorarea Income Tax de la 15 la 19%. Pentru cei mai de curând intraţi în joc precizez că Income Tax este de fapt impozitul pe salarii reţinut tuturor angajatilor când încasează salariul şi impozitul pe sumele pe care managerii le scot din firme (aceasta însă mai puţin, managerii avînd la dispoziţie o soluţie pentru a scoate banii fără să plătească impozit). Consider că soluţia nu este echilibrată. Trebuie să mai menţionez că în acest moment nu există posibilitatea de a se cunoaşte provenienţa sumelor ce intră la Trezorerie şi doar se poate bănui dar cu o foarte mare marjă de incertitudine. Din evaluările mele procentul de VAT care aduce maximum de venit la buget fără a crea deformări ale pieţei este de 2,5-3%. Cam acesta este punctul la care managerii nu sunt dispuşi să rişte folosirea pieţei negre, nu se majorează preţurile iar cei ce doresc să facă import nu sunt decurajaţi din motiv de fiscalitate. În acest mod s-ar fi putut cel puţin dubla încasările bugetare din sursa VAT fără a crea modificări majore de profitabilitate şi volum de tranzacţii pe piaţă. Dacă presupunem că veniturile din VAT sunt 1/4 sau macar 1/5 din încasările bugetare déjà deficitul ar fi acoperit. Consider neispirată majorarea Income tax de la 15 la 19%. Propunerea mea ar fi fost (daca se impunea) o creştere cu maxim 1-2%.

3. Statul nu are de ce investi în companii de tip House. Aceasta trebuie să fie o activitatea privată. Este incorect ca din taxe statul să facă firme pentru a face competiţie firmelor private. În plus nici nu cred într-o administrare eficientă a firmelor de care nu se ocupă proprietarul. Deja pe piaţa este o competiţie incorectă prin vînzări de produse pe piaţă de către firmele unităţilor militare care nu se conduc după criterii de profitabilitate şi primesc subvenţii pentru plata salariilor. Ceea ce poate să facă statul este să încurajeze înfiiţarea de astfel de companii de către mediul privat şi apoi să aibă beneficiul taxelor aduse de acestea. Activitatea de investiţii a statului rebuie să se rezume la Hospital şi Defence System.

4. Nu cred că eforturile pe domeniul de Land unde nu avem resurse High (Iron sau Wood). In acest moment nu există rezultate nici macar în Grain.

5. Sunt de acord că exporturile trebuie încurajate prin toate măsurile posibile: subvenţii pentru licenţe, împrumuturi, contracte negociate la nivel de ţări. Veniturile obţinute din export sunt cele mai “sănătoase” şi singurele care pot aduce un avans în competiţia cu alte ţări.

Îmi dau seama că odată pornit tăvălugul schimbărilor de taxe în forma propusă trebuie o voinţă foarte mare pentru a le schimba însă, domnilor, aţi cam făcut o tâmpenie. Luaţi o pilulă, poate trece.

Open_Minded
Vicepresedinte eRBP
.
.