Rikastumisen ABC - 4/4: Yritykset - suuret panokset, suuret voitot - Osa 1/2

Day 682, 04:41 Published in Finland South Korea by Master Of Brutality

[My apologies to English readers, this article series with step-by-step instructions on how to get filthy rich is entirely in Finnish.]



Artikkelisarjan osat:
1/4: Monetary Market - miten rahanvaihdolla tienaa? - Osa 1/2
1/4: Monetary Market - miten rahanvaihdolla tienaa? - Osa 2/2
2/4: Lainat ja talokauppa - miten toimia turvallisesti?
3/4: Companies for sale, kultakaivoksia alehintaan! - Osa 1/2
3/4: Companies for sale, kultakaivoksia alehintaan! - Osa 2/2
4/4: Yritykset - suuret panokset, suuret voitot - Osa 1/2
4/4: Yritykset - suuret panokset, suuret voitot - Osa 2/2

Pitkän tauon jälkeen julkaisen nyt paljon odotetut yritystoiminnan artikkelit. Tämä artikkelisarja on sisällöstään ja aihealueestaan johtuen kaksiosainen. Siinä, missä ensimmäinen osa käsittelee asiaa pintapuolisesti, toisessa käsitellään myös yritysmoraaliin ja etiikkaan liittyviä kysymyksiä. Artikkeleissa keskitytään erityisesti yrityksen kannattavuuden takaamiseen ja siihen, että et tuhlaa pääomaasi tappiollisessa liiketoiminnassa.

Yritystoiminnassa liikkuu suuret rahat. Alkupääomat ja investoinnit ovat suuria - jo pelkästään yksinkertaisin firma maksaa 20g. Tämän lisäksi tarvitset palkkarahoja, varallisuutta raaka-aineita varten ja käyttöpääomaa, jotta voit markkintilanteesta riippuen pitää myös varastoja. Puhumattakaan siitä, jos ostaa lisenssejä tai päivittää yritystään. 100g sitoutunutta pääomaa Q1-yritykseen ei ole välttämättä mikään mullistava asia.

Monella suomalaisella vaikuttaa olevan halu pyörittää firmaa mutta valitettavan usein ne näyttävät päätyvän Companies for sale -osastolle, josta seuraava yrittäjä lähtee kokeilemaan samaa hommaa uudestaan. Mikä oikein menee vikaan? Mistä tunnistaa sudenkuopat? Kuinka muut yritykset voivat menestyä?

-*-*-*-*-

Kuten jo yrityskauppoja koskevassa artikkelissa, tässäkin yrittäjältä vaaditaan oma organisaatio. Ilman omaa organisaatiota yrityksen pyörittäminen on suoraan sanoen todella tyhmää. Et voi käydä töissä, et saa palkkaa, taitosi eivät kasva. Hanki organisaatio, jos sinulla ei jo sellaista ole! Käytä vaikka tavaravarastona tai lahjojen lähettämiseen, jos et yrityksiä halua pyörittää.

Edellisessä osassa huomattiin, että yrityksiä löytyy myyntiosastolta kohtuullisilla hinnoilla - joskus jopa turhankin halvalla. Sen sijaan, että myisit yrityksen suoraan eteenpäin, kannattaa tarkastaa sen kannattavuus. Miksi myydä yritystä eteenpäin, kun voit ensin rahastaa sillä - ja sitten myydä sen eteenpäin? Yrityksen perustaminen tulee kyseeseen silloin, kun et syystä tai toisesta halua odottaa, tai markkinoilla ei vastaavia yrityksiä ole myytävänä.

On kuitenkin ehdottomasti suositeltavaa ostaa yritykset käytettynä. Miksi? Ostat tällöin mahdollisen tulevan kilpailijan pois markkinoilta ja toisaalta Suomen tapauksessa, pidät enemmän rahaa pelissä kiertämässä. Yrityksen perustamiskustannukset siirtyvät suoraan pelistä ulos.

Erittäin olennaista yrityksen ylläpidossa on tutustua pelin lainalaisuuksiin, eli siihen miten paljon työntekijä tuottaa, ja mihin tuotto perustuu. Näihin vastaus löytyy parhaiten wikistä: http://wiki.erepublik.com/index.php/Productivity. Tähän perustuu koko pelin yritystoiminta. Kaavoissa on ehkä monta tekijää, mutta laskutoimitukset ovat helppoja yhteen- ja kertolaskuja.


Yrityksen pyörittämiseen ei tarvitse osata Laplace-muunnosta

Pähkinänkuoressa kunkin työntekijän työskentelytehokkuuteen vaikuttaa:
-työntekijän taito
-työntekijän kunto (wellness)
-työntekijöiden lukumäärä yrityksessä

Yrityksen toimintatehokkuuteen vaikuttaa:
-yrityksen toimiala
-yrityksen laatu
-yrityksen sijainti (raaka-aineyrityksillä)

Nämä on mielekästä erottaa toisistaan, sillä käytännössä yrityksen toimintatehokkuuteen vaikuttavat tekijät ovat yleensä vain reunaehtoja, kun taas työntekijöiden työskentelytehokkuuden optimointi on se, johon yritysjohtajan tulee kiinnittää erityistä huomiota.

-*-*-*-*-

Yrityksessä työskentely tuottaa tuotantopisteitä. Eri tuotteilla on erisuuruiset tuotantopistevaatimukset: yhden ruokayksikön tuottamiseen vaaditaan 1 tuotantopiste, aseeseen 5 tuotantopistettä, taloon 200. Toisin sanoen, siinä missä työntekijä tuottaa yhden aseen, hän voisi samalla tehokkuudella 5 yksikköä ruokaa. Lisäksi tuottavuuskaavoja tutkiessa huomataan, että manufacture- ja construction-aloilla työntekijän tehokkuus on kääntäen verrannollinen yrityksen laatutasoon. Toisin sanoen, jos työntekijä tuottaa päivässä 5kpl Q1-aseita, hän voisi tuottaa samalla tehokkuudella yhden Q5-aseen.

Tämä on toki sinänsä järkeenkäypää, mutta lahjamarkkinoilla tämä saa koomisen piirteen: koska lahjoja voi antaa päivittäin vain 10 wellness-pisteen edestä ja esimerkiksi kolme q1-lahjaa vastaa yhtä q3-lahjaa, ei ole käytännössä mitään syytä tuottaa q3-lahjoja. Q3-tehtaassa työskentely on vaativampaa kuin Q1-tehtaassa, joten palkkaakin joutuu maksamaan enemmän. Katteet siis pienenevät ilman mitään hyötyä!


Lahjamarkkinoiden asiantuntija

Raaka-ainemarkkinoilla taas yrityksen laatuluokan nosto on erittäin hyödyllistä. Yksi Q3-raaka-aine vastaa kolmea Q1-raaka-ainetta, mutta yhdellä tuotantopisteellä saa aikaan Q1- raaka-aineyrityksessä 1 raaka-aineen ja Q3- raaka-aineyrityksessä 0.8 raaka-ainetta. Toisin sanoen, saat 0.8*3-1=1.4 yksikköä enemmän tuottoa!

Tuotantopisteajatuksen voi kukin ymmärtää tavallaan, mutta itse suosin manufacture-teollisuudessa mallia, jossa lasketaan jokaiselle työntekijälle q1-tuotantopisteet, jotka jaetaan sitten tuotettavan tuotteen ja sen laadun mukaan. 20 tuotantopistettä vastaa joko 4kpl Q5-ruokaa, 2kpl Q1-matkalippua, 1kpl Q4-asetta - ja niin edelleen. Miten tahansa päätätkin laskea ja jäsentää mallin, pidä aina kirkkaana mielessä tuotantopisteet äläkä unohda, että eri tuotteet ja eri laatuluokat vaativat eri määrän tuotantopisteitä ja raaka-aineita.

-*-*-*-*-

Perusteet sikseen, miksi yritykseni tekee tappiota?

Aivan ensimmäiseksi kehoitan tekemään taulukkolaskentaohjelmalla laskentataulukon yrityksellesi. Laskentataulukkoon sijoitat kunkin työntekijän, heidän taitonsa, kuntonsa ja palkkansa. On hyödyllistä tehdä taulukosta mahdollisimman muunneltava, jolloin pohjaa ei tarvitse tehdä joka kerta uudestaan eri yrityksille. Yksi pohja raw materials -yrityksille ja yksi pohja manufacture/constructionille.

Laske yhteen, kuinka paljon maksat palkkaa. Laske yhteen, kuinka monta tuotetta yrityksesi tuottaa päivässä. Laske, kuinka monta yksikköä raaka-aineita yrityksesi kuluttaa päivässä. Tarkista raaka-aineiden markkinahinta. Jaa kustannusten (palkat+raaka-aineet) määrä tuotettujen tuotteiden määrällä, jolloin saat tietää kuinka paljon yhden tuotteen valmistaminen sinulle maksaa. Tarkista sitten myyntituotteen markkinahinta - muista myös mahdollinen arvonlisävero (VAT)! Jos tuotantokustannukset ovat markkinahintaa korkeammat, on yrityksesi tällä hetkellä tappiollinen.


Niin no, voi kai sitä taulukkoa näinkin käyttää

Tässä tilanteessa kannattaa pohtia muutamia seikkoja:
-Onko työntekijöiden wellness kunnossa? Laita viestiä työntekijöille, että nostaa wellnessinsä esim. taistelemalla. Älä epäröi irtisanoa, jos tilanne sitä vaatii.
-Onko yrityksessä riittävä määrä työntekijöitä? Optimaalisin on 10 manufacture- ja raaka-ainealoille, 20 rakennusaloille: palkkaa lisää tai irtisano.
-Onko markkinatilanne muuttumassa? Kannattaako tuottaa nykyisellä hinnalla tuotteita varastoon ja myydä myöhemmin, kun tilanne on taas suotuinen?
-Onko palkoissa laskemisen varaa? Tarkista yleinen palkkataso.
-Laitetaanko tuotanto jäihin ja odotellaan, että varasto menee kaupaksi suotuisalla hinnalla?
-Löytyisikö tuotteille kysyntää viennissä? Entäpä tavaroiden siirtäminen donatella?
-Kannattaisiko lisäinvestointi laatuluokan nostamiseksi? HUOM! laatuluokkaa päivittäessäsi varastossa ja myynnissä olevat tuotteet tuhoutuvat!

-*-*-*-*-

Jatkuu ensi numerossa! Osa on jo painovalmis, joten pysykää hereillä.