Rikastumisen ABC - 3/4: Companies for sale, kultakaivoksia alehintaan! - Osa 2/2

Day 627, 15:23 Published in Finland South Korea by Master Of Brutality

[My apologies to English readers, this article series with step-by-step instructions on how to get filthy rich is entirely in Finnish.]


Artikkelisarjan osat:
1/4: Monetary Market - miten rahanvaihdolla tienaa? - Osa 1/2
1/4: Monetary Market - miten rahanvaihdolla tienaa? - Osa 2/2
2/4: Lainat ja talokauppa - miten toimia turvallisesti?
3/4: Companies for sale, kultakaivoksia alehintaan! - Osa 1/2
3/4: Companies for sale, kultakaivoksia alehintaan! - Osa 2/2
4/4: Yritystoiminta - suurilla panoksilla suuria voittoja.

Kesälomatauon jälkeen artikkelisarja jatkuu. Edellissä artikkelissa käsiteltiin yrityskauppojen perusteita, tässä osassa jatketaan kesken jäänyttä firman arvoon vaikuttavien asioiden listaa ja käydään läpi käytännön vinkkejä kaupankäyntiin.

Yrityksen arvoonhan vaikuttaa karkeasti luokiteltuna viisi tekijää, joista kaksi käytiin läpi viime jaksossa ja kolmatta aloiteltiin:
-Laatuluokka eli Q
-Lisenssien lukumäärä ja niiden hyödyllisyys
-Maa tai alue, jossa sijaitsee - erityisesti raaka-aineteollisuudessa

Käymättä läpi jäivät siis:
-Raaka-aineet ja valmiit tuotteet
-Työntekijöiden lukumäärä, elävät ja kuolleet sekä heidän taito- ja wellness-tasot

-*-*-*-*-

Maat ja niiden erityispiirteet.
-Maan väkiluku on hyvin tärkeä tekijä. Jos se on matala, myös firmojen myyntihinnat ovat matalia: Meksikossa pyöri jonkin aikaa Q4-asefirma hintaan 140g - silti ostajan oli vaikea saada sitä myytyä eteenpäin. Jos ei ole työvoimaa, firma on käytännössä hyödytön. Väkirikkaista maista taas voit helposti löytää ostajia vaikka resurssittomille alueille perustetuille yrityksille, kunhan hinta on sopiva.


Harva haluaa ostaa yrityksiä, joihin ei saa työntekijöitä tai joiden tuotteita ei ole ketään ostamassa.

-Verotus on myös oleellinen tekijä. Teokraattisessa Sveitsissä valtio säännöstelee kaikkea liiketoimintaa huippukorkealla verotuksella, joten firman pyörittäminen maassa on täysin toivotonta.

-Valloitusten yhteydessä voi saada lisenssejä halvalla (5g), joskin yleensä ne ovat varsin hyödyttömiä auki olevan sodan takia. Ilmiselvissä alueswapeissa voi tosin niistä hyötyä, kuten nyt Kanadan alueiden siirtyessä maalta toiselle. Tarkastele yritysten ranking-sivulta tietyn alueen yrityksiä - näistä voit sitten seuloa myytävänä olevat ja katsoa, onko hyviä tarjouksia.

Yrityksessä jo olevat hyödykkeet kannattaa ottaa huomioon kauppaa käydessä.

-Erityisesti myyntiartikkeleissa kerrotaan usein, kuinka mukana on muutaman kullan edestä valmiita tuotteita tai raaka-aineita. Pidä pää kylmänä näiden suhteen, ja suuntaa selaimesi ErepTools-sivulle. Tarkista markkinoiden halvin hinta resursseille ja tuotteille ja laske todellinen arvo niiden mukaan. Ota kuitenkin huomioon, että todellinen arvo ei ole sama kuin jälleenmyyntiarvo. Peukalosääntönä voisi sanoa, että resursseista voi pyytää jälleenmyynnissä korkeintaan puolet niiden ostoarvosta. Valmiissa tuotteissa voit tarkistaa kyseisen maan halvimmat hinnat ja myydä ne sitten tarvittaessa, tai ottaa jopa omaan käyttöön.


Tarkista varastotilanne aina huolella

-Älä usko lupauksia, joissa kerrotaan firmassa jo olevista rahasummista. Et voi todentaa sitä millään, ja contractin tekeminen moisesta on yleensä täyttä ajanhukkaa - toinen osapuolihan voisi yhtä hyvin ottaa rahat firmasta ja myydä sen sinulle halvemmalla. Tietysti kannattaa kysyä, jos tämä on mahdollista (jos siis muuten firma näyttäisi houkuttelevalta) - kysyminen ei maksa mitään.

-Pienenä kuriositeettinä löysin halvalla Q1-sairaalafirman, jonka varastoista USA:n kongressi oli juuri ostamassa sairaalaa hinnalla, joka kuittasi koko yrityksen ostohinnan. Kun sairaala oli ostettu, laitoin firman uudestaan myyntiin. Ei siis kannata jättää yhtään mahdollisuutta tutkimatta! Säkää on kaikilla, jotka jaksavat yrittää.

Työntekijöitä ei kannata aliarvioida kauppahinnassa - jos firma on jollain tavalla toimiva.

-Mikäli firmassa on raaka-aineita paljon jäljellä ja työntekijät tallella, pohdi mahdollisuutta pitää firmaa yllä päivä-pari ja myydä tuotteet ennen firman jälleenmyyntiä. Näin saat yleensä suuremman tuoton rahoillesi. Firmassa jo ostohetkellä olevat työntekijät ovat tässä arvokkaita, sillä sinun ei tarvitse rekrytoida uutta väkeä. Jos et ole aiemmin pyörittänyt firmaa, tämä on myös hyvä mahdollisuus tutustua siihen, etenkin jos olet löytänyt hyvän yrityksen. Käytä kannattavuuslaskennassa esimerkiksi tätä työkalua, tai tee oma taulukkolaskentapohja (kannattaa tehdä jatkoakin ajatellen!).


Laske, onko firman pyörittäminen kannattavaa ennen sen ostoa vai kannattaako sittenkin yrittää saada myytyä firmaa suoraan eteenpäin?
-Jos firmassa on useita korkeataitoisia, hiljattain työskennelleitä hyvän wellnessin omaavia työntekijöitä, firman tileillä on todennäköisesti myös rahaa palkkoihin. Ei ehkä kovin paljoa, mutta usein näissä tilanteissa voi olla päivän-parin palkkarahat. Älä kuitenkaan hämäänny korkeasta työntekijämäärästä: monet palkkaavat firman täyteen halpatyövoimaa ennen sen myyntiä ja nostavat valuutat tililtä. Sano ei 10kpl skill 2 työntekijöille.
-Kuolleet työntekijät ovat arvokkaita, sillä ne nostavat yrityksen tuottavuutta pienellä määrällä työntekijöitä.

-*-*-*-*-

Käytännön vinkkejä

-Jos varallisuutesi antaa myöden, hanki kaksi organisaatiota. Koska yhdellä organisaatiolla voi olla vain yksi kappale kutakin yritystyyppiä, voit joutua nuolemaan näppejäsi yrittäessäsi myydä yhtä yritystä, kun toinen vastaava olisi pilkkahintaan myynnissä.

-Pidä organisaatioilla aina 2 muuttolippua ja varallisuudestasi riippuen vaikkapa 20-40g valmiudessa. Näin voit muuttaa aina kyseiseen maahan ostamaan yrityksen, olit missä päin maailmaa tahansa. Jos joudut siirtämään omaisuutta yhdeltä tililtä toiselle, voivat kaupat mennä ohi suun.

-Käy Companies for sale -listausta läpi systemaattisesti ja usein. Maa kerrallaan siihen summaan asti, jonka uskot saavasi kasaan. Hyvä metodi on tutkia ensin pari ensimmäistä sivua erikoistarjousten varalta, sitten käydä mielenkiintoiset alat erikseen läpi. Jos maassa ei ole raaka-aineita, on niitä turha käydä läpi - selviät nopeammin, kun käyt läpi manufacture-yritykset. Älä aloita aina listan läpikäymistä samoista maista, sillä tarkkaavaisuutesi herpaantuu jossain välissä joka tapauksessa. Voit myös käydä kaikista maista tietyn alan kerrallaan läpi.


Tarkkaavaisuutta yrityslistaa läpikäydessäsi!

-Jollei sinulla ole riittävästi rahaa yksin, hyvissä tarjouksissa löytyy varmasti myös muita kiinnostuneita, vaikka hinta olisikin korkea. #erepublik.fi -kanavalta löydät varmasti kanssasijoittajia, muttei kannata silti julistaa julkisesti löytämääsi firmaa, ettei joku muu vie sitä alta pois - käytä yksityiskeskusteluja tarkempiin tietoihin. Itse olen aina halukas lähtemään mukaan hyviin kauppoihin, mikäli näen niissä potentiaalia.

-Mitä pidempään yrityskauppoja tekee, sitä todennäköisimmin löytyy "vahingossa" ja vahingossa selvällä alihinnalla myytävänä olevia yrityksiä. Joissakin tapauksissa omistajaorganisaatiolla on voinut käydä luvattomia vieraita asettamassa firmat myyntiin. Näiden aiemmat omistajat yleensä yrittävät saada firmojaan takaisin - toimi omatuntosi mukaan. Toisinaan voi olla parempi hommata kavereita antamalla firma takaisin, toisinaan voit pyytää "löytöpalkkiota", toisinaan pitää firman itselläsi. Et ole tehnyt mitään väärää, toimit miten tahansa. Muista, että eSuomella on omat liittolaisensa - toimi sen mukaan äläkä kiusaa ystäviä turhan päiten.

-Mikään ei estä pyytämästä alennusta firman omistajalta. Tinkimisvaraa voi hyvinkin löytyä. Eri asia sen sijaan on, saatko firmaa myytyä sitten eteenpäin kalliimmalla. Täysin alakanttiin olevien tarjousten esittäminen antaa itsestäsi huonon kuvan - on eri asia todeta olevasi maksamaan firmasta x kultaa, kuin väittää firman olevan oikeasti myyntihintaa paljon arvottomampi. Voit huonolla vaikutelmalla pilata kaupat.

-*-*-*-*-

Loppusanat

Yritysten jälleenmyyntiarvon oppii melko nopeasti selaamalla yrityslistausta - parin kerran jälkeen muistat firmoja, jotka eivät ole menneet kaupaksi. Näin pystyt luomaan kuvaa niistä firmoista, jotka ovat ylihinnoiteltuja.

Tähän mennessä esitellyillä ansaitsemistavoilla on ollut erilaisia vaatimuksia pelaajalta - valuuttamarkkinat vievät aikaa, talokaupat ja lainat kontakteja, yrityskauppa taas kärsivällisyyttä ja systemaattisuutta. Hyviä firmoja on lähes aina myynnissä, homman ydin onkin löytää ne yritykset ennen muita.

Seuraavassa osassa käsitellään sitten yrityksen johtamista. Kenties jollekin tarttuu joku hyvä firma haaviin jo nyt!