Mai sunt alegerile la modă?

Day 3,211, 18:34 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Open_Minded
(Fals tratat de candidatura)

Lunile trec şi inevitabil, pe parcursul fiecăreia dintre ele, avem trei zile (5, 15 şi 25) în care avem un task în plus: să votăm. Totuşi parcă nu e chiar aşa o corvoadă, iar dacă chiar ni se pare chinuitor avem şi o soluţie să scăpăm: pur şi simplu nu votăm.

Se pare ca tot mai putini jucatori sunt interesati de exprimarea opţiunii de vot. Doar o treime dintre cetăţenii din Republica Moldova votează la alegerile pentru Country President, Congress sau Party President. Cauzele pot fi multiple. Cea mai la îndemână ar fi ca indiferent cine este ales sau care este structura Congresului lucrurile se desfăşoară cam la fel. Dar tocmai plecând le la această ipoteză ajungem în situaţia de a fi din ce în ce mai puţin interesati de modulul politic.

Dacă analizăm un pic mai atent cifrele vom constata că de fapt situaţia de pasivitate a cetatenilor din Republica Moldova fata de politica in general si vot in particular nu este una de exepţie. De fapt sunt ţări în care rata de prezenţă la vot este de sub 25% si chiar sub 20% dintre cetăţenii activi faţă de cca. 33% cât este in Republica Moldova. De fapt o să ajungem la concluzia că slaba prezenţă la vot este una generală în eRepublik şi este o consecinţă a faptului că, pe de o parte, mulţi dintre jucătorii mai vechi - care încă nu au părăsit jocul - sunt într-o stare (firească) de detaşare iar, pe de altă parte, aportul de noi jucători este foarte mic.

S-a ajuns în situaţia ca 18 congressmen au fost votaţi de 52 cetăţeni. Aşadar a fost nevoie de mai putin de 3 voturi pentru un mandat de Cogressman. Nu este doar o lipsa de interes pentru vot dar si pentru candidaturi. Nu a fost completat nici macar numarul de candidaturi pentru mandatele disponibile.

Situaţia este aproape dramatica pentru ţările mici. O ţară ca Republica Moldova cu cca 150 cetateni are cca 50-60 de votanţi (faţă de 150-100 în urmă cu 2-3 ani). Dar dintre aceştia interesaţi macar parţial de modulul politic şi de administraţie sunt mai puţin de jumătate, probabil maximum 25. Şi dacă avem în vedere faptul că diponibililatea de joc este pentru mulţi limitată ne explicăm de ce în ultimile luni a fost o criză acută de persoane care să se implice în administraţie. Adevărul este că nu prea mai există "bătaie" pe funcţii pentru că funcţiile vin la pachet cu muncă în folosul comunităţii ... si cam atât.

Ce e de făcut? Multe şi puţine. Puţine care ţin de noi şi multe de cei care administrează jocul. E normal să existe rată de abandon, cetăţenii mai mor. Dar trebuie să te ocupi si de "nasteri". De-a lungul timpului am iniţiat şi am participat în nenumărate proiecte de baby-boom. Rezultatele au fost mai mult decât modeste şi sincer nici nu prea mai cred in astfel de acţiuni necoordonate si disipate.

Şi totusi e ceva de făcut? Fiecare dintre noi poate să facă ceva. Asta este implicare personală, cred că asta este jobul nostru în principal. Eu personal am decis ca dacă sunt încă în joc să rămân implicat pe cât îmi stă în putinţă, prin urmare voi candida pentru funcţia de Preşedinte. Sper că deşi voi alerga de unul singur să nu ies pe locul doi şi mai sper să nu fiu eu cel care închide lumina 🙂.

Din perspectiva administraţei imi doresc un cabinet clasic cu Ministru al Apărării, Ministru de Externe, Guvernator al Bancii Centrale si Ministru al Educatiei, eventual un ministru delegat cu Relatia Guvern - Congress. Si sper, in eventualitatea castigarii alegerilor, sa nu fiu nevoit sa ocup singur toate funcţiile.

Desi, la modul general, rivalitatea dintre partide ar fi un factor de crestere a implicarii cetatenilor si astfel de fun recunosc ca avand in vedere numarul de persoane active in partide (2-5 persoane in cca 3 partide) nu prea cred ca beneficiile acestei rivalitati in cazul nostru particular. Oricum eu sunt mai mult adeptul rivalitatilor de idei decat a combaterii pe criteriu de apartenenta politica. De aceea nu voi face cunoscută o lista cu nume dintr-un partid ci invit sefii partidelor sa propuna o lista de persoane dispuse si disponibile pentru a face parte dintr-un Guvern. Sunt convins ca lista va fi utila si daca nu voi fi eu presedinte.

Personal as face, cum am mai facut si in trecut cu rezultate foarte bune, ministere bicefale cu doi ministri: unul experimentat si unul novice care va invata de la cel experimentat dar care va avea tot denumirea de ministru si nu de sclav, aceasta fiind rasplata pentru munca depusa fie ea si doar de a invata.

Si pentru ca stiu ca munca gratuita nu e intotdeauna foarte placuta ma gandesc ca am putea avea in vedere si raspata sub forma unui salariu pentru cei cu adevarat implicati in administratie. Plata evident in arme, alimente si MDL si tot evident din buget propriu si surse atrase pentru ca bugetul ţării "produce" in medie doar 4-5 GOLD/zi.
Rog şefii de partide sa fie atenţi la selecţia pentru lista de miniştri pentru ca, dacă se poate, mi-as dori ca echipa să arate cam aşa


Obiective?
Să încheiem într-o notă optimistă. Vă propun să radem de pe hartă Rusia, USA şi România si să închidem orice controversă. Detalii într-o e-viaţă viitoare.

Hai Moldova!