Despre taxe şi bani în toate felurile

Day 867, 00:36 Published in Romania Republic of Moldova by Open_Minded
.
.
Aş dori ca acest articol să nu fie catalogat ca simplă propagandă în preajma alegerilor ci mai mult o consultare publică care să fie la îndemâna viitorului preşedinte indiferent care va fi acesta. Dacă va primi însă ştampila de articol electoral recomand citirea de două ori. Aceast articol vine şi ca urmare a faptului ca Alex Crăciun a preferat să solicite modificarea taxelor fără o consultarea publică pe parcursul ultimilor două mandate ale sale (contrar procedurii practicate de alţi preşedinţi înaintea sa) şi pentru publicarea unui articol în care după opinia mea emite erori grave.

Ca să-mi clarific în mod transparent poziţia am să precizez de la început că eu cred că modificarea taxelor era necesară. Am fost unul dintre artizanii ultimei modificări generale a taxelor în timpul mandatului lui Adiemus şi cred că pentru acel moment acestea au fost stabilite la un nivel aproape optim (în opinia mea) după formula 12% - Income Tax şi 4% - VAT. Spun aproape optim pentru că eu am propus un pic diferit însă s-a ajuns la acest nivel în urma discuţiilor şi negocerilor inter-partide. Dar condiţiile economico-sociale se modifică în timp, apar noi condiţionări şi generăm noi provocări pe care statul trebuie să le administreze. La începutul mandatului lui Adiemus existau anumite rezerve finaciare şi urma să fie demarat un război care ar fi adus prin consumul de arme venituri mai mari. La începutul mandatului lui Alex Crăciun, după câte se pare cheltuielile curente depăşeau veniturile la buget.

Ei da, consider că în anumite condiţii şi în anumite proporţii o majorarea a taxelor poate aduce la nivel bugetului resurse suplimentare care administrate inteligent pot aduce beneficii mai mari comunităţii decât aceleaşi sume distribuite în mii de conturi (unele la cetăţeni fără experienţă sau chiar în moarte clinică) unde pot fi irosite. Însă aşa cum diavolul stă în detalii, la fel, secretul taxelor şi folosirii lor stă tocmai în ceea ce numeam anumite condiţii, anumite proporţii şi adminsitrare inteligentă şi secundar în mărimea lor.

Câteva precizări:

- Alex a avut amabilitatea, să spunem aşa, să mă consulte înainte de a deveni din nou preşedinte despre oportunitatea majorării taxelor făcînd o comparaţie cu nivelul taxelor pentru salarii din real life (absolut nerelevantă comparaţia în opinia mea).

- Acum câteva luni am facut, strict de curiozitate, un studiu de impact asupra nivelului optim de taxare astfel încât să se obţină un maxim de venituri bugetare prin aducerea evaziunii fiscale la un nivel cat mai mic. Acest studiu nu a ţinut cont de o serie de factori cum ar fi interacţiunile economiilor naţionale, condiţionari de acţiune ale militarilor care lucreză în firmele unităţilor militare şi în nici un caz de nivelul cheltuielilor la buget. Acest nivel optim calculat de mine se situează la 13-14% pentru income tax şi 3,5-4% pentru VAT. Ca să vă daţi seama de sensizitivitatea la modificare taxelor în modelul menţionat, trebuie să vă spun că, modificarea de la 4% la 5% a VAT creşte evaziunea pe această taxă cu minim 30% iar la un VAT de 2,5% evaziunea este teoretic nulă.

-Pentru cine nu ştie e de menţionat că în acest moment jocul nu permite cunoaşterea influnţei schimbării taxelor în încasări pe surse ci se poate şti maxim o sumă totală de bani intrată în conturile trezoreriei, deci nu se pot face încercări multiple pentru un “fine tuning”.

Concluzia mea în discuţia cu Alex a fost că având în vedere situaţia actuală s-ar putea discuta o forumlă de taxare de 17% Income Tax şi 4% VAT, nivel care ar asigura venituri suplimentare la buget, nu ar genera evaziune masivă şi nici nu ar presupune o curbă de sacrificiu exagerată.

Ce s-a întâmplat mai departe ştiţi, avem un sistem de taxare pe domeniile importante de 19%-1% în locul celui de 12%-4%. Dar ştim ce aduce în plus la buget această modificare?
Alex Crăciun cu siguranţă NU. El a propus cu o nonşalanţă totală modificarea taxelor după formula 19%-1% (ca formulă pe care o preferă) spunând însă celor din Congress că dacă decid pentru 16%-4% pentru el este tot ok, pentru că se ajunge tot la 20%. Păi cum aşa, avem 10 mere şi 10 pere, le curăm coaja şi spunem că avem 20 de gutui? Domnule Crăciun baza de impozitarea a celor două taxe (income tax şi VAT) este diferită şi încă foarte mult, deci adunări de genul 19+1 nu numai că nu dau 20 dar vă conduc şi la concluzii gresite şi deci decizii proaste.

VAT se aplică bunurilor care se tranzacţionează pe piaţă iar Income Tax se aplică asupra salariilor (exclude impozitul de veniturile managerilor aici pentru că ele sunt nesemnificative, aceştia folosind monetary market pentru aşi extrage venituri din firmă şi nu butonul collect). Între aceste două noţiuni există o diferenţă mare. Pentru a afla nivelul de fiscalitate general (acel iubit 20% de către dl Crăciun) ar trebui găsit un numitor comun. La modul profesionist nu se face o astfel de extrapolare însă pentru că nu ne dorim chiar o acurateţe academică şi mai ales pentru a nu face demonstraţii pe care să nu le înţeleagă nici profesorii universitari am putea încerca de dragul jocului să facem şi aşa ceva. Vă garantez că nu este un lucru foarte simplu pentru că trebuie să avem în vedere mai mulţi factori cum ar fi: numărul de firme de piaţă structurat pe domenii mari (Land, Manufacturing …), apoi structura pe caliatate a acestora (Q1…Q5), numarul de angajaţi pe skill, ponderea tranzacţiilor pe piaţă, evoluţia stocurilor, salariile medii pe piaţa muncii, ponderea celor ce lucrează în firmele unităţilor militare vs. cei ce lucreză în mediu privat etc. Ei bine, nu am avut de lucru şi am încercat un astfel de exerciţiu.

Conclizia? Dacă ar fi să considerăm ca numitor comun produsele vândute pe piaţă, deci valoarea la care se aplică VAT şi am transpune valoarea salariilor în preţul mediu de vânzare al producelor am constata după calcule destul de laborioase că salariile reprezintă cca. 56% din acesta. Şi de aici ajungem la concluzia că 1% aplicat asupra salariilor este egal cu 0,56% aplicat asupra VAT. Aşadar nivelul de taxare de 19%-1% înseamnă un nivel general de impozitare de 11,64%. (19x0,56+1) Şi s-a ajuns aici de la formula 12%-4% care genera un nivel general de impozitare de 10,72%. Aşadar o creştere a fiscalităţii cu 0,92 puncte procentuale sau o variaţie de + 8,58%. Nu-i aşa că acel “aproximativ 20%” indicat de preşedintele Crăciun este mult diferit faţă de 11,64%? Ce este şi mai greşit este că după că acestă creştere de impozitare de sub un punct procentual, adică de patru ori mai mică decât cea scontată ea este făcută şi de o manieră să avantajeze proprietarii de firme în detrimental angajatului simplu. Dar dacă v-aş spune că această formulă cu 19% impozit pe salarii va genera o evaziune fiscală de minim 10% ceea ce s-ar transpune într-un minim 5,6% reducere în gradul de fiscalitate iar reducerea VAT nu are avantajul de a reduce aproape de loc evaziunea la un 4% aceasta fiind foarte mică după cum am explicat mai sus. Şi nu i-au in calcul aici pe cei care au plecat din ţară sub impulsul nervilor. Aşadar modificarea de taxe a domnului Crăciun şi echipa nu a adus mare lucru la buget însă în fapt încurajează evaziunea fiscală pe salarii şi reduce veniturile personale.

Alex are răbdarea să ne prezinte în articolul lui despre taxe structura acestora în primele 9 cele mai mari ţări din eRepublik demosntrându-ne cu tărie că media sumei celor două taxe etse 20. Insistă şi insistă să aducen cele două taxe, mere cu pere = gutui. Dar “îi scapă” să observe că în afară de Polonia )care are totuşi o structură socială diferită de toţi ceilalţi) toate ţările menţionate au un VAT care pleacă de la 4% iar media este 5,44%.

Ar fi avut un singur argument reducerea VAT, faptul că se reduc preţurile, Romania va fi competitivă la export şi astfel vor creşte vânzările. Ei da, vânzările au crescut însă nu din motive de reducere a VAT pentru că în această perioadă au crescut şi preţurile şi încă de o manieră care face modificarea VAT nesemnificativă ca influenţă.

Să ne fie clar, creşterea veniturilor la buget nu se datorează creşterii taxelor ci aproape exclusiv creşterii preţurilor de vanzare (la unele produse cu procente foarte mari) dar şi a consumului, după cum explica şi Alex.

De ce s-a ales formula 19%-1% care era clar că este dezechilibrată în de defavoarea celei de 16-4% care ar fi dat un nivel general de impozitare de 13% şi cu o evaziune mai mică, dezavantajand astfel masa jucătorilor, ar putea fi explicat de unii, eventual, că AC este un mare industriaş (nu domnule, eu produc li vând în mare parte în alte ţări) care dacă am presupune ca vinde de cca 100 GOLD/zi, VAT-ul de 1% faţa de cel de 4% i-ar aduce un supliment de profit de 3 GOLD /zi, adică 90 GOLD pe lună ceea ce nu e foate mult pentru el dar e de luat nu de dat, deci e bine. Însă eu personal cred că e mai mult necunoştere decât rea-intenţie. Sau cum spune un coleg de-al lui, este economie de la televizor şi nu din cărţi.

Alex are curajul să recunoscă faptul că nu e economist şi spune că nici nu e nevoie in eRepublik pentru că e suficient să cunosti mecanica jocului. Personal îi dau dreptate, nu trebuie să fii economist, dar de un pic de aritmetică e nevoie domnule inginer. Ori ne dovediţi pe zi ce trece că nu prea cunoaşteţi această materie (fiind celebru şi calculul lui de la BNR în care cursul mediu al speculaţiilor a fost mai mare decât maximul intervalului). Ori, dacă doriţi să fiţi preşedinte şi vă asumaţi modificări de taxe fără a genera consultări cu comunitatea, pe lângă faptul că e o imensă impoliteţe faţă de masa jucătorilor s-ar presupune să fiţi tobă de experinţă cu cifrele. Însă, după cum se vede, nu e cazul şi nici nu v-aţi luat în echipa cu manevrat banii decât din cei care “le văd” pe persoană fizică şi mai puţin pe macroeconomie.

Celor doi-trei cititori care au avut răbdare până la sfârşit le cer scuze pentru conţinutul ceva mai didactic şi prin urmare anost, însă subiectul o cerea, şi promit să mă revanşez cu un articol din seria “Scrisorile unui politician către …”.

Open_Minded

Don’t worry, be brain.
.
.