Βιογραφίες Οικονομικών παραγόντων της Ελλάδας. Αριστοτέλης Σωκράτους Ωνάσης.

Day 4,092, 06:57 Published in Greece Greece by GeorgeIV

Χαιρετώ την κοινότητα της eGreece.

Έχοντας μιλήσει για τον μεγαλύτερο βιομήχανο της χώρας σίγουρα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για έναν από τους πλέον γνωστούς εφοπλιστές της υφηλίου διαχρονικά.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε το 1906 στην Σμύρνη της Μ.Ασίας. Γιος ενός από τους ονομαστούς εμπόρους καπνού της πόλης, του Σωκράτη Ωνάση, είχε στο αίμα του την τέχνη του παζαρέματος. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι την καταστροφή του 22, όπου δολοφονούνται μέλη της οικογένειάς του (με σημαντικότερο τον θείο του, Αλέξανδρο) και ο πατέρας του αφού φυλακίστηκε ο Αριστοτέλης κατάφερε να τον απελευθερώσει, ρίχνοντας το κατάλληλο λάδι (οπότε έμαθε από νωρίς πως γίνονται τα πράγματα, θα έλεγε κανείς, ενώ κάποιοι λένε ότι έκανε τα γλυκά μάτια σε έναν Τούρκο αξιωματικό).

Ο ερχομός στην Αθήνα θα φέρει τον Αριστοτέλη σε ένα δίλημμα. Η χώρα υποδοχής ήταν σε κακά χάλια, ο πατέρας του αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με το εμπόριο καπνού, σε μια μικρότερη αγορά. Ο Αρίστος φεύγει με 100 δολάρια για την μακρινή Αργεντινή (τότε μία από τις G😎. Εκεί θα ζήσει αρχικά με τον ξάδερφό του Νίκο Κονιαλίδη, θα πιάσει δουλειά στην τηλεφωνική εταιρία (από όπου θα εξασκήσει τις ξένες γλώσσες του και θα υποκλέπτει τις συζητήσεις για να παίρνει επιχειρηματικές ιδέες) ενώ τα πρωινά θα συχνάζει σε μια από τις ονομαστές λέσχες του Μπουένος Άϊρες. Από τις συνομιλίες θα μάθει μια πληροφορία για κάποιες μετοχές, από τις οποίες θα βγάλει κέρδος 800 δολάρια. Με αυτά θα πάρει κοστούμια και ακριβά ρούχα, ώστε να ανεβάσει την εξωτερική του εικόνα. Επίσης θα ακούσει σε μια συνομιλία για μια ταινία του Βαλεντίνο, οπού καπνίζει και εκεί του ήρθε η δεύτερη ιδέα. Να φτιάξει τσιγάρα στοχεύοντας το γυναικείο κοινό. Ως διαφήμιση θα χρησιμοποιήσει την σχέση του με την Κλαούντια Μούτσιο, γνωστή πριμαντόνα του Μπουένος Άιρες, με την οποία τελικά τα χάλασε (σύνηθες μοτίβο από εδώ και πέρα).

Ο Αρίστος θα βγάλει το πρώτο του εκατομμύριο δολάρια στα 25 του. Όμως, παρατήρησε ότι ενώ η σιγγαρετοβιομηχανία είχε προοπτική, η εμπορική ναυτιλία είχε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Είμαστε την εποχή της κρίσης του 29. Πολλοί εφοπλιστές χρεοκοπούν, ενώ πολλά πλοία πωλούνταν σε εξευτελιστικές τιμές. Μια καναδική εταιρία πουλούσε 6 πλοία σε μια άκρως ενδιαφέρουσα τιμή. Ο Ωνάσης τα αγόρασε όλα και έτσι μεταπήδησε από το εμπόριο που είχε μάθει από τον πατέρα του στον κόσμο του θαλάσσιου εμπορίου. Η καριέρα του ως εφοπλιστεί ανοίγει διάπλατα. Είχε αγοράσει την κατάλληλη στιγμή. Η παγκόσμια κρίση υποχωρούσε. Την περίοδο πριν τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο γνωρίζει μια ζωντοχήρα από την Σουηδία, την Ίγκεμποργκ Ντένιγκεν. Κόρη μεγαλοεφοπλιστή ο οποίος κατείχε και ναυπηγεία, ο Αρίστος θα μείνει μαζί της για περισσότερα από 5 χρόνια, ενώ θα αποκτήσει γνωριμίες στο κλειστό λόμπυ των εφοπλιστών. Παράλληλα, θα παραγγείλει τα πρώτα μεγάλα δεξαμενόπλοια από τα ναυπηγεία του πατρός (που δεν έγινε ποτέ) το 1938. Τα πλοία αυτά θα παραμείνουν στην Σουηδία κατά την διάρκεια του πολέμου (λόγω της ουδετερότητας της Σουηδίας) όμως τα υπόλοιπα μπαίνουν στην υπηρεσία του συμμαχικού αγώνα. Κανένα δεν βυθίστηκε.

Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ο Ωνάσης είναι πολυεκατομμυριούχος εφοπλιστής, έχοντας κάνει εφήμερες σχέσεις με αρκετές γνωστές ηθοποιούς του Χόλυγουντ (π.χ. Γκρέτα Γκάρμπο). Στην περίπτωση των Λίμπερτυ ο ίδιος, έχοντας κάνει διάφορες ταρζανιές (μεταξύ άλλων μερικές εταιρίες βιτρίνες) άρπαξε αρκετά παραπάνω πλοία από όσα επιτρέπονταν από τις ΗΠΑ για μη Αμερικανούς πολίτες σε πολύ καλές τιμές. Παράλληλα, θα φτιάξει τον περίφημο φαλαινοθηρικό στόλο του, ο οποίος σκότωνε αδιάκριτα ότι έβρισκε μπροστά του. Ο στόλος αυτός θα δεχτεί επίθεση από το ναυτικό του Περού (με υπόδειξη των ΗΠΑ), και εξαιτίας αυτού ο Ωνάσης θα πάρει 50 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση από τους Λόυντς και θα τον πουλήσει στους Ιάπωνες για 9 εκατομμύρια δολάρια. Πολλά από τα πληρώματα των πλοίων του ήταν Γερμανοί και Νορβηγοί που κατηγορούνταν ως συνεργάτες των Ναζί. Βέβαια, θα ρωτήσουν αρκετοί αν φταίει αυτή η συνεργασία με Γερμανούς και λοιπούς για την δίωξη των ΗΠΑ εναντίον του. Η πραγματικότητα είναι ότι ο λόγος ήταν διαφορετικός. Ο Ωνάσης είχε προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Σαουδαραβική βασιλική οικογένεια το 1958 (συμφωνία της Τζέντα) σύμφωνα με την οποία, ο ίδιος αναλάμβανε να μεταφέρει ένα μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου που παράγονταν, ενώ θα έφτιαχνε στόλο δεξαμενόπλοιων με Σαουδαραβική σημαία και θα βοηθούσε με τεχνογνωσία στην διύλιση και την μεταφορά πετρελαίου. Επίσης υπόσχονταν εισοδήματα 50 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο άμεσα για την Σαουδαραβική κυβέρνηση μέσω της δωρεάν μεταφοράς ενός ποσού πετρελαίου. Η συμφωνία αυτή έγινε μυστικά (κάποιοι λένε ότι λάδωσε όλη την οικογένεια σχεδόν) και οδήγησε μια σειρά από ισχυρές χώρες να στραφούν εναντίον του. Για τον ίδιο ο έλεγχος της μεταφοράς των πετρελαίων μεταφράζονταν με όλο και μεγαλύτερα κέρδη, καθώς θα έλεγχε ουσιαστικά ο ίδιος τις τιμές έχοντας το μονοπώλιο μεταφοράς των σαουδαραβικών πετρελαίων. Τελικά, και μετά από μεγάλες πιέσεις η συμφωνία έπεσε.

Την περίοδο αυτή ο Ωνάσης δέχτηκε πόλεμο από όλους, ενώ κανείς δεν του έδινε νέα συμβόλαια για μεταφορά πετρελαίου. Άρχισε να πουλάει πλοία,όταν το 1966 στάθηκε τυχερός. Οι αγγλογάλλοι, προσπαθώντας να ελέγξουν την διώρυγα του Σουέζ (σημείωση, ο Νάσερ, ο δικτάτορας/απελευθερωτής της Αιγύπτου κρατικοποίησε την διώρυγα) είχαν προσπαθήσει να την κατακτήσουν με την βία και είχε μπλοκάρει από βυθυσμένα πλοία. Οι ναύλοι εκτοξεύτηκαν και ο Ωνάσης βρέθηκε κερδισμένος μετά από αυτό το τυχερό για εκείνον συμβάν. Μαζί με αυτά, ο ίδιος, σε συνεργασία με τον Καραμανλή αγόρασε την ΤΑΕ και ίδρυσε την Ολυμπιακή, έχοντας φοροαπαλλαγές και το μονοπώλιο των γραμμών εσωτερικού. Δεύτερος ιδιώτης που κατείχε αερογραμμές μετά τον Χάουαρντ Χιούζ. Αγοράζει σχεδόν όλο το Μονακό, από το οποίο αποχωρεί αφού εξανάγκασε αρχικά τον Ρενιέ να πληρώσει ακριβά για να πάρει πίσω το Πριγκηπάτο του. Την περίοδο της Χούντας ήταν κολλητάρι με τον Ρουφογάλη και σχεδίαζε να φτιάξει διυλιστήρια στην Πάχη Μεγάρων (Σχέδιο Ω) το οποίο τελικά δεν τελεσφόρησε (αλλά πήρε πίσω κάμποσα εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τις μελέτες που έκανε). Σε γενικές γραμμές στα επιχειρηματικά του πλάνα ήταν το ίδιο με τα προσωπικά του. Ήταν δουλευταράς και είχε μεγάλο θράσος.

Ο ίδιος στα προσωπικά του τα έκανε πάνω κάτω μαντάρα (όπως όλοι γνωρίζετε). Παντρεύτηκε την Αθηνά Λιβανού (Κόρη του μεγαλύτερου εφοπλιστή της εποχής Σταύρου Λιβανού, Χιώτη), την οποία είχε στοχεύσει αρχικά ο Νιάρχος (μέσα στο σπίτι του του την έπαιξε ο πλέιερ). Έκανε δύο παιδιά, από τα οποία τον γιο του αξιώθηκε να τον δει νεκρό πριν πεθάνει ο ίδιος, ενώ η κόρη του πέθανε αργότερα, αυτοκτονώντας με βαρβιτουρικά χάπια. Η δυναστεία των Ωνάση δεν κατάφερε να επιβιώσει μέχρι το 2000 αλλά σίγουρα είναι μια από τις πλέον γνωστές οικογένειες του 20ου αιώνα. Το ίδρυμα συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά μέχρι σήμερα, με μια σειρά από κοινωφελή έργα.


Με εκτίμηση,

Aquitanian News.