Σελίδες Οικονομικής Ιστορίας της Ελλάδας. Αποστασία-Διπλή Πετρελαϊκή κρίση.

Day 4,080, 15:16 Published in Greece Greece by GeorgeIV

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους.

Θέλοντας σιγά σιγά να φτάσω προς το τέλος των μίνι μαθημάτων που προσπάθησα να παρουσιάσω για την οικονομική ιστορία της χώρας θα μιλήσω σήμερα για την εποχή της δεκαετίας του 70 μέχρι την εποχή της διπλής πετρελαϊκής κρίσης και της κατάρρευσης του συστήματος του Μπρέντον Γουντς.

Αφήσαμε την Ελλάδα σε μια εποχή κοινωνικών αναταράξεων, την περίοδο που ο ψυχρός πόλεμος κρατούσε καλά ακόμη. Η Ελλάδα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, σχεδόν διψήφιους κάθε έτος, ωστόσο το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας παρέμενε συγκριτικά μικρό σε σχέση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Η ΕΔΑ ανέβηκε, θορυβώντας τον κραταιό Καραμανλή. Ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε τον ανένδοτο και τα λοιπά πολιτικά πράγματα τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας οδήγησαν στην δικτατορία. Για κάποιον που γνωρίζει την Ελλάδα του μεσοπολέμου βρίσκει ομοιότητες γύρω από το τρίγωνο ανάκτορα/βουλή/στρατός. Οι ΗΠΑ ακολούθησαν την τακτική που ακολουθούσαν πάντοτε την εποχή εκείνη γύρω από τις στρατιωτικές δικτατορίες (άμα δεν είναι κομμουνιστές κανένα πρόβλημα). Το καθεστώς έδειξε την ανάγκη μεγέθυνσης της οικονομίας, ακολουθώντας νεοφιλελεύθερη πολιτική (με ολίγον τι ρουσφετολογία, για να μην χαλάσει το παλιό κακό ελληνικό κοινωνικό κουρκούτι), δίνοντας το στάτους στην εμπορική ναυτιλία που ισχύει με ελάχιστες διαφορές μέχρι σήμερα (καλό κακό εξαρτάται πως το βλέπει κανείς), ενώ μεγάλοι επιχειρηματίες Έλληνες του εξωτερικού έρχονται να ρίξουν και αυτοί τον οβολόν τους (όχι απ την καλή τους την καρδιά ως επιχειρηματίες βεβαίως βεβαίως).

Επειδή φοβάμαι ότι ίσως κατηγορηθώ ως εχθρός του καθεστώτος από κάποιους (και ίσως και να είμαι, με την λογική ότι είμαι οπαδός της δημοκρατίας), όντως η οικονομία της Ελλάδας συνέχισε να αναπτύσσεται τα πρώτα χρόνια του καθεστώτος, καθώς η παγκόσμια οικονομία τα πήγαινε και αυτή καλά.

Μέχρι που ξαφνικά έγινε κάτι που δεν περίμενε κανείς. Το πετρέλαιο, βασική πηγή ενέργειας για την παγκόσμια οικονομία από 3 δολάρια το βαρέλι εκτοξεύτηκε στα 12 το 1973. Οι αναταράξεις ήταν ισχυρές για πολλές χώρες, ειδικά για αυτές που εισήγαγαν πετρέλαιο και το χρησιμοποιούσαν ως πηγή ενέργειας για τις βιομηχανίες τους, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ενώ συμπαρέσυρε τις τιμές των προϊόντων, αλλά και των οικονομιών, δημιουργώντας ένα πέπλο στασιμοπληθωρισμού το οποίο κράτησε για κάμποσο καιρό και έπληξε την λογική της πάντα αναπτυσσόμενης Ευρώπης.

Παράλληλα, το σύστημα του Μπρέντον Γουντς, το οποίο είχε ρυθμίσει απόλυτα το σύστημα των ισοτιμιών των νομισμάτων σε σχέση με το δολάριο (το οποίο είχε την ισχύ του χρυσού μεταπολεμικά) κατέρρευσε. Έτσι η χώρα βρέθηκε σε πολύ δριμεία οικονομική κατάσταση. Ο καλός μας φίλος Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στην χώρα με το γνωστό λίαρντζετ, μετά από μερικά χρόνια στο Παρίσι. Από εκεί παίρνει το μοντέλο πολιτικής διοίκησης του Ντε Γκώλ και αποκτά το παρατσούκλι του Σοσιαλμανή (ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το είδε thug life και έβλεπε και τους απέναντι που έρχονταν να τον βγάλουν εκτός) και άρχισε να κρατικοποιεί επιχειρήσεις μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών (κάποιοι αφότου πέθαναν φρόντισαν να φορτώσουν το ελληνικό κράτος με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις πουλώντας τες ή παραχωρώντας τες ως κληροδότημα σε αυτό). Δίνεται έμφαση στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου, ίσως με λογική που σήμερα θα λέγαμε παροχολογία. Παρόλα αυτά το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει γρηγορότερα, η χώρα προετοιμάζεται να μπει στην ΕΟΚ και γενικά υπάρχει πλέον η ελπίδα σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Φυσικά η ένταξη στην ΕΕ έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για μια χώρα, που θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εσάς πλέον έχετε καταλάβει. Αυτό που μπορώ να πω με ειλικρίνεια είναι ότι είτε με ή χωρίς ΕΕ το πρόβλημα παραμένει ίδιο. Για να επιπλέεις πρέπει να κολυμπάς.

Αυτά τα ολίγα.
Αυτό είναι το χρονικό όριο που κλείνει η σειρά μαθημάτων.
Αν θέλετε να γράψω για κάτι μέχρι το 1980 και πίσω που να έχει να κάνει με την οικονομία γράψτε σχόλιο από κάτω.

Με εκτίμηση και ευχές για τον καινούργιο χρόνο,

Aquitanian News.