Sosyalizm ve SSCB hakkinda cok bilinen yanlislar/ Sosyalizm Okulu-2

Day 4,353, 00:48 Published in Turkey Turkey by subcommandante matanzas


Selam Yoldaslar,

Sosyalizm Okulunun 2.bolumunde, bir cok kisinin yanlis bildigi konulara deginecegiz. Ozellikle sosyalizm-komunizm ayrimini yapamayanlar icin yardimci olacaktir. Sorulariniz olmasi durumunda bekliyorum.

1-Sosyalizmde herkes esit maas alir. (YANLIS)

Sosyalizmde herkes esit maas almaz. Sosyalizmde mutlak esitlik degil firsat esitligi vardir. Bireyler esit olanaklara ve bunu kullandiklari kadar da yukselebilecekleri bir skalaya sahiptir. Ornegin SSCB’de insanlarla konustugunuzda goreceginiz uzere, ilkokul ve lise caglarinda ogrenciler arasinda belirgin farklar olmadigini, burokratindan, iscisine tum ailelerin cocuklarinin esit olanaklara sahip oldugunu gorebilirsiniz. Bundan sonrasini ogrencinin calisma azmi belirlemistir.

Var olan maas farklari genel olarak 5-6 kata varmistir. SSCB’de en cok kazanan meslek sahipleri: yazarlar, sanatcilar, bilim adamlari, kozmonotlar ve milli sporculardi. Milletvekillerinin maasi en yuksek dereceli iscinin maasindan yuksel olamazdi (politburo icin degiskendi).

2-Sosyalizmde mulkiyet yoktur. (YANLIS)

Sosyalizmde mulkiyet vardir. Bireysel arac, kullanim esyasi vs. tum ogeler sahsiniza aittir.

Sosyalizmde mulkiyetin olmadigi yer fabrika, toprak, madenler vs. gibi insanlarin urettigi arti degerle insanin insani somurmesini isci/isveren iliskisini varedecek uretim araclaridir.

Bunun disinda zanaatkarlar, atolye sahipleri gibi kucuk isverenler sosyalizmde varolmustur. Bu tur kucuk isletmeler arti degere degil usta/cirak iliskisine dayanir.

3- Sosyalizmde her yerde kuyruklar vardi. Insanlar aradigini bulamiyordu. (YANLIS)

Sanirim bunun en buyuk kaynagi Gorbacev capsizi donemindeki 1989 yilina geldiginde tavan yapan,ilk basta icsi yasaklari cercevesinde baslayan alkol kuyruklari (sonradan gorbacev kendi de gerizekalilik yaptigini soylemistir icki ile mucadelenin boyle olmayacagini), sonrasinda ise politik ve ekonomik olarak ulkeye dibe sokan cokus donemi krizine dayaniyor.

1985 oncesinde ise bu kuyruklar yok ve yok denecek kadar azdir. Simdi su farki anlamak lazim. Kapitalizmde az bulunan,talep goren bir urun geldigi zaman dahi onunde kuyruk olusmaz. Neden? Cunku az bulunup talep gordugu icin fiyatlari yuksek olur ve siz zaten alamayacaginiz bir seyin onunde sira olmazsiniz. Sosyalizmde ise temel olarak uretilen her tur (hele ki temel gida ve tuketim urenleri) urun oyle ya da boyle herkesin ulasilabilirlik seviyesindedir. Boyle olmasi temel olarak ekonominin hedefidir.

Dolayisiyla mevsimlik, sinirli sayida olan urunler sosyalizmde yine de uygun fiyatta uretilir ve cabuk tuketilir. Bu urunlere talep daima yüksektir.

Temel olarak sovyetlerde 3 cesit market tipi vardi.
Universam – Buyuk marketler


Univermag – Kucuk marketler


Gastronom – Bakkal,kasap vs. her turlu gunluk tuketim veya hobi urunlerinin oldugu kucuk yerler.



4- Sosyalizmde dini inançlar yasaktır, inanan biri sosyalist olamaz (YANLIŞ).

Marksist felsefenin kendine ait bir dunya gorusu oldugu asikardir. Ancak bu sizin sosyalist olmaniz icin engel teskil etmez. Nasil ki ezenin yaninda ezileni, haksizligin yaninda adaleti desteklemek icin hic bir sart gerekmedigi gibi, sinif isbirlikcilerinden, somurenden yana olmadiginiz surece inanclariniz da bir onem teskil etmez. Dinin, sosyal hayati kontrol etmesine ve bilimi kisitlamasina izin verilmez, ancak burada sizin kisisel yasaminizda ozgurlugunuzu kisatlamanizi engellemez. Inancli bir insan da sosyalist olabilir. Ozellikle Latin Amerika’da sosyalist kiliseler bir devrim fenomeni olarak varolagelmistir.