peri dhmosias dioikhshs (Greek)

Day 1,257, 11:27 Published in China Greece by giannis tsiolis
Περί Δημόσιας Διοίκησης

Αγαπητοί Αναγνώστες,

Επειδή σε λίγες ημέρες έχουμε Προεδρικές Εκλογές, αν και (δυστυχώς) δεν θα έχω τον χρόνο να εμπλακώ, ένοιωσα την έντονη επιθυμία, να μιλήσω για το πώς διοικήται μια ηλεκτρονική χώρα, θέτοντας, δίχως άλλο, το δικό μου τρόπο αντίληψης, καθώς, οι 17 μήνες παιχνιδιού, μου δίδαξαν, μέσω αλλαγών, όσα επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας. Αναμφισβήτητα, η οπτική μου γωνία, ίσως ενοχλίσει κάποιους συμπαίκτες. Ως εκ τούτου, ζητώ από τους σχολιάζοντες, έστω και αρνητικώς, να με αμφισβητίσουν με επιχειρήματα.

Συχνάκις, στον τύπο της ηλεκτρονικής Ελλάδος, παρατίθονται δημοσιεύματα από παίκτες οι οποίοι, για ιδίους λόγους, ζητούν να συμμετάσχουν στα Κοινά. Εις περιπτώσεις τινές, μέμφονται τους έχοντες την "διοίκησην", είτε διότι δεν τους λαμβάνουν υπόψιν, είτε διότι οι πράξεις τους δεν ευσταθούν, είτε διότι δεν αναπτύσουν την μία ή την άλλη πρωτοβουλία.
Στην προσπάθειά μου να θέσω επί ορθής βάσης, το παρών πόνημα, θα θέσω εις τον δημόσιο οφθαλμό τις κάτωθι πληροφορίες :
- Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού δεν προβλέπουν υπουργούς ή υπουργεία.
- Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού δεν προβλέπουν κρατικό στρατό. Αρά ούτε και αρχηγείο ή όποια δομή για αυτόν.
- Ο Πρόεδρος εκλέγεται μία φορά τον μήνα. Το ίδιο και oi βουλευτές. Όλοι έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι.
- Τα "υπουργεία" που λειτουργούν στην eGreece, δεν είναι παρά μια σειρά Οργανισμών, που έχουν ιδρυθεί στο παρελθόν, από παίκτες, με σκοπό να "στεγάσουν" κάποιες εταιρείες, κάποιες εφημερίδες και κάποια εφόδια και υλικά. Οι κωδικοί των οργανισμών αυτών, παραδίδονται από την κάθε "κυβέρνηση" στην επόμενη.
- Ο εκάστοτε πρόεδρος, επιλέγει έναν αριθμό παικτών, που συνήθως αυτοπροσφέρονται, ώστε να αναλάβουν την διαχείριση των ως άνω οργανισμών, διότι είναι πολλοί. Πολλοί περισσότεροι από όσους φαντάζεται ένας μέσος παίκτης. Σε αυτούς τους παίκτες, δίνει κατά σύμβαση, τους τίτλους των "υπουργών", "υφυπουργών" και ούτω καθεξής.
- Σύμφωνα με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, το κουμπάκι "έναρξη μάχης", το έχει ο Πρόεδρος. Όχι ο υπουργός άμυνας.
- Σύμφωνα με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού οι Βουλευτές δίνουν υπηκοότητα. Όχι ο υπουργός εξωτερικών ή εσωτερικών ή ένας "δημόσιος λειτουργός.
- Σύμφωνα με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, η εξωτερική πολιτική, είναι κοινή ευθύνη του προέδρου και της βουλής, καθώς όλοι μαζί ψηφίζουν τις Συμμαχίες (MPP) και τον Φυσικό Εχθρό. Το ότι ορίζεται υπουργός εξωτερικών, γίνεται διότι κάποιος πρέπει να συνομιλά με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά κράτη, ιδίως όταν απουσιάζει ο πρόεδρος.

Έχοντας θέσει τις ως άνω βασικές αλήθειες, νοιώθω την ανάγκη να διατυπώσω τις απόψεις μου ή αν προτιμάτε τις απαντήσεις μου σε απορίες που διατυπώνωνται στον τύπο.

Ερ : "Γιατί καλούνται συνέχεια οι ίδιοι και οι ίδιοι να γίνουν υπουργοί - υφυπουργοί;"
Απ : Ο κάθε πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει έναν κυκεώνα από δεκάδες οργανισμούς, εκατό και πλέον εταιρείες και ταυτόχρονα να μιλάει με 25- 30 ξένες κυβερνήσεις και να λέει και σε όλους πού και πότε να πολεμίσουν. Αυτό πρέπει να γίνεται σε 24ωρη βάση. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, μοιράζει τις υποχρεώσεις σε παίκτες που πληρούν τρία βασικά χαρακτηριστικά. 1ον Είναι έμπιστοι. 2ον Γνωρίζουν πως να ανταποκριθούν στην ανιαρή υποχρέωση του έργου που τους ανατίθεται. 3ον Έχουν να διαθέσουν αρκετό χρόνο στο παιχνίδι (που να κυμαίνεται από 8 έως 16 ώρες ημερησίως).

Ερ : "Πως μπορώ να γίνω μέλος της κυβέρνησης;"
Απ : Ειλικρινά είναι πιο εύκολο από ότι νομίζεις. Στείλε μήνυμα στους υποψήφιους προέδρους. Πές τους ότι έχεις 8 ώρες διαθέσιμες κάθε μέρα (ή και παραπάνω) και ότι θες να βοηθήσεις. Σε όποιο πόστο ενδιαφέρονται να σε χρησιμοποιήσουν. Μίλα μαζί τους σε τσάτ και σε ΤΣ ώστε να σε γνωρίσουν και να σε εμπιστευτούν. Είναι σίγουρο ότι θα σε καλέσουν να βοηθήσεις. Όλοι οι καλοπροαίρετοι είναι καλοδεχούμενοι.

Ερ : "Γιατί δεν με ενημερώνουν έγκαιρα για τις συμμαχίες και τις μάχες που θα γίνουν; Ή έστω ας μου λένε γιατί γίνονται..."
Απ : Υπάρχει ένα κλασικό δόγμα πολέμου που εκφράστηκε πριν τρείς αιώνες από τον Στρατάρχη της Πρωσσίας, Φον Κλαούζεβιτς : "Εάν ο εχθρός γνώριζε τι θα εποίην ο εχθρός, τότε ο εχθρός θα ενίκαγε τον εχθρό". Με απλά λόγια, αν λές ανοικτά (σε άρθρα) τι προτίθεσαι να κάνεις, τότε ο αντίπαλος, θα προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να σε νικήσει. Άρα, αν επιθυμείς να "ξέρεις τι σου γίνεται", μπές σε ασφαλή δωμάτια ομιλίας, γνώρισε συμπαίκτες και μίλα μαζί τους. ΣΗΜ : Όπως εσύ δεν ξέρεις ποιος είναι ο κάθε ένας εδώ μέσα, έτσι δεν σε ξέρουν και οι άλλοι. Όταν αρχίσεις να επικοινωνείς μαζί τους και σε "γνωρίσουν", θα μάθεις περισσότερα.

Ερ : "Μα εγώ μπαίνω συνέχεια στα τσατ και στο ΤΣ και δεν με ρωτάει κανείς την γνώμη μου, ούτε μου αναθέτουν να κάνω κάτι..."
Απ : Την γνώμη μας την λέμε ανοικτά. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Αν έχεις χρόνο και διάθεση, μίλα στο πρόεδρο ή σε κάποιον υπουργό και ζήτα να βοηθήσεις.

Ερ : "Γιατί το κράτος δεν κάνει ποιο δυνατό τον Στρατό;"
Απ : Δεν υπάρχει "κράτος". Μερικές δεκάδες οργανισμοί είναι που "κινούνται" από τους φόρους. Οι βουλευτές με "νόμο" μεταφέρουν λεφτά και αυτά καλύπτουν όλες τις υποχρεώσεις. Και αν πρόσεξες νωρίτερα, ΔΕΝ υπάρχει στρατός. Είναι μερικοί παίκτες που γουστάρουν να φοράνε κοινό άβαταρ. Αν απουσιάσουν ή δεν θέλουν να κάνουν κάτι που τους λένε κάποιοι άλλοι παίκτες, δεν υπάρχει τρόπος να τους διατάξεις. Παιχνίδι είναι.

Ερ : "Γιατί δεν κατακτούμαι τον κόσμο όλο;"
Απ : Επειδή, όσο παράξενο και άν φαίνεται σε κάποιους, σε αυτό παιχνίδι δεν παίζουν μόνο έλληνες, και ναι, οι υπόλοιποι λαοί, μπορούν να είναι μερικές φορές ισχυρότεροι από εμάς.

Ελπίζω, με το παρών κείμενο, να έλυσα απορίες και να έθεσα σε ρεαλιστικότερες βάσεις, την παρουσία τινών εξ υμών στο παιχνίδι.
Πριν κλείσω το άρθρο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι μπορεί η eGreece, στην ορολογία του παιχνιδιού να καλείται "χώρα" ή "κράτος", αλλά στην πραγματικότητα, αποτελούμε όλοι μας, μια διαδικτυακή κοινότητα, και οφείλουμαι να το αποδεχθούμε και να το κατανοήσουμε αυτό αν θέλουμε να ευδοκιμήσει η κοινότητά μας. Φέρνω ο παράδειγμα την χρήση του όρου "Δημοκρατία". Η δημοκρατία, είναι μορφή πολιτεύματος, και ώς πολίτευμα μπορεί να αναφέρεται μόνον σε κράτος. Στην κοινότητά μας, ο αρμόζων όρος είναι "ισοτιμία". Δηλαδή, η ισοδύναμη παρουσία και εκπροσώπηση των μελών της κοινότητας και η καθαυτή ισότητα σε λόγο και ευκαρίες.

Με την ελπίδα να μην έγινα κουραστικός, σας εύχομαι καλό βράδυ και καλή Πρωτομαγιά (αύριο),
με εκτίμηση,
Γιάννης.