Intrebare diplomata

Day 1,795, 06:44 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by hsileamune

Diplomatia a fost, tot timpul, asociata eforturilor statelor de a reglementa litigiile si conflictele dintre ele, de a-si apara si promova interesele pe calea tratativelor si de a intretine si dezvolta relatii pasnice.

In eMoldova apare acest articol:
http://www.erepublik.com/en/article/curva-euro-asiatica--2141086/1/20(Nu stiu cat va mai exista acest link asa ca il voi reproduce si aici, ca mostra - sau monstra?:

Scopul acestui articol este de a prezenta anumite adevaruri in ce tine situatiia interna in eRusia si ceva planuri si pozitii ce le are acest stat in raport cu politica externa.

In timpul desfasurarii activitatii mele de ambasador in Blocul Estic, am avut ocazia de a citi anumite informatii ce mi s-au parut interesante, si pe care as vrea sa le aduc la cunostinta cetatenilor eMoldovei.

De ceva timp, in eRusia nu se poate ajunge la un consens in ce tine alegerea aliatilor: cu cine si pentru cine sa lupte. Intr-un articol ce mi s-a parut destul de ilogic si aiurea structurat, presedintele eRusiei a exprimat urmatoarele ginduri:
* Rusia nu-si poate permite o alianta militara de lunga durata.
* Le este frica de consecintele intrarii lor intr-o potentiala alianta mai ampla.
* Statul rus este unul nu indeajuns de matur pentru a putea intra intr-o alianta.
* In orice alianta efectuata de ei se va stipula ca partea rusa va oferi ajutor militar numai in cazul in care sint atacate provinciile de baza(in limitele hotarelor reale) ale statelor si nu si in cazul atacului altor provincii numite de ei "straine"
* Se preconiza ca eRusia sa inceapa un razboi de cucerire a eTurciei.

Pe de-o parte nehotarire zdrobitoare, pe de alta planuri uragane in ce tine actiuni militare. Observatia de mai sus nu este numai ai mea. Multi dintre cetatenii eRusiei si-au exprimat nemultumirea vizavi de politica noului presedinte, care conform spuselor lor : este un incompetent si narcoman.

Cu mult respect,
Andrei Zapsa, Ambasadorul eMoldovei in Rusia si Belarus-
NAIVUL.
)

Dupa un astfel de articol - oricat ar fi Naivul de naiv, desi naivii nu au ce cauta in diplomatie - nu pot decat sa cred ca diplomatii nostri sunt:
1. DIPLOMÁT1, -Ă, diplomați, -te, adj., s. m. și f. (Persoană) care a obținut o diplomă. – Din fr. diplômé.

Pana cand vom avea DIPLOMÁTI, -te, subst., adj. I. 1. S. m. și f. Persoană oficială care are misiunea de a întreține relații cu reprezentanții oficiali ai altor state sau de a trata în numele statului său. 2. S. m. și f. Persoană care știe cum să trateze o afacere, cum să se comporte într-o situație (pentru a-și atinge scopurile). 3. Adj. Care este abil, subtil, șiret în relațiile sociale; care arată, trădează abilitate, subtilitate, șiretenie; diplomatie, intreb si eu: pe ce criterii se alege un diplomat erepublikan?