Latar Belakang on/off

Join the new world

 

Dicsőség a hősöknek!

Hari ke 1,880, 14:42 Diterbitkan di Austria Hongaria oleh Eheslo
Tisztelet a magyar katonahősöknek!

A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédség az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A Főparancsnokság és az ország vezetésének mozgástere a katasztrófa elkerülésére teljesen beszűkült. A Don-kanyarban vívott harcaik a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak.1942 szeptemberében a hadsereg legyengülve, élőerőben alaposan megfogyatkozva rendezkedett be védelemre a Don partján. Lajtos Árpádnak, a hadsereg vezérkari tisztjének szavaival:
"1942 szeptember végével leharcolt, létszám és anyag tekintetében erősen megfogyatkozott, önbizalmában legalábbis megrendült magyar hadsereg állt a Don partján, vele szemben már minden vonatkozásban fölényes ellenfél. Mind ez ideig elmaradtak azok a kiegészítések, amelyeket induláskor kilátásba helyeztek, és az eddigi események során nélkülözhetetlennek is bizonyultak. A doni magyar hadsereg mindinkább úgy érezte, hogy otthon már leírták. A tél küszöbén áll, de az ehhez szükséges segítségből eddig semmit nem látott. Mindenki a váltást várja."

Ma 70 éve, 1943-ban a doni frontszakasz legnagyobb és legveszélyesebb szovjet beékelődésénél, az urivi hídfőnél a technikai és személyi fölényben lévő Vörös Hadsereg áttörte a számottevő páncélos és páncélelhárító fegyverekkel nem rendelkező, vontatóeszköz hiányában mozgásképtelen tüzérségű, részben felváltás alatti 2. Magyar Hadsereg arcvonalát.

A február 8-ig tartó téli hadműveletek során a hiányos fegyverzettel, felszereléssel és téli ruházattal rendelkező magyar csapatok erőn felüli helytállást tanúsítottak a harcok és a visszavonulás alatt. Megakadályozták, hogy a szovjet hadsereg egy lényegesen nagyobb méretű katlancsatába kényszerítse bele és megsemmisítse a Don menti arcvonalat védő magyar, német és olasz seregtesteket.

A 2. Magyar Hadsereg veszteségei hatalmasak voltak.

Veszteségek
A hadsereg maradékát kb. 100 km-re a Dontól nyugatra próbálták összeszedni. Január 22-ig kb. 17.000 olyan katona érkezett be, akinek fegyvere volt, a többiek fegyvertelenül, a legtöbben sebesülten, fagysérülten. Századnál nagyobb szervezett egység nem érkezett vissza. Az egész hadseregnek 6 db lövege maradt meg. A zöm február elején érkezett meg, de még márciusban is érkeztek katonák, voltak akik majdnem 300 km-t gyalogoltak. Március 3-ig 2913 tiszt és 61 116 fő legénység érkezett be.
Elveszett mintegy 100-120 ezer ember. Az elesettek és fogságba esettek pontos számát megállapítani nem lehet, azonban a szovjet csapatok embertelen kegyetlensége miatt a foglyok száma aránylag csekély volt, és ezek nagy részének sorsáról sem sokat tudunk, mert eltűntek a bolsevik rém hadifogolytáborainak nácikétől semmiben nem különböző poklában.

"Én túléltem, de a szüleim nem... "
"Ezerkilencszáznegyvenhárom januárjában borzalmas körülmények között, Kondenzovo mellett magunkat megadni kényszerültünk. A partizánok összeszedték fegyvereinket, a foglyokat egybeterelték, és ezzel elkezdődött a pokol. A németeket és a tiszteket helyben, a foglyok előtt egyszerűen agyonlőtték. A megmaradtakat a partizánok és az egyenruhások körülbelül egy hétig meneteltették kegyetlenkedések közepette. Ez alatt mindenünket elszedték, sokunknak megfagyott keze, lába, az éjszakai pihenőt mindig tető nélküli házakban, istállókban vagy a szabad ég alatt töltöttük. A legyengült, járni képtelen foglyokat agyonlőtték. Jelentősen megfogyatkozva, elcsigázva értük el az erdei gyűjtőtábort. A tetvek hemzsegtek rajtunk, kitört a vérhas és a tífuszjárvány - elvitte a foglyok 95 %-át. Lágerünk neve titkos volt. A megmaradtak a tambovi lágerbe kerültek, majd egy részüket innen is továbbszállították. Én többedmagammal Taskentben kötöttem ki, ahonnan egy idő
után továbbvittek Cseljabinszkbe. Itt farönk esett a lábamra, emiatt
sebesültként engedtek haza 1945 augusztusában. Én túléltem a háborút és a
hadifogságot, de drága szüleimet elvitte a kaszás."

Horváth B. József - Mátraderecske

Hazaszállítás
A hadsereg maradványait április végén hazaszállították, a hadsereg parancsnokság működését 1943. április 30-án beszüntette.

A kommunista diktatúrában nem lehetett megemlékezni a katonákról, akik, mint a németekkel szövetséges haderő tagjai, a sztálini bolsevizmus ellen harcoltak. Napjainkban január 12. a 2. Magyar Hadsereg emléknapja.

Dicsőség a hősöknek!

Ps.: rajk és rosenfeld CENSORED meg az összes mocskos komcsival együtt!
 

Komentar

ZoltanB
ZoltanB Hari ke 1,880, 15:52

Dicsőség a hősöknek!

Nagykun
Nagykun Hari ke 1,880, 16:38

v+s

Fronteira suI
Fronteira suI Hari ke 1,880, 18:03

vote, nagyfater is visszajött nyugodjon békében!

szbszig
szbszig Hari ke 1,880, 18:23

Apróság, de nem 69 éve, hanem 70 éve. (;

stevest
stevest Hari ke 1,881, 23:24

Dicsőség a hősöknek!Nyugodjanak békében!

Eheslo
Eheslo Hari ke 1,881, 23:46

szbszig: javítom, köszi.

Harcos82
Harcos82 Hari ke 1,881, 23:58

Dicsőség a hősöknek!

II. Jemby
II. Jemby Hari ke 1,881, 00:19

o>

Dicsőség a hősöknek! Nyugodjanak békében!

AssAssyn
AssAssyn Hari ke 1,881, 01:09

o7

Cratinus
Cratinus Hari ke 1,881, 01:33

vote

Mogyi
Mogyi Hari ke 1,881, 04:37

Dicsőség a hősöknek!!!!

Magyar Radaros Honved
Magyar Radaros Honved Hari ke 1,881, 04:49

Vote!

sHiUsN
sHiUsN Hari ke 1,881, 06:06

V+S Dicsőség hőseinknek

csiripapa
csiripapa Hari ke 1,881, 06:31

o7 Dicsőség a HŐSÖKNEK!!

Hercegno
Hercegno Hari ke 1,881, 11:36

Dicsőség a hősőknek!

AssAssyn
AssAssyn Hari ke 1,881, 14:13

Dicsőség Istennek és béke a hősöknek!

 
Posting komentar anda

Apa ini ?

Anda sedang membaca artikel yang ditulis warga eRepublik, sebuah game multiplayer berbasis negara di dunia nyata. Buat sendiri karaktermu dan bantu negaramu untuk mencapai kejayaannya sambil membentuk dirimu sebagai pahlawan perang, penulis yang terkenal atau raksasa finansial.