CINE E CEL MAI PATRIOT?

Day 1,776, 06:46 Published in Republic of Moldova Hungary by Nicu Maels
Azi m-am culcat la 7 dimineata,dupa o noapte turbata de distractii si timp petrecut cu prietenii mei...4 din ei alaltaieri s-au intors acasa de peste hotare si pleaca inapoi in citeva zile,din aceasta cauza,noi ca niste moldoveni cu traditie i-am tuns fiecare cite o vodka,citeva beri si numarul koktailurilor l-am pierdut inca de cind am intrat in clubul "Drive" din Chisinau.Stind noi asa pe la tejghele si la masa am filosofat citeva ore(si normal nu? dupa atita bautura ce altceva poti sa faci?).Deci acum beau ceai cu lamiie si-mi revin...insa citind toate articolele din urma postate despre Moldova,Romania si patriotismul sau antinationalismul,m-am gindit sa va postez asa o mica istorioara care "nu are nimic de-aface cu realitatea...",oare?! stiu ca romanilor le va fi foarte greu sa inteleaga ideea din cauza limbajului,dar na...:

"Printre ocupațiile preferate ale călătorilor din tren sunt jocul de cărți, care e pe primul loc în topul preferințelor. Pe locul 2 stau odnoklassniki și facebook-ul, de această ocupație sunt preocupați preponderent studenții care au laptop sau cei cu telefoane mobile performante. Pe locul trei stă consumul de băuturi alcoolice. Această breaslă se împarte în două: tinerii care beau în special bere și cei mai învârstă, care nu se sinchisesc să consume vodkă chiar și în timpul verii, când temperaturile în salonul trenului depășeau 45 de grade. Ultimul loc în preocupările călătorilor este ocupat de cititul cărților sau al ziarelor, din aceștia sunt foarte puțini.

De această dată am dat de un grup format din 4 bărbați de vârste diferite, care jucau „билот”, un joc de cărți foarte popular pe meleagurile moldave. Printre „тэрц”, „бэла”, „пол ста” și „4 dămi”, discuția a luat-o pe făgașul patriotismului. Unul dintre jucători l-a întrebat pe cel mai tânăr dintre ei de ce poartă la mâna dreaptă o panglică în culorile drapelului de stat. Tânărul a spus că o poartă deoarece se consideră patriot al acestei țări și că această practică a învățat-o în SUA, atunci când a fost să muncească cu Work & Travel.
„Acolo vopșă în fața la fiecare casă stă flagu americi și ei au grijă de dânsu, iaca acolo patrioți, nu la noi stau flagurile astea rupte pe la primării sau pe la diferite ucirijdenii”, a spus băiatul, punând un As pe tabla de joc.
„Băi cu panglica nu faci patriotism. Și ce dacă porți o panglică la mână sau la fund, asta nu dacajăști că ești patriot”, s-a grăbit să i-o taie un camarad de joc, care avea vreo 45-50 de ani. „Eu cred că patrioți sântem noi acei care am rămas la coarnele plugului și suntem mulși, presați și batjocuriți de toți cei de la conducere, da noi „kak na zlo” creștem pânică pentru țara asta și pentru toți cei care locuiesc aici,” a mai adăugat cel mai în vârstă.
Aici în discuție a intervenit un alt tânăr, care, din câte am dedus, muncește peste hotare. „Asta voi sunteți patrioți? Patrioți suntem noi cei care plecăm peste hotare și trimitem bani acasă și din „rămânențele astea” a noastre se face tăt „bujătu statului”, iaca chiar și la televizor spuneau că datorită nouă, celor de după graniță, Moldova mai trăiește și boșii de la conducere pot să-și cumpere mașini și să-i întâlnească pe ceilalți boși de după hotare”, a spus tânărul, puțin revoltat.
În cele din urmă nu a putut răbda și ultimul jucător, care avea în jur de 38-40 de ani, acesta din urmă le-a vorbit pe un ton foarte calm: „Ce știți voi despre patriotism băieți? Voi n-ați trecut prin ce am trecut noi în 89-90, când KGB-ul era la fundu nostru, da noi ceream în piață libertate, limbă și alfabet, apoi am stat în tranșee pe la Nistru, iaca unde e patriotismu, nu în bani sau în cordele”.
Fiecare încerca să-și apere poziția și să demonstreze că el e mai patriot ca celălalt, aducând argumente cu duiumul. Discuția ar fi continuat la nesfârșit dacă unuia dintre jucători nu i-ar fi venit 4 Jokeri, (cea mai mare combinație posibilă în acest joc), în acel moment unii au exclamat de bucurie, iar alții de indignare. Așa s-a terminat discuția despre patriotism în trenul Chișinău-Ungheni.

Nici o dată nu mi-am închipuit că un lucru atât de simplu la prima vedere și atât de firesc pentru un cetățean poate fi atât de complex la definire și abordare. Până acum pentru mine rămâne o enigmă care este mai patriot din cei patru drumeți, al cui cântar ar putea trage mai tare? Un lucru mi-a devenit clar - de ce avem atât de multe partide în țară, deoarece avem oameni care gândesc în mod diferit, sau de fapt am înțeles de ce avem atât de multe opinii, deoarece avem atât de multe partide și lideri politici cu tot atât de multe opinii individuale. De fapt nu am înțeles nimic, ceața tranziției e atât de densă încât trebuie să fii filosof ca să înțelegi unele lucruri atât de evidente și de banale la prima vedere, cum ar fi dragostea de țară și patriotismul...

Iată și piesa care m-a ajutat să dau o formă observației mele:
http://youtu.be/SX0AR7atF4Y