Brainstorming. 6 reguli pentru reusita

Day 696, 15:46 Published in Romania Romania by RO-GOODWIN

1. Nu judecati ideile celorlalti

Nu judecati ideile celorlalti si nici chiar ale voastre pana la incheierea procesului de brainstorming. Nu exista idei proaste si idei bune. Evitati judecarea ideilor, ceea ce inseamna atat criticarea cat si laudarea lor.

Ideile mai slabe pot fi valoroase prin faptul ca pot da nastere la alte idei mai bune. Asa ca nu le judecati pana la sfarsitul sedintei de brainstorming. Nu exista idei proaste.



2. Incurajati ideile nebunesti sau exagerate

Este mai usor sa imblanzesti o idee exagerata decat sa te gandesti imediat la una ce poate fi pusa in aplicare imediat. Ideile bizare, extreme si ciudate duc la rezultate nevazute inainte. Ganditi solutii nebunesti si vedeti in ce se transforma. Nu exista idei ridicole.



3. Cantitate, nu calitate

La sfarsitul intalnirii ceea ce conteaza este numarul de idei. Cu cat sunt mai multe, cu atat exista o sansa mai mare de a gasi o idee buna. Nu va limitati gandirea la solutii “de calitate”, pentru ca veti ramane constransi in gandire.

Notati fiecare idee, dar fara detalii nefolositoare. Ganditi repede si reflectati mai tarziu. In acest punct ceea ce conteaza este cantitatea si nu calitatea.


4. Fiecare persoana este la fel de importanta

Nu exista sefi si subalterni. Nu exista coordonatori. Nu exista oameni “mai creativi” si oameni “mai putin creativi”. Fiecare persoana participanta are o perspectiva unica asupra situatiei si aceasta perspectiva este la fel de valoroasa ca cea a persoanei de langa ea.

Ideile nascute sunt ideile grupului si fiecare persoana are aceeasi importanta in nasterea ideii. Oferiti idei chiar si numai pentru a da sansa colegilor de a crea alte idei bazate pe ce ati creat. Incurajati participarea tuturor persoanelor.



5.Nasteti idei din idei

Adaugati ganduri la fiecare idee. Ascultati cu atentie ideile celorlalti si dezvoltati-le. Incercati sa combinati ideile deja prezentate pentru a explora noi perspective.

Este la fel de important sa “brodati” pe ideile colegilor ca si crearea ideii initiale. Construiti si dezvoltati ideile celorlalti. Dar nu criticati.




6. Nu va fie frica de exprimare

Nu va simtiti ingraditi de posibilele critici ale colegilor. Brainstormingul este un proces in care participantii au ales sa nu judece ideile celorlalti. In acest caz orice idee, oricat de ciudata, oricat de nebuneasca sau de exagerata va fi luata pur si simplu ca o idee. Exprimati toate ideile la care va puteti gandi



Ca sa recapitulez aceste 6 reguli ale unei sedinte reusite de brainstorm:
1.Nu judecati la ideile celorlalti – cea mai importanta regula
2.Incurajati ideile nebunesti sau exagerate
3.Cautati cantitate, nu calitate in acest punct
4.Fiecare persoana este la fel de importanta
5.Nasteti idei din idei
6.Nu va fie frica de exprimare

Please help spread the word - VOTE and SUBSCRIBE.