[Endorse] Aloitusopas uusille pelaajille (Päivitetty: 6.5.2012)

Day 4,908, 13:09 Published in Finland Finland by Haamu

Uudelleen julkaisu Spring Break endorse-missionin vuoksi.

Tervehdys uusi kansalainen!

Oletamme, että luet artikkelia ensimmäistä kertaa eRepublik-urasi aikana. Tätä ei todellakaan kannata jättää ainoaksi kerraksi: mediasta löytyy kaikenlaista kiinnostavaa asiaa. Mutta mennään itse asiaan. Ajattelimme tässä artikkelissa kertoa vähän pelistä ja opastaa sinua alkuun. Ota siis mukava asento ja jatka lukemista!

Tämä artikkeli on kieltämättä aikamoinen muuri, mutta voit lukea tämän läpi vaikka osio kerrallaan. Jos tämä on ensimmäinen kertasi, suosittelen lukemaan ainakin ensimmäisen osion: "Oman hahmosi kehittäminen ja ylläpito". Tule myöhemmin takaisin lukemaan muita osioista.

Sisällysluettelo
1. Oman hahmosi kehittäminen ja ylläpito
1.1 Työskentely ja treenaus
1.2 Terveys ja sen ylläpito
1.2.1 Ruoan syöminen
1.2.2 Ruoalla palautettavan terveyden määrän rajoitukset ja sen kasvattaminen
2. Sotiminen
2.1 Sotaan valmistautuminen
2.2 Taisteleminen
2.3 Suomen armeija
2.4 Sotilasyksiköt
2.4.1 Suomen sotilasyksiköt
2.5 Lisätietoa sotimisesta
2.6 Bazooka?
3. Yritystoiminta
3.1 Tuotantoalat
3.2 Yrityksen perustaminen
3.3 Ensimmäisen firman pyörittäminen
3.4 Lisää firmoja ja muuta tärkeää firmoihin liittyvää
3.5 Rakennukset
3.5.1 Tuotettujen tuotteiden määrät eri rakennuksissa
3.5.2 Rakennusten hinnat
4. Politiikka
4.1 Vaalit ja äänestäminen
4.2 Puolueet Suomessa
4.3 Eduskuntaan!
4.4 AVS-toiminta
5. Media
5.1 Median käyttäminen
5.2 Oman lehden luominen ja toimittaminen
6. eSuomen yhteisö
6.1 Foorumi
6.2 IRC: #erepublik.fi (Quakenet)
6.2.1 Miten pääsen irkkiin?
6.3 Hyödyllisiä linkkejä
6.4 Valtion tuet
7. Loppusanat



1. Oman hahmosi kehittäminen ja ylläpito
Olet luultavasti jo tehnyt töitä ja treenannut eRepublik-urasi aikana, joten ei pohdita niitä niin syvällisesti tähän alkuun. Työt ja voiman treenaaminen kuuluu päivittäisiin toimiisi, joita sinun tulisi tehdä.

1.1 Työskentely ja treenaus
Liittyessäsi peliin sinut opastetaan työskentelyn ja treenauksen maailmaan tehtävien avulla. Oletkin varmaan jo tehnyt tehtävät, joissa rakennat treenipajan ja muutaman viljafirman.

Voit myös omien firmojen ohella työskennellä yhdellä ulkopuolisella työnantajalla (Market - Job market). Kun teet työsi jonkun toisen yrityksessä, sinulle maksetaan siitä tietenkin palkkaa.

Kun olet työskennellyt 30 päivän ajan, saat "Ahkera työntekijä (Hard Worker)"-mitalin. Tämän saavuttamisesta saat palkinnoksi täydet 5 kultaa. Kulta on universaali valuutta, johon paikallisten valuuttojen arvoja, kuten markan arvoa, verrataan; kultaa voit vaihtaa paikallisiin valuuttoihin, joilla pystyt ostamaan tuotteita marketista.

Työskentelyn ohella sinun kannattaa kasvattaa voimaa treenaamalla päivittäin. Mitä suurempi voimasi on, sitä kovemmin isket taisteluissa. Saavuttaessasi 250 pistettä voimaa, saat huippusotilaspalkinnon. Kuten kuukauden päivät työskennellessäsi, myös tästä saat palkkioksi 5 kultaa. Treenaaminen tapahtuu ”Training grounds”-nimisessä rakennuksessa samoin kuin työskentely yrityksissä (ts. klikkaamalla), mutta sillä erotuksella että kasvatat voimaasi tuotteiden tuottamisen sijaan. Perustreenin lisäksi voit ostaa paikallisella valuutalla lisärakennuksia, joilla saat käyttöösi maksullisen treenin. Maksullisia treenejä on kolme erilaista ja ne maksavat päivittäin käytettynä kertasumman kultaa. Treenausrakennuksia on myös mahdollista kehittää, jolloin saat kehitetystä rakennuksesta enemmän voimaa. Maksullisten treenien käyttäminen ei ole suositeltavaa aloittelijan taloudelle! Kun varallisuutta on kertynyt, voi kultatreenejä alkaa käyttää, mutta tällöin olisi syytä heti saada treenisali myös päivitettyä, jolloin treenaaminen on kannattavampaa. Lisätietoa asiasta ja yhteenveto hinnoista löytyy Wiki-artikkelista.

1.2 Terveys ja sen ylläpito
Tärkein asia päivittäisissä toimissa on hahmon terveyden ylläpito. Terveys mittaa hahmosi hyvinvointia, mutta vaikka se putoaisi nollaan hahmosi ei kuitenkaan kuole. Terveytesi taso näkyy sivupalkissa: mitä lähempänä 100 se on, sitä parempi on tilanteesi. Lähes kaikki toimet eRepublikissa, kuten työskentely, treenaus ja taisteleminen kuluttavat terveyttä. Terveydellä ei ole vaikutusta työskentelyyn tai taistelemiseen; kunhan sinulla vain on sitä vähintään 10 niin voit suorittaa näitä toimia.

1.2.1 Ruoan syöminen
No miten terveyttä sitten parannetaan? Tähän on hyvin yksinkertainen tapa: syömällä ruokaa. Olet varmaan kiinnittänyt huomiota vasemmassa sivupalkissa olevaan Eat food -nappiin. Syöminen tapahtuu tätä painamalla. Jotta syöminen onnistuu, sinulla täytyy tietenkin olla ruokaa varastossa. Ruokaa voit ostaa marketista (Market - Marketplace) tai valmistaa niitä omassa ruokafirmassasi.

Avattuasi marketin näet monenlaisia kuvakkeita ja nappeja. Paina ensin ruoan (food) kuvaa ja sitten valitse ruoan taso, jota haluat ostaa. Pelissä on yhteensä 6 eritasoista ruokaa. Ruoan taso määrittää sen palauttaman terveyden määrän:
- Taso 1 (1 tähti): 2 pistettä terveyttä;
- Taso 2 (2 tähteä): 4 pistettä terveyttä;
- Taso 3 (3 tähteä): 6 pistettä terveyttä;
- Taso 4 (4 tähteä): 8 pistettä terveyttä;
- Taso 5 (5 tähteä): 10 pistettä terveyttä;
- Taso 6 (6 tähteä): 12 pistettä terveyttä;



Vinkki: Jos haluat ostaa halvinta ruokaa verrattuna siitä saatavaan hyötyyn, laske ruoan hinta per palautettu terveys. Eli jaa ruoan hinta siitä saatavan terveyden määrällä. Toista tämä kaikille eri tasoille ja osta sitä, joka on halvinta terveyttä kohden.

Esimerkki! Tason 1 ruoka maksaa 0.82 FIM, niin yhden terveyspisteen hinta on 0.41 FIM. Tason 3 ruoka maksaa 2.2 FIM, joten sen hinta on 0.367 FIM / terveys. Tason kolme ruoka on siis parempi hinta-laatusuhteeltaan.

Ostettuasi ruoan voit syödä sen painamalla Eat food -nappia. Varastostasi syödään automaattisesti ruokaa niin paljon, että terveytesi nousee 100:n tai mahdollisimman lähelle sitä. Jos yrität syödä ruokaa, joka palauttaa enemmän terveyttä kuin sinun on mahdollista saada, sinulta kysytään, että haluatko tuhlata muutaman terveyspisteen edestä ruokaa.

1.2.2. Ruoalla palautettavan terveyden määrän rajoitukset
Saat käytettäviisi 100 pistettä terveyttä tunnin välein. Town Centerisi taso (rakennus my placesissasi) määrittää sen, että miten paljon käytettävää terveyttä voit "varastoida". Eli käytettävissä oleva terveys ei siis kasva äärettömäksi, vaan town centerin taso määrittää ko. määrän. Tason 1 Town Center voi varastoida 100 pistettä terveyttä.

Tällä rakennuksella on viisi tasoa ruoka- ja asefirmojen tapaan ja voit nostaa sen tasoa edetessäsi urallasi eteenpäin. Muutamssa tehtävässä sinua myös opastetaan näitä kasvattamaan. Vaatimukset tasojen nostoon ovat seuraavat:

Taso 1 --> Taso 2
- Kokemustaso 10
- Q1 ruokatehdas (oletuksena uusilla pelaajilla)
- Viljapelto (saanut alun tehtävistä)
- 100 CC (katso selitys listan lopusta)
-- Kapasiteetti tasolla 2: 200 pistettä

Taso 2 --> Taso 3
- Kokemustaso 15
- Q1 Asetehdas
- Rautakaivos
- 250 CC
-- Kapasiteetti tasolla 3: 300 pistettä

Taso 3 --> Taso 4
- Kokemustaso 20
- Q2 Ruokatehdas
- Hedelmäplantaasi
- 500 CC
-- Kapasiteetti tasolla 4: 400 pistettä

Taso 4 --> Taso 5
- Kokemustaso 22
- Q2 Asetehdas
- Alumiinikaivos
- 250 CC
-- Kapasiteetti tasolla 5: 500 pistettä

Selitys: CC(Country Currency) = valuutta, jonka maan kansalainen olet

Kun town centerin määrittelemä kapasiteetti tulee täyteen, ei käytettävissä terveys kasva, ennen kuin olet syönyt kerran. Tämän jälkeen tunnin laskuri alkaa taas rullaamaan ja sen loppuessa saat taas 100 pistettä lisää terveyttä käyttöön (kokonaismäärä ei tietenkään mene town centerin asettaman rajoituksen yli).

Town Center ei suoranaisesti vaikuta päivässä käytettävissä olevan terveyden määrään, sillä kaikki voivat käyttää 2400 pistettä terveyttä päivässä - se vaikuttaa siihen, että miten usein joudut käymään kuluttamassa terveyttä, jotta saisit sitä lisää käytettäväksi. Esim. jos sinulla on tason 1 Town center, joudut aina tunnin jälkeen käydä kuluttamassa terveyttä, jotta laskuri alkaa käymään. Jos Town Centerisi puolestaan on tasoa Q5, voit käyttää kaikki terveytesi ja tulla 5 tunnin päästä takaisin käyttämään uudelleen.


Englanninkielinen selitys käytettävissä olevan terveyden palautumisesta. Klikkaa suuremmaksi!

Tässä vielä erään suomalaisen pelaajan, ollizun, luoma esimerkki pullansyönnin rajoituksista:
Sinulla on käytössäsi 450 healthia, mutta sinun ei ole pakko käyttää niitä kerralla. Voit esimerkiksi käyttää määrästäsi 200 healthia, jolloin sinulla on kahden tunnin kuluttua jälleen käytettävissäsi 450 healthia. Healthisi on siis nykyään vähän kuin tankillinen vettä. Voit ottaa tankista itsellesi vettä, jolloin veden määrä tankissa vähenee, mutta pistät samalla hanan päälle jolloin tankki on jälleen täysi tunnin tai parin kuluttua, riippuen siitä kuinka paljon vettä otit. Yksinkertaista.



2. Sotiminen
Vaikka sotiminen ei kaikkia välttämättä kiinnosta, on se tärkeä osa jokapäiväistä elämää uudessa maailmassa. Sotimisen voi katsoa jakautuvan kahteen vaiheeseen: valmistautumiseen ja itse sotimiseen.

2.1 Sotaan valmistautuminen
Tärkein asia ennen sotimisen aloittamista on ruoan ostaminen. Kun ostat ruoan etukäteen, ei sotimisen jälkeen huomaa, että perhana - eihän mulla ole rahaa ruoan ostamiseen. Joten osta ruoka aina ennen sotimista ja älä sodi enempää kuin pystyt ruoalla palauttamaan terveyttä. Jokainen isku ("Fight"-napin painallus) kuluttaa 10 pistettä terveyttä. Sodi aina varallisuutesi rajoissa: kaikkia rahoja ei kannata kuluttaa sotimiseen - säästä myös osa yritystesi kehittämiseen.

Ruoat hankittuasi voit siirtyä taistelukentälle. Nyt kuitenkin tulee ongelma, että missä taistella. Jos olet sotilasyksikön jäsen, kannattaa sinun suunnata iskusi etusivulla näkyvään kohteeseen. Jos et vielä ole löytänyt itsellesi sotilasyksikköä, etusivulla näkyy muutama taistelu, joista voit valita itsellesi sopivan.

Yleensä myös etusivulla näkyy oranssilla pohjalla presidentin asettama kohde, jossa valtio toivoo sinun iskevän. Muista kuitenkin, että etusivulla näkyvä taistelu on aina asuinmaasi käskyn mukainen, joten varmista, ettet iske Suomea vastaan!

2.2 Taisteleminen
Sinulla on nyt kohde ja ruokaa, joten on aika siirtyä itse asiaan eli taistelemiseen. Pyydämme sinua kuitenkin ensiksi tutustumaan seuraavaan kuvaan (klikkaamalla suurenee):


Nyt tunnet taistelukentän ja tiedät, miten taistellaan. Aivan, taisteleminen onnistuu painamalla Fight-nappia. Varmaan muistat vielä, että terveytesi kuluu 10 pisteellä aina fight-nappia painaessasi. Pidä siis kirjaa iskuistasi, jottet ammu yli ruokavarantojesi. Voit taistella kunnes terveytesi on alle 10. Sitten sinun täytyy syödä ruokaa saadaksesi terveyden nousemaan.

Teet vauriota tappamalla vihollisia. Et yleensä tapa vihollista yhdellä lyönnillä: siihen menee muutama kerta. Kun vihollisesi kuolee, lisätään vaikutuksesi taisteluun. Omaa vauriotasi voit kasvattaa ostamalla aseita. Aseiden ostaminen näin nuorena ei kuitenkaan vielä ole kannattavaa, sillä ne eivät paljoa kasvata tekemäsi vaurion määrää suhteessa niiden hintaan.




2.3 Suomen armeija

Suomella on monien muiden maiden tapaan oma armeijansa. Suomen armeija on niittänyt mainetta eri puolilla maailmaa tehokkaana ja iskukykyisenä joukkona sotilaita. Armeija tarjoaa sotilailleen varustusta iskemistä varten. Valtion kustantamien varusteiden saaminen asettaa sinulle velvollisuuksia: sinun täytyy työskennellä armeijan firmassa, olla aktiivisesti irkissä (lisää osiossa 6.) ja totella esikunnan käskyjä. Et siis pääse mukaan vapaamatkustajaksi. Suomen armeijan toimintaa ohjaa ja valvoo esikunta, jonka päällikkönä toimii kausittain vaihtuva presidentti.

Suomen armeija on jaettu neljään yksikköön: Bootcamp, Hätäisen Toiminnan Joukot (HTJ), Nopean Toiminnan Joukot (NTJ), ja Pohjoinen Prikaati (PPr).

Bootcamp on vasta-alkajille tarkoitettu osasto, jossa alokkaista tehdään sotilaita. Kun olet vahvistunut tarpeeksi, sinut ohjataan Hätäisen Toiminnan Joukkoihin, josta saat ruoka-avun lisäksi myös aseita taistelemiseen. NTJ on jo pidempään pelanneita varten ja siellä keskitytään sotilaiden talouteen pyrkien tukemaan sotilaita omavaraisiksi ruuantuotannon kanssa. PPr on Suomen armeijan eliittiyksikkö: sinne pääsevät vain kovimmat ja aktiivisimmat taistelijat. PPr:n jäseneksi pääsee yleensä NTJ:n kautta ja sinne pääsyyn vaaditaankin ruokaomavaraisuutta. Jos Suomen armeija kiinnostaa, tule IRC-kanavalle #nostovaki (ks. osio 6.)

2.4. Pelin sisäiset sotilasyksiköt
Peli itsessään tarjoaa myös työkalun sotilasyksikköjen ylläpitoon. Sotilasyksikön jäsenenä sinulla on mahdollisuus saada päivittäin palkinto, jos suoritat sotilasyksikkösi komentajan antaman tehtävän. Palkintona on yksi bazooka (kohta 2.5 Bazooka?) ja energy bar (palauttaa 100 pistettä terveyttä ilman vaikutusta syöntirajaan). Tämä pelin tarjoama tehtävä on kuitenkin aloittelijoille hyvin haastava, sillä tehtävässä tulee tappaa 25 vihollista tietyssä taistelussa. Se tuottaa vaikeuksia myös monille vanhemmille pelaajille, joten näin alkuvaiheessa peliä tavoite voi vaikuttaa haastavalta.

Kun liityt sotilasyksikköön, sinusta tulee alokas. Jotta pääset täydeksi jäseneksi ja pääset täysillä mukaan sotilasyksikön toimintaan (äänestämään kapteenivaaleissa, ottamaan osaa em. tehtävään), täytyy sinun suorittaa alokkaiden tehtävä. Sen vaatimukset ovat seuraava:
- tapa 10 vihollista missä tahansa taistelussa
- saavuta vähintään Kersantin (Sergeant) sotilasarvo*

* Sotilasyksikön komentaja voi nostaa liittymiseen vaadittua minimisotilasarvoa halutessaan, joten arvovaatimus vaihtelee yksikköjen välillä. Suomessa kaikissa yksiköissä arvovaatimus on Kersantti. Lue lisää sotilasarvoista täältä (eng).

2.4.1 Suomen sotilasyksiköt
Suomessa toimii muutama sotilasyksikkö, ja tässä niiden esittelyt, jotta päätös liittymisestä tulisi helpommaksi!

Finnish Elite Forces
Finnish Elite Forces (FEF) on Suomen virallinen armeijan organisaatio. Siihen kuuluvat kaikki, jotka ovat menneet Suomen armeijan palvelukseen; Bootcamp, HTJ, NTJ, sekä PPr. Jos armeijaan liittyminen kiinnostaa, lue kohta 2.3 Suomen armeija.

Suomen Kansalaisarmeija
Suomen Kansalaisarmeija on puolustusministeriön alainen sotilasyksikkö, jonka tarkoituksena on ohjata suomalaisten iskuja tärkeisiin kohteisiin. Kansalaisarmeija on tarkoitettu kaikille niille, ketkä eivät valtiolliseen armeijaan ole liittyneet tai löytäneet itselleen sopivaa yksityistä sotilasyksikköä.

Lapinjärven Legioona
Lapinjärven Legioona (MULLI) on vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö, joka panostaa erityisesti uusien pelaajien tukemiseen. Emme ole kuitenkaan unohtaneet peliä jo pidempään pelanneita. Päinvastoin, heidän ansiostaan sotilasyksikkö pystyy toimimaan nykyisessä muodossaan. Lapinjärven Legioona on läpensä sinivalkoinen ja isänmaallinen sotilasyksikkö, joka jättäytyy kuitenkin täysin politiikan ulkopuolelle.

Näkyvimpänä toimintana Lapinjärven Legioonalla (MULLI) on pelissä tapahtuva yhteisöllinen toiminta ja aktiivisuuteen kannustaminen. Jaamme myös erilaisten tukiohjelmien kautta varusteita, pääosin ilman työvelvoitetta. Sotilasyksikössä toimii alokasleiri, johon kuuluvat kaikki mullit joiden voima (strength) on alle 1000. Osa tukiohjelmista on suunnattu erityisesti alokasleirillä oleville uusille pelaajille. Alokasleiri on jaettu joukkueisiin, joita johtavat vääpelit. Vääpeli on henkilökohtaisesti yhteydessä jokaiseen joukkueensa jäseneen säännöllisesti.

Wanhat Parrat Armeija
Idea on maksimoida eSuomalaisten pelaajien taistelutaidon kehitys. Ikävaatimus noin 30v oikeassa elämässä. Wanhoissa saat mahdollisuuden työskennellä asepalkalla, sekä saada lahjoituksina pullaa päivittäisiin sotatarpeisiisi.

Spurdoiluvoimat
Spudroilu on paras 😃 ja voimat 😃


2.5 Lisätietoa sotimisesta
Jos sinua kiinnostaa sotiminen enemmän (mekaniikka, historialliset sodat), suosittelemme, että luet eRepublikin englanninkielistä wikiä. Sieltä löytyy ajantasaista tietoa sotamekaniikasta ja paljon muuta!

2.4 Bazooka?



Bazooka on ylivertainen ase, jonka voit valmistaa keräämällä sen osia taistelukentältä. Osia tulee näkyviin täysin satunnaisesti. Kun saat osan, näet keskellä taistelusivua vihreän pallon.

Bazooka koostuu viidestä osasta. Kun sinulla on vähintään yksi jokaista osaa voit rakentaa aseen menemällä omaan varastoosi (storage) ja painamalla ”Assemble all”-nappia. Sinun ei kuitenkaan ole pakko koota asetta heti, vaan voit säästää osat myöhemmäksi.

Bazooka on muuten kuin tavallinen ase, mutta sillä voit tappaa vastustajan yhdellä iskulla ja teet sillä tavallista enemmän vahinkoa taisteluun. Voit käyttää asetta kolmesti.



3. Yritystoiminta
Kun perusasiat ovat hallussa, voidaan siirtyä edistyneempiin toimintoihin. eRepublikin talous perustuu pelaajien pyörittämiin yrityksiin: yritykset palkkaavat työntekijöitä, myyvät tuotteita ja ostavat raaka-aineita tuotteiden valmistamiseen. Tässä osiossa kerrotaan, miten sinä voit päästä mukaan yritystoimintaan ja niittää mainetta toimitusjohtajana.

Kaikilla on alussa muutama viljapelto sekä ruokatehdas. Niitä kannattaa käyttää hyödyksi, joten muista työskennellä niissä päivittäin.

3.1 Tuotantoalat
eRepublikissa on yhteensä 12 eri tuotantoalaa, jolle voit perustaa yrityksiä. Näistä 10 on raaka-ainealoja ja 2 tuotteiden valmistamiseen keskittyviä aloja. Raaka-aineita käytetään lopputuotteiden valmistamiseen. Lopputuotteita ovat ruoka ja aseet. Näet marketissa myös muita aloja, mutta ne ovat jäänteitä historiasta ja tulevat poistumaan tulevaisuudessa.

3.2 Yrityksen perustaminen
Voit perustaa yrityksen, kun sinulla riittää rahat siihen. Ensimmäiseksi yritykseksi kannattaa hommata raaka-ainefirma, sillä sen hoitaminen on helpompaa ja sijoitus on kohtalaisen riskitön. Vilja ja rautayritykset ovat halvimpia perustaa, joten jompikumpi firma on aloittelijalle paras: saat tuotteet myytyä, etkä joudu laskemaan voittoja monimutkaisten kaavojen avulla. Aluksi hyvä säästökohde on salpietarikaivos, sillä se tuottaa paljon rahaa verrattuna sen kuluttamaan energiamäärään (sen perustamiseen vaaditaan 8500 markkaa).

Firman tuottavuuteen vaikuttavat maakohtaiset tuottavuusbonukset. Yritykseesi sillä on vaikutusta vain, jos Suomella on paljon resursseja alueillaan. Suomi saa alkuperäisalueiltaan bonuksen raudalle, kalalle ja alumiinille. Se tarkoittaa siis sitä, että asefirmat ja niiden raaka-ainemateriaalifirmat saavat suuremman bonuksen, kuin ruoka. Raaka-ainefirmoihin sijoittaminen on yleensä 100% turvallista, joten et mene konkurssiin raaka-ainefirman omistajana.

3.3 Ensimmäisen firman pyörittäminen
Kun olet päättänyt alan, mille aiot lähteä ja perustanut firman, sitten alkaa firman hoitaminen. Voit itse työskennellä jokaisessa firmassasi kerran päivässä. Omassa firmassa työskentely verottaa terveyttä 10 pistettä aivan kuten normaali työskentelykin. Omassa raaka-ainefirmassa työskenteleminen on aina kannattavaa: kuluja ei ole - voit tehdä vain voittoa (ellei tuottamiesi tuotteiden arvo ole alle 10 terveyden hinnan, mikä on HYVIN epätodennäköistä).

Aina kun joku työskentelee firmassasi niin hän tuottaa tuotteita (raaka-aineita tai lopputuotteita). Nämä tuotteet siirretään sinun varastoosi. Varastossasi on tilaa 1000 tuotteelle kerrallaan. Tarvittaessa voit ostaa varastoosi lisätilaa. Voit pistää varastossa olevia tuotteita myyntiin markettiin, josta muut kansalaiset voivat niitä ostaa. Oletuksena sinulla on myyntilisenssi syntymämaahasi (se maa, jonka kansalaisuuden sait aloittaessasi). Jos haluat myydä tuotteita ulkomaille, voit ostaa myyntilisenssin 20 kullan hintaan. Ennen lisenssin ostamista kannattaa kuitenkin laskea tarkasti, että kattaako lisämyynti kulut.

Jos haluat lisää haastetta firman pyörittämiseen, ala palkkaamaan työntekijöitä. Ennen palkkaamista sinun kannattaa tutkia, että onko se kannattavaa. Työntekijän valmistamien tuotteiden ja kuluttamien raaka-aineiden määrä löytyy eRepublikin wikistä. Työntekijöitä ei tietenkään kannata palkata, jos he tekevät tappiota.

3.4 Lisää firmoja ja muuta tärkeää firmoihin liittyvää
Kun olet saanut ensimmäisen firmasi tuottamaan voittoa, voit perustaa niitä lisää. Jokaisen firman perustaminen vaatii rahaa (tästä edempänä lisää). Firman voit perustaa vain siihen maahan, jonka kansalainen olet. Resurssibonukset määritellään myös kansalaisuuden mukaan: jos olet suomalainen, saat Suomen resurssibonukset tuotantoosi.

Resurssibonuksista löytyy lisätietoa englanniksi Wikistä (esimerkiksi kuinka ne määräytyvät).

3.5 Rakennukset
Firmat ovat esillä "My places"-sivulla rakennusten muodossa. Rakennuksia on eri tyyppisiä ja tasoisia: toiset ovat toisia parempia - toiset taas halvempia.

3.5.1 Tuotettujen tuotteiden määrät eri rakennuksissa
Kun työskentelet firmassa, tuotat aina tuotteita. Tämä määrä riippuu kahdesta muuttujasta: yrityksestä itsestään ja maan resurssibonuksista.

eRepublikin wikistä löytyy äärettömän hyvät taulukot, josta näet helposti tuottamasi tuotteiden määrät eri rakennuksissa ja eri resurssibonuksilla. Esimerkiksi tuotat viljafirmassasi 20% aluebonuksilla 42 ruokaraaka-ainetta (etsit wikistä löytyvästä taulukosta ensin rivin, jossa lukee vilja ja sitten etsit sarakkeen, jonka otsikkona on 20% bonus).

Samaiselta sivulta löytyy taulukko ruoka- ja asefirmoissa tarvittavien raaka-aineiden määristä. Logiikka on sama kuin tuotteiden määrän ilmoittavassa taulukossa: ensin etsit vaakariviltä firmasi tason (tähtien määrä) ja sitten siirryt pystyriville, jonka otsikko on saamasi bonus.

3.5.2 Rakennusten hinnat
Erilaisten rakennusten rakentaminen maksaa eri määrän paikallista valuuttaa tai kultaa. Listataan aluksi raaka-ainefirmojen perustamishinnat:

Ruokaraaka-ainetehtaat:
- Viljafarmi: 1500 CC
- Hedelmäpuutarha: 3000 CC
- Kalastamo: 10 kultaa
- Karjafarmi: 8500 CC
- Metsästysmaja: 35 kultaa

Aseraaka-ainetehtaat:
- Rautakaivos 1500 CC
- Öljylautta 3000 CC
- Alumiinikaivos 10 Kultaa
- Salpietarikaivos 8500 CC
- Kumiplantaasi 35 kultaa

Selitys: CC = Sen maan valuutta, jonka kansalainen olet.

Ruoka-ja aserakennukset on luokiteltu tason mukaan. Aluksi voit rakentaa vain tason 1 rakennuksen, jota voit myöhemmin kultaa vastaan kehittää. Tason 1 ruoka- tai asefirma maksaa 10 kultaa. Suurempitasoisten firmojen luominen ei kuitenkaan ole ajankohtaista näin alkutaipaleella.

Lisäksi on olemassa muitakin rakennuksia, kuten käyttömaksun sisältävät rakennukset, joissa voit treenata voimaasi, erilaisia varastoja ja erikoisrakennuksia. Näistä ei kannata murehtia pelin alkutaipaleella kalliin hintansa vuoksi. Täydellisen listan rakennuksista hintoineen ja käyttötarkoituksineen löydät kuitenkin eRepublik Wikistä



4. Politiikka
Yksi pelin suurista osa-alueista on politiikka. Pelissä on puolueita, jonka jäsenenä sinusta voi tulla kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja tai jopa presidentti.

4.1 Vaalit ja äänestäminen
Vaaleja pidetään kolmet kuukaudessa:
- 5. päivä kuuta: presidentinvaalit
- 15. päivä kuuta: puolueen puheenjohtajavaalit
- 25. päivä kuuta: eduskuntavaalit

Tämä siis tarkoittaa, että presidentin, eduskunnan ja puheenjohtajien virkakausi kestää kuukauden. Ensimmäistä kertaa voit äänestää saavutettua tason 14 (270 XP). Voit äänestä vain oman maasi vaaleissa (maa, jonka kansalainen olet). Kaikki kansalaiset voivat äänestää eduskunta- ja presidentinvaaleissa. Puolueen jäsenet voivat äänestää oman puolueensa PJ-vaaleissa.

Eduskuntavaaleissa äänestys on aluekohtaista: voit vain äänestää sillä alueella, jossa asut (jos asut ulkomailla, sillä alueella, jolla asuit viimeksi). Jokaiselta alueelta pääsee tietty määrä ehdokkaita läpi eduskuntaan. Näiden lisäksi heistä, ketkä eivät omalta alueeltaan päässet läpi eniten ääniä saaneet pääsevät EK:hon villinä korttina. Presidentinvaalit ovat valtakunnalliset ja niissä voit äänestää vaikka maa olisi kokonaan vallattuna.

Jos olet puolueen jäsen ja yli tason 14, voit äänestää 15. päivä oman puolueesi puheenjohtajavaaleissa. Vaikka et olisi puolueen jäsen, kannattaa käydä äänestämässä jonkin puolueen vaaleissa (liityt puolueeseen ja äänestät siellä). Äänestämisestä saa nimittäin kokemusta, joten ei kannata heittää hukkaan ilmaisia XP:tä. Hyvien tapojen mukaan käy äänestämässä puolueessa, jonka vaaleissa on vain yksi ehdokas. Näin et vääristä puolueen sisäistä demokratiaa.

4.2 Puolueet Suomessa
Kun olet saavuttanut tason 13 (240 XP), voit liittyä puolueeseen. Puolueen jäsenenä sinusta voi tulla kansanedustaja, puheenjohtaja tai presidentti. Suomessa on monia puolueita. Tässä esitellään tällä hetkellä aktiivisia suomalaisia puolueita.




4.2.1 Anonyymit Herrasmiehet, AH

Anonyymit Herrasmiehet on puolue, joka uskoo sananvapauteen. Puolue, joka toimii röyhkeästi, mutta silti oikeudenmukaisesti taistellessaan Norsunluutornin varjossa eSuomen kansan etujen mukaisesti. Anonyymit Herrasmiehet edustavat kaikkea sitä, mitä kansa heiltä vaatii.

Anonyymit Herrasmiehet ovat sitä, jota eSuomi on kipeästi kaivannut jo vuosia. Puolueemme on tullut vapauttamaan eSuomen kansan tämän mahtipontisen diktatuurin ikeestä ja johdattamaan joukkonsa kohti valoisampaa ja demokraattista tulevaisuutta.

Puolueessamme kannatamme liberaalia demokratiaa siitä huolimatta, vaikka useat vallan kahvassa roikkuvat meitä yrittävätkin voimakeinoin vaientaa. Me Anonyymeissä Herrasmiehissä uskomme, että eSuomi tulee vielä joskus olemaan suuri, itsenäinen ja ennenkaikkea sen kansalaiset vapaita riistäjiensä kynsistä.



4.2.2 Liberaali Edistyspuolue, LEP
Vaikka Liberaali Edistyspuolueen esittely on itsessään jo kiertänyt maailmaa ja muitakin esittelyjä, ei se ole vielä ikääntynyt juurikaan päivääkään sen kirjoittamisesta. Tässä siis LEP puolueen esittely:

Liberaali Edistyspuolue (LEP) on liberaali keskustapuolue, joka ei sido jäseniään minkäänlaiseen puolueohjelmaan tai puoluekuriin. Tästä syystä Liberaali Edistyspuolue onkin erityisesti vapaa-ajattelijan puolue, sillä jokaisella puoleen jäsenellä on vapaus ja mahdollisuus omien mielipiteidensä ja aatteidensa toteuttamiseen. Puoluetta voisikin luonnehtia enemmänkin ryhmittymäksi aktiivisia ja itsenäisiä yksilöitä, kuin varsinaisesti yhtä aatesuuntaa ajavaksi puolueeksi.

Liberaalissa Edistyspuolueessa vallitsevasta täydellisestä yksilönvapaudesta johtuen ei puolueella ole kiveen kirjoitettuja linjauksia kovinkaan moneen poliittiseen asiaan. Kuitenkin puolueen sisällä on muodostunut joitakin yhteisiä näkemyksiä esimerkiksi ulko- ja puolustuspolitiikkaan, hallituksen rakenteeseen, talouteen ja kansalaisoikeuksiin liittyen. Kokoavasti voisi sanoa Liberaalin Edistyspuolueen nojaavan toiminnassaan rationaaliseen ja vahvaan ajattelumalliin ja eSuomen etuun, lojaaliutta, rehellisyyttä ja jokaisen yksilön toteuttamisvapautta kunnioittaen.

LEP on aktiivinen ja vakaa puolue ja se ollut keskeisessä asemassa eSuomen politiikassa aina sen perustamisesta, syksyn 2008 itsenäistymisen jälkimainingeissa, lähtien.



4.2.3 Wanhat Parrat, WP
Wanhat Parrat (WP) on puolue, joka sitoo kaikenlaisia hyvinkin erilaisia mutta pelissä hieman ikärasistisia ihmisiä yhteen. Jäseneksi pääsee vain 30 vuotta täyttäneet, mutta papereita ei ole koskaan kysytty, joten wannabe wanhuksia puolueessa on. Useilla WP hahmoilla on omat juniorinsa avustettavina, firmoissa töissä tai muuten vaan kavereina. Kaikki WP:n tekeminen tähtää yksilöiden viihtymiseen, vaikka se välillä vaatii hieman toisten kiusaamistakin. Sekin tehdään kuitenkin pieni virne päällä. Tämähän on vain peliä!

WP puolueen juuret on kaukana monien vuosien ja virtuaalitodellisuuksien takana. Tiivis tiimi lähes keski-ikäisiä pelaajia on pitkän historian aikana kokeillut kaikenlaista pelissä, ja omaa osaamista pelin kaikilta mahdollisilta osa-alueelta. Kun perustajaporukka palasi tämän vuoden (2011) alussa takasin eSuomeen, se päätti avata ovensa kaikille ikää tunnustaville pelaajille, ja nykyään puolueeseen kuuluu vaikuttajia kaikista nykypuolueista. Suurin osa pelaajista yhä pitää yhteyksiä edellisiin puolueisiinsa, ja pelin aikana syntyneisiin ystävyyksiin.

WP on myös sotilasyksikkö joka jakaa aseita ja muita apuvälineitä aktiivisille WP-yrityksissä työskenteleville jäsenilleen. WP Armeijan jäsenyys ei vaadi puolueen jäsenyyttä, mutta sinnekin on sama ikävaatimus. WP Armeija on myös pääasiallinen puolueen kommunikaatioväline, sillä vain harva puolueen jäsen on aktiivisesti irkissä tai foorumeilla. Tarvittaessa molempia kuitenkin käytetään.

WP ei aja mitään yhteistä linjaa vaikka kovaäänisimmät jäsenet monesti sellaisen illuusion luovat. Kaikilla on oma ääni ja mielipide. Mutta jokainen WP auttaa muita WP:tä, ja kaikki WP:t tarvittaessa auttavat jokaista WP-yksilöä, mielipiteestä huolimatta. Pääasia että eSuomi menestyy ja pelaajat voivat rakentaa omaa hahmoaan ja tulevaisuuttaan. Vaikka jokaisella on joskus vahvoja mielipiteitä tai tekemisistä ei olla samaa mieltä, kaikista lopulta kuitenkin jossain vaiheessa tulee lopulta wanha. Silloin ratkaisu on WP.



4.2.4 Kauppaliitto, KL

Vain vahvoilla talousmahdeilla on mahdollisuus selvitä tässä oikukkaassa ja sotien riivaamassa maailmassa. Kauppaliittolaisia yhdistää selkeä visio: valtion taloustilanne pitää olla turvattu, ja ainoa keino saavuttaa tämä on vahvistaa yksilöiden taloutta ja osaamista kaupankäynnissä.

KL ei toimi perinteisen puolueen tavoin, ja jäsenet voivat muodostaa mielipiteensä itsenäisesti politiikan kysymyksiin. Kaikilla jäsenillä on yhtäläinen vaikutus puoluetoimintaan, eikä varsinaista puoluejohtoa ole. Puolue ajaa kuitenkin aina myös valtion yleistä etua, ja erityisenä painopisteenä on talous. Vain hyvin toimeentuleva valtio voi menestyä, ja turvata kansalaisten hyvinvoinnin. Tämä tarkoittaa myös iskukykyisen armeijan ylläpitoa.

Kauppaliittolaisuus on kiinnostusta ja halua kehittää taloutta, sekä omaa että valtion. Jos tunnet nämä aatteet omiksesi olet tervetullut liittymään Kauppaliiton riveihin.




4.3 Eduskuntaan!
Jos sinua kiinnostaa Suomen politiikka, kannattaa harkita ehdolle asettumista EK-vaaleissa. Suomessa ja eRepublikissa yleensäkin eduskunta on päättävä elin. Eduskunnalla on oikeus äänestää pelin sisäisissä lakiehdotuksissa. Eduskunta keskustelee laeista eSuomen foorumeilla ja päättää viime kädessä Suomen asioista. Presidentin johtama hallitus taas hoitaa juoksevien tehtävien hoidon kuten armeijan pyörittämisen, ulkomaidensuhteiden hoitamisen ja EK:n päätösten toimeenpanon.

Kun olet saavuttanut tason 15 (300 XP), voit asettua ehdolle EK-vaaleihin. Ehdolle asettuminen tapahtuu oman puolueesi sivulta 16. - 23. päivä jokaista kuuta. Suomessa eduskuntaan pääsee aika helposti ilman suurempia ponnisteluja mutta kannattaa kuitenkin pitää edes pientä kampanjaa käynnissä. Kun pääset eduskuntaan, saat päätösvallan lisäksi mitalin ja 5g palkinnon!

4.4 AVS-toiminta
Suomessa on jo pidemmän aikaa ollut käytössä alivaltiosihteeritoiminta. Tämän ohjelman avulla hallitus pyrkii kouluttamaan uusia ministereitä hoitamaan Suomen asioita tulevaisuudessa. Alivaltiosihteerinä pääset osallistumaan hallitustyöskentelyyn ja näet vähän, mitä hallitus oikein tekee. AVS-haku avataan foorumeille yleensä presidentinvaalien alla ja uusi presidentti päättää ministereidensä kanssa AVS:t.

AVS:ltä vaaditaan luottamuksellisuutta, sillä hallituksen keskustelut sisältävät materiaalia, joiden vuotaminen vihollisille voi olla kohtalokasta. Jos kukaan ei ole vielä koskaan kuullut sinusta, ei välttämättä paikka aukene luottamuspuutteen johdosta. Siksi kannattaakin vaikka hakea EK:hon yhdeksi kaudeksi ja hoitaa hommat siellä kunnialla kotiin. Ken tietää vaikka EK-toimintasi palkitsisi sinut suoraan ministerinsalkulla...



5. Media
Neljäs pelin suuri osa-alue on media. Mediasta voit lukea toisten kansalaisten tekemiä artikkeleja (kuten tätä) tai vaikka itse tuottaa tavaraa mediaan. Voit niittää kansainvälistä mainetta hyvillä sota-analyyseillä tai poliittisilla kannanotoilla. Mikä on sen hienompaa, kuin että ihmiset eri puolilta maailmaa lukevat sinun tuottamaasi tekstiä? Paha sanoa...

5.1 Median käyttäminen
Etusivulla sinua on saattanut pistää silmään "News"-otsikko. Tämän alta löydät eri kategorioita, joista voit valita mieleisesi ja lukea itseäsi kiinnostavia artikkeleita. Kategoriat ovat:
- First steps in eRepublik: Oppaita uusille pelaajille
- Battle orders: Valtion julkaisemat taistelukäskyt löytyvät täältä
- Warfare analysis: Sotapoliittiset linjaukset ja tilannekatsaukset
- Political debates and analysis: Poliittiset artikkelit
- Financial business: Taloutta käsittelevät analyysit
- Social interactions and entertainment: Viihde / muu sosiaalinen toiminta
- Newspaper subscriptions: Tilaamasi lehdet (tästä lisää myöhemmin)
Valitse kategoriasta mieleisesi ja lue artikkeleja sieltä. Suomen mediassa ei aina ole artikkeleja niin hirveästi, joten välillä on hyvä lueskella myös ulkomaiden mediaa. Ulkomailta löytyy monia kiinnostavia artikkeleja maailman tapahtumista.

VINKKI: Jos haluat nähdä kaikki Suomessa julkaistut artikkelit kerralla ja säätää aikaasi, lisää uutissivu kirjanmerkkeihisi.

5.1.1 Lehden tilaaminen
Jos pidät jostain lehdestä kovin paljon, voit tilata (Subscribe) sen. Tilaamiesi lehden artikkelit näkyvät "Newspaper subscriptions" kategoriassa. Esim. joidenkin ulkomaisten julkaisujen tilaaminen auttaa löytämään uuden artikkelin nopeasti sen ilmestyessä. Valtion lehteä kannattaa tietenkin tilata 😉.

Kun lehti saavuttaa 1000 tilaajaa, saa päätoimittaja Mediamoguli-mitalin ja 5 GOLD palkinnoksi. Joskus tämä mitali voi olla myös sinun...

5.2 Oman lehden luominen ja toimittaminen
Voit luoda lehden vaivaiseen 2g hintaan. Tämä pieni sijoitus voi avartaa eMaailmaa suurissa määrin. Artikkeleita voit kirjoittaa vain siinä maassa, jonka kansalainen olet. Voit kirjoittaa kaikkea maan ja taivaan väliltä. Muista artikkelia julkaistessasi valita kategoria, jotta asiasta kiinnostuneet henkilöt löytävät artikkelisi.

Vinkki: Artikkeli kannattaa kirjoittaa ulkoisessa tekstieditorissa. Jos olet pidemmän aikaa samalla sivulla, saattaa eRe kirjata sinut automaattisesti ulos. Kun aiot julkaista artikkelin, artikkelia katoaa ilman julkaisua. Tätä tapahtuu aina välillä. Kun on kirjoittanut artikkelia monta tuntia, saattaa hermot katoamisen jälkeen olla pikkuisen kireällä...



6. Suomen yhteisö

6.1 Foorumi
eSuomen virallinen foorumi löytyy osoitteesta http://www.erepublik.fi/forum. Olet jo saattanut vierailla siellä pyytäessäsi aloitusrahaa. Suomen foorumeilla käydään keskustelua ajankohtaisista asioista. Eduskunnan toiminta keskittyy pitkälti tälle alustalle. Rekisteröityneenä käyttäjänä voit seurata eduskunnan keskusteluja ja päätöksiä. Foorumeilta löytyy myös lisää oppaita, jos niiden lukeminen kiinnostaa.

6.2 IRC: #erepublik.fi (Quakenet)
Suomen IRC-kanavalla, #erepublik.fi (Quakenetissä) käydään reaaliaikaista keskustelua kaikesta maan ja taivaan välillä. Irkki on tärkeä kommunikointiväline eRepublikissa nimittäin sieltä löydät aktiiviset pelaajat helposti ja nopeasti. Irkissä on myös paljon muita kanavia, jotka ovat tärkeitä pelin kannalta. Esimerkiksi Suomen armeijan ja hallituksen toiminta pyörii melkein täysin IRC:n ympärillä. Puolueilla on myös omat IRC-kanavansa. Ne löydä eSuomen foorumeilta ohjeet osiosta.

Muiden maiden IRC-kanavia voit etsiä wikistä (huomaa, että osa kanavista on eri verkoissa). Jos kanava sattuu sijaitsemaan toisessa IRC-verkossa, kysy apua liittymiseen eSuomen IRC-kanavalta #erepublik.fi (Quakenet).

6.2.1 Miten pääsen irkkiin?
Kaikista helpoin tapa on webchat. Se on selaimessa pyörivä härpäke, jolla keskustelu onnistuu helposti. Se on jopa niin helppoa, että menet tänne, täytät itsellesi nimimerkin ja alat keskustelemaan! Lue myös foorumeilta löytyvä IRC-ohje, jos haluat lisätietoa IRC:n toiminnasta ja mahdollisuuksista.

6.3 Hyödyllisiä linkkejä
Tässä on muutamia hyödyllisiä linkkejä pelaamiseen:

6.3.1 eRepublikin sisäiset palvelut
- eRepublik Official Wiki

6.3.2 Tilastoja, tuotteiden hintoja jne.
- eRepublik Market (tuotteiden hintoja, laskureita)
- W.R.B.M (tilastoja, rankinglistoja)
- CoolStats (tilastoja, tuotteiden hintoja, laskureita)
- eRepublik MaxiHellas (taistelutilastoja, vertailua, kansalaisten seuranta)

6.3.3 Muita linkkejä
- Vauriolaskuri

6.4 Valtion tuet uusille pelaajille
Valtio tukee uusia pelaajia, jotta he pääsevät paremmin peliin mukaan. Voit saada valtiolta tukea pelin aloittamiseen kaiken kaikkiaan 16850 markkaa. Tukia jaetaan seuraavista saavutuksista:
- Pelaaja saavuttaa sotilasarvon Kapteeni (Captain): 750 markkaa
- Pelaaja saavuttaa sotilasarvon Majuri (Major): 1000 markkaa
- Pelaaja saavuttaa tason 15: 500 markkaa
- Pelaaja saavuttaa tason 20: 1000 markkaa
- Pelaaja saavuttaa tason 25: 1500 markkaa
- Pelaaja perustaa lehden: 500 markkaa
- Pelaaja saavuttaa 50 tilaajan rajan lehdellään: 1000 markkaa
- Pelaaja perustaa ensimmäisen Q4-raaka-ainetuotantolaitoksensa: 2000 markkaa
- Pelaaja kehittää ensimmäisen ruokatehtaansa tasoa: 3000 markkaa
- Pelaaja kehittää "Training grounds"-rakennusta: 5000 markkaa

Lisäksi kaikki seitsemän (7) päivän sisällä peliin liittyessään foorumeille ilmoittautuvat pelaajat saavat 600 FIM tuen alkua varten!

Tarkempi kuvaus tuista ja niiden ehdoista löytyy foorumeilta. Saman linkin takaa voit myös niitä hakea, jos täytät jonkin em. kohdista.



Tämä opas alkaa olla lopuillaan. Tämä opas raapaisee vasta eri eRepublikin osa-alueiden pintaa. Jos haluat syvällisempiä ohjeita, suosittelemme lämpimästi eRepublikin Wikin lukemista. Sieltä löytyy TODELLA paljon asiaa eri ominaisuuksista. Kysymyksiä saa esittää kaikilla mahdollisilla tavoilla kuten irkissä, foorumeilla tai yksityisviestillä! Oli aika muuri mutta nyt olet huomattavasti viisaampi. Toivottavasti jatkat eRepublikin ja eSuomen parissa vielä pidemmän aikaa!

Terveisin
eSuomen Hallitus