Το e-κονομικό παράδοξο

Day 1,745, 07:04 Published in Greece Greece by trelo maximi

Τον τελευταίο και πλέον μήνα έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αλλαγές που έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομία της e-χώρας. Παρατηρώντας τις σημερινές τιμές των προιόντων στην ελληνική αγορά ετοίμασα τον παρακάτω πίνακα για τις εταιρίες φαγητού και όπλων, ο οποίος αναφέρεται στο 80% μπόνους που έχει η χώρα:


Με μια πρόχειρη ματιά φαίνονται τα εξής:
1. Η δυσαναλογία στο κόστος πρώτων υλών για όπλα και φαγητό. Η εισαγωγή των Q7 εταιριών όπλων σε συνδιασμό με τα εργοστάσια ρουκετών αύξησαν κατακόρυφα τη ζήτηση σε όπλα και κατά συνέπεια σε πρώτες ύλες. Η αλλαγή αυτή εκτόξευσε την ζήτηση σε πρώτες ύλες η οποία δεν καλύφθηκε με τα εργοστάσια που χτίστηκαν με συνέπεια την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών (η τιμή τους έχει ωστόσο τάσεις υποχώρησης).

2. Η πιο κερδοφόρα επιχείρηση είναι τα εργαστάσια Q7 φαγητών!! Ναι, κι εγώ μόλις το είδα στην αρχή πίστεψα ότι είχε γίνει λάθος στους υπολογισμούς. Όχι όμως: Το υπερόπλο Q7 θάμποσε αρκετούς που έσπευσαν να κατασκευάσουν το εργοστάσιο με το που βγήκε η αναβάθμιση. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που επένδυσαν σε Q7 εταιρίες φαγητών και έχουν δικαιωθεί για το "ρίσκο" τους.

3. Οι εταιρίες όπλων από Q1-Q4 είναι ζημιογόνες ακόμα και να δουλεύεις ως εργοδότης!! Ναι, συμφέρει π.χ. αν έχεις Q3 εργοστάσιο όπλων (όπως ο αρθρογράφος :Ρ) να πουλήσεις τις 540 πρώτες ύλες από το να πατήσεις το αναθεματισμένο ανθρωπάκι δίπλα στην εταιρία και να το πρασινίσεις!!! Από τις πρώτες ύλες θα κερδίσεις: 540 x 0,22 = 118,80 δρχ, ενώ από τα όπλα: 18 x 3,6 = 64,80 δρχ (όπως φαίνεται και στον πίνακα) + τα 10 ενέργεια που χάνεις :Ρ

Συμπερασματικά, η μονοδιάστατη επένδυση της πλειοψηφίας των παικτών σε εταιρίες όπλων έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των τιμών των όπλων και παράλληλα την αύξηση της ζήτησης και επομένως της τιμής των πρώτων υλών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κέρδους για τους επιχειρηματίες και κατά συνέπεια την μείωση των μισθών.

Όλη η παραπάνω κατάσταση έχει οδηγήσει σε έλλειψη ρευστότητας την αγορά. Οι παίκτες για να βρουν τοπικό νόμισμα καίνε χρυσό. Αυτό έχει οδηγήσει την τιμή του σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σήμερα η τιμή του ήταν κοντά στις 770 δρχ).

Σχετικά με το τι θα γίνει στο μέλλον, εκτιμώ ότι η εταιρία έχει συμφέρον να αγοράζεται χρυσός με αληθινά χρήματα. Η πτώση της αξίας του χρυσού in-game αποτρέπει τους παίκτες να αγοράσουν χρυσό για την οικονομική τους ανάπτυξη. Επομένως συμφέρει να εξισορροπήσει η ισοτιμία στα επίπεδα που ήταν πριν, αν όχι στις 2000 δρχ, τουλάχ. κοντά τις 1200-1500 δρχ ανά χρυσό. Για να το επιτύχουν αυτό πρέπει να ξανανακατέψουν το economic module του παιχνιδιού με κάποιον τρόπο και πιστεύω ότι θα γίνει αρκετά σύντομα.