Latar Belakang on/off

Join the new world

 

Деветте коня на Гангам

Hari ke 1,854, 03:51 Diterbitkan di Bulgaria Bulgaria oleh Sando Griffin


Здравейте, скъпи съотечественици! Здравей, еБългарино.

Няма да крия, че баче ви Таблов ме хвърли в бидона с джибрето с темата за четвъртия кръг от Лабиринта на Мастиите. Дълго се чудих как и откъде да подхвана тази необхватна и дълбоко народна и традиционна тема, а именно Гангам стайл. Аз едвам го прозинасям, хал хабер си нямам за какво иде реч, а той ме кара статии за конкурси да пиша...

Четири дена не съм мигнал, тежка творческа криза ме налегна. Седя и мисля, седя и мисля... Понякога само седя. И не идва и не идва пустата й муза, нейната семка гръцка. Явно и тя стачкува, явно и тя чака шестнадесета заплата от Меркел...

Изцъклен пред лаптопа вече ме облива студена пот, а времето неумолимо тече и часовникът тиката ли тиктака, бързо отрбоявайки минутите до крайния срок. И аз си мисля на акъла - "ой, гиди Гангаме, шо си ти бре, дека одиш, шо ке праиш".
Отговор никъв. Сядам и продължавам да стайлим. И обаче пак нищо, аха току нещо смешно и интересно да се пръкне, но отпивам поредната глътка от юсчето с домашна пърцуца, и пак петно. Няма да го бъде, ще трябва да се разсъждава явно...

И понеже нали съм все наопаки - когато трябва да се пише сериозно, аз бълвам глупости на килограм, но сега когато имам пълната свобода и не знам какво да напиша, реших да постъпя по най-баналния възможен начин... Ще направя анализ. Това, което не направих в първите два кръга, когато беше задължително, ще направя сега. Ще се опитам да анализирам песента и цялата тая убер мания с подскачащото корейче, което все едно има пружинка в дупето.

Учили са ме, че за да намериш отговор на нещо, първо много добре трябва да знаеш какво питаш и да си задаеш правилните въпроси. В случая те може да са много - защо е тази истерия около тази песен, защо е толкова популярна, защо уж никой не я харесва, а всеки я знае, и т.н.

Аз обаче реших да се спра на един друг въпрос, а той е - "Защо песента Гангам Стайл има почти 1 милиард гледания в YouTube?"
На това ще се опитам да отговоря и в последствие ще видите, че всички други въпроси са донякъде производни на този. Също така искам да ви предупредя, че май може и да се получи статия а ла Стоич... Ще гледам да съм кратък, но на който не му се чете, да се чувства предупреден.

Защо тази песен, която наглед не се отличава по абсолютно нищо от всички останали летни хитчета и други помии, с които ни обливат постоянно, изведнъж придоби такава невиждана известност и дори успя да счупи рекорда на, забележете, Джъстин Бийбър за песен с най-много гледания в YouTube.

Нека започнем с това, какво всъщност е Gangam style. Според информацията, която открих в различни източници, Gangam е известен богаташки квартал в Сеул (столицата на Ю. Корея), където живеят всички милионери, звезди и “ВИП-ове”. Нещо като Холивуд в Америка. И съответно Gangam style означава да живееш там, да си такъв - на английски би се превело като “swag”, а на български като “гъзар/тузар”. Знаем какво е “гъзарията” в България - скъпите и показни дрехи, бижута, коли, аксесоари, заведения, начин на живот и т.н. Това е Gangam style.

Интересното обаче е, че в песента на Пси, Псай или къвто е там тоз корейчето, всъщност по-скоро става въпрос за ирония и сатира спрямо точно този начин на живот спрямо хората, които го практикуват, и още повече спрямо тези, които се опитват да им подражават. Всичките изкуствени привички на богатите - дрехи, очила, яхти, тенис, йога - са изобразени иронично в клипа. Както и едно от нещата, което го прави толкова популярен - идиотския танц с язденето на кон - което всъщност идва от факта, че богатите си купуват коне и е много модерно да яздят.

Парадоксът е, че това реално е песен, която би трябвало да е анти и да осмива комформизма, “mainstream-a”, да осмива това мислене и този тип общество, а всъщност се превърна в самия му образ, в негово олицетворение. Или с други думи - “ти ги плюеш, те си мислят, че дъжд ги вали”. Показват в очите на хората колко смешно изглеждат с такова държание, а единственото, което те правят е да се радват като луди, първоначално “на майтап”, но после съвсем несазнателно след константното промиване от страна на медиите с дадена песен, започваме подсъзнателно да си я тананикаме, харесваме, да танцуваме като коне, и прочие.
Тук идва и моментът, в който трябва да се стреснем от силата на съвременните медии и възможността им да контролират и манипулират милиони, а вече дори милиарди души. В момента, ако този Псай се кандидатира за президент на Корея, нищо чудно и да го изберат. Интернет също изигра основна роля и нагледно видяхме как всъщност една цяла планета, с 6 и кусур милиарда души на нея, изведнъж се превръща в едно глобално село и по всички кътчета на света, в рамките на само 2-3 месеца, вече всеки бе чувал за смахнатия кореец на пружинка.

Нека обобщим дотук - като основни фактори имаме парадоксът на хорското безумие (като допълнителен аргумент към него, ще дам факта, че предишната най-гледана песен е на Бийбър...), интернет, и другите масови медии. Цялата тази взривоопасна смес изригна изведнъж и изпрати Псай на върха на всички класации и в устите на едва ли не всеки човек по Земята.

Като друг интересен фактор, бих отчел мястото, от където идва изпълнителят и песента - Азия. Или по-конкретно Южна Корея. До сега бяхме свикнали на американска, или да кажем англоговоряща доминация в сферата и света на шоубизнеса в глобален мащаб, а всичко различаващо се от английския бе по-скоро за местна и не толкова широка употреба. Както се казва, поне там американците нямаше кой да ги пипне, в тяхната машина за пари, индустрията им за кино и “ентъртейнмънт”. Е, ето, че азиатците вече и там започнаха да ги бият, както и във всичко останало - от икономика, през технологии, до спорт. Ако светът съществува след няколко дни, то със сигурност бъдещето ще е в Азия. Техният модел в момента се оказва най-стабилен и конкурентоспособен във вече колабиращата система на “Западния свят”.

В тази песен има много повече скрити послания, отколкото може да си представим. Това е сблъсък на цивилизации, сблъсък на нрави, сблъсък на времена. Сблъсък в духовността на хората, сблъсък на технологиите. Има теории, които твърдят, че музиката е това, което е променило хората и света и ни отличава от другите същества без разум. Дали е така, ще оставя сами да прецените, но промяната в съвременния ни свят и общесто е все по-очевидна. Какво ще стане и докъде ще стигнем? Предстои да научим в следващите епизоди... А дотогава - Gangam style.П.С.

Поради закъснението ми, статията НЕ участва в класирането за кръга в конкурса, а само в общото класиране. Но все пак исках да я споделя с Вас, а размишленията, тролнята и коментарите са както винаги добре дошли 🙂 Успешна седмица!

 

Komentar

Bironion
Bironion Hari ke 1,854, 04:10

браво

Valentin Krastev
Valentin Krastev Hari ke 1,854, 04:16

няколко часа по-рано и лито щеше да е втори ( :

Bukso
Bukso Hari ke 1,854, 04:20

няколко часа по-рано и лито щеше да е втори +1

Wickeyy
Wickeyy Hari ke 1,854, 05:02

21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th 21th

ShoeShine
ShoeShine Hari ke 1,854, 05:07

: )) Уф... добре. Хареса ми.

yoda612
yoda612 Hari ke 1,854, 05:17

какви ти девет коня...това си е ескадрони от коне 🙂

много добра статия...браво

http://www.youtube.com/watch?v=oos9Qg7qa2c

NKFV
NKFV Hari ke 1,854, 05:56

Браво, психопат.

Ако верно си циклил 3-4 дни без да знаеш от къде да почнеш, съм сигурен, че в момента, в който ти е тръгнала мисълта си праснал цялата статия за не повече от час

LitoII
LitoII Hari ke 1,854, 06:18

Valentin KrastevDay 1,854, 04:16 няколко часа по-рано и лито щеше да е втори ( :

Факт! : ))

Макар че при мен беше точно обратното. Имах супер много идеи, но нямах времето да ги осъществя повечето. Едната беше общо взето като твоята, но вместо стена от текст да направя клипче на фона на реалната песен с официалния клип, но такова нещо не става за седмица : /

Браво отново! - предчувствам, как не съм първи в класацията : D

SALOPARD
SALOPARD Hari ke 1,854, 07:50

Много ме радваш....имаш невероятно умение да си играеш с думите.

eDuH uDeoT
eDuH uDeoT Hari ke 1,854, 10:30

Повече от БРАВО, Сандьо... до 2 дни да си пуснал "продължението"!

Sando Griffin
Sando Griffin Hari ke 1,854, 11:54

edva li 😃 veche tr da misla sl tema a nema vreme

bate bobby
bate bobby Hari ke 1,854, 15:33

OOfffff Sando, naistina nyamam nervi da go cheta tova. Pusni edna sukratena versia!

Nikola Jitarov
Nikola Jitarov Hari ke 1,854, 15:39

Admiracii za statiqta!

Dimitar Ianakiev
Dimitar Ianakiev Hari ke 1,855, 01:23

Ако ти липсва вдъхновение, винаги можеш да потърсиш в 9gag (:
Санде, ето ти тема за следващата статия, този път малко си плагиатствал. Като цяло си съшил 5-6 лафа с бял конец. Можеш и по-добре. Уводът ти беше по-силен от самата статия по същество.

Sando Griffin
Sando Griffin Hari ke 1,855, 01:26

Янакиев, пределно ясно ми е :Д Тая е пълна боза, ама ела ти да пишеш за Гангам стайл в ереп, докато нямаш никво време а Таблов ти диша във врата със срокове :Д

Sasha Vladimirovna
Sasha Vladimirovna Hari ke 1,855, 15:01

Много интересно! Хич не се бях замисляла...

didi210
didi210 Hari ke 1,856, 23:03

Удри с лопатата, Сандо ))) Вот за статията.

 
Posting komentar anda

Apa ini ?

Anda sedang membaca artikel yang ditulis warga eRepublik, sebuah game multiplayer berbasis negara di dunia nyata. Buat sendiri karaktermu dan bantu negaramu untuk mencapai kejayaannya sambil membentuk dirimu sebagai pahlawan perang, penulis yang terkenal atau raksasa finansial.