Minunata Romanie 2

Day 3,237, 13:07 Published in Romania Romania by distrugatorul21

Bucovina

Acest articol il voi incepe cu niste versuri dintr-o poezie draga mie scrisa de Eminescu.

"N-oi uita vreodată, dulce Bucovină,
Geniu-ţi romantic, munţii în lumină,
Văile în flori,
Râuri resăltânde printre stânce nante,
Apele lucinde-n dalbe diamante
Peste câmpii-n zori.

Ale sorţii mele plângeri şi surâse,
Îngânate-n cânturi, îngânate-n vise
Tainic şi uşor,
Toate-mi trec prin gându-mi, trec pe dinainte,
Inima mi-o fură şi cu dulci cuvinte
Îmi şoptesc de dor.
.
.
Mână doru-i tainic colo, înspre tine,
Ochiul îmi sclipeşte, genele-mi sunt pline,
Inima mi-i grea;
Astfel totdeauna, când gândesc la tine,
Sufletul mi-apasă nouri de suspine,
Bucovina mea!"



Un scurt istoric al Bucovinei:
Teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei; in 1774, 10.442 km² din partea de nord-vest a Moldovei sunt anexati de catre Imperiul Habsburgic. Devine Ducatul Bucovinei in 1849, unindu-se ulterior cu Romania la 15/28 noiembrie 1918, pentru ca, pe 28 iunie 1940, urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, partea sa de nord impreuna cu Basarabia si Ținutul Herta, sa fie ocupate de U.R.S.S.. In 1991, după destramarea U.R.S.S., nordul Bucovinei si Tinutul Herta devin parte a Ucrainei (regiunea Cernauti).


In acest articol doresc sa scot in evidenta motivele pentru care Bucovina tebuie vizitata 🙂.

“Pentru putine popoare se gaseste un tinut relativ mic ca acesta in care sa se cuprinda atata frumusete, atata bogatie de astazi si amintiri din trecut asa de imbelsugate, de indepartate si sfinte“. – Nicolae Iorga

1. Bisericile pictate de pe lista UNESCO. Frescele din interiorul acestor biserici ilustreaza diferite scene biblice. Patrauti (1487, Stefan cel Mare), Probota (1530, Petru Rares), Manastirea “Sf. Ioan cel Nou”, Suceava ( 1514, Bogdan al III-lea cel Orb), biserica Arbore , Humor (1530), Voronet ( 1488, Stefan cel Mare) si Manastirea Sucevita ( 1582).

Albastru de Voronet

2. Bisericile si manastirile de o frumusete rara si cu o istorie bogata in spate.
Biserica din lemn Dragos Voda, Dragomirna, Manastirea Putna, unde este mormantul lui Stefan cel Mare, Sucevita, Manastirea Rasca sau Manastirea Bogdana.

Manastirea Putna

3. Cetatea de scaun a Sucevei care dupa sute de ani de nepasare inca strajuieste orasul cu onoare si n-a fost cucerita niciodata.



4. Muzeul Oului. Exista 2 astfel de muzee in Bucovina, unul la Vama si altul la Moldovita, ambele de o frumusete rar intalnita.

Muzeul Oului din Moldovita

5. Cele 2 partii de schii de la Gura Humorului si Vatra Dornei.

Partia Parc Vatra Dornei

6. Satul Marginea si renumita ceramica neagra produsa dupa metode de pe vremea dacilor.



7. Chilia sapata in stanca a lui Daniil Sihastrul, mana dreapta a lui Stefan cel Mare.


8. Muzeul Satului Bucovinean in care se gasesc anexe gospodaresti de o valoare cultura imensa, biserica si clopotnita din satul Vama, locuinte din chirpici si lemn.


9. Pentru iubitorii de turism recomand Fanetele seculare Ponoare de la Bosanci, Rezervatia Naturala „Tinovul Mare", Salina Cacica, Rezervatia geologica “12 Apostoli” din Masivul Calimani si Rezervatia Pietrele Doamnei.

Pietrele Doamnei

10. Cel mai important motiv insa il reprezinta oamenii locului. Oameni simpli cu o pofta de viata si o iubire fata de tinuturile natale cum rar gasesti. Recunosc n-am ajuns niciodata in partile Bucovinei, dar am intalnit o multime de studenti bucovineni atat la Timisoara cat si la Cluj care intotdeauna mi-au vorbit cu mandrie despre tinutul lor natal si despre frumusetile peisajului neatins de modernizare. Incercand sa ma laud unui bucovinean in legatura cu mocanita din tara mea am aflat ca si la ei in zona exista o mocanita, Mocanita Hutulca care leaga cateva sate de poveste intre Moldovita si Argel.



11. Mancarurile din zona au un gust aparte, natural. Cine ajunge in acele zone trebuie sa incerce neaparat balmosul bucovinean, supa de hribi, ciorba radauteana sau celebrele "poale-n brau"

Balmos bucovinean

Bonus: Crucea de juramant a betivilor este un monument de forma unei cruci ridicat cu prilejul juramantului de a se lasa de bautura, in prezetța unui preot, in unele localitati din Bucovina.

Crucea betivilor de la Vama

Hai in Bucovina